Hvordan fikse en treg eller ikke-svarende Mac

Er din Mac treg? Ser du dødens snurrende hjul hver dag? Ikke tål det! Her er hvordan du diagnostiserer problemet slik at du kan fikse problemet.

Hvordan diagnostisere en treg Mac

Det er mange grunner til at Mac-en din kan ha ytelsesproblemer. Hvis du kan finne ut hva som er galt, kan du ta skritt for å rette opp det. Du kan fikse de vanligste årsakene til en treg Mac selv, og relativt enkelt. Her er noen av de enklere tipsene du kan prøve for å få fart på Macen.

Maskinvareproblemer er imidlertid unntaket. Hvis Mac-en har et problem med en bestemt komponent, blir løsningen mer komplisert. Selv stasjonære datamaskiner som iMac er notorisk vanskelige å reparere selv – Apple bruker store mengder lim og loddemetall i produksjonsprosessen.

I verste fall kan du alltid be Apple om å ta en titt. Hvis du bestiller en gratis Genius avtale i en Apple Store kjører de et komplett sett med diagnostikk på maskinen din. Derfra bør de kunne anbefale en løsning for problemet. Hvis du vil at Apple skal reparere maskinen din, må du betale fra egen lomme hvis garantien er utløpt, med mindre du har AppleCare.

Husk at det er gratis å bestille time i en Apple Store, finne ut hva som er galt med maskinen din, og hvor mye det vil koste å fikse. Selskapet belaster deg kun for reparasjoner etter at det har ditt samtykke til å utføre dem.

App-krasj: Hvordan programvare kan bremse Mac-en din

Når programvaren ikke fungerer som den skal, kan det få maskinen til å virke som ikke reagerer. Noen ganger viser bare appen som har krasjet denne oppførselen; andre ganger kan programvare som oppfører seg feil prøve å ta hele maskinen ned med den.

Hvis du mistenker at en app har krasjet, høyreklikker du på ikonet i Dock, holder nede Tilvalg-tasten på tastaturet og klikker deretter Tving avslutning. Du kan også bruke hurtigtasten Kommando+Alternativ+Esc for å tvinge den gjeldende appen.

Hvis du ikke er sikker på hvilken app som har krasjet, eller du tror en krasjet i bakgrunnen, start Activity Monitor. Klikk på «CPU»-fanen og se «% CPU»-kolonnen i synkende rekkefølge. På denne måten vises appene som bruker mest prosessorkraft øverst. Hvis du oppdager noe som bruker mer enn dets rettferdige andel, klikker du på det og klikker deretter på «X» for å drepe prosessen.

Noen ganger er ytelsesproblemer forårsaket av minnelekkasjer, der en bestemt oppgave eller prosess spiser opp alt tilgjengelig minne. For å se minnet, klikk på «Minne»-fanen og omorganiser «Minne»-kolonnen i synkende for å se lignende resultater. Du kan drepe prosesser på samme måte som en app som har krasjet.

  Hvordan klone et GitHub-depot

Prosesser som har krasjet fullstendig vises i rødt med ordene «Reagerer ikke» ved siden av dem under Aktivitetsovervåking. Du kan drepe disse og starte dem på nytt. Hvis du støter på gjentatte problemer med de samme appene, kan det være lurt å vurdere å bruke noe annet (eller sende utvikleren en e-post).

Diskplass: Macen din trenger rom for å puste

Lite diskplass er en annen vanlig årsak til nedgang i macOS. Uten nok ledig plass på oppstartsdisken kan ikke macOS kjøre vedlikeholdsskript og bakgrunnsprosesser som holder datamaskinen i gang. Dessverre spesifiserer ikke Apple nøyaktig hvor mye ledig plass som kreves for å holde Mac-en fornøyd.

En generell tommelfingerregel er å holde 15 prosent av oppstartsdisken fri til enhver tid. Dette tallet gjelder mest for bærbare datamaskiner med små stasjoner. En iMac med en 3 TB-stasjon krever en mye mindre prosentandel for å tilfredsstille macOS-kravene. Men det er også mye vanskeligere å fylle opp en 3 TB iMac enn en 128 GB MacBook Air.

Hvis du jobber med store filer eller lager mange midlertidige filer (som for video- eller bilderedigering), bør du ha like mye ledig plass på stasjonen som den totale størrelsen på disse midlertidige filene.

For å se hvor mye ledig plass du har på Mac-en, klikk på Apple-ikonet øverst til venstre, og klikk deretter på Om denne Macen. Klikk på «Lagring»-fanen for å se en oversikt over din nåværende diskbruk. Deretter kan du frigjøre plass på Mac-en.

