Avslør AI-bilder: 4 smarte triks for å spotte falske medier

Er det et AI-generert bilde du ser på? I dagens digitale landskap kan det være vanskelig å skille mellom bilder som er skapt av kunstig intelligens og de som ikke er det. Dette skyldes delvis avanserte AI-bildegeneratorer som DALL-E, Midjourney og Stable Diffusion. Likevel finnes det metoder for å gjenkjenne AI-genererte bilder. På samme måte som man kan identifisere et bilde som er manipulert i Photoshop, kan man lære seg å gjenkjenne markører som avslører et AI-bilde.

Ofte har disse bildene merkverdige visuelle forvrengninger som kan læres å oppdage. Noen ganger kan bruken av AI være eksplisitt nevnt i bildebeskrivelsen, så det er alltid fornuftig å sjekke denne. Hvis alt annet svikter, kan du prøve å analysere bildet med en AI-bildedetektor.

Det er ikke alle som er enige i at det er nødvendig å opplyse om bruk av AI ved publisering av bilder. Men for dem som velger å gjøre det, vil denne informasjonen ofte finnes i tittelen eller beskrivelsesdelen av innlegget.

Et annet godt sted å lete er i kommentarfeltet, der forfatteren kan ha nevnt det. For eksempel, i bildene over ble den fullstendige ledeteksten brukt for å generere kunstverket publisert, noe som kan være nyttig for de som ønsker å eksperimentere med forskjellige AI-kunstideer.

I tillegg til tittelen, beskrivelsen og kommentarene, kan du også se på profilene for å finne hint. Nøkkelord som Midjourney eller DALL-E, navnene på populære AI-kunstgeneratorer, kan indikere at bildene du ser på er AI-generert.

Noen nettbaserte kunstmiljøer som DeviantArt tilpasser seg tilstrømningen av AI-genererte bilder ved å opprette egne kategorier for AI-kunst. Når du utforsker slike nettsteder, bør du også følge med på hvilke tagger forfatteren har brukt for å kategorisere bildet.

Dette gjelder også sosiale medier som Instagram eller X (tidligere Twitter), der et bilde kan merkes med hashtags som #AI, #Midjourney, #Dall-E, etc.

2. Se etter et vannmerke

Et annet viktig kjennetegn for å identifisere et AI-generert bilde er et vannmerke. DALL-E 2 legger inn et vannmerke på alle bilder som lastes ned fra nettstedet, selv om det ikke er åpenbart ved første øyekast. Ser du vannmerket på bildet over?

Du finner det nederst i høyre hjørne av bildet, og det ser ut som fem firkanter i fargene gul, turkis, grønn, rød og blå. Hvis du ser dette vannmerket på et bilde, kan du være sikker på at det er laget med AI.

Problemet er at det er enkelt å laste ned det samme bildet uten vannmerke, hvis man vet hvordan, og dette er ikke i strid med OpenAIs retningslinjer. Så lenge du ikke villeder andre om bildets opprinnelse, for eksempel ved å påstå at du har laget det selv, eller at det er et fotografi av en virkelig hendelse. Ellers tillater OpenAIs retningslinjer fjerning av vannmerket.

Midjourney, derimot, bruker ikke vannmerker i det hele tatt, og overlater det til brukerne å bestemme om de vil kreditere AI-en brukt i bildene sine.

3. Søk etter AI-forvrengninger i bildet

Selv om de kanskje ikke er tydelige ved første øyekast, har AI-genererte bilder ofte visuelle markører som blir mer tydelige ved nærmere undersøkelse.

Ved første øyekast ser bildet over ut til å vise flere hunder rundt et middagsbord. Men ved nærmere ettersyn ser vi at noen av hundenes øyne mangler, og andre ansikter ser ut som malingsflekker.

Effekten kan minne om impresjonistiske malerier, som består av korte penselstrøk som fanger essensen av et motiv. De sees best på avstand hvis man ønsker å få et inntrykk av scenen. Det samme gjelder for noe AI-generert kunst. Det er vanligvis de finere detaljene som avslører at det er et AI-generert bilde, og dette gjelder også for mennesker.

Se nærmere på det AI-genererte ansiktet over, som er hentet fra nettstedet Denne personen eksisterer ikke. Ser du noe rart? Det kan lett lure de fleste til å tro at det er et ekte bilde av en person, bortsett fra den manglende delen av brillene og den underlige måten brillene synes å smelte sammen med huden.

