En praktisk sammenligningstest for å avgjøre en gang for alle: NordVPN kontra ExpressVPN.
Det er aldri enkelt å velge en VPN-tjeneste, da hver leverandør fremhever sine fordeler: hva de kan gjøre, uten å fokusere på hva de ikke kan.
Valget blir enda vanskeligere når konkurrentene er NordVPN og ExpressVPN. Begge er ledende aktører i markedet, og eksperter anbefaler dem stadig.
Hvilken ville du valgt?
Det er forvirrende, det forstår jeg. Derfor presenterer jeg en detaljert gjennomgang av deres funksjoner og en praktisk test for å hjelpe deg å ta et informert valg.
NordVPN vs ExpressVPN
En god produktanmeldelse tar hensyn til mange faktorer. Først ser vi på leverandørenes påstander, deretter våre egne erfaringer, og til slutt tilbakemeldinger fra andre kunder. Ved å kombinere disse tre elementene får vi et realistisk bilde av hva som faktisk fungerer.
I tillegg til å analysere online anmeldelser, vil jeg følge den samme tilnærmingen. Her er kriteriene vi vil vurdere:
- Oppstart
- Brukergrensesnitt
- Sikkerhet og personvern
- Hastighetstest
- Krypteringstest
- Oppheving av blokkering av streaming
- Støtte på tvers av plattformer
- Valuta for pengene
Hver kategori vil ha en vinner, og vi vil summere resultatene for å se hvilken tjeneste som er best.
La oss sette i gang.
Ansvarsfraskrivelse: Jeg tester disse på min bærbare Windows 11-datamaskin. I tillegg er denne evalueringen basert på personlig bruk, siden ExpressVPN ikke tilbyr en bedriftsløsning.
Oppstart
NordVPN
Du må oppgi en e-postadresse og velge blant ulike betalingsalternativer, inkludert kort, PayPal, Google Pay og kryptovaluta (Bitcoin, Ethereum og XRP).
Jeg brukte kortinformasjonen min for å abonnere på en måned.
Prosessen var problemfri med denne introduksjonsmeldingen:
Under installasjonen fikk jeg muligheten til å velge passordbehandleren, NordPass, uten ekstra kostnad. Dette er sannsynligvis fordi NordPass tilbyr en gratisversjon.
Til slutt logget jeg inn på NordVPN med registrerings-e-posten og opprettet et passord for å starte.
ExpressVPN
På samme måte kan du starte med ExpressVPN ved å oppgi e-postadresse, navn og postnummer (valgfritt). Betalingsalternativene var varierte, inkludert kort, PayPal, Bitcoin og noen flere.
Jeg valgte kortalternativet, men av en eller annen grunn mislyktes de fem første forsøkene med to forskjellige debetkort (inkludert det jeg brukte til å kjøpe NordVPN). Til slutt fungerte det med PayPal.
De gir en aktiveringskode som du kan bruke for å komme i gang med appene deres.
Overraskende nok får du også passordbehandleren deres, ExpressVPN Keys, inkludert i kjøpet.
Konklusjon: Hvis det ikke hadde vært for betalingsproblemene, hadde ExpressVPN en mer sømløs opplevelse med aktiveringskoden vi kan kopiere i appene. Faktisk kan du også logge på ExpressVPN-appene med registrerings-e-posten, på samme måte som med NordVPN.
NordVPN var imidlertid mer fleksibel med kryptobetalinger, da de aksepterte tre kryptovalutaer. Og prosessen var raskest av de to, med alt som fungerte perfekt ved første forsøk.
Vinner: NordVPN
Brukergrensesnitt
NordVPN
NordVPNs brukergrensesnitt ser moderne ut, men kan virke litt komplisert for nye VPN-brukere. Jeg vil likevel si at brukergrensesnittet er det nest fineste jeg har sett i en VPN (ProtonVPN er mitt førstevalg i den sammenhengen). Applikasjonen har også et utseendealternativ for å velge tema: mørkt, lyst eller basert på systemet.
Tallene på kartet viser antall servere på hvert sted.
