Hvordan finne ut om datamaskinen din blir overvåket på jobb

Å holde oversikt over ansatte og deres arbeid er ikke noe nytt. Hvert selskap gjør det, selv i tider før COVID, ville selskaper holde et øye med sine ansatte ved å overvåke systemet deres. Og nå også, i tider hvor arbeid hjemmefra har blitt en aldri-gående trend, har dataovervåking blitt uunngåelig. Hvis du også jobber hjemmefra eller til og med en vanlig arbeider, kan det hende at tjenestemennene dine følger med på hver bevegelse du gjør på datamaskinen. Dette er mulig med systemprogramvare som er installert på en ansatts datamaskin for å holde et øye med hva de gjør gjennom dagen. Hvis du er en som ikke er klar over noe slikt og ønsker å vite mer om hvordan du kan se om datamaskinen din blir overvåket på jobben, så har du kommet til rett sted. I dagens guide vil vi, sammen med å anerkjenne spørsmålet om hvordan du kan se om noen overvåker datamaskinen din, også dekke hvordan du sjekker for tegnene du blir overvåket på jobben. Så la oss gå videre med vårt detaljerte dokument om hvordan du kan finne ut om arbeidsgiveren din overvåker datamaskinen din med en gang.

Hvordan finne ut om datamaskinen din blir overvåket på jobb

Her har vi vist hvordan du kan se om noen overvåker datamaskinen din i detalj.

Hva er tegnene på at du blir overvåket på jobben?

Den moderne systemprogramvaren har blitt ekstremt avansert, og derfor er det noen ganger lett å ikke fange de små skiltene, derfor har vi samlet noen vanlige tegn som vil hjelpe deg å gjenkjenne om systemet ditt er under overvåking:

  • I tilfelle datamaskinens webkamera slår seg på tilfeldig, er det et tegn på å bli overvåket.
  • Hvis systemet ditt blir ekstremt tregt, er det et annet symptom.
  • Popup-vinduer som oversvømmer skjermen din kan være et annet tegn.

  • Dessuten, hvis systemet varmes opp uten grunn, må det overvåkes.
  • Til slutt, hvis nettleseren din fortsetter å bli omdirigert, kan det være et annet tegn.

Forskjellen mellom overvåking og spionering

Mens overvåking av en arbeidstaker hjemmefra er en lovlig rett for arbeidsgiver til å kontrollere arbeidsrelaterte aktiviteter i arbeidstiden. Å spionere på en ansatt innebærer å bruke et kamera eller mikrofon i en applikasjon, for det meste Microsoft Teams for å sjekke aktivitetene dine i ikke-aktive arbeidstimer. Sistnevnte spionerer tydeligvis og er heller ikke lovlig.

Ikke bare arbeidsrelatert, men systemovervåking kan også skje i tilfelle spionering som er en klar trussel. Så for å holde deg unna hackere, må du overvåke datamaskinen din ved å bruke følgende metoder:

Metode 1: Gjennom webkamera

Den første metoden som er nyttig for å avsløre om systemet ditt blir overvåket innebærer å sjekke webkameraet ditt. Et webkamera er den enkleste måten å sjekke om en hacker bruker systemet ditt ved hjelp av ondsinnede programmer som fjernaktiverer webkameraet og mikrofonen for å ta opp det du gjør. For å beskytte deg mot denne situasjonen kan du blokkere kameratilgangen. Du kan også rutinemessig sjekke webkameraet ditt for å styre unna ukjente øyne. Du kan sjekke programmene som har tilgang til webkameraet ditt ved hjelp av følgende trinn:

1. Start Windows-innstillinger ved å trykke Windows + I-tastene samtidig på din bærbare/datamaskin.

2. Velg nå Personvern og sikkerhet fra vinduet Sikkerhet.

3. Klikk deretter på Kamera fra alternativene som finnes.

4. Sjekk nå programmene som har tilgang til webkameraet ditt eller som har tilgang til det.

Metode 2: Få fart på PCen

Å sjekke enhetens hastighet er også en nyttig utvei for å finne ut om arbeidsgiveren din overvåker datamaskinen din eller om skadelig programvare gjør systemet tregt. Korrupt programvare kan tømme ut CPU og RAM på PC-en din, derfor må du se etter tegn på bremsehastighet. Dette kan sjekkes ved oppstart av systemet, hvis PC-en bruker lengre tid på å starte, kan det være et tegn på et infisert system. Du kan også velge å øke hastigheten på enheten din ved å bruke forskjellige metoder gitt i guiden vår, Få fart på din sakte datamaskin på 5 minutter!

