Smarte enheter tilbyr mange fordeler, som stemmestyring, apper for smarttelefoner og avansert automatisering. Men er det virkelig nødvendig å bruke store summer på de nyeste modellene? Med noen få smarte stikkontakter til en rimelig pris, kan du gi dine eksisterende, «dumme» apparater de samme smarte funksjonene, og det til en brøkdel av prisen.
Enkle enheter har sin sjarm
Smarte stikkontakter fungerer etter et lettfattelig prinsipp. Du setter dem i en vanlig stikkontakt, og deretter kobler du apparatet du vil styre til den smarte stikkontakten. Den fungerer ved å kutte strømtilførselen for å slå av apparater, og gjenopprette den for å slå dem på igjen. Dette er i grunnen det samme prinsippet som en lysbryter bruker for å styre strømmen til en stikkontakt i veggen. Det samme prinsippet setter imidlertid begrensninger for hvilke typer apparater som kan styres med en smart stikkontakt.
Hvitevarer og annet utstyr har som regel enten en mekanisk eller elektronisk bryter. En mekanisk bryter bryter den fysiske strømtilførselen. En elektronisk bryter lagrer sin nåværende tilstand og endrer til motsatt tilstand når du trykker på av/på-knappen.
Elektroniske brytere kan skape problemer, siden de bruker strøm for å lagre sin «nåværende tilstand». Dette betyr at hvis strømmen går, vil enheten som standard være «av», og du må trykke på av/på-knappen for å slå den på igjen. Derfor egner de seg ikke til bruk med smarte stikkontakter.
Mekaniske brytere er typisk vippebrytere, mens elektroniske brytere oftest er myke trykknapper. Hvis du er usikker på om enheten din har en mekanisk eller elektronisk bryter, kan du enkelt teste det selv. Slå på enheten og koble den fra stikkontakten. Vent fem sekunder, og koble den til igjen. Hvis den slås på, er den kompatibel med en smart stikkontakt. Hvis du må trykke på en knapp for å slå den på, vil ikke en smart stikkontakt fungere med den enheten.
Smarte stikkontakter er et utmerket valg for diverse apparater som enkle vindus- eller bærbare klimaanlegg, vifter, varmeovner, krølltenger, rettetenger, julelys, lamper, luftfuktere og avfuktere, og mye annet.
Dette trenger du
For å komme i gang, trenger du en smart stikkontakt. Disse finnes i mange former og størrelser, og prisene varierer. Noen har tilleggsfunksjoner som energiovervåkning, men de fleste tilbyr kompatibilitet med Alexa, Google Home, eller begge. Med mindre du har et spesifikt behov for energiovervåkning, kan du med fordel velge en modell uten denne funksjonen for å spare penger.
Smarte stikkontakter er tilgjengelige med Wi-Fi, Z-Wave, ZigBee og til og med Bluetooth. Bluetooth anbefales imidlertid ikke på grunn av begrenset rekkevidde. Hvis du har en smarthub, er Z-Wave eller ZigBee et godt valg, da disse gir raskere, lokal kontroll. Wi-Fi smarte stikkontakter er det mest tilgjengelige alternativet.
Belkin produserer en relativt rimelig Wi-Fi-smartplugg for rundt 20 dollar. Wyze planlegger å lansere en to-pakning med Wi-Fi smartplugger for 15 dollar. Review Geek, en side som ligner på denne, har flere andre anbefalinger som kan være verdt å vurdere.
Europeere har dessverre færre alternativer. Ikea er muligens den mest kjente og pålitelige europeiske leverandøren av smarte plugger, og de tilbyr en versjon for Frankrike og Storbritannia. Du må imidlertid kjøpe flere elementer, som en hub.
Hvis du har en Echo- eller Google Home-enhet, må du sørge for at den smarte stikkontakten du velger er kompatibel med den (de fleste fungerer med minst én av dem, om ikke begge). Hvis en smart stikkontakt ikke er kompatibel med en stemmeassistent, bør du vurdere andre alternativer.
Du trenger også en smarttelefon eller et nettbrett og en app for å konfigurere den smarte stikkontakten. Avhengig av hvilken stikkontakt du har valgt, må du sørge for at du har det som trengs for å koble den til. Wi-Fi smarte stikkontakter krever en Wi-Fi-ruter, mens Z-Wave- eller ZigBee-plugger krever en smarthub.
