En dybdegående sammenligning: React og Vue for webutvikling
React og Vue er to fremtredende JavaScript-verktøy som brukes til å skape interaktive webapplikasjoner. Utviklere kan stå overfor et vanskelig valg når de skal bestemme seg for hvilket av disse rammeverkene eller bibliotekene som passer best, siden begge har sine unike fordeler og ulemper.
I denne artikkelen vil vi grundig utforske hvordan React og Vue fungerer, se på deres likheter, forskjeller og når det kan være mest hensiktsmessig å bruke dem.
Hva er React?
React er et JavaScript-bibliotek, opprinnelig utviklet av Meta (tidligere Facebook), som brukes til å bygge brukergrensesnitt. Det er basert på ideen om å skape grensesnitt fra sammensatte, gjenbrukbare komponenter.
React benytter en komponentbasert arkitektur, som gir utviklere muligheten til å dele opp koden i mindre, uavhengige deler. Biblioteket bruker en virtuell DOM (Document Object Model) for å effektivisere oppdateringer og brukes ofte til å utvikle single-page applikasjoner.
Selskaper som benytter seg av React
Hva er Vue?
Vue, også kjent som Vue.js, er et progressivt JavaScript-rammeverk spesielt utviklet for å bygge grensesnitt for nettsider. Det er bygget på velkjente webstandarder som HTML, CSS og JavaScript.
Vue ble skapt av Evan You og offentliggjort i februar 2014. Rammeverket benytter seg av en komponentbasert tilnærming, der brukergrensesnitt kodes som små, gjenbrukbare og selvstendige komponenter.
Kjente merkevarer som bruker Vue
- Tencent
- Alibaba
- Xiaomi
- Baidu
- Carrefour
Likheter mellom React og Vue
Før vi ser på de spesifikke forskjellene mellom React og Vue, er det viktig å anerkjenne noen av de grunnleggende likhetene.
Her er noen av de viktigste:
- Begge brukes til å utvikle interaktive brukergrensesnitt (front-end utvikling).
- De er begge JavaScript-baserte rammeverk eller biblioteker.
- Begge bruker komponentbasert arkitektur.
- Begge benytter en virtuell DOM for effektiv ytelse.
React vs. Vue: En rask sammenligning
Funksjon | React | Vue |
Syntaks | JSX | HTML-maler |
Fellesskap | Stort og aktivt | Voksende og aktivt |
Dokumentasjon | Omfattende | God |
Læringskurve | Moderat | Enkel |
Mobilutvikling | React Native | Vue Native |
Tilstandsstyring | Bruker Redux | Bruker Veux |
Popularitet | Veldig populær | Populær |
Biblioteker og Verktøy | Et stort økosystem av tredjepartsbiblioteker og verktøy | Et voksende utvalg av biblioteker og verktøy |
En dypere sammenligning av React og Vue
Selv om både React og Vue kan brukes til å lage brukergrensesnitt, har de noen distinkte forskjeller.
#1. Syntaks
React
React bruker JSX, en syntaksutvidelse som lar utviklere skrive JavaScript-kode som er blandet med HTML-lignende elementer. I JSX, er CSS-klasser referert til som `className`. React-filer kan lagres med enten `.jsx` eller `.js` filendelse. For eksempel, en komponent ved navn «Hjem» kan lagres som `Home.jsx` eller `Home.js`.
Vue
Vue er basert på HTML, JavaScript og CSS. Det benytter en intuitiv syntaks som kombinerer JavaScript, HTML-baserte maler og spesielle direktiver. HTML-maler ligner på vanlig HTML, men kan inneholde spesielle direktiver for å binde data til DOM (Document Object Model).
#2. Utvikling og fleksibilitet
React
React er kjent for å være «uten mening», noe som gir utviklere mye frihet til å strukturere applikasjoner slik de ønsker. Som React-utvikler, bestemmer du hvordan koden din skal organiseres.