Metode 3: Aktiver Task Manager

Du kan også se om datamaskinen din blir overvåket på jobben hvis oppgavebehandlingsverktøyet på systemet ditt er deaktivert. Hvis den er deaktivert, er det en klar indikasjon på at noe er galt med PC-en din. Du kan enkelt aktivere Task Manager på systemet ditt med noen få enkle klikk.

1. Trykk Ctrl + Shift + Esc-tastene sammen på tastaturet på PC-en.

2. Når du gjør det, vil du åpne vinduet Oppgavebehandling.

Du kan også kjøre Task Manager-applikasjonen som administrator ved å følge vår veiledning om Hvordan kjøre Task Manager som administrator i Windows 10.

Metode 4: Avinstaller mistenkelige apper

Det neste du kan gjøre for å sjekke om systemet ditt blir overvåket, er å søke etter mistenkelige eller ukjente apper i applikasjonsbehandleren. Du kan kjøre applikasjonsbehandlingsfanen på PC-en din for denne metoden ved hjelp av følgende trinn:

1. Trykk på Windows-tasten, skriv inn Kontrollpanel og klikk på Åpne.

2. Klikk deretter på Programmer for å åpne Programmer og funksjoner ytterligere.

3. Se nå etter en ukjent app og se om det er et overvåkingsprogram. Hvis ja, avinstaller den umiddelbart.

Metode 5: Bruk funksjonen for databruk

Du kan også se etter tegnene du blir overvåket på jobben ved å følge nøye med på enhetens databruk. Hvis det er noe mistenkelig program installert på enheten din, må den koble seg til internett og stole på dataene for å fortsette overvåkingen. Derfor kan du sjekke PC-ens dataforbruk ved hjelp av følgende trinn:

1. Start Innstillinger på den bærbare datamaskinen ved hjelp av Windows + I-tasten.

2. Klikk nå på Nettverk og internett fra venstre panel.

3. Klikk deretter på alternativet Databruk.

4. Nå, under Bruksstatistikk, vil du kunne sjekke programmene som bruker data på enheten din.

I tilfelle du finner en ukjent app, kan det være bedrageren som bruker alle dataene dine, så du kan gå videre ved å fjerne den fra systemet ditt.

Metode 6: Gjennom brannmurinnstillinger

Hvis du etter å ha prøvd alle metodene ovenfor fortsatt er mistenksomme over at PC-en din blir sporet og vil vite hvordan du kan se om arbeidsgiveren din overvåker datamaskinen din, kan du prøve å sjekke brannmurinnstillingene på enheten din. Dette er en enkel prosess å gjøre, og du kan sjekke følgende trinn for det samme:

1. Start Kontrollpanel-appen.

2. Sett Vis etter til Kategori, og klikk deretter på System og sikkerhet.

3. Start deretter Windows Defender-brannmur.

4. Velg nå Tillat en app eller funksjon gjennom Windows Defender-brannmur fra venstre sidepanel.

5. Gå til slutt gjennom listen over programmer og sjekk om det er noen mistenkelig app i listen.

Hvis du finner et ukjent program, kan du blokkere det fra brannmuren på systemet ditt. For å vite mer om hvordan du prøver det, sjekk veiledningen vår om hvordan blokkere eller fjerne blokkering av programmer i Windows Defender-brannmur.

Metode 7: Bruk feilsporingsverktøy

Til slutt kan du se om datamaskinen din blir overvåket på jobben ved å se etter mistenkelige programmer og filer som er tilstede dypt inne i systemfilene og ikke oppdages med en ren skanning. Det beste du kan gjøre i dette scenariet er å bruke et tredjeparts feilsporingsverktøy som ikke bare finner mistenkelig aktivitet, men også finner spor etter registrering, rapportering, tildeling og sporing. Hvis du ikke har noen anelse om disse verktøyene og ønsker å finne en perfekt match for deg, så vil vår doc på Topp 28 beste feilsporingsverktøy være et veiledende lys for deg.

Hva skal jeg gjøre hvis arbeidsgiveren din overvåker enheten din?

Du kan ta følgende tiltak for å holde deg fri fra eventuelle problemer hvis enheten din blir kontrollert av arbeidsgiveren din:

  • Slutt å lagre personlige filer på offisielle enheter: Det første du må prøve for å forhindre at du blir sporet, er å stoppe tilgangen til dine personlige filer ved å lagre dem på skytjenester som Google Drive, Microsoft OneDrive og andre i stedet for den offisielle enheten du bruker.

  • Slutt å bruke offisielle enheter i personlige møter: Nå som du vet hvordan du kan se om arbeidsgiveren din overvåker datamaskinen din, kan du slutte å ta med den offisielle bærbare datamaskinen til personlige møter, da GPS i enheten kan spore hvor du befinner deg og registrere hvor du var i kontortiden .