Jeg liker spesielt at du kan koble til spesifikke servere (dedikert IP, dobbel VPN, osv.) direkte fra startskjermen, uten å måtte bla nedover.
Som en erfaren VPN-bruker setter jeg stor pris på denne funksjonen.
Du kan også enkelt sette tilkoblingen på pause, koble til igjen og sjekke IP-adressen.
Alt i alt imponerte NordVPN meg med sitt brukergrensesnitt.
ExpressVPN
ExpressVPN har derimot et enklere dashbord, med en stor tilkoblingsknapp i midten.
Ved å klikke på den horisontale ellipsen åpnes serverlisten. Pilen ved siden av stedene indikerte flere servere i samme land.
Vi kan merke servere som favoritter, noe som hjelper oss å finne dem raskere.
Alt annet er lagt inn i hamburgerikonet øverst til venstre.
Konklusjon: NordVPN har et flott grensesnitt med mørk modus, rask tilkobling til spesifikke servere og funksjoner som tilkoblingspause. ExpressVPN fokuserer derimot på et rent grensesnitt. Du kan markere favoritter, noe du ikke kan med NordVPN. Men det er stort sett det.
Jeg gir seieren til NordVPN, bare på grunn av det store antallet funksjoner på startskjermen og den generelle estetikken.
Vinner: NordVPN
Sikkerhet og personvern
NordVPN
NordVPN gir deg tilgang til to av de beste VPN-protokollene. Det er en av få VPN-leverandører som har modifisert WireGuard for å løse de iboende personvernproblemene.
Derfor får du NordLynx (modifisert WireGuard) og OpenVPN (TCP og UDP). Basert på protokollvalget ditt kan den enten bruke AES-256-bit (OpenVPN) kryptering eller ChaCha20 (NordLynx).
NordVPN anbefaler OpenVPN for best mulig sikkerhet og NordLynx for oppgaver som krever høy hastighet, som for eksempel online spill. Jeg er enig i deres anbefaling, og du trenger neppe noe annet med disse to protokollene tilgjengelig.
Likevel kan du sette opp IKEv2/IPSec manuelt hvis du ofte veksler mellom flere tilkoblinger, da denne protokollen er spesielt god til å håndtere overganger. Men det hadde vært bedre om NordVPN hadde gjort dette tilgjengelig i appen.
I en infrastrukturoppgradering har alle «vanlige» NordVPN-servere blitt konvertert til å kun bruke RAM. Dette betyr at ingenting skrives til harddisken. Alt blir slettet, og hele programvaren installeres på nytt hver gang serveren startes på nytt.
Denne funksjonen er viktig i to tilfeller: for det første når et VPN-selskap må overholde lokal lovgivning, og for det andre hvis en hacker prøver å utnytte dine private data. I begge tilfeller vil NordVPN ikke ha noe som setter brukerne i fare.
I tillegg har du den pålitelige Wi-Fi-nettverksfunksjonen for å unngå automatiske tilkoblinger på usikre nettverk. Det kan virke som en liten funksjon, men det er de små detaljene som gjør et produkt brukervennlig.
NordVPN krypterer DNS-spørringer via sin private DNS. Likevel har man muligheten til å bruke egendefinert DNS.
Jeg vil fraråde å bruke dette alternativet hvis du ikke abonnerer på en privat DNS-leverandør. Selv da vil det være som å legge til enda en lenke i den generelle sikkerhetsligningen. Lenker er svake, så jeg foreslår at du lar NordVPN håndtere dine DNS-spørsmål.
En annen viktig funksjon er Kill Switch. NordVPN har dette i to moduser: den ene fungerer for tekniske problemer på serversiden, og den andre kobler fra når VPN-en ikke er tilkoblet. I tillegg finnes det en separat App Kill Switch, som lukker utvalgte applikasjoner når VPN-tilkoblingen faller ut.
Ærlig talt er dette en av de mest avanserte kill-bryterne jeg har sett blant de ledende VPN-tjenestene.
