Hvordan bytte fra en Windows-PC til en Mac

Det er enkelt å bytte fra en Windows-basert PC til en Mac. Plattformene er sannsynligvis ikke så forskjellige som du har hørt. Vår hendige guide vil ha deg oppdatert på kort tid!

Velg en Mac

Hvis du ikke allerede har kjøpt din Mac (eller du fortsatt tenker på det), bør du prøve å bestemme hvilken datamaskin som er riktig for deg. Apples utvalg er delt inn i tre klasser: bærbare datamaskiner, forbruker-hjemmedatamaskiner og kraftige high-end-behemoths.

Bærbare datamaskiner

For bærbar bruk tilbyr Apple for tiden to bærbare datamaskiner: MacBook Air og MacBook Pro. 13-tommeren MacBook Air (starter på $1 099, når dette skrives) er en flott allrounder, med en ny Retina (høy DPi)-skjerm, energieffektiv ytelse og den klassiske «kile»-formen. Den er ideell for nettsurfing, skriving av essays, se Netflix, og kan til og med håndtere litt sub-4K-videoredigering.

Hvis du trenger mer kraft mens du er på farten, spesielt i grafikkavdelingen, kan du Macbook Pro er det neste logiske valget. Det er et mobilt kraftsenter som er tilgjengelig i både 13- og 15-tommers modeller (i skrivende stund starter på henholdsvis $1,299 og $2,399). Den er fetere, tyngre og gir mye mer kraft enn dens lette søsken. Det er også betydelig dyrere. Du tilpasser begge modellene i kassen, men du får flere alternativer hvis du velger Pro.

Forbruker hjemmedatamaskiner

For hjemme- og kontorbrukere er iMac er et godt valg. Den er tilgjengelig med en innebygd 21,5-tommers skjerm opp til 4K eller 27-tommers 5K-skjerm (når dette skrives, starter på henholdsvis $1,099 eller $1,799). Det gir mye for pengene, selv når du sammenligner det med å bygge din egen datamaskin. Du får mye mer ytelse for pengene hvis du velger den større skrivebordstypen. Du får også utvidelsesporter for å legge til mer RAM, en skikkelig rekke porter på baksiden, Apples anstendige tastatur og dens brukbare musen.

Hvis du allerede har en skjerm og periferiutstyr, kan du være interessert i Mac mini (starter på $799 når dette skrives). Dette er den rimeligste datamaskinen Apple produserer, blant annet på grunn av den noe begrensede maskinvaren. Du vil ikke få iMac-lignende ytelse, og disse maskinene er heller ikke utstyrt med kraftige GPUer, men du kan øke RAM- og prosessorutvalget i kassen hvis du vil.

Profesjonelle avanserte systemer

Profesjonelle brukere sitter igjen med iMac Pro og Mac Pro. Generelt sett, hvis du må spørre, trenger du egentlig ikke noen av disse maskinene. De er fylt med avanserte komponenter, som Intel Xeon server-grade prosessorer, Radeon Pro Vega GPUer og mer RAM enn du vet hva du skal gjøre med. Når dette skrives, starter iMac Pro på $4 999, og Mac Pro sendes ikke før sent i 2019 (pris vil bli annonsert).

For de fleste er en iMac eller MacBook Air de åpenbare valgene. Hvis du er glad for å bytte litt ytelse mot portabilitet, bør MacBook Pro være på radaren din. Hvis du kjøper din primære datamaskin, og du velger en bærbar datamaskin, unngå den minste SSD-en.

Når dette skrives, kan du oppgradere MacBook Airs bittesmå 128 GB SSD til 256 GB for $200, eller 512 GB for $400. Hvis du skal lagre hovedbildebiblioteket på maskinen, sammen med programvare som Office eller Photoshop, trenger du den ekstra plassen noen år senere. Selv om det noen ganger er mulig å øke MacBook-lagringsplassen senere, kan løsninger være dyre og upraktiske.

Det grunnleggende

Når du starter opp din nye Mac for første gang, konfigurerer du brukernavnet for kontoen og setter opp (eller logger på med) en Apple-ID. Med det ute av veien, har du et skrivebord foran deg som ser både kjent og litt fremmed ut.