  • Slutt å bruke den offisielle enheten til personlig bruk: Dette er den desidert enkleste forebyggende metoden og heller en åpenbar. Bruk av en offisiell PC eller bærbar PC til personlig bruk kan skape et problem. Det indikerer også hvor uprofesjonell du er, så hvis enheten din allerede overvåkes, må du slutte å bruke den til personlige ting.

  • Slutt å lagre passord på offisiell enhet: Hvis du vil holde passordene dine trygge og sikre, anbefales det å ikke lagre dem på en offisiell enhet. Det er mange verktøy som brukes av arbeidsgivere som Datadog Network Performance Monitor kan oppdage nettsteder som enheten din surfer på, så hvis du har en vane med å lagre passord på nettsteder for Facebook, Instagram eller andre sosiale medier-kontoer, kan din personlige informasjon være i fare.

  • Slutt å søke etter jobber på offisielle enheter: Det er sannsynligvis det helt avgjørende punktet du ønsker å huske på, og det innebærer å ikke gjøre noen jobbrelaterte søk på den offisielle enheten din. Dette kan sette deg i fare, og du kan også risikere din nåværende jobb.

Slik forhindrer du at enheten din blir overvåket

Mens datamaskinen din blir overvåket av arbeidsgiveren din eller den blir spionert på av noen ukjent, og du allerede vet hvordan du kan se om datamaskinen din blir overvåket på jobben, er det på tide å forhindre at du blir utsatt for det ukjente. Å fjerne overvåkingsprogramvaren kan koste deg jobben din, så du må ikke prøve det. Vi har noen skikker som du kan følge når du har funnet problemet. Vi har listet opp disse løsningene nedenfor:

Metode 1: Oppdater Windows

Det første trinnet du kan ta for å holde enheten din sikker mot spionprogrammer og ondsinnede aktiviteter, er å holde systemet oppdatert. Et utdatert system er åpent for feil, ukjent programvare eller mistenkelige programmer. Så du må sørge for at systemet ditt ikke er sårbart ved å holde det oppdatert. Du kan lære mer om å oppdatere din Windows-PC ved hjelp av vår veiledning om hvordan du laster ned og installerer den siste oppdateringen for Windows 10.

Metode 2: Last ned pålitelig programvare

Hvis du vet hvordan du kan finne ut om datamaskinen din blir overvåket på jobb, må du også vite at det kan forhindres ved å laste ned programvare kun fra pålitelige kilder. Du kan alltid laste ned applikasjoner fra Microsoft Store på din Windows-PC.

Metode 3: Bruk god VPN

En annen ting du kan gjøre for å holde systemet rent fra alt som kan overvåke det, er å bruke en god VPN. En VPN hjelper med å holde nettaktiviteter skjult for tredjeparter. Så å få en god VPN kan hjelpe deg i dette scenariet. Du kan sjekke guiden vår om 21 beste gratis VPN for Windows 10 for å lære om de forskjellige funksjonene til noen flotte VPN-er.

Metode 4: Bruk sterkt passord

Du må også bruke et sterkt passord på tvers av flere kontoer og enheter. Du kan bruke en kombinasjon av bokstaver, symboler og tegnsetting for å gjøre passordet sterkt og vanskelig å knekke. Vi vet at å holde sterke passord ikke er en enkel jobb, derfor har vi en perfekt guide for deg på 13 beste gratis passordbehandlingsprogramvare (2022) som vil gjøre deg kjent med forskjellige passordbehandlere som er gode for å lage og lagre sterke passord.

Metode 5: Ikke åpne mistenkelige e-poster

Det er enkelt å finne ut om noen overvåker datamaskinen din, spesielt hvis du mottar e-poster fra mistenkelige avsendere med lenker. Lenker eller andre vedlegg kan inneholde feil eller smittsomme koder som kan gi en hacker tilgang til enheten din. Så du må ikke klikke på slike lenker eller vedlegg for å beskytte deg selv. Du kan også slette slike spam-e-poster ved hjelp av vår veiledning, Slik sletter du spam-e-poster automatisk i Gmail.

***

Vi håper at guiden vår for å fortelle om datamaskinen din blir overvåket på jobb var informativ nok og at du kunne vite om forskjellige tegn på å bli overvåket, hva kan du gjøre med det, og hvilke forebyggende tiltak du kan ta for å stoppe overvåkingen. Også, hvis du har andre spørsmål eller forslag, kan du slippe dem ned i kommentarfeltet.

  Kan min iPhone eller iPad få virus?
x