I tillegg tilbyr NordVPN en ekstra trusselbeskyttelsestjeneste uten ekstra kostnad. Denne kan fungere med eller uten VPN-tilkobling.
Nederst vil du legge merke til en uvanlig melding om at ved å bruke denne trusselbeskyttelsen, godtar du implisitt deres personvernerklæring og vilkår for bruk.
Betyr ikke alle brukere automatisk å godta dem når de abonnerer på VPN-tjenesten deres?
Sjekk disse retningslinjene for å se om noe vekker mistanke. Og hvis det blir for mye, kan du la et dedikert antivirusprogram håndtere skadelig programvare og internettsikkerhet.
Split Tunneling-funksjonen følger samme trend og presenterer to driftsmoduser.
Dette hjelper deg selektivt å bruke eller ekskludere VPN-kryptering for spesifikke, ikke-sensitive applikasjoner.
I tillegg gjør dobbel VPN (ruting av trafikk via to VPN-servere), Tor Over VPN (ekstra Tor-anonymitet) og serverobfuskering (skjuler VPN-kryptering) NordVPN sin sikkerhet meget solid, og etterlater lite å ønske.
ExpressVPN
Nokså lik konkurrenten tilbyr ExpressVPN også to VPN-protokoller. Listen er imidlertid annerledes denne gangen. Du får OpenVPN (UDP og TCP) og Lightway, en proprietær protokoll de utviklet fra grunnen av.
Generelt er det bra å utvikle en tilpasset protokoll dersom koden er sikker og implementeringen er feilfri. I dette tilfellet har Lightway blitt revidert to ganger av Cure53, og denne protokollen er åpen kildekode. I tillegg er dette bare 2000 linjer med kode, noe som betyr færre sårbarheter og enkel revisjon. Til slutt gir det fleksibilitet ved å velge AES-256 eller ChaCha20 som krypteringsalgoritme.
Med disse fakta i betraktning har jeg ingen betenkeligheter angående Lightway.
ExpressVPN har sine egne private DNS-servere. Men du finner ikke noe alternativ for å bruke egendefinert DNS, noe som er litt skuffende.
Kill Switch har igjen en grunnleggende modus som stort sett fungerer for serverfeil.
ExpressVPN kompenserer for dette med sin TrustedServer-teknologi. Enkelt sagt er dette RAM-servere som ligner på det vi har sett med NordVPN. Tilsvarende har ExpressVPN også beskyttelse mot skadelig programvare og sporing i form av en Threat Manager.
Men igjen fungerer dette kun med aktiv VPN-tilkobling, i motsetning til NordVPN som har muligheten til å la den fungere selv når den ikke er tilkoblet.
En funksjon der ExpressVPN har matchet NordVPNs fleksibilitet er Split Tunneling.
Dette er to moduser for å distribuere VPN-kryptering selektivt.
Konklusjon: ExpressVPN har en utmerket sikkerhet med sin RAM-baserte serverteknologi. Dessuten viser deres egen tredjeparts-reviderte Lightway-protokoll deres engasjement for brukernes personvern.
NordVPN har derimot alt og mer, med egendefinert DNS, en robust kill-bryter, Tor over VPN, dobbel VPN og obfuskering. NordLynx-protokollen plasserer den også blant de beste VPN-tjenestene som gjør kritiske endringer internt.
Det var ingen IPv4- eller DNS-lekkasjer med noen av tjenestene.
Vinner: NordVPN
Hastighetstest
Merk: Hvert resultat er et gjennomsnitt av to påfølgende forsøk, med hele testen utført i en enkelt økt. Jeg har valgt NordLynx og Lightway (UDP) for denne testen, da begge er optimalisert for hastighet.