Systemressurser: Skyver du Mac-en for langt?

Mac-en din har et begrenset antall tilgjengelige ressurser, begrenset av faktorer som prosessorkjerner, tilgjengelig RAM og tilstedeværelsen av et dedikert grafikkort. Hvis du vet hvor langt du kan presse Mac-en, vil det hjelpe deg å unngå ytelsesproblemer i fremtiden.

Noen vanlige oppgaver som kan presse Mac-en over kanten er:

For mange åpne faner i nettleseren din.
Sulten programvare, som Photoshop, åpnes i bakgrunnen.
Spiller grafisk-intensive 3D-spill.
Arbeide med enorme video- og bildefiler eller gjengi video.
Å gjøre to eller flere av de ovennevnte (eller lignende intensive prosesser) samtidig.

Hvis du har hundrevis av faner åpne i en nettleser som Chrome, ikke bli overrasket hvis du støter på minneproblemer. Hvis du bytter til en Mac-optimalisert nettleser som Safari, vil det hjelpe, men det kan hende du fortsatt må dempe faneavhengigheten.

Nettlesere, generelt, kan være en kilde til dårlig ytelse. For mange utvidelser og plugins påvirker nettleserens respons negativt. Og noen nettapper kan belaste maskinen din like mye som innfødte. Et eksempel på dette vil være hvis du bruker et nettbasert regnearkverktøy, som Google Sheets, for å knuse mye data.

For å finne ut hvordan det går med systemet ditt når som helst, åpne Activity Monitor og sjekk grafene «CPU Load» og «Memory Pressure» på henholdsvis CPU- og Memory-fanene.

Maskinvareproblemer: Problemer under panseret

Få datamaskiner har videresalgsverdi som en Mac. De er bygget for å vare, og jeg kan si det fordi jeg skriver dette på 2012 MacBook Pro. Men det kan oppstå problemer – spesielt hvis maskinen din viser sin alder. Men det er noen ting du kan sjekke selv.

  Hvordan få en Google møteplanlegger

Apple Diagnostikk

Mac-en din inkluderer et grunnleggende diagnoseverktøy du kan kjøre selv. Følg disse trinnene for å gjøre det:

Slå av Mac-en.
Trykk på strømknappen for å slå på Mac-en, og trykk og hold D på tastaturet umiddelbart.
Når du ser skjermen som ber deg velge et språk, slipper du D-tasten.
Velg et språk, og vent til diagnoseverktøyet kjører.

Merk: Hvis Apple Diagnostics ikke starter, prøv å holde Option+D i stedet. Du trenger en internettforbindelse for å gjøre dette fordi Mac-en din laster ned Apple Diagnostics før den kjører den.

Apple Diagnostics kan bare fortelle deg så mye i form av en referansekode. Du kan deretter sjekke referansekoden inn Apples database, men ikke forvent å lære for mye. For eksempel kan du oppdage at det er et problem med datamaskinens minne, men du vil ikke vite hvilken RAM-pinne som er feil eller hva som er galt med den.

Dette verktøyet er nyttig for å utelukke maskinvareproblemer, men det er ganske ubrukelig for feilsøkingsformål. For en mer detaljert rapport er det bedre å bestille en gratis time i Genius-baren. Selvfølgelig vil du heller ikke få detaljert tilbakemelding om hvordan du fikser Mac-en din der.

Hukommelse

Du kan kontrollere enkelte komponenter manuelt med de riktige verktøyene. For eksempel, MemTest86 er et gratis verktøy du kan bruke til å sjekke datamaskinens minne. Installer den på en USB-pinne, start Mac-en og kjør den. Når du bruker en USB-pinne som lagringsmedium, kan du teste RAM-en ordentlig uten macOS-overhead.

Oppbevaring

En sviktende stasjon kan også forårsake problemer. De fleste Mac-er har solid-state-stasjoner. Disse er ikke tilbøyelige til å svikte brått slik standard harddisker er. Solid-state-stasjoner feiler vanligvis bare etter noen forhåndsvarsel. Og når de til slutt dør, er datagjenoppretting umulig. Følg trinnene nedenfor for å sjekke tilstanden til SSD-en din:

Klikk på Apple-logoen øverst til høyre, og velg deretter Om denne Macen.
Klikk på Systemrapport, og velg deretter Lagring.
Velg hovedstasjonen (sannsynligvis merket «Macintosh HD»).
Rull ned til «SMART Status» og se hva som står ved siden av. Hvis det står «Verifisert», fungerer stasjonen din normalt, uten problemer. Hvis det står «Failing», kan dette være kilden til problemene dine. Til slutt vil stasjonen bli «fatal», og du må erstatte den eller din Mac.