Slik bruker du styreflaten eller musen

Før vi begynner, er det en god idé å gjøre deg kjent med noen vanlige handlinger du vil bruke mens du tar deg rundt i macOS:

Rulling: På en styreflate ruller du med to fingre, som du ville gjort på en mobilenhet.
Klikking: Styreflaten er én stor knapp, slik at du kan klikke hvor som helst.
Høyre- eller to-fingerklikk: For å åpne «høyreklikk»-kontekstmenyen, plasser to fingre på styreflaten og «klikk» med en. Du kan også høyreklikke med en vanlig mus eller holde nede Ctrl-tasten og klikke.

Havnen

Nederst på skjermen finner du macOS Dock. Dette er Mac-ekvivalenten til Windows-oppgavelinjen. Det er en av de enkleste måtene å starte og få tilgang til programmene dine på. Det er to områder på Dock atskilt med en partisjon. Til venstre finner du programmene dine, og til høyre mapper, papirkurven og eventuelle minimerte vinduer du har åpne.

For å feste et element til Dock, høyreklikker du det (eller klikker med to fingre på en styreflate), og velger deretter Alternativer > Behold i Dock. For å bli kvitt noe, klikk og dra det til «Fjern» vises, og slipp deretter. Du kan konfigurere Dock til å vises nederst eller på venstre eller høyre kant av skjermen. Du kan også konfigurere den til å skjule automatisk. Start Systemvalg > Dock for å sette den opp slik du vil.

  (Fiks) CLOCK WATCHDOG TIMEOUT-feil på Windows 10

Menylinjen

Øverst på skjermen ser du Mac-menylinjen (vist nedenfor). I motsetning til Windows, der rullegardinmenyer som Fil og Rediger vises forankret til vinduet du bruker, plasserer macOS disse øverst på skjermen til enhver tid. Du kan se hvilken applikasjon som er i bruk fordi navnet vises i øverste venstre hjørne ved siden av Apple-logoen.

MacOS-menylinjen som viser at

Til høyre for menylinjen er Apples ekvivalent til Windows-systemstatusfeltet (vist nedenfor). Det er her du gjør ting som å koble til Wi-Fi-nettverk eller sjekke batteriprosenten. Mange applikasjoner, som Evernote og Google Drive, plasserer ikoner her for enkel tilgang. macOS har også et sunt antall apper som finnes i menylinjen.

Over tid kan menylinjen bli rotete og uhåndterlig, som vist ovenfor. Hvis du finner ut at dette er tilfelle, kan du rydde opp med Bartender.

Søkelys

Selv om Dock er en av de enkleste måtene å få tilgang til programmer på, er den ikke den mest effektive. Hvis du trykker på Kommando + Mellomrom, starter du Spotlight-søk. Dette er Macs altomfattende søkemotor, og det er den perfekte måten å starte programmer på – bare skriv inn navnet på programmet, og trykk deretter på Enter.

Du kan gjøre mye med Spotlight. Du kan få tilgang til alternativpanelene under Systemvalg, søke etter filer og til og med utføre enkle summer eller konvertere valuta. Du kan også bruke naturlig språk i søket, som «PDF-filer jeg åpnet forrige uke,» for å avgrense resultatene ytterligere. Det er en god idé å bli vant med å bruke Spotlight, spesielt for å starte programmer.

Systemvalg

Mac-en som tilsvarer kontrollpanelet på Windows er Systemvalg. Det er her du går for å legge til nye brukere på maskinen din, endre sikkerhetsinnstillinger eller tilpasse skrivebordet ditt (bare for å nevne noen av de nyttige funksjonene). Tredjepartsapplikasjoner kan også installere sine egne alternativpaneler her. Det er verdt det å rote rundt i Systemvalg, slik at du kan gjøre deg kjent med de ulike alternativene.

Varslingssenteret og i dag

Øverst til høyre på menylinjen er et ikon du kan klikke for å åpne varslingssenteret eller i dag-skjermen. Du kan også sveipe innover fra den høyre kanten av styreflaten. macOS har et robust varslingssystem, og det er her de alle vises. Rull opp på denne skjermen for å aktivere Ikke forstyrr-modus eller Night Shift.

