Mester fokus med vidåpne blenderåpninger: Guide for skarpe bilder

Å oppnå skarpt fokus er enkelt når du bruker en liten blenderåpning som f/8 eller mindre. Da vil det meste av motivet i bildet fremstå som skarpt. Utfordringen oppstår når du tar i bruk større blenderåpninger som f/2.8, f/1.8, eller til og med f/1.2. Da kreves det mer presisjon for å treffe fokus. Her får du noen tips for å mestre kunsten å fokusere med objektiver som har stor blenderåpning.

Når vi snakker om fokus, er det skarphet vi sikter til. La oss tenke oss et portrett. Enten du bruker f/1.8 eller f/16, vil objektivet alltid fokusere på det samme punktet, nemlig modellen. Forskjellen ligger i dybdeskarpheten, det vil si området med akseptabel skarphet. Ved f/16 er dette området betydelig større enn ved f/1.8. La oss se nærmere på dette med noen eksempler.

Anta at du fotograferer med et 85 mm objektiv på et fullformatkamera, og motivet er 2,5 meter unna. Ved en blenderåpning på f/1.8 vil dybdeskarpheten være svært begrenset, kun omtrent ni centimeter. Dette innebærer at fire centimeter foran fokuspunktet og fem centimeter bak vil være innenfor akseptabelt skarphetsområde.

Det betyr at hvis du fokuserer på hånden til modellen, som er seks centimeter foran ansiktet, vil ansiktet fremstå som uskarpt. Du kan se dette tydelig på bildet nedenfor: hendene er i fokus, mens ansiktet er ute av fokus fordi det befinner seg utenfor det smale skarphetsområdet.

Hvis vi derimot bytter til f/16, vil fokusområdet øke betraktelig. Nå har du et akseptabelt fokusområde på hele 82 centimeter, 35 centimeter foran fokuspunktet og 48 centimeter bak. Dette gjør det betydelig enklere å oppnå et skarpt bilde. Du kan fokusere på den utstrakte armen, og likevel få et bilde der hele motivet er tilstrekkelig skarpt.

Blenderåpning er ikke den eneste faktoren som påvirker dybdeskarpheten. Brennvidden spiller også en stor rolle. Hvis du bytter til et 35 mm objektiv, og beholder samme avstand til motivet, vil du ved f/1.8 ha en dybdeskarphet på 54 centimeter, mens du ved f/16 vil ha hele 72 meter! Dette viser hvorfor det som regnes som en stor blenderåpning, varierer med brennvidden. På et 200 mm objektiv er f/5.6 en stor blenderåpning, mens det samme ikke gjelder for et 17 mm objektiv. Husk disse punktene når du skal vurdere hvilke innstillinger du skal bruke.

For beregningene i denne artikkelen har jeg benyttet meg av DOFMasters online kalkulator. Det er et nyttig verktøy som jeg anbefaler deg å teste ut for å se hvilken dybdeskarphet du får med ditt eget utstyr.

Med det ut av veien, la oss gå dypere inn i fokuseringsprosessen. Når du fotograferer med store blenderåpninger, med mindre du bruker eldre utstyr som krever manuell fokus eller har kameraet på et stativ, er autofokus din beste venn. Å fokusere manuelt er i de fleste tilfeller en umulighet. Dette betyr at du må lære å utnytte autofokus til din fordel.

Bruk et Enkelt Autofokuspunkt

Alle kameraer er utstyrt med flere autofokuspunkter. Du kan velge å bruke alle punktene, grupper av punkter, eller et enkelt punkt. Jeg har tidligere dekket dette grundigere i en artikkel om å få mest mulig ut av autofokus.

Generelt sett gir en gruppe autofokuspunkter den beste balansen i de fleste situasjoner. Du får en viss kontroll over hvor kameraet prøver å fokusere, uten at det blir for begrensende. Men når du arbeider med store blenderåpninger, vil det være fordelaktig å være mer restriktiv. Med en liten dybdeskarphet kan du oppleve å ha motivets nese og øyenbryn skarpt, mens øynene er ute av fokus.

Av den grunn vil du oppnå de beste resultatene ved å bruke et enkelt autofokuspunkt, eller eventuelt en svært liten gruppe punkter, som er plassert nøyaktig der du ønsker at kameraet skal fokusere. Når det gjelder portretter, betyr det å plassere det aktive autofokuspunktet direkte på motivets øye.

Det eneste andre autofokusalternativet som kan være verdt å vurdere ved bruk av store blenderåpninger, er øyeregistrerende autofokus dersom kameraet ditt støtter dette. I dette tilfellet tar kameraet seg av plasseringen av det enkelte fokuspunktet.

Velg Kontinuerlig Autofokus

Kameraet ditt vil sannsynligvis ha tre ulike autofokusmoduser: Enkelt, Hybrid og Kontinuerlig.

Enkelt autofokus fungerer ved å søke etter fokus, og deretter låse seg når det er oppnådd. Det er ideelt for landskapsfotografering, men ved bruk av liten dybdeskarphet og et motiv i bevegelse, vil du ofte gå glipp av fokus.

Kontinuerlig autofokus, derimot, sporer motivet ditt kontinuerlig. Du vil kanskje oppleve å miste fokus i enkelte bilder, dersom kameraet fokuserer på bakgrunnen et kort øyeblikk, men det er mer pålitelig i det store og hele. Dette er den modusen du bør velge.

Hybrid autofokus kombinerer enkel og kontinuerlig autofokus. Problemet er at når dybdeskarpheten er svært liten, kan hybrid autofokus slite med å tilpasse seg små bevegelser i motivet. Du finner mer informasjon om de ulike autofokusmodusene i en egen artikkel.

Fotografer i Serie

Selv om du benytter deg av et enkelt autofokuspunkt og kontinuerlig modus, vil du fortsatt oppleve å gå glipp av fokus i noen bilder. Det er rett og slett en konsekvens av å arbeide med en svært begrenset dybdeskarphet. Heldigvis kan du øke sjansen for å få et skarpt bilde ved å bruke serieopptak.

Du trenger ikke å holde utløserknappen nede i det uendelige. Poenget er at når du tar et bilde, tar du tre eller fire bilder i stedet for ett. Selv om motivet beveger seg, vil autofokusen da ha tid til å holde tritt.

En annen fordel med å fotografere i serie er at du ikke trenger å bekymre deg for at motivet skal holde seg helt stille. Du kan oppfordre dem til å bevege seg, endre posisjon og generelt være mer aktive. Dette vil gi deg mer naturlige og dynamiske bilder, i tillegg til at du får flere bilder i fokus.

Moderne kameraer er dyktige til å fokusere med objektiver med stor blenderåpning. Det krever bare at du utnytter autofokusen på rett måte. Et siste tips er å ta en titt på artikkelen vår om fokus på tilbakeknapp. Denne profesjonelle teknikken vil gi deg enda mer kontroll over fokus.

Bildekreditt: Canon