Angular og Vue er to av de mest brukte rammeverkene for utvikling av brukergrensesnitt. Med et stort antall utviklere og bedrifter som benytter disse i sine applikasjoner, oppstår det ofte diskusjoner om hvilket rammeverk som er best.
Det er imidlertid vesentlig å huske at begge disse rammeverkene i bunn og grunn er verktøy. Valget av rammeverk bør derfor baseres på prosjektets spesifikke behov. La oss likevel utforske dem nærmere for å se hvilken som kan passe best for deg.
Introduksjon til Angular
Angular er et åpen kildekode-rammeverk, basert på TypeScript, utviklet og vedlikeholdt av Google. Det brukes til å konstruere brukergrensesnitt i webapplikasjoner, både for mobil og desktop, ved hjelp av JavaScript eller TypeScript.
Angular ble lansert i 2016 som etterfølgeren til Angular.js og har vokst til å bli det nest mest populære frontend-rammeverket. Ifølge en undersøkelse fra StackOverflow bruker 23% av profesjonelle utviklere Angular, mens 10% av de som er i læring bruker det.
Angular er spesielt designet for å bygge Single Page Applications (SPA). I tradisjonelle webapplikasjoner, når en bruker interagerer med en nettside, sendes en forespørsel til serveren, som returnerer en helt ny side. Dette medfører at hver brukerinteraksjon krever en fullstendig sideinnlasting.
I en single-page-applikasjon (SPA) derimot, opererer hele applikasjonen på en enkelt side hvor innholdet oppdateres dynamisk basert på brukerinteraksjon. Dette muliggjør raskere nettsider med en bedre brukeropplevelse.
Ifølge Angular-teamet hos Google, gir rammeverket utviklere alle de nødvendige verktøyene for å utvikle kraftige og skalerbare applikasjoner. Det legges også vekt på å tilby verktøy som reduserer beslutningsvegring og øker produktiviteten til utviklere, som Angulars CLI (kommandolinjegrensesnitt).
Rammeverket legger også vekt på beste praksis fra starten av, og har flere innebygde verktøy som gjør det lett å skape skalerbare og vedlikeholdbare applikasjoner, uten behov for å installere mange eksterne biblioteker, som for eksempel et rutingbibliotek. I tillegg har det god dokumentasjon, et aktivt fellesskap, og nye versjoner utgis regelmessig.
Det er likevel verdt å nevne at Angular har fått en del kritikk fra utviklere på nettet. Mange mener rammeverket er tungvint og tregt med hensyn til å implementere nye og spennende funksjoner. Dette kan skyldes Angulars fokus på pålitelighet og stabilitet framfor å raskt implementere nye, trendy funksjoner.
Likevel er det en stor etterspørsel etter Angular-kompetanse, noe som gjør det til et godt valg om du ønsker en karriere innen frontend-utvikling.
Mange selskaper foretrekker et pålitelig og stabilt rammeverk fremfor noe som anses som spennende akkurat nå. For eksempel bruker Netflix Angular, og det er det garantert en god grunn til.
Introduksjon til Vue.js
Vue.js, ofte bare kalt Vue, er et progressivt åpen kildekode JavaScript-rammeverk for å bygge brukergrensesnitt. Vue ble offentlig lansert i februar 2014 og ble utviklet av Evan You, som tidligere var en del av Angular-teamet hos Google.
Evans motivasjon for å lage Vue var at han var misfornøyd med de designvalgene som Angular påtvang brukerne. Han følte at Angular var for tungt og hadde for mange funksjoner som ikke var nødvendige. Derfor bestemte han seg for å bygge et lett rammeverk som hadde de funksjonene han likte med Angular.
I motsetning til Angular, som kommer med forhåndsbygde verktøy, tar Vue en annen tilnærming. Vue består av en kjerne som kun inneholder databinding og komponenter. Dette gir et minimalt sett av funksjoner.
Vue tilbyr imidlertid offisielt vedlikeholdte tillegg som et kommandolinjegrensesnitt, en rutingløsning og en byggeverktøykjede. Disse kan legges til applikasjonen etter behov.
Dette lar deg starte arbeidet med kun kjernefunksjonene og deretter legge til de delene av rammeverket du trenger etter hvert som applikasjonen blir mer kompleks. Siden Vue ikke tvinger deg til å bruke bestemte funksjoner, er det et allsidig og fleksibelt rammeverk som er enkelt å skalere og bruke til å bygge applikasjoner med høy ytelse. Med Vue er det ikke behov for manuell kodeoptimalisering siden den optimerer koden for deg.
Selv om Vue er et relativt nytt rammeverk som ikke er utviklet av et stort teknologiselskap som Angular, vinner Vue langsomt terreng som et pålitelig og populært webutviklingsrammeverk.
Ifølge StackOverflow sin utviklerundersøkelse i 2022, lærer flere nybegynnere Vue enn Angular. I tillegg er flere utviklere interessert i å bygge med Vue, og Vue rangerer høyere på listen over de mest likte rammeverkene sammenlignet med Angular.