NordVPN
S.No. | Server | Nedlastingshastighet (Mbps) | Opplastingshastighet (Mbps) | Avstand (Km) |
1 | Base | 86.23 | 48.59 | 0 |
2 | Singapore | 48.08 | 5.22 | 6,200 |
3 | London | 43.56 | 6.37 | 6,700 |
4 | New York | 39.72 | 5.30 | 11,400 |
ExpressVPN
S.No. | Server | Nedlastingshastighet (Mbps) | Opplastingshastighet (Mbps) | Avstand (Km) |
1 | Base | 90.99 | 49.08 | 0 |
2 | Singapore | 47.35 | 3.35 | 6,200 |
3 | London | 44.00 | 6.17 | 6,700 |
4 | New York | 37.47 | 4.37 | 11,400 |
Konklusjon: Bortsett fra opplastingshastighetene i Singapore ser jeg ingen stor forskjell mellom de to. Det var en reduksjon i nedlastingshastighetene på nesten 50 %, og ingen av dem klarte å unngå at opplastingshastigheten gikk ned til ensifret.
Vinner: Ingen, det er uavgjort.
Krypteringstest
NordVPN
Jeg koblet til NordLynx-protokollen og inspiserte datapakker med Wireshark. Krypteringen ser ut til å fungere bra og dekker DNS-spørringer og alt annet, bortsett fra at ICMPv6-protokollen avslørte min virkelige IPv6-adresse. Se her:
Selv om de hevder å ha en integrert IPv6-lekkasjebeskyttelse, oppstår lekkasjen uansett. I den samme bloggposten kan du lese at de anbefaler å deaktivere IPv6-adresser fullstendig, noe jeg mener er en bedre metode for å håndtere denne sårbarheten.
Jeg prøvde dette selv ved å deaktivere IPv6 på den bærbare Windows-datamaskinen, og det fungerte. Lekkasjen var ikke til stede.
For å bekrefte koblet jeg meg også til OpenVPN TCP og UDP, og begge tilfellene lekket IPv6. Dermed er det eneste alternativet å deaktivere IPv6 for den spesifikke enheten din.
ExpressVPN
ExpressVPN hadde samme IPv6-lekkasjeproblem med alle protokoller. Dette var nøyaktig det samme funnet jeg gjorde under den frittstående ExpressVPN-gjennomgangen. Den eneste forskjellen er at de siden har fjernet et alternativ som sa IPv6-lekkasjebeskyttelse, selv når det ikke fungerte optimalt.
Nå, som NordVPN, anbefaler de også å deaktivere IPv6 for bedre VPN-beskyttelse. I tillegg sier de:
Etter hvert som IPv6 blir mer populært, kan vi vurdere å kjøre en IPv6-kompatibel VPN-tjeneste i fremtiden.
Kilde: ExpressVPN
Konklusjon: Begge tjenestene er gode, men avslører IPv6-adressen din, som du må deaktivere for fullstendig sikkerhet.
Vinner: Ingen, det er uavgjort.
Oppheving av blokkering av streaming
NordVPN
Det første jeg prøvde var Netflix, og NordVPN fjernet enkelt blokkeringen av alle internasjonale biblioteker, for eksempel USA, Storbritannia, Canada, Frankrike og Japan.
Jeg lette spesifikt etter disse programmene som var begrenset til de angitte stedene da dette ble skrevet:
- USA: Ferris Bueller’s Day Off
- Storbritannia: Rick and Morty
- Japan: The Promised Neverland
- Canada: Pulp Fiction
- Frankrike: The 400 Blows
Deretter logget jeg meg inn på BBC iPlayer. NordVPN fjernet igjen enkelt geo-blokkeringene ved første forsøk med en tilfeldig valgt britisk server.
Min erfaring med Amazon Prime Video var liknende.
ExpressVPN
ExpressVPN var ikke dårligere og ga meg tilgang til de begrensede Netflix-bibliotekene i USA, Storbritannia, Japan, Canada og Frankrike. Jeg åpnet de samme programmene som jeg gjorde med NordVPN, og alt gikk perfekt.
For BBC iPlayer mislyktes imidlertid tre av fire servere, og Dockland-serveren reddet situasjonen.
ExpressVPN hadde imidlertid ingen problemer med å omgå geo-blokkeringen på Amazon Prime.
