Hva tenkte Apple da det ga ut Newton for 30 år siden?

Dykk dypt inn i Apples monumentale produkthistorie, og du vil oppdage at Apple Newton alltid klarer å skille seg ut fra resten. I epoken der folk egentlig bare kjente Apple for å selge datamaskiner, var Newton et dristig forsøk på hva en ny formfaktor kan være for en.

Nå, til tross for Apples tapre innsats, er Newton bare et fjernt minne og en mislykket visjon. Men hvordan ble Newton til? Hva ønsket Apple i utgangspunktet for denne nye enheten i serien, og hvordan endte vi opp uten den 30 år senere?

Apples Newton: Fremtidens bærbare, lommevennlige løfte

Da Newton først ble konseptualisert i 1987, ble Steve Jobs kastet ut av selskapet han grunnla (men han kom senere tilbake, selvfølgelig.) John Sculley var administrerende direktør under Newton-tiden, og han organiserte et team for å utvikle en datamaskin som var mer beslektet med et nettbrett enn noe annet ennå på markedet. Den ville være bærbar nok til å passe i håndflaten din, muliggjøre produktivitet mens du er på farten, og anerkjenne håndskrift som hovedinnovasjonen.

  Hvordan laste opp Xbox Custom Gamerpic

Faktisk, når folk refererer til Newton generelt, refererer de nesten alltid til et maskinvareprodukt kalt MessagePad, som er et navn som igjen forsterker vekten på nettbrettskriving. Newton er faktisk Apples navn for hele serien med produkter som inneholder denne teknologien, men det er nå i daglig tale brukt som et oppsummerende navn.

Bildekreditt: moparx/Flickr

Målet var at enheten skulle fremstå som mer intelligent enn den vanlige datamaskinen, og banet vei for en fremtid der teknologien bedre tjente brukernes behov. Apple kom opp med markedsføringsbegrepet personlig digital assistent, eller PDA, for å beskrive Newton, og akronymet endte opp med å bli værende mye lenger enn levetiden til Newton selv.

Mens håndskriftgjenkjenning var en flaggskipfunksjon og et smart fremskritt for sin tid, var enheten i stand til trådløs tilkobling for å sende e-poster og filer, pluss overlegne notattaking og organisatoriske evner over en større datamaskin uten håndskrift også. Den støttet også tredjeparts produktivitetsapper og spill.

Hvem ble eplet Newton laget for?

Apple siktet direkte mot profesjonelle med Newton. Mellom notattaking og håndskrift, kalenderen og organisasjonsverktøyene og e-poststøtten, var dette en datamaskin borte fra datamaskinen din for alle som hadde en koffert. Å bære rundt på en Newton betydde også at du ikke trengte flere bærbare datamaskiner, planleggere og kalkulatorer.

  Hvordan konvertere tekst til datoverdier i Microsoft Excel

Bildekreditt: Windell Oskay/Flickr

Et profesjonelt produkt kom også til en profesjonell pris: Newton debuterte med en basispris på $699. Justert for inflasjon, er det 1475 dollar i dag – utrolig mye penger for det som egentlig var en glorifisert notatbok med e-post. Mens det var et marked for Newton, landet prisen bare ikke, men det viste seg som bare en av dens mange feil.

Hva Apple tok feil og senere fikk rett

Apple sluttet til slutt med Newton fem år senere, i 1998. Prisen var rett og slett for høy til å rettferdiggjøre, men produktet ble også sterkt plaget av sitt rykte for dårlig håndskriftgjenkjenning. Det som skulle være det viktigste salgsargumentet for Newton, endte opp med å føre direkte til dens bortgang.

Newton var bare ikke god i jobben sin: ord du skrev med pekepennen ble ikke nøyaktig oversatt til tekst. Apple ga til og med ut senere versjoner av Newton før den ble avsluttet, som løste mange av de tekniske problemene, men på det tidspunktet var skaden allerede gjort.

  Slik utfører du Bethesda-kontogjenoppretting

Bildekreditt: raneko/Flickr

Til tross for at Newton er en dud, er det lett å se dens innflytelse på Apples produkter i dag. Den originale iPhone plukket opp arven Newton etterlot til verden. iPhones og iPads er moderne PDA-er med funksjoner som bare ikke var mulig på 90-tallet.

Da Steve Jobs først annonserte iPhone i 2007, hånet han ideen om å trenge en pekepenn hele tiden bare for å bruke skjermen. Å ha en pekepenn er nyttig for noen oppgaver, men han hadde rett i at det aldri skulle være et krav – noe som det var for Newton.

Apple fikk også den riktige størrelsen for iPhones og iPads, som fornuftigvis tjener to forskjellige formål basert på størrelsene deres. Newton var for stor for en telefon, men for liten til å fungere som et fullverdig nettbrett. I tillegg er de mye rimeligere, har mye flere funksjoner og ytelse, og et generelt bedre brukergrensesnitt.

Husker Apple Newton

På en måte kan du argumentere for at Newtons fall til syvende og sist var fordi det var et konsept forut for sin tid. Ideen var der, men teknologien for å levere den var det ikke. Selv om den aldri vant noen hjerter, satte den i kjernen et veikart for den fantastiske teknologien vi har i håndflaten nå.