For en mer detaljert titt på stasjonene dine, last ned DriveDx (det er gratis å prøve). Dette verktøyet skal gi deg mer informasjon enn Apple hevder det vil.

For ultimat trygghet, sørg for å sikkerhetskopiere Mac-en med jevnlig Time Machine.

CPU og GPU

CPU er hjernen til datamaskinen din. Det er ikke mye du kan gjøre for å teste det. Hvis den ikke fungerer som den skal, kan det hende du opplever nedganger, fryser og plutselige driftsstanser. En måte å skaffe mer informasjon på er å sammenligne den med en app som Geekbench. Du kan da bruke Mac-referansediagrammer for å se hvordan det henger sammen.

Hvis Mac-en din har en dedikert GPU, kan du teste den med verktøy som Himmel eller Cinebench. Hvis GPUen din har problemer, kan du legge merke til utilfredsstillende ytelse i 3D-applikasjoner, artefakter og feil på skjermen, fryser eller plutselige nedleggelser.

  Privacy Eraser renser og optimaliserer PC-en din, makulerer filer på en sikker måte

Dessverre er det ikke mye du kan gjøre for å fikse problemer med CPU eller GPU. Eventuelle problemer som oppstår der vil sannsynligvis kreve at du erstatter Mac-ens logikkkort. Det er vanligvis mer økonomisk fornuftig å bare kjøpe en ny Mac i stedet for å betale premien for å fikse den gamle.

Avta med alderen: Er Mac-en din bare gammel?

Noen ganger har ytelsesproblemer en veldig enkel årsak: alder. Ettersom Mac-en din eldes, forvent at ytelsen går ned. Ny programvare krever bedre maskinvare, mens maskinvaren inne i Mac-en forblir den samme.

De fleste Mac-eiere bør ikke støte på for mange ytelsesproblemer i løpet av de tre første årene med bruk. Etter det begynner ting å gå nedover. Når du har passert fem- eller seksårsgrensen, må du konsekvent tenke på om programvaren du kjører får mest mulig ut av maskinen din.

Hvis du har en gammel Mac og du ønsker å presse så mye liv ut av den som mulig, her er noen ting du kan prøve:

Bytt til en lett nettleser. Safari er optimalisert for Mac, og den har en tendens til å tilby bedre ytelse og lavere energibruk enn konkurrentene.
Foretrekk Apples førstepartsapper. I likhet med Safari er mange Apple-apper optimalisert for macOS og Apple-maskinvare. Et slående eksempel på dette er Final Cut Pro, som overgår Adobe Premiere drastisk på eldre maskiner. Du kan også droppe Pages for Word, Lightroom for Aperture eller Evernote for Notes.
Vær oppmerksom på multitasking. Unngå å overbelaste CPU eller GPU unødvendig. Hvis du gjengir en video, lag en kopp kaffe til den er ferdig. Hvis du har 100 faner åpne, lukk 50.
Pass på for utdatert eller treg programvare. Utdaterte apper kan fungere dårligere på moderne macOS-systemer fordi de mangler optimalisering. Unngå å bruke Java-baserte apper som krever Java Runtime Environment, da det kan belaste ytelsen til maskinen din.
Hold macOS oppdatert. Når det er mulig, sørg for at Mac-en din kjører den nyeste versjonen av macOS. Apple har fokusert på å forbedre macOS-ytelsen i løpet av de siste iterasjonene av sine stasjonære og mobile operativsystemer. Hvis systemet ditt ikke er oppdatert, kan det hende du mangler justeringer som kan forbedre opplevelsen din.

Når bør du kjøpe en ny Mac?

Det rette tidspunktet for å kjøpe en ny datamaskin er når du trenger en. Hvis du støter på flaskehalser i ytelsen som hindrer deg i å gjøre jobben din eller gjøre tingene du trenger en datamaskin til, er det på tide å oppgradere.

Hvis maskinen din stadig krasjer eller er treg på grunn av en sviktende maskinvarekomponent, er det på tide å vurdere å kjøpe en ny. Hvis du er lei av å sjonglere filer og apper fordi oppstartsdisken din er for liten, kan det være lurt å stikke innom Apple Store.

Husk at din gamle Mac fortsatt kan ha god gjensalgsverdi. Selv eldgamle maskiner med problemer tjener mer penger enn du forventer. Hvis du vurderer å selge din gamle Mac, her er noen tips for å hjelpe deg.

Når du prøver å lagre en fil og dødens snurrende hjul dukker opp. pic.twitter.com/RUThfobvLS

– Catty? (@_hellocatty) 1. oktober 2015