Hvordan installere Gnome 40 i Ubuntu 21.04

Til tross for at Gnome 40 har vært ute i nesten 6 måneder, har den fortsatt ikke kommet til Ubuntu, og Canonical har bestemt seg for å gå med Gnome 3 for 21.04. Men takket være fellesskapet er det mulig å få Gnome 40 opp og kjøre på Ubuntu. Slik gjør du det.

ADVARSEL: Gnome 40 på Ubuntu er svært ustabil. Installer bare dette skrivebordet hvis du vet hva du gjør.

Oppdater Ubuntu

Den eneste måten å få den nyeste Gnome 40 (4.0) til å fungere på Ubuntu er ved å oppgradere til Ubuntu 21.04. Hvis du ikke allerede har Ubuntu 21.04 og bruker Ubuntu 20.04 LTS, vil du ikke kunne bruke Gnome 40.

På wdzwdz tidligere har jeg gått gjennom hvordan du oppgraderer til Ubuntu 21.04 i dybden, og den artikkelen vil hjelpe. Jeg vil imidlertid også dekke en rask terminalbasert guide du kan bruke for å raskt oppgradere til 21.04.

For å starte oppgraderingen må du åpne et terminalvindu. Du kan åpne et terminalvindu på skrivebordet i Ubuntu, trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet. Eller åpne terminalen ved å søke etter den i appmenyen.

  Slik deaktiverer du Safaris ofte besøkte startside på iPhone, iPad og Mac

Når terminalvinduet er åpent, bruk sed-kommandoen til å oppdatere installasjonens programvarekilder til 21.04.

sudo sed -i 's/eoan/hirsute/g' /etc/apt/sources.list

Etter å ha oppdatert alle programvarekildene til «hirsute» har du tatt det første skrittet for å oppgradere til 21.04. Nå må du kjøre oppdateringskommandoen. Denne kommandoen vil oppdatere programvaredatabasen på Ubuntu.

sudo apt update

Deretter må du installere de siste 21.04-oppdateringene på systemet ditt. Disse oppdateringene vil begynne konverteringen til Hirsute Hippo, som kan kjøre Gnome 40.

sudo apt upgrade

Med oppdateringene installert, må du kjøre kommandoen dist-upgrade. Denne kommandoen vil installere alle pakker som har blitt holdt tilbake, og hjelper deg med å gå over til 21.04.

sudo apt dist-upgrade

Når oppdateringen er fullført, start systemet på nytt. Åpne deretter et terminalvindu på nytt og bruk autoremove-kommandoen for å fjerne de ikke lenger nødvendige pakkene på systemet.

sudo apt autoremove

Sørg for at du har Gnome Shell installert

Mens hovedutgaven av Ubuntu har Gnome-skrivebordet, er det ikke den eneste versjonen av Ubuntu. Hvis du har installert Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Ubuntu Budgie eller Ubuntu Mate, vil du ha et annet skrivebordsmiljø.

  Hvordan ta bedre bilder med iPhone

Hvis du er interessert i å bruke Gnome 40, må du først installere Gnome-skrivebordet. Uten Gnome-grunnpakkene vil ikke oppgradering til 40 over PPA fungere.

For å installere Gnome-skrivebordet i Ubuntu, gjør følgende. Først åpner du et terminalvindu ved å trykke Ctrl + Alt + T på tastaturet eller søke etter «Terminal» i appmenyen. Når den er åpen, installer Ubuntu Gnome desktop-pakken.

sudo apt install ubuntu-desktop

Installasjonen vil hente alle nødvendige pakker du trenger for å bruke Gnome på Ubuntu. Under installasjonen vil du bli bedt om å velge en påloggingsbehandling i terminalen. Pass på å velge «gdm,» Gnome-påloggingsbehandlingen.

Aktiver Gnome 40 PPA

For å få Gnome 40 på Ubuntu, må du legge til en tredjeparts PPA (AKA et personlig pakkearkiv) til systemet ditt. For å gjøre det, bruk apt-add-repository-kommandoen nedenfor.

 sudo add-apt-repository ppa:shemgp/gnome-40

Etter å ha lagt til den nye Gnome 40 PPA, må du kjøre oppdateringskommandoen på din Ubuntu PC. Denne kommandoen vil fullføre konfigureringen av Gnome 40 PPA.

sudo apt update

Med alt satt opp, er det på tide å installere «gnome-session»-pakken. Grunnen til at du må installere denne pakken er at mens Ubuntu har Gnome, har den en tilpasset versjon. Du trenger «gnome-session» for å bruke Gnome 40.

  Legg til lyd til gif-ene dine

For å installere «gnome-session»-pakken, bruk følgende apt install-kommando nedenfor.

sudo apt install gnome-session

Nå som «gnome-session»-pakken er satt opp på Ubuntu 21.04-installasjonen din, må du starte Gnome-oppgraderingsprosessen. For å gjøre det, gå videre til neste seksjon.

Oppgrader pakkene dine

Gnome 40 oppgraderer dine eksisterende Gnome-pakker fra 3.0-versjoner til 4.0-versjoner. Hvis du ikke oppgraderer disse pakkene, vil ikke Gnome 40 fungere korrekt.

For å gjøre oppgraderingene til Gnome 40 på Ubuntu-installasjonen, åpne et terminalvindu og bruk apt upgrade-kommandoen nedenfor for å laste ned Gnome 40-oppgraderingene fra den nye PPA-en som ble lagt til tidligere.

sudo apt upgrade

Nå som alle oppdateringene er installert på din Ubuntu PC, må du starte på nytt. Omstart er nødvendig for å fullføre oppgraderingen av Gnome-pakkene til versjon 4.0.

Logg inn på Gnome 40

Etter omstart kan du endelig få tilgang til Gnome 40 i Ubuntu. For å gjøre dette, finn tannhjulmenyikonet på påloggingsskjermen, og klikk på det med musen. Finn «Gnome» i tannhjulmenyen og velg den.

Når du velger «Gnome», velger du brukernavnet ditt og skriver inn passordet ditt. Når du logger inn, vil du bruke Gnome 40.