Selv om Angular og Vue er vidt forskjellige i deres tilnærming til utvikling av brukergrensesnitt, deler de likevel noen likheter. La oss se på noen av disse.
Angular vs. Vue: likheter
Noen av områdene hvor Angular og Vue har likheter inkluderer:
Komponentbasert arkitektur
Komponentbasert arkitektur er et programvaredesignmønster der programvare er delt inn i mindre, gjenbrukbare og selvstendige byggeblokker kalt komponenter. Hver komponent har en spesifikk funksjon og er uavhengig av andre komponenter.
Istedenfor å bygge programvaren som en helhet, bygger utviklere komponenter som kombineres for å lage en mer kompleks applikasjon. Disse komponentene kan gjenbrukes hvor som helst i applikasjonen.
Både Angular og Vue bruker en komponentbasert arkitektur for å bygge brukergrensesnitt. Ved bruk av disse rammeverkene brytes brukergrensesnittet ned i uavhengige, gjenbrukbare komponenter som kan bygges isolert og settes sammen for å lage et funksjonelt brukergrensesnitt for en applikasjon.
Reaktiv databinding
Reaktiv databinding innebærer å knytte dataene dine direkte til visningen. På denne måten synkroniseres datamodellen din automatisk med brukergrensesnittet.
Dette betyr at endringer i datamodellen vises i sanntid i visningen, og endringer i visningen reflekteres i datamodellen, uten at du trenger å manipulere DOM (Document Object Model) manuelt. Både Vue og Angular støtter reaktiv databinding.
Syntaks
Selv om det er forskjeller i syntaks ettersom Vue og Angular er forskjellige rammeverk, deler de begge en likhet i den deklarative programmeringsstilen.
Når du bruker disse rammeverkene, istedenfor å spesifisere nøyaktig hvordan et mål skal oppnås, trenger du bare å beskrive målet du ønsker å oppnå. Dette er kjent som deklarativ programmering.
Begge rammeverkene har store fellesskap av utviklere som bruker dem. Disse fellesskapene bidrar til å forbedre rammeverkene ved å foreslå funksjoner som bør legges til, fjernes eller justeres.
Fellesskapet bak disse rammeverkene er også ansvarlig for vedlikehold, tilbakemeldinger, videreutvikling og støtte til andre brukere.
Etter å ha sett på likhetene mellom de to rammeverkene, la oss nå utforske forskjellene deres.
Angular vs. Vue: Forskjeller
Noen av forskjellene mellom disse to rammeverkene inkluderer:
Språk
Angular er et TypeScript-basert rammeverk, noe som betyr at utviklere må bruke TypeScript. Vue.js bruker JavaScript, men tilbyr også offisiell og god støtte for TypeScript.
Utviklere kan velge å bruke JavaScript eller TypeScript når de arbeider med Vue. Selv om det kan ta lengre tid å lære TypeScript for å bruke Angular, er det det beste alternativet i lengden. TypeScript reduserer feil i applikasjonen betydelig og fanger opp feil under utvikling, noe som bidrar til å unngå kostbare feil i produksjonen.
Læringskurve
En av grunnene til at mange utviklere liker Vue-rammeverket er hvor enkelt det er å lære og bruke.
Ifølge Evan You, som skapte Vue, ble rammeverket utviklet med tanke på tilgjengelighet. Utviklere med en grunnleggende forståelse av HTML, CSS og JavaScript kan lære rammeverket enkelt. Dette gjør Vue til et av de enkleste frontend-rammeverkene å lære.
Angular, derimot, er mye vanskeligere å lære. Det vil ta lengre tid å forstå og bruke det. Om du bare skulle velge et rammeverk basert på hvor enkelt det er å lære det, er Vue det beste valget.
Ytelse
Når det gjelder ytelse, tilbyr Vue bedre ytelse og raskere hastighet i applikasjoner sammenlignet med Angular, siden det er et veldig lett rammeverk. Vues ytelse kan også tilskrives bruken av en virtuell Document Object Model (DOM). Å manipulere den faktiske DOM er en kostbar prosess for ytelsen.
Ved å bruke en virtuell DOM reduserer Vue antallet faktiske manipuleringer til den virkelige DOM. Med Vue gjengis den virkelige DOM bare for komponenter som har endret seg, og ikke hele siden. Dette gjør gjengivelsen raskere og forbedrer Vues ytelse.
Økosystem og verktøy
Når det gjelder rammeverk, refererer økosystemet til verktøyene og bibliotekene som er tilgjengelige for rammeverket. I motsetning til Vue.js, kommer Angular med et robust økosystem som inneholder kraftige verktøy som gjør det enkelt å bygge, teste og distribuere Angular-applikasjoner.
Vues økosystem er ikke like robust som Angular, men Vue tilbyr offisielt støttede verktøy som kan integreres i en Vue-applikasjon i henhold til utviklerens behov.