Det finnes flere måter å starte et React-prosjekt. Uansett hvilken tilnærming du velger, må du ha Node.js installert lokalt.
For eksempelets skyld kan vi bruke `create-react-app` CLI-verktøyet. Du kan velge å bruke TypeScript eller JavaScript som programmeringsspråk. Hvis du ikke spesifiserer et språk, velger `create-react-app` JavaScript som standard.
Følg disse kommandoene i terminalen for å sette opp et nytt React-prosjekt:
npx create-react-app my-app
cd my-app
npm start
Nå kan du åpne prosjektet i din foretrukne kodeeditor.
Dette er den typiske mappestrukturen for en React-applikasjon:
Mesteparten av koden din vil bli skrevet i `src`-mappen.
Vue
Vue regnes som et mer «meningsfullt» rammeverk. Det gir en tydelig og strukturert måte å bygge applikasjoner på. Rammeverket gir retningslinjer for hvordan applikasjoner bør bygges, og oppfordrer til bruk av «beste praksis» og håndhever visse konvensjoner.
For å opprette en Vue-applikasjon, trenger du Vue CLI. Forsikre deg om at du har Node.js installert før du begynner.
Kjør følgende kommandoer:
npm install -g @vue/cli
vue create my-vue-app
cd my-vue-app
npm run serve
Du kan nå åpne applikasjonen i din kodeeditor.
Dette er en typisk mappestruktur for en Vue-applikasjon:
Koden for Vue-applikasjonen din vil ligge i `src`-mappen. I tillegg vil du finne en `components`-mappe hvor du legger til alle dine komponenter.
#3. Ytelse
Både React og Vue er kjent for sin hurtighet og effektivitet; de fleste brukere vil sannsynligvis ikke oppleve en merkbar forskjell i ytelse. Begge rammeverkene bruker en virtuell DOM, og oppdateringene er optimalisert for begge.
En React-applikasjon er typisk liten, med en filstørrelse på ca 1-2 MB etter kompilering. Størrelsen kan øke etter at man legger til avhengigheter fra tredjepartsbiblioteker som Redux og React-Router.
En enkel Vue-applikasjon er omtrent 16kb. Vue tilbyr innebygde verktøy for tilstandsstyring, men eksterne verktøy kan også brukes, noe som kan påvirke applikasjonens totale størrelse.
#4. Tilstandsstyring
Tilstandsstyring omhandler hvordan data blir sporet og oppdatert i en webapplikasjon. Et verktøy for tilstandsstyring kan for eksempel overvåke brukerinndata og oppdatere visningen deretter. Et typisk eksempel er en teller som øker tallet på skjermen hver gang brukeren klikker.
I React kan du bruke «Local State Management» for mindre prosjekter. Men etter hvert som prosjektet vokser, vil du sannsynligvis trenge et eksternt bibliotek som Redux eller MobX for mer kompleks tilstandsstyring.
Vue har et innebygd reaktivitetssystem for å håndtere tilstand i mindre applikasjoner. For mer komplekse Vue-applikasjoner, er det anbefalt å bruke et eksternt bibliotek som Vuex for tilstandsstyring.
#5. Testing
React og Vue tilbyr testrammeverk for å sørge for at utviklere kan bygge applikasjoner med få feil. Begge rammeverk støtter enhetstesting, integrasjonstesting og ende-til-ende-testing. Testrammeverk som Jest kan brukes med både React og Vue applikasjoner.
React har ikke et offisielt testrammeverk, men fungerer godt med verktøy som Enzyme, Jest og React Testing Library.
For Vue-applikasjoner er Vue Test Utils det offisielle testbiblioteket. Du kan også benytte andre biblioteker basert på dine behov.
#6. Fellesskap
React har et stort og aktivt fellesskap, noe som gjenspeiles i aktiviteten på GitHub-profilen. Prosjektet har over 43,5k «forks» og 208k «stars». I tillegg er det et stort fellesskap på plattformer som Discord, Facebook og LinkedIn.
