Å skape spill kan virke både spennende og forvirrende for mange som ønsker å starte med dette. Vi skal prøve å gjøre dette området litt klarere med disse fantastiske spillverktøyene.
En rapport viser at videospillmarkedet var verdt over 190 milliarder dollar i 2022, og det forventes å vokse med 13% hvert år, slik at det når 650 milliarder dollar i 2032. Dette betyr at bransjen har stor vekst og mange muligheter foran seg.
Selv om mange drømmer om å bli spillutviklere, er det ikke nødvendigvis en enkel vei for alle. Uten god veiledning og praktisk erfaring kan det fort bli mer gjetting enn faktisk utvikling.
Dersom du trenger hjelp med karriereveiledning innen dette feltet, finnes det gode ressurser som denne guiden fra Coursera.
Internett er fylt med generelle råd om hvilke ferdigheter du trenger for å begynne som spillutvikler. I bunn og grunn handler det ofte om to ting: å kunne bruke en spillmotor og å kunne kode.
Koding gir deg full kontroll over spillet ditt, men det er ikke nødvendig for nybegynnere. Du kan lage et helt greit 2D-spill uten å programmere.
En annen viktig del er spillmotoren, som er programvare som gir et miljø for å utvikle spillet med minimal innsats. Den tar seg av det meste: bilder, videoer, animasjoner, scener, lydeffekter og spillfysikk.
Denne artikkelen handler om noen verktøy som kan hjelpe deg å bygge ditt første spill og dermed starte din reise inn i den lukrative spillbransjen.
La oss begynne!
GameMaker
GameMaker hjelper deg med å skape 2D-spill som du kan publisere på flere plattformer som Android, iOS, PlayStation, Windows og macOS.
Dette verktøyet har sitt eget språk, GameMaker Language (GML). Du kan velge mellom to måter å utvikle spill på: GML-kode eller GML-visuelt. Det er klart at kodemodusen gir deg mest frihet.
GML-visuelt er likevel et godt alternativ som lar deg bruke forhåndskodede spillelementer.
Hver scene du lager foregår i et «rom», der du kan justere kamerakontroller, endre design, legge til flere rom osv. Alle objekter kan tilpasses dine spesifikke spillkrav. Du kan designe egne ressurser eller importere de du trenger for å spare tid.
Dessuten er det enkelt å finne feil, slik at sluttresultatet blir bra.
Du kan også sende push-varsler direkte til brukerne dine og legge til kjøp i spillet for å øke inntektene.
GameMaker tilbyr fire ulike abonnementer basert på funksjoner og publiseringsplattform. Det finnes også en gratisversjon som gir deg mulighet til å komme i gang uten å bruke penger.
YoYo Games, selskapet bak GameMaker, understreker at alle spill som er laget med dette verktøyet er fullt ut eiet av spillutviklerne, uten ekstra avgifter eller provisjoner.
GDevelop
GDevelop er et populært valg for de som vil lage 2D-spill uten å skrive kode. Selv om dette hovedsakelig er for 2D, har jeg sett et 3D-racerspill som er utviklet med dette verktøyet, noe som viser at det er veldig fleksibelt.
Alle spill som er utviklet med GDevelop er tilgjengelig på LiLuo, slik at du kan se hva andre har laget. Dette kan gi deg en god idé om hva du kan forvente.
Akkurat som det forrige verktøyet, kan du enten lage dine egne ressurser eller importere dem for å raskt skape interessante scener til spillet ditt.
Du kan legge til visuelle effekter med noen få klikk for å justere stemningen i spillet, slik at den passer best til historien.
Verktøyet støtter også tillegg av atferd som er utviklet av fellesskapet, til objektene dine med et enkelt klikk. I tillegg kan du bruke redigeringsverktøyet til å tilpasse grafikk, lydeffekter, dialoger og sprites for å skape en engasjerende spillopplevelse.
Det finnes også en feilsøker for å finne problemer og en forhåndsvisning som lar deg se endringene dine umiddelbart. Du kan teste spillet over WiFi/LAN uten å måtte eksportere det, ved hjelp av Network Preview.