I tillegg har Vue.js et stort utvalg av tredjeparts biblioteker, plugins og tillegg som kan brukes til å tilpasse applikasjoner eller strømlinjeforme utviklingsprosessen.
Fleksibilitet
Som tidligere nevnt, er en av grunnene til utviklingen av Vue at Angular er veldig egenrådig og tar mange avgjørelser på vegne av utvikleren. Dette resulterer i en struktur, beste praksis og retningslinjer som utvikleren må følge. Vue tilbyr mer fleksibilitet og er mindre egenrådig sammenlignet med Angular.
Vue støtter komponenter som utviklere kan integrere og bruke for å tilpasse applikasjonene sine på hvilket som helst stadium av utviklingen. Om fleksibilitet er viktig, er Vue det beste valget, siden det lett kan tilpasses ethvert prosjekt.
Det er imidlertid verdt å merke seg at mange store bedrifter verdsetter den klart definerte strukturen som Angular tilbyr, siden den gjør det mulig å bygge mer stabile applikasjoner.
Skalerbarhet
Om du skal utvikle en stor applikasjon og ser etter et rammeverk som tilbyr god støtte for skalerbarhet, er Angular det beste valget. Angular er utviklet med skalerbarhet i tankene, og er designet for å tillate team å skalere opp enkelt.
Angular har innebygde verktøy og biblioteker som støtter skalering av applikasjoner. Dette forklarer hvorfor mange store applikasjoner som Netflix er bygget med Angular. Selv om Vue.js også støtter skalering, er det vanskeligere å skalere med Vue, og det kan kreve mer komplekse strategier.
Utviklingshastighet
Om du skulle utvikle den samme applikasjonen ved hjelp av Angular og Vue, ville du brukt betydelig kortere tid med Vue. Angular tar lenger tid å utvikle applikasjoner med fordi det er et omfattende rammeverk som er veldig detaljert.
Vue tilbyr kortere utviklingstid fordi det er lettere å skrive og lese kode. Rammeverket krever også mindre «boilerplate»-kode sammenlignet med Angular.
Vue bruker maler skrevet i vanlig HTML, som kan være raskere å skrive ettersom de fleste utviklere er mer kjent med HTML enn Angular-spesifikk syntaks for å skrive maler.
Angular vs. Vue.js: Oppsummert
Tabellen nedenfor viser hovedforskjellene mellom Angular og Vue.js:
Angular | Vue.js | |
Språk | TypeScript er det primære språket for å bygge Angular-applikasjoner. | Har offisiell støtte for både JavaScript og TypeScript. |
Læringskurve | Bratt læringskurve som krever mye tid og krefter. | Enklere å lære og bruke. |
Ytelse | God ytelse og raske hastigheter, spesielt for komplekse applikasjoner. | Meget god ytelse, raskt og effektivt. |
Økosystem og verktøy | Et robust økosystem med mange kraftige innebygde verktøy. | Mindre robust økosystem med færre innebygde verktøy, men har mange tredjepartstillegg. |
Fleksibilitet | Svært begrenset fleksibilitet. | Tilbyr mye fleksibilitet. |
Skalerbarhet | Lett å skalere med innebygd støtte. | Skalering er vanskeligere å oppnå og krever komplekse strategier. |
Utviklingshastighet | Utviklingstiden er langsom. | Tilbyr rask utviklingshastighet. |
Selskaper som bruker Angular eller Vue
En måte å vurdere et rammeverks popularitet og hvor attraktivt det gjør deg på jobbmarkedet, er å se på hvilke selskaper som bruker det.
Noen av de store selskapene som bruker Angular inkluderer:
- Netflix
- Microsoft
- Paypal
- Deutsche Bank
- Tesla
- Forbes
- Freelancer
- Clock
- Santander
Noen av de store selskapene som bruker Vue.js inkluderer:
- Adobe
- Gitlab
- Behance
- Dribble
- Euronews
- Trivago
- Nintendo
- Xiaomi
- Alibaba
Angular og Vue.js brukes av mange store selskaper, noe som indikerer at begge rammeverkene er gode verktøy å lære med tanke på jobbmuligheter. Du trenger ikke å bekymre deg for at noen av rammeverkene ikke vil være etterspurt i årene som kommer.
Konklusjon
Som nevnt tidligere er Vue og Angular begge verktøy som kan brukes til å bygge brukergrensesnittet til applikasjoner. Ditt valg av verktøy bør avhenge av hva du ønsker å oppnå, og hva du ser etter i et rammeverk.
Om du ser etter et fleksibelt rammeverk som er enkelt å lære og implementere, som gir effektive applikasjoner, er Vue.js det beste valget. Om du skal bygge en kompleks, stor applikasjon og trenger en stabil applikasjon som er rask og enkel å skalere, bør Angular være ditt førstevalg.
Du kan også lese mer om forskjellene mellom React og Angular, to populære verktøy for utvikling av webapplikasjoner.