Vue har et voksende, men noe mindre fellesskap sammenlignet med React. Prosjektet har over 37,9k «stars» og 6,9k «forks» på GitHub. Fellesskapet tilbyr hjelp gjennom Discord og DEV Community.
#7. Verktøy
React har et større utvalg av verktøy og biblioteker. Disse verktøyene finnes i forskjellige kategorier. For eksempel kan du bruke Redux, MobX eller Zustand for tilstandsstyring. Det finnes også flere verktøy for feilsøking, som React DevTools og Redux DevTools.
Vue har et mindre, men solid økosystem som dekker de fleste behov for utvikling av brukergrensesnitt. Verktøy som Vite, Vue CLI og Nuxt.js kan brukes for å lage en Vue-applikasjon. Feilsøking kan gjøres med Vue DevTools.
#8. Læringskurve
Både React og Vue har unike konsepter som utviklere må forstå.
React har en litt brattere læringskurve, delvis på grunn av introduksjonen av JSX, som er en ny syntaks. Det finnes mange ressurser tilgjengelig, men dette kan være overveldende for nybegynnere. Det anbefales å lære ett konsept av gangen for å få mest mulig ut av React.
Vue er ansett som lett å lære, ettersom det er basert på standard HTML, CSS og JavaScript. Vues HTML-maler ligner vanlig HTML, noe som gjør det mer tilgjengelig for nybegynnere. Plattformen har også konsis og tydelig dokumentasjon.
Hvorfor velge React?
- Komponentbasert arkitektur: Koden deles inn i gjenbrukbare komponenter.
- Fleksibilitet: React er fleksibelt og gir deg frihet til å strukturere koden din.
- Stort fellesskap: Stort fellesskap med mange verktøy og biblioteker tilgjengelig.
- Virtuell DOM: Sikrer rask oppdatering av endrede komponenter.
Begrensninger med React
- Bratt læringskurve for nybegynnere.
- Fragmentering i fellesskapet kan skyldes mange biblioteker og rammeverk som dekker samme behov.
Hvorfor velge Vue?
- Lett å lære: Vue bruker standard HTML, som gjør det enkelt å komme i gang for nybegynnere.
- Komponentbasert arkitektur: Lar deg dele koden inn i gjenbrukbare komponenter.
- Progressiv: Du kan enkelt legge til Vue i eksisterende prosjekter.
Begrensninger med Vue
- Mindre fellesskap enn React.
- Færre verktøyalternativer.
Sammenligningen over viser at React vinner på noen punkter, mens Vue utmerker seg på andre.
Når bør du velge React?
- Hvis du leter etter et bibliotek med et stort fellesskap: Reacts popularitet er drevet av Meta (tidligere Facebook) som er med på å utvikle og vedlikeholde biblioteket.
- Hvis du ønsker å lære et bibliotek som er etterspurt på arbeidsmarkedet.
- Hvis du vil ha tilgang til et stort økosystem av biblioteker og verktøy: Reacts store fellesskap har generert et rikt utvalg av verktøy og biblioteker som er tilgjengelige for utviklere.
Når bør du velge Vue?
- Hvis du ønsker et progressivt rammeverk: Vue er ideell for å legge til et nytt rammeverk i et eksisterende prosjekt.
- Hvis du ønsker et rammeverk som er enkelt å lære.
- Hvis du ønsker et rammeverk med liten filstørrelse: Vues filstørrelse gir bedre ytelse for enkelte applikasjoner.
Avsluttende tanker
Vi håper denne artikkelen har gitt deg en klarere forståelse av forskjellene mellom React og Vue. Valget av rammeverk eller bibliotek vil avhenge av dine personlige preferanser, den spesifikke typen applikasjon du bygger, og ditt ferdighetsnivå.
Du kan også se på vår artikkel om React vs. Next.js.