I dag-skjermen (vist ovenfor) bor også her. Dette fungerer akkurat som Today-skjermen på iPhone og iPad. Den består utelukkende av widgets. Rull til bunnen av Today-skjermen og klikk på «Rediger» for å omorganisere og aktivere eller deaktivere widgets. Mange tredjepartsapper installerer også widgets du kan få tilgang til i dette panelet. Du kan legge til værmeldinger, en påminnelseswidget eller til og med en kalkulator.

Siri

Siri er en personlig assistent som hjelper deg å finne filer eller informasjon på internett. For å få tilgang til Siri, hold Kommando + Mellomrom eller klikk på Siri-ikonet i menylinjen. Du kan endre denne innstillingen (og andre, som Siris stemme eller språk) under Systemvalg > Siri.

Du kan også feste noen av Siris svar til I dag-skjermen. For eksempel, hvis du ber Siri om å vise deg premierskapstabellen, kan du klikke på det lille plusstegnet (+) for å feste denne spørringen (se ovenfor). Den oppdateres automatisk når ny informasjon er tilgjengelig. Siri kan gjøre alle slags ting på en Mac, inkludert å skrive tweets eller e-poster og, selvfølgelig, søke på internett.

Hvordan installere og fjerne programvare

Prosessen for å installere programvare på en Mac er litt annerledes enn på en Windows-maskin, men den er fortsatt enkel. Det er tre hovedmetoder for å installere programvare på en Mac:

Manuell installasjon: Etter at du har lastet ned en diskbildefil med DMG-utvidelsen, dobbeltklikker du på den for å montere den. Et vindu dukker opp med et appikon (og kanskje en README-fil). Klikk og dra appikonet til «Applications»-mappen i Finder. Mange DMG-installatører gir deg en snarvei til Applications-mappen og instruksjoner.
Pakkeinstallasjonsprogram: Disse fungerer akkurat som installasjonsveivisere på Windows. Dobbeltklikk på PKG-filen for å kjøre den. Følg instruksjonene på skjermen (vanligvis klikker du bare på «Neste» noen ganger) til programvaren er installert.
Installasjoner av Mac App Store: Start Mac App Store og finn appen du vil laste ned. Klikk på «Hent» (eller «Kjøp» hvis det er en betalt app) og skriv inn Apple ID-passordet ditt. Appen din installeres automatisk i Programmer-mappen.

Det er en annen metode du kan bruke som involverer gratisappen Hjemme brygget. Det er en pakkebehandling som fungerer via kommandolinjen, akkurat som mange Linux-distribusjoner. Du kan lese mer om hvordan du finner og installerer programvare via Homebrew, her.

De to primære metodene for å fjerne programvare er:

Manuell sletting: Finn programmet i Programmer-mappen, og klikk og dra det til papirkurven. Du må kanskje oppgi administratorpassordet ditt for å avinstallere et program fullstendig. Tøm papirkurven for å gjenopprette ledig plass.
Automatiske avinstalleringsprogrammer: Noen apper inkluderer avinstalleringsprogrammer som fungerer akkurat som de på Windows, så sjekk Applications-mappen først. Hvis du finner et avinstalleringsprogram for en app, dobbeltklikker du på det og følger instruksjonene på skjermen.

Hvis du har problemer med å fjerne en app, er det en gratis app som heter AppCleaner som kan hjelpe deg. AppCleaner skrubber ethvert tegn på en app fra systemet ditt, og det kan noen ganger være nødvendig å fjerne en gjenstridig programvarepakke.

Du kan lese mer om hvordan du avinstallerer programvare fra en Mac her.

Hvordan administrere macOS

Generelt sett er daglig vedlikehold enklere på en Mac enn på Windows. Du trenger ikke å oppdatere drivere manuelt – Apple gir deg alle driver- og fastvareoppdateringer. Det er heller ikke noe register på en Mac, og det meste av OS-rengjøring blir tatt hånd om bak kulissene.

  Får du "Skriverdriveren er utilgjengelig" på Windows 10? (FIKSET)

Aktivitetsmonitor

Du kan starte Activity Monitor (utfør et Spotlight-søk etter den eller fest den til Dock for enkel tilgang) for å se nøyaktig hva som skjer på Mac-en din. Dette er macOS-ekvivalenten til Windows Task Manager. Det er faner for å overvåke CPU, minne, energi, disk og nettverksbruk. For å drepe prosesser, marker dem og klikk deretter på «X» øverst til venstre.