Spill som er laget med GDevelop er utviklerens fulle eiendom. Dette verktøyet er gratis å laste ned, men det finnes også betalte abonnementer som gir deg ekstra funksjoner.
Det er enkelt å publisere spillet ditt på flere plattformer, noe som gjør GDevelop til et godt alternativ for spillutviklere.
Buildbox
Buildbox kommer i to versjoner: Buildbox 3 og Buildbox Classic, basert på om du vil lage 2D- eller 3D-spill.
Buildbox Classic er for 2D-spillutvikling og bruker dra-og-slipp-funksjonalitet, slik at du ikke trenger å skrive kode. Buildbox 3 er et mer avansert verktøy for å lage 3D-spill. Du kan bruke lavkode-verktøy eller unngå koding helt ved å bruke Brainboxes og Smart Assets.
Med abonnement får du også tilgang til BuildBox Shop, hvor du kan importere ressurser til spillet ditt. Du kan også tjene penger ved å selge ressurser til andre spillutviklere.
Begge Buildbox-versjonene har gratisnivåer med begrensede funksjoner, inkludert at du ikke kan eksportere spillet. De betalte versjonene er basert på antall verdener og scener du vil lage.
Buildbox-spill er royaltyfrie, og du beholder 100% av inntektene, bortsett fra inntektsgenerering via Ad-box, som har en inntektsandel på 10% eller 30% avhengig av abonnementet. Buildbox tar imidlertid ikke noe av inntektene fra tilpassede annonseintegreringer eller hvis du velger å ha spillet uten reklame.
Construct
Construct lar deg lage 2D-spill uten koding. Men verktøyet støtter også Javascript, som kan hjelpe deg å lære koding dersom du ønsker det.
Siden Javascript ikke er bundet til en spesifikk spillmotor, er dette en ferdighet som du kan bruke andre steder.
Det beste med Construct er at det er et nettbasert grensesnitt som kan kjøre i hvilken som helst nettleser. Når det er lastet inn, kan du bruke det uten internett.
Selv om Construct markedsfører seg som den beste 2D-spillmotoren, har den noen få 3D-funksjoner, som flerdimensjonale objekter og mesh-forvrengning.
Denne spillmotoren lar deg enkelt legge til avanserte animasjoner. I tillegg har den en fysikkmotor, en innebygd bilderedigerer, tilpassede kollisjoner og god navigering, noe som gjør den til en favoritt for både nybegynnere og eksperter.
De gratis og betalte tilleggene gir deg enda bedre opplevelse. Forhåndsvisningene er raske uten lange forsinkelser, og du kan se spillet på forskjellige enheter ved å skanne en QR-kode.
Construct har en gratisversjon med begrensninger som du kan prøve uten å betale eller registrere deg. Alle spill som er laget med Construct er 100% royaltyfrie og uten inntektsdeling.
Flowlab
Flowlab er en nettleserbasert spillbygger som ikke krever koding. Den er spesielt rettet mot elever som vil prøve seg på spillutvikling.
Flowlab er kjent for sin enkelhet og grundige dokumentasjon.
Spillredigereren gjør det enkelt å legge til objekter med forskjellige egenskaper som tyngdekraft, kollisjon, rotasjon, tetthet og sprett. Som andre verktøy har Flowlab et objektbibliotek der du kan importere og redigere elementer.
Du kan også legge til forskjellig atferd til objektene og koble dem sammen for å skape avansert spillogikk. Flowlab har også en god Sprite Editor der du kan redigere objekter eller importere dem fra enheten din.
Flowlab er et freemium-verktøy. Du må betale for å eksportere spillene dine og få tilgang til avanserte funksjoner. Men gratisversjonen er bra nok til at du kan se potensialet.
Alt du lager med Flowlab er ditt, uten royalties. Det finnes også mange muligheter for enkel eksport til flere plattformer.
GB Studio
GB Studio er for fans av Game Boy som vil gjenskape retrospill på nettlesere eller analoge enheter.
Denne gratis, åpen kildekode-spillbyggeren krever ingen programmeringskunnskaper. Avanserte utviklere kan endre koden ved hjelp av plugins.
GB Studio er utviklet av Chris Maltby. Verktøyet er i aktiv utvikling og har god dokumentasjon for nybegynnere.