Konklusjon: ExpressVPN hadde noen servere som ikke fungerte med BBC iPlayer. Jeg vil likevel vurdere begge likt i denne sammenhengen, da valget av servere var helt tilfeldig. Dessuten er dette en kontinuerlig kamp mellom strømmeplattformer og VPN-leverandører.
Vinner: Ingen, det er uavgjort.
Støtte på tvers av plattformer
NordVPN
NordVPN tilbyr native applikasjoner for mange plattformer, inkludert Windows, macOS, Linux, Android, Android TV og iOS. I tillegg kan du få utvidelser for Chrome, Firefox og Edge.
NordVPN har også veiledninger om hvordan du bruker applikasjonen deres på Xbox, PlayStation, Amazon Fire Stick, Nintendo Switch, Raspberry Pi med mer. For det meste viser disse veiledningene installasjon av en app, hvis tilgjengelig, eller bruk av VPN-kryptering ved å først installere den på en ruter og bruke det krypterte Wi-Fi-nettverket.
ExpressVPN
På samme måte har ExpressVPN en sterk tilstedeværelse på tvers av enheter og plattformer. De har apper for store operativsystemer som Windows, macOS, Linux, Android og iOS.
ExpressVPN dekker også smart-TVer og spillkonsoller. Men igjen er det nokså likt det vi har sett med NordVPN: installer ExpressVPN på en Wi-Fi-ruter og utvid fordelen til de tilkoblede enhetene.
I tillegg selger ExpressVPN sin egen ruter, Aircove, som kan hjelpe deg med å koble de forskjellige enhetene dine til fem forskjellige steder samtidig. Det er unødvendig å si at den leveres med ExpressVPN innebygd rett ut av esken. Du må imidlertid kjøpe VPN-abonnementet separat, uten noe som den vil fungere som en hvilken som helst standardruter.
I tillegg fungerer dette kun med ExpressVPN.
Aircover er tilgjengelig for kjøp på Amazon og Flash Routers.
Konklusjon: NordVPN og ExpressVPN har begge en robust tilstedeværelse på tvers av plattformer. Og selv om ExpressVPN har sin egen ruter, hadde det vært fint om den kunne støtte andre VPN-er også. Derfor tror jeg ikke det er så gunstig å skaffe Aircove, når du kan få mange VPN-forhåndskonfigurerte rutere fra e-forhandlere som Flash Routers.
Vinner: Ingen, det er uavgjort.
Valuta for pengene
NordVPN
Månedlig: $12,99
1-års plan: $4,99 per måned
2-års plan: $3,79 per måned
**Dette er NordVPNs grunnplaner for de angitte periodene. Høyere planer inkluderer også et premium-abonnement på passordbehandleren deres, datainnbruddsskanner og 1 TB kryptert skylagring.
ExpressVPN
Månedlig: $12,95
6 måneder: $9,99 per måned
1-års plan: $8,32 per måned
Konklusjon: NordVPN er ikke bare mer funksjonsrikt enn ExpressVPN, men er også mye rimeligere (for et årlig abonnement). Bare de månedlige planene har omtrent samme pris. Ellers gir det ikke mening å velge ExpressVPN fremfor NordVPN for lengre perioder, i det minste økonomisk sett.
Vinner: NordVPN
Målgruppe
Dette er ikke for sammenligning, men for å se deres brukervennlighet.
NordVPN
NordVPN er laget for personlig bruk, og de er utmerket til det. Men de har også utvidet seg til NordLayer for å tilby tjenester til bedriftskunder. Dette er en sky-VPN som er ekstremt enkel å implementere for å beskytte hele bedriftsnettverket, brukerne og enhetene.
Derfor kan du velge hvem som helst, NordVPN eller NordLayer, basert på bruksområdet.
ExpressVPN
Foreløpig betjener ExpressVPN kun privatpersoner.
I motsetning til bedrifts-VPN-er er ExpressVPN designet for å beskytte personvernet til sine individuelle kunder, ikke interessene til et selskap, regjering eller annen enhet.
Kilde: ExpressVPN
Dette faktumet begrenser ExpressVPN til personlige brukere, uten at det finnes noen versjon til