Apper som ikke lenger svarer (det vil si at de har krasjet) er uthevet i rødt. Du kan bruke boksen øverst til høyre for å søke etter individuelle prosesser. Hvis du har ytelsesproblemer, kan du starte Activity Monitor som et første trinn for å diagnostisere problemet.

Gå hit for å lære hvordan du bruker Activity Monitor som en proff.

Hvordan oppdatere programvare og macOS

Du kan oppdatere all programvare du installerer fra Mac App Store med et enkelt klikk på «Oppdateringer»-fanen i Mac App Store. For å automatisere denne prosessen, gå til Systemvalg > Programvareoppdatering, og aktiver deretter automatiske oppdateringer. Apper du installerer manuelt bør utføre sine egne kontroller, varsle deg når nye versjoner er klare, og deretter invitere deg til å installere oppdateringen og starte appen på nytt.

Noen ganger må du laste ned den nye versjonen av en app direkte fra utviklerens nettsted for å oppdatere. Dette er vanligvis tilfellet for eldre apper og små gratisverktøy som mangler infrastruktur for automatiske oppdateringer.

Du kan også oppdatere macOS manuelt via innstillingspanelet for programvareoppdatering (vist ovenfor). Du kan velge å aktivere automatiske nedlastinger eller å automatisere oppdateringsprosessen også. Nye, store versjoner av macOS utgis hvert år, vanligvis i oktober. Du vil bli invitert til å oppdatere Mac-en hvis den er kompatibel med den nye oppdateringen. Denne prosessen ivaretas via Mac App Store.

Hvis du bruker programvare som ikke er kompatibel med en ny hovedversjon av macOS, bør du kanskje vente før du oppdaterer systemet.

Du kan lese mer om hvordan du holder Mac-en og programvaren oppdatert her.

Slik sikkerhetskopierer du med Time Machine

macOS har et innebygd sikkerhetskopieringssystem kalt Time Machine. Den enkleste måten å bruke Time Machine på er å kjøpe en ekstern stasjon som minst er på størrelse med Macens interne lagring. Sett inn stasjonen, og start deretter Time Machine (Søk i Spotlight eller klikk på Time Machine-ikonet i menylinjen).

Herfra utpeker du volumet som en sikkerhetskopidisk. Hver gang du kobler til denne stasjonen i fremtiden, sikkerhetskopierer macOS systemet automatisk. Hvis noe går galt, kan du enkelt gjenopprette systemet fra Time Machine. Hvis du mister filer du har sikkerhetskopiert med Time Machine, kobler du bare til stasjonen og velger ut de individuelle filene eller mappene.

Du kan også gjenopprette hele Mac-en fra en Time Machine-sikkerhetskopi. Dette er ideelt når du flytter fra en Mac til en annen, eller i tilfelle en katastrofal maskinvarefeil.

Du kan gå hit for å finne ut hva annet du kan gjøre med Time Machine.

Filbehandling i macOS

Finder er macOS-ekvivalenten til Windows Utforsker. Det er hvordan du kommer deg rundt i operativsystemet, og dets grunnleggende funksjoner bør være kjent for alle som har brukt Windows. Du kan klikke og dra for å markere filer og høyreklikke (eller klikke med to fingre) for å få tilgang til kontekstmenyer og opprette mapper.

Kopier og lim inn fungerer på samme måte som på Windows, selv om du bruker Kommando + C (kopier) og Kommando + V (lim inn) i motsetning til Ctrl på Windows. Kutting kalles «Move» på en Mac, og det fungerer litt annerledes. For å «klippe ut» en fil, kopierer du den først, og bruker deretter Kommando + Tilvalg + V for å flytte den. Hvis du høyreklikker og trykker på Tilvalg-tasten, endres «Lim inn» til «Klipp ut» i menyen.

macOS bruker et UNIX-lignende HFS+- eller APFS-filsystem. Rotmappen på «Macintosh HD» macOS-installasjonsstasjonen inneholder følgende viktige mapper:

/Applikasjoner: Det er her applikasjonene dine bor.
/System: Filer relatert til normal drift av macOS.
/Biblioteker: Delte biblioteker som brukes av programvare og kjerneoperativsystemet.
/Brukere: Hvor brukerfiler og mapper er lagret.
/Volumer: Der alle monterbare volumer (som .DMG-filer) og eksterne stasjoner er montert.
/Nettverk: Hvor nettverksvolumer er montert.

