Apples praktiske AirPlay-funksjon kan av og til oppføre seg uforutsigbart. Hvis du opplever dette akkurat nå, er du heldig, for vi er her for å hjelpe deg.
Det finnes flere årsaker til at AirPlay kan ha problemer med å overføre lyd eller video fra enhetene dine. Noen ganger skyldes det en ustabil internettforbindelse, mens andre ganger kan det være at Apple-enheten ikke sender innholdet korrekt til den ønskede destinasjonen.
Uansett årsak, kan du løse de fleste AirPlay-problemer ved hjelp av enkle og raske metoder. Nedenfor ser vi på ulike måter du kan fikse AirPlay når den ikke fungerer som den skal.
1. Kontroller minimumskravene for AirPlay
AirPlay er ikke kompatibel med alle enheter, derfor må du først bekrefte om AirPlay-senderen (enheten som overfører innholdet) oppfyller de nødvendige systemkravene for AirPlay.
AirPlay for lyd krever:
- iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 11.4 eller nyere
- Apple TV HD eller Apple TV 4K med tvOS 11.4 eller nyere
- HomePod eller HomePod mini med iOS 11.4 eller nyere
- Mac med iTunes 12.8 eller nyere, eller macOS Catalina 10.15 eller nyere
- Windows-PC med iTunes 12.8 eller nyere
AirPlay for video krever:
- iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 12.3 eller nyere
- Mac med macOS Mojave 10.14.5 eller nyere
AirPlay-mottakeren (enheten du sender innholdet til) må også støtte denne funksjonen.
For å bekrefte om en tredjepartsenhet, som en smart-TV, støtter AirPlay, se etter en AirPlay-logo på emballasjen.
Hvis du er interessert, kan du ta en titt på våre anbefalinger for de beste AirPlay-mottakerne.
2. Juster innstillingene for AirPlay-mottaker i macOS
Nyere Mac-er med macOS Monterey eller nyere kan fungere som AirPlay-mottaker. Dette gjør det mulig å overføre innhold fra en annen enhet til din Mac, og til og med dele Mac-skjermen via AirPlay, forutsatt at innstillingen for AirPlay-mottaker er aktivert, som vi beskriver nedenfor.
For å ivareta personvernet, kan kun enheter som bruker samme Apple-ID som datamaskinen din overføre innhold til Mac-en. For å endre dette, gå til Systemvalg > Generelt > AirDrop og Handoff, og aktiver innstillingen for AirPlay-mottaker til høyre.
Nå kan også enheter som ikke bruker samme Apple-ID som din Mac overføre innhold til den. For å gjøre Mac-en din synlig som AirPlay-mottaker for enheter i nærheten, klikk på «Tillat AirPlay for», velg «Alle» fra menyen, og deretter «Tillat alle»-knappen.
Du kan også tillate at nye enheter kobler seg til Mac-en din via AirPlay uten passord, ved å slå av alternativet «Krev passord».
Apple anbefaler å bruke iPhone 7 eller nyere, samt en Mac fra 2018 eller nyere for best mulig opplevelse. Du kan likevel bruke AirPlay på eldre enheter, men med lavere videooppløsning. For eksempel kan vi bruke AirPlay fra en iPhone 6s, som ikke er oppført på Apples liste over kompatible enheter.
3. Vekk enhetene og hold dem nær hverandre
Det er viktig å huske at alle enhetene må være slått på og låst opp for å kunne bruke AirPlay. Når du bruker AirPlay med Apple TV, sørg for at enheten ikke er i hvilemodus ved å trykke på fjernkontrollen.
Siden AirPlay ofte bruker peer-to-peer-oppdagelse, bør du holde enhetene så nære hverandre som mulig for å sikre best mulig tilkobling.
Når Mac-en oppdager en AirPlay-mottaker på nettverket, vises den under ikonet for skjermdeling i menylinjen. Hvis ingen ikoner er synlige, går du til Systemvalg > Kontrollsenter, klikker på menyen ved siden av «Skjermdeling» og velger «Vis alltid i menylinjen».
Nå kan du raskt starte eller stoppe AirPlay, speile Mac-skjermen eller bruke en iPad i nærheten som en ekstra skjerm – alt fra menylinjen.
5. Deaktiver automatisk AirPlay til TV-er
En iPhone eller iPad kan automatisk overføre innhold til din Apple TV eller en AirPlay-kompatibel smart-TV hver gang du bruker funksjonen. For å forhindre dette, går du til Innstillinger > Generelt > AirPlay og Handoff > Automatisk AirPlay, og velger «Aldri».