Selv om disse uregelmessighetene sannsynligvis vil forsvinne etter hvert som AI-systemene blir bedre, kan vi fortsatt observere utfordringene de beste AI-kunstgeneratorene har med hender. Hvis man ser på hvordan AI gjengir den menneskelige hånden, er det lett å se hvorfor.

Ekstra fingre er et sikkert tegn, men det er også andre ting som skjer. Det kan være vinkelen på hendene eller måten hånden samhandler med motivene i bildet. Det ser ofte unaturlig og ikke menneskelignende ut.

Når det gjelder fotorealistiske bilder av mennesker, er det flere andre AI-markører du kan se etter:

  • Manglende eller feilaktige øredobber
  • En uskarp bakgrunn som mer ligner en tekstur
  • Utydelig eller meningsløs tekst i bakgrunnen
  • Asymmetri i ansiktet (tenner utenfor midten, øyne med forskjellig størrelse)
  • Områder av bildet som ser ut som malt
  • Gjenstander som briller eller øredobber som smelter sammen med huden
  • Hender med ekstra fingre eller som ser unaturlige ut

Selv når man ser etter disse AI-markørene, kan det være utfordrende å se forskjellen, og det kan kreve litt trening å bli god til å gjenkjenne falske medier.

4. Bruk en AI-bildedetektor

Mange ser muligheten til å løse utfordringen med å identifisere et bildes opprinnelse. I en tid der vi begynner å stille spørsmål ved det vi ser på nettet, tilbyr selskaper som Optic praktiske nettbaserte verktøy for dette.

Deres AI eller ikke-nettverktøy lar deg laste opp et bilde og raskt sjekke om det er generert med AI. Verktøyet hevder å kunne identifisere bilder fra de største AI-kunstgeneratorene: Midjourney, DALL-E og Stable Diffusion.

Men ta det med en klype salt, da resultatene ikke er feilfrie. I våre tester gjorde det en bedre jobb enn tidligere verktøy av denne typen, men det kom også med flere feilanalyser, noe som ikke gjør det mye bedre enn en gjetning.

Siden resultatene ikke er pålitelige, er det best å bruke dette verktøyet i kombinasjon med andre metoder for å teste om et bilde er AI-generert. Grunnen til å nevne AI-bildedetektorer er at videreutvikling sannsynligvis vil føre til en app som er svært nøyaktig en dag. Det er verdt å følge med på denne utviklingen.

Sakte men sikkert skjer det fremskritt. Da Microsoft lanserte et verktøy for å oppdage dypfalsk, viste det at flere store selskaper tilbyr brukervennlige verktøy for å identifisere AI-bilder.

Hva du kan forvente i fremtiden

Det er ingen tvil om at AI-generatorer vil forbedre seg i de kommende årene, til det punktet hvor AI-bilder vil se så overbevisende ut at vi ikke lenger vil kunne skille dem fra ekte bilder bare ved å se på dem. Da vil vi ikke kunne stole på visuelle avvik for å skille bildene.

Forhåpentligvis trenger vi ikke det før den tid, fordi det vil finnes en app eller et nettsted som kan sjekke dette for oss, på samme måte som vi nå kan gjøre omvendt bildesøk.

Inntil da bør de som bruker AI til å lage bilder følge anbefalingen fra OpenAI og være ærlige om dette. Det er ikke et dårlig råd, og det tar bare et øyeblikk å opplyse om dette i tittelen eller beskrivelsen av et innlegg.

I det minste, unngå å villede andre ved å påstå at du har laget et kunstverk selv, når det egentlig er skapt med DALL-E, Midjourney eller noen av de andre AI-tekst-til-kunst-generatorene.

Gjenkjenne et AI-generert bilde

AI-bilder blir stadig bedre, og det krever litt detektivarbeid for å finne ut om et kunstverk er laget av en datamaskin.

Sjekk tittel, beskrivelse, kommentarer og tagger for referanser til AI, og se nøye på bildet etter vannmerker eller AI-forvrengninger. Du kan også bruke en AI-bildedetektor, men vær forsiktig med resultatene, da disse verktøyene fortsatt utvikler seg for å bli mer nøyaktige og pålitelige.

Til syvende og sist er det å bruke en kombinasjon av disse metodene den beste måten å øve på for å gjenkjenne et AI-generert bilde.