På grunn av måten UNIX-filsystemer er strukturert på, er det ingen separat monterte C:-stasjoner. Dette kan være forvirrende for folk som er nye på Mac. Husk at hvis du leter etter en fil eller mappe, kan du søke etter den med Spotlight for å finne den raskt. Hvis du kjenner den spesifikke mappen du vil ha, start Finder, velg Gå > Gå til mappe, og skriv deretter inn plasseringen. For å gå til mappen Dokumenter, skriver du for eksempel: /Brukere/brukernavn/Dokumenter.

Et problem du kan støte på når du overfører fra Windows, er kompatibilitet med NTFS-formaterte volumer, som eksterne stasjoner og USB-enheter. Dette er Microsofts format, og du vil sannsynligvis bruke det enten på din gamle Windows-PC eller ekstern lagring. macOS kan lese fra NTFS-volumer, men den kan ikke skrive til dem naturlig. Du kan imidlertid legge til NTFS-skriveevne til Mac-en med ekstra programvare.

macOS-sikkerhet

Apple blir ofte beskyldt for å overdrive når det gjelder å beskytte Mac-brukere mot potensielle trusler. I virkeligheten er ikke beskyttelsen i macOS en stor avvik fra det Microsoft har lagt til Windows 10. Den største forskjellen på en Mac er at du ikke trenger en virusskanner som kjører hele tiden.

  Slik aktiverer du Cortana (Windows 10) når den mangler

Portvakt

GateKeeper ble lagt til macOS for å beskytte systemet mot usignert programvare. Når du først starter en app, viser GateKeeper en advarsel (vist nedenfor) som ikke er ulik de du ser på Windows 10. Hvis du prøver å kjøre en app du enten ikke lastet ned fra Mac App Store eller utvikleren har ikke signert for med Apple vil du ikke kunne åpne den. Selvfølgelig er det en enkel vei rundt det.

Etter at du har blitt fortalt at appen ikke åpnes, går du til Systemvalg > Sikkerhet og personvern. På Generelt-fanen nederst på skjermen ser du et varsel som varsler deg om at en app ble forhindret fra å starte. Klikk på «Start uansett» og appen din åpnes (du trenger heller ikke å gjenta dette i fremtiden).

Systemintegritetsbeskyttelse

I et forsøk på å beskytte visse deler av operativsystemet, introduserte Apple System Integrity Protection (eller SIP). SIP utfører alle følgende funksjoner for macOS:

Den beskytter kjernesystemfiler og kataloger.
Den forhindrer at kode som kan utgjøre en trussel mot sikkerheten injiseres i forhåndsinstallerte programmer, som Finder og Safari.
Det stopper installasjonen av usignerte kjerneutvidelser (som drivere og alternativpaneler i Systemvalg).

Du kan deaktivere SIP på Mac-en hvis du vil, men det burde du egentlig ikke.

App Sandboxing

All programvare du installerer via Mac App Store er utformet for å samsvare med Apples retningslinjer for app-sandboxing. Dette begrenser i stor grad skaden en useriøs app kan gjøre på systemet ditt. Sandboxing gir appen bare ressursene den trenger for å utføre den angitte funksjonen og lite annet.

Ikke alle apper er i sandkasse – de du installerer utenfor Mac App Store er ikke det. Du vil kanskje legge merke til at noen utviklere har to versjoner av appene sine: en litt begrenset Mac App Store-versjon og en fullt funksjonell, frittstående versjon.

Slik beskytter du deg mot skadelig programvare

Mac-malware eksisterer – det er naivt å tro noe annet. For å beskytte systemet ditt mot skadelig programvare er det best å unngå usignerte apper, favorisere Mac App Store og unngå piratkopiert eller ødelagt programvare.

Du trenger ikke et antivirus, siden Mac-en din allerede kjører et lavt nivå kalt XProtect (du kan lære mer om det her). Imidlertid vil du kanskje skanne Mac-en din med jevne mellomrom med et anti-malware-verktøy, som Malwarebytesog en vedvarende installasjonskontroll, som KnockKnock. Den beste bruken for antivirus på Mac-en din er å forhindre at infeksjon spres mellom Windows-maskinene dine.

