Hvordan bruke usermod for å legge til brukere i grupper i Linux

Trenger du å legge til brukere i grupper på din Linux-PC eller Linux-server? Forstår du ikke hvordan gruppesystemet fungerer og trenger litt veiledning? Vi kan hjelpe! Følg med på denne veiledningen mens vi viser deg hvordan du legger til brukere i grupper med «usermod»-verktøyet på Linux!

Trenger du å se alle brukere på et Linux-system? Følg denne veiledningen.

Legge til brukere i eksisterende grupper med usermod

Hvis du trenger å legge til en bruker i en eksisterende gruppe på din Linux-PC, er det første trinnet å liste gruppene på systemet. Du kan finne ut om gruppen du forventer å legge brukeren til er på systemet og hvordan den staves ved å liste opp grupper.

For å se en liste over eksisterende grupper på din Linux-PC, utfør kutt-kommandoen. Denne kommandoen vil skrive ut hver gruppe du har inn i terminalen, og du kan bruke den til å finne gruppen du vil legge brukere til med den.

cut -d: -f1 /etc/group

Hvis det er mange grupper og du vil ha en enklere måte å sortere gjennom dem på, kan du prøve å kjøre den med mindre-kommandoen.

cut -d: -f1 /etc/group | less

Når du har funnet den eksisterende gruppen, ønsker du å legge til brukeren din ved å bruke kommandoen usermod -a -G. Denne kommandoen lar den angitte brukerkontoen bindes til en hvilken som helst gruppe du ønsker.

  Hvordan spille House Flipper på Linux

For å legge til brukeren wdzwdz til gruppen «tech», kan du for eksempel skrive inn kommandoen usermod -a -G med «tech»-gruppen for å legge brukeren til gruppen.

sudo usermod -a -G tech wdzwdz

Usermod-kommandoen er ikke begrenset til en enkelt gruppe. Brukere kan legge til en enkelt bruker i mange grupper om gangen i samme kommando. For eksempel, hvis du ønsker å legge til «wdzwdz»-brukeren til gruppene «tech», «video» og «lyd», kan du enkelt føre opp alle gruppene foran brukernavnet. Det er ingen grense for hvor mange grupper som kan legges til en bruker om gangen.

sudo usermod -a -G tech video sound wdzwdz

For å legge til dine egne grupper til en bruker, ta kommandoen usermod -a -G ovenfor og endre eksemplene slik at de passer til ditt bruksområde. Sørg for å gjøre dette for hver bruker du ønsker å legge til eksisterende grupper på Linux!

  Hvordan lytte til YouTube Music på Linux med Ytmdesktop

Legge til brukere i nye grupper med usermod

Sammen med å legge til brukere i eksisterende grupper, er det også mulig å legge til brukere i nye grupper ved å bruke usermod-kommandoen. For å starte, må du opprette en ny gruppe. For å opprette en ny gruppe, må du bruke groupadd-kommandoen.

For å opprette en ny gruppe, åpne et terminalvindu. For å åpne et terminalvindu på Linux-skrivebordet, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller søk etter «Terminal» i appmenyen og bruk den på den måten.

Med terminalappen åpen og klar til bruk, kjør groupadd-kommandoen for å opprette den nye gruppen. Gruppen kan hete hva du vil. Vær imidlertid sikker på at du vet hvorfor du oppretter gruppen og at den har en funksjon. Ellers du mai ved et uhell slette gruppen din på et senere tidspunkt uten å forstå hvorfor.

sudo groupadd mynewgroup

Når du skriver inn groupadd-kommandoen, vil Linux-systemet sannsynligvis be deg om passordet ditt. Du må skrive inn passordet ditt. Bruk tastaturet, skriv inn brukerkontopassordet og trykk Enter-tasten for å fortsette.

  Hvordan spille Trine 2 på Linux

Når du har opprettet den nye gruppen, kjør kutt-kommandoen for å se den nye gruppen. Det er veldig viktig å bekrefte at den nye gruppen du nettopp har opprettet, eksisterer på systemet. Hvis den ikke vises, vil du ikke kunne legge til en bruker i den, og gruppen må opprettes på nytt.

For å se alle gruppene på Linux-systemet ditt, kjør følgende cut-kommando og legg til grep-kommandoen for å filtrere gjennom den lange listen over eksisterende grupper for den du opprettet.

sudo cut -d: -f1 /etc/group | grep mynewgroup

Kutt-kommandoen vil returnere gruppenavnet ditt hvis det er gjort vellykket. Hvis den ikke har det, vil ingenting skje med kommandokjøringen.

Når du har bekreftet at den nye gruppen din er på Linux-systemet ditt, kan du tilordne en bruker til den. For eksempel, legg til «wdzwdz»-brukeren til «mynewgroup» vi nettopp opprettet og utfør følgende usermod-kommando nedenfor.

sudo usermod -a -G mynewgroup wdzwdz

Fjern brukere fra grupper

Hvis du på noe tidspunkt trenger å fjerne en Linux-bruker fra en gruppe, kan du bruke gpasswd-kommandoen. For eksempel, for å fjerne «wdzwdz»-brukeren fra «minnygruppe»-gruppen, utfører du kommandoen nedenfor.

sudo gpasswd -d wdzwdz mynewgroup

Skriv inn kommandoen ovenfor når som helst du trenger å fjerne en Linux-bruker fra en gruppe på systemet.