Slik setter du den opp
For å ta i bruk smartpluggen, kobler du den til en stikkontakt. Hvis den er helt ny, skal den automatisk gå i paringsmodus. Hvis ikke, eller hvis du trenger å koble den til på nytt, har de fleste smartplugger en fysisk knapp du kan trykke og holde inne for å aktivere paringsmodus. Smarte stikkontakter har som regel også en LED som indikerer når den er på, av eller i paringsmodus.
Når smartpluggen er i paringsmodus, åpner du den tilhørende appen på smarttelefonen eller nettbrettet og ser etter «legg til enhet» eller et lignende alternativ. Når enheten er paret, gir du den et minneverdig navn. Det er en god idé å navngi den etter hva den styrer, for eksempel «krølltang» eller «lampe». Gode navn på dine smarte stikkontakter gjør stemmestyring mye enklere.
Koble nå til det apparatet du vil styre med den smarte stikkontakten, og test at alt fungerer som det skal.
Slik kontrollerer du smarte stikkontakter med stemmen og smarttelefonen
De fleste smarte stikkontakter kan stemmestyres med enten Alexa, Google Home, eller begge deler. For å stemmestyre, må du legge til stikkontakten i stemmeassistenten.
For Alexa, åpne appen, trykk på hamburgermenyen øverst til venstre, og trykk deretter på Legg til enhet. Velg pluggkategorien, velg produsenten, og følg instruksjonene for å koble sammen kontoene dine.
Prosessen er lignende med Google Home. Åpne Home-appen og trykk på «legg til»-knappen. Trykk på «konfigurer enhet», og deretter «Fungerer med Google». Google Home-appen viser deg en liste over produsenter. Finn riktig produsent og følg instruksjonene for å koble til.
Etter at du har koblet smartpluggen til Google eller Alexa, legger du den til et Google-rom eller en Alexa-gruppe. Stemmestyring fungerer best når enhetene er riktig gruppert.
Hvis du ikke bruker en stemmeassistent, er appen til smartpluggen den beste måten å styre den på. Her finner du muligheten til å slå den på, av, og andre funksjoner. Hvis du bruker en stemmeassistent, bør du styre enheten med Google Home- eller Alexa-appen.
Begge appene har lignende av- og på-funksjoner. Hvis du bruker Google Home eller Alexa som hovedapp i stedet for den tilhørende appen til smartpluggen, kan du også enkelt styre andre smarte enheter (selv smarte plugger fra andre produsenter). Det betyr også at du slipper å huske hvilken app som styrer hva.
Slik setter du opp tidsplaner og automatiseringer
Alexa- og Google Home-appene er utmerket til å lage enkle rutiner.
Du kan nå konfigurere smartpluggen til å utføre handlinger automatisk. For eksempel kan du stille den inn til å slå på en gammel, ikke-smart lampe ved solnedgang, eller kjøre en avfukter på bestemte tidspunkter hver dag.
Hvis du ikke har en Google Home- eller Echo-enhet, kan du lage tidsplaner i appen til smartpluggen, eller i appen til huben din hvis det er en Z-Wave- eller ZigBee-enhet. Alle apper er litt forskjellig, men se etter en funksjon som heter timer, rutine eller tidsplan. Som regel kan du legge til en eller flere plugger i en rutine. Du kan spesifisere et «slå på»- og et «slå av»-tidspunkt, samt hvilke dager rutinen skal kjøres. Du kan også konfigurere en smartplugg til å slå seg av, men ikke på, og omvendt.
Du bør opprette rutiner i Google- eller Alexa-appen hvis du har en Google Home- eller Echo-enhet. Her velger du hvilke plugger du vil lage en rutine for, og velger deretter et «på»-tidspunkt, et «av»-tidspunkt, og hvilke dager rutinen skal kjøres.
Ved å opprette rutiner i Google- eller Alexa-appen istedenfor i appen til smartpluggen, kan du også inkludere andre smarte enheter i rutinene. Du kan for eksempel lage en tidsplan som slår av alle smarte stikkontakter og smarte lys, samt låser døren hver dag klokken 22:30. Uten en smarthub vil ikke appen til smartpluggen kunne gjøre alt dette.
Å bruke én app til å styre alt gjør det også enklere å huske hvor du skal gå når du skal justere noe eller endre en rutine.