Tastaturet, styreflaten og musen

De fleste av forskjellene mellom Windows og macOS tar bare noen få timers bruk i den virkelige verden å tilpasse seg. En som kan ta litt lengre tid er den fysiske forskjellen i tastaturoppsettet – spesielt tre taster: Kontroll, Tilvalg og Kommando (vist nedenfor).

Kommando-tasten tilsvarer Mac-tasten til Windows Ctrl-tasten. Du bruker den til vanlige snarveier, som å kopiere (Command + C), for å lagre arbeidet ditt (Command + S), og for å bytte mellom apper (Command + Tab). Hovedjusteringsproblemet med denne nøkkelen er dens fysiske plassering, nærmest mellomromstasten. Du blir vant til det med tiden.

Tilvalg-tasten er en modifikator. Det endrer hva vanlige snarveier gjør (som Kommando + Tilvalg + V for Flytt i stedet for Lim inn). Den endrer også visningen av alternativmenyene og hvilken tastertype.

Her er noen ting du kan gjøre med Tilvalg-tasten:

Høyreklikk et aktivt program i Dock, og trykk deretter på Tilvalg-tasten. «Lukk» endres til «Tving avslutning.»
Trykk og hold nede Alternativ mens du klikker på Wi-Fi-ikonet i menylinjen for å se langt mer informasjon om nettverksadapteren.
Hold Option mens du skriver for å få tilgang til spesialtegn og aksenter, som Option + P for π.

Kontrolltasten er kontekstuell. Den brukes ofte i apper for appspesifikke snarveier, som Control + Tab for å bytte mellom faner i Safari eller Chrome. Du kan også bruke Kontroll i globale macOS-snarveier. Du kan for eksempel trykke på Ctrl + piltastene for å bytte mellom skrivebord.

Den andre forskjellen som kan snu nykommere er i stedet for en Backspace-tast, du ser Slett. Delete-tasten fungerer akkurat som Backspace på Windows (du kan holde inne Function + Backspace for å gjenskape Windows-oppførselen).

Vanlige Windows-tastatursnarveier på en Mac

Mange macOS-snarveier ligner på Windows-motpartene. Her er et jukseark for å komme i gang:

Kopier: Kommando + C
Lim inn: Kommando + V
Flytt (klipp): Kommando + Tilvalg + V
Angre: Kommando + Z
Velg alle: Kommando + A
Bytt app/vindu: Kommando + Tab
Minimer app/vindu: Kommando + M
Avslutt en app: Kommando + Q
Lukk vindu/fane: Kommando + W
Ta et skjermbilde (hele skjermen): Shift + Kommando + 3

macOS fungerer best med en styreflate. Hvis du har hatt noen dårlige Windows-bærbare datamaskiner tidligere, kan du bli overrasket over hvor responsiv MacBook-styreflaten er. Med styreflaten kan du bruke bevegelser som øker hastigheten på navigasjonen, og du kan konfigurere alle i henhold til dine preferanser. Gå til Systemvalg > Styreflate for å se hvilke bevegelser som er tilgjengelige. Du kan også se videoer som viser deg hvordan du bruker dem.

Hvis du ikke har en MacBook, kan du kjøpe en Magic Trackpad 2 (vist nedenfor) for bruk med iMac eller et annet skrivebordssystem.

Mac-en din fungerer med omtrent alle USB-mus eller -tastaturer, selv om den er laget for Windows. Det kan imidlertid hende du må installere produsentens programvare for å konfigurere enheten riktig. Du kan også binde en hvilken som helst tast (inkludert Windows-tasten) på nytt på et tastatur med en gratis app kalt Karabiner-elementer. Dette er en fin måte å få mer kjørelengde ut av gammelt Windows-tilbehør.

Det tar bare tid

Apple gjør det vanskelig å «bryte» macOS på egen hånd, så utforsk operativsystemet i ditt eget tempo. Mange mennesker trekkes inn i Apples økosystem fordi de ønsker en bedre brukeropplevelse. Det faktum at Apple designer både maskinvare og programvare i tandem, gir det et nivå av kontroll over maskinene sine som Windows OEM-er ikke kan matche.

Også, til tross for den gamle myten, er en Mac perfekt egnet for å spille spill. Når du er oppdatert på det grunnleggende, sørg for å sjekke ut hvordan du spiller spill på Mac-en.