Dette hindrer iPhone fra automatisk å koble seg til en AirPlay-mottaker i nærheten, som for eksempel en Apple TV, når du forsøker å overføre noe til Mac-en.
6. Slå av flymodus
Når du aktiverer flymodus på en iPhone eller iPad, slås alle trådløse radiosignaler av, med unntak av Bluetooth. AirPlay krever både Wi-Fi og Bluetooth, så du må deaktivere flymodus for å bruke AirPlay.
Åpne kontrollsenteret på iPhone eller iPad ved å sveipe ned fra øvre høyre hjørne, og trykk deretter på det lille flyikonet for å deaktivere flymodus. Du kan også gå til Innstillinger > Flymodus for å slå funksjonen av eller på.
7. Slå på Bluetooth
Bluetooth må være aktivert på både sender- og mottakerenheten for at de skal kunne oppdage hverandre. Det finnes et par måter å slå på Bluetooth på en iPhone eller iPad.
En metode er å sveipe ned fra øverste høyre hjørne og aktivere Bluetooth-bryteren i kontrollsenteret. Alternativt kan du gå til Innstillinger > Bluetooth på iPhone, og bruke bryteren for å aktivere funksjonen.
8. Bruk samme Wi-Fi-nettverk
Peer-to-peer AirPlay gjør det mulig å bruke AirPlay selv om enhetene ikke er på samme Wi-Fi-nettverk, eller for den saks skyld, ikke er koblet til noe nettverk i det hele tatt. Hvis peer-to-peer-oppdagelsen ikke fungerer, bør du sørge for at begge enhetene er koblet til samme Wi-Fi-nettverk for best resultat.
For å sjekke hvilket nettverk du bruker på iOS- eller iPadOS-enheten din, går du til Innstillinger > Wi-Fi for å se det gjeldende nettverksnavnet.
For å sjekke Wi-Fi-nettverket du er koblet til på macOS, klikker du på Wi-Fi-ikonet i menylinjen, eller går til Systemvalg > Wi-Fi.
Hvis du opplever problemer, anbefaler vi at du sjekker våre tips for når Mac-en din ikke vil koble seg til Wi-Fi. Apple TV-brukere kan sjekke sitt gjeldende nettverk i Innstillinger > Nettverk-menyen.
Hvis Apple TV-en bruker en Ethernet-tilkobling, sørg for å koble den til den samme ruteren som oppretter ditt trådløse hjemmenettverk.
9. Start enhetene på nytt
Noen ganger er den beste løsningen å starte alle enhetene du ønsker å bruke med AirPlay på nytt. På iOS og iPadOS velger du Innstillinger > Generelt > Slå av. På tvOS velger du Innstillinger > System > Start på nytt. For å starte Mac-en på nytt klikker du på Apple-menyen og velger Start på nytt.
10. Start ruteren på nytt
En av årsakene til at AirPlay kan ha problemer med å overføre innhold kan være et problem med ruteren din. Det kan være at ruteren begrenser innhold på grunn av en mindre feil i fastvaren. I de fleste tilfeller kan du løse tilkoblingsproblemer ved å slå ruteren av og på igjen.
11. Juster brannmurinnstillingene i macOS
Hvis AirPlay-problemet er spesifikt for din Mac, er det en mulighet for at brannmuren blokkerer AirPlay-tilkoblingen. Heldigvis kan du endre brannmurinnstillingene i macOS med noen få klikk.
Gå til Systemvalg > Nettverk, og klikk på «Brannmur» til høyre. Deretter klikker du på «Valg» under brannmuren dersom den er aktivert. Slå nå av bryteren «Blokker alle innkommende tilkoblinger» øverst, og aktiver alternativet som heter «Tillat automatisk at nedlastet, signert programvare mottar innkommende tilkoblinger».
Til slutt klikker du OK for å lagre endringene.
12. Oppdater enhetene til den nyeste programvaren
Alle enheter som skal bruke AirPlay bør ha den nyeste programvareversjonen som er tilgjengelig. Se gjerne våre veiledninger for hvordan du gjennomfører en oppdatering.
Andre alternativer for å koble sammen Apple-enheter
Det kan være frustrerende når AirPlay slutter å fungere når du trenger det mest. Ved å prøve tipsene ovenfor, bør du kunne fikse AirPlay-problemene. Hvis ikke, kan det være på tide å kontakte Apple Support.
AirPlay er ikke den eneste måten å koble en iPhone eller iPad til en smart-TV. Du bør undersøke andre metoder for å overføre innhold til en TV dersom AirPlay ikke fungerer av en eller annen grunn.