Prosjektredigereren er veldig enkel, med muligheter for å legge til scener, triggere, objekter osv. Du kan importere ressurser, men GB Studio har foreløpig ingen innebygd bilderedigerer.
Den støtter også opprettelse av flere scener, sammenkobling av dem, dialoger osv., for å gjøre spillet mer spennende.
Du kan spille spillet på en hvilken som helst GB-emulator og laste det opp til Itch.io for å dele det med publikummet ditt.
Arcade
Arcade-delen av MakeCode er Microsofts prosjekt for å hjelpe deg å komme i gang med å lage nostalgiske arkadespill.
Hovedmålet er å lære om utvikling av arkadespill gjennom korte opplæringsprogrammer.
MakeCode-redigereren gir deg noen byggeklosser for å justere JavaScript-programmeringsferdighetene dine. Grensesnittet har også et blokkbasert redigeringsverktøy for spill uten kode, og en JavaScript-fane der du kan se koden bak for å studere eller gjøre endringer.
Denne redigereren er enkel å bruke, og du kan starte uten å registrere deg eller laste ned noe. Du kan endre filene og laste dem ned med en gang.
Du må logge deg inn for å lagre arbeidet ditt.
Alt i alt er dette en morsom og intuitiv måte å lage spill på for alle som er interessert i arkadespill.
Unity
Unity passer for ambisiøse team eller enkeltpersoner som vil lage 2D- eller 3D-spill med avansert grafikk.
Denne kraftige spillmotoren krever at du koder i C# for å utvikle spill.
Nybegynnere kan laste ned gratisversjonen med et innebygd minispill for å prøve seg før de forplikter seg til større prosjekter og abonnement.
Det finnes prøveversjoner av de betalte abonnementene, i tillegg til to gratisversjoner: en for studenter (under 16 år) og en for enkeltpersoner som har hatt mindre enn $100 000 i inntekt eller finansiering det siste året.
Unity har et stort fellesskap der du kan få hjelp og tips om denne spillmotoren og spillutvikling generelt. Hvert abonnement gir deg også tilgang til aktivabutikken som du kan bruke i spillene dine, og Unity learning-plattformen hvor du kan lære mer om å utvikle spill.
Spill som er laget med Unity er royaltyfrie og støtter flere plattformer, inkludert virtuell virkelighet.
Du kan se videoer på YouTube for å få en idé om hva Unity kan gjøre.
Totalt sett passer dette de fleste behov, uansett størrelse, og jeg vil anbefale Unity for alle seriøse utviklere, uansett om de er nye eller erfarne.
Unreal Engine
Unreal brukes ofte av profesjonelle, og nybegynnere kan synes det er litt vanskelig å lære i starten.
Unreal har imidlertid lansert Blueprints, et verktøy for visuell skripting som kan hjelpe de som ikke kan kode.
Unreal er hovedsakelig for de som vil lage 3D-spill av høyeste kvalitet og som er villige til å lære programmering underveis.
Denne spillredigereren er kombinert med en markedsplass for freemium-resurser, som drives av Epic Games (moderselskapet) og Unreal-brukermassen. Unreals styrker er god dokumentasjon, et stort fellesskap og gratis opplæringsprogrammer.
Unreal er gratis å laste ned og bruke til spillet ditt tjener mer enn $1 million. Deretter kommer en royalty på 5%.
Unreal har også et Enterprise-program, og du kan avtale en tilpasset lisens ved å kontakte dem. En tilpasset lisens kan inkludere opplæring, premium-støtte og royaltyfri distribusjon.
Dette er det kraftigste verktøyet på denne listen, men det krever også mest innsats av de som bruker det.
Koding er veien å gå!
Det er et faktum at du må lære å kode etter hvert dersom du vil utvikle spill på et høyt nivå.
Disse verktøyene er likevel en fin måte å starte med å bygge ditt første spill og lære mer om programmering.
De fleste av disse verktøyene har gratisversjoner, så du kan teste dem og se hva som passer best for deg.
PS: Det er ikke enkelt å lage ditt første spill! Men du kan lære mye av ekspertene ved å sjekke ut disse nettkursene i spillutvikling.