Hvordan lage en skjermcast på Linux

Vil du lage en screencast på Linux, men føler deg overveldet av valget av verktøy og programmer? Vi beskriver tre måter å lage en screencast på. Den raske og enkle måten, den harde og granulære måten, og måten vi tror er den beste allrounderen.

Hvordan filme en god manuscast

For å lage en screencast må du registrere hva som skjer på skrivebordet ditt, sammen med kommentarene du legger til. Det krever muligheten til å ta opp video fra skrivebordet, og lyd fra Linux-lydundersystemet, og muligens fra andre kilder også.

Når du ser på en god screencast, vil du legge merke til at kommentaren eller fortellingen er riktig. Det er polert. Leveransen har tillit og klarhet. Det er ikke plass til «um’s and ah’s» når du produserer en screencast. De er smertefulle å høre på, og de får screencasten din til å føles amatøraktig. Det er det motsatte av effekten du prøver å skape. Du vil at publikum skal føle at du er en autoritet på hva det enn er du snakker om. Å høres ut som om du tusler deg gjennom er ikke måten å gjøre det på.

På grunn av dette har mange av de slankere skjermcastene lydsporet tatt opp og redigert separat og deretter mikset tilbake til skjermvideoen. Det er et for stort emne til å dekke i en liten artikkel, så vi skal se på måter å ta opp lyden og skrivebordsvideoen samtidig. Det betyr ikke at du er dømt til å høres amatøraktig ut. Det er enkle teknikker du kan bruke for å heve kvaliteten på din verbale levering.

De mest elementære – men mest virkningsfulle – er et manus og praksis. Kjør gjennom screencasten flere ganger før du prøver å ta den opp. Ta notater slik at du vet hva du vil si, og hvilke punkter du ønsker å trekke særlig oppmerksomhet til. Ikke la deg skremme av ordet «manus». Det trenger ikke å være et sofistikert dokument. En side eller to med lettleste punktpunkter vil hjelpe enormt. Paradoksalt nok ønsker du ikke å bli distrahert når du prøver å lese manuset når du skal snakke.

Sett tiden inn med tørrkjøringer. Det er en grunn til at fagfolk har øvinger. Det er veldig vanskelig å gå gjennom emnet du vil beskrive, kontrollere programvaren du bruker til å screencaste, og fortsatt levere en god verbal ytelse.

Velg en god mikrofon (og kamera, hvis du vil)

Du kommer til å trenge noe for å spille inn stemmen din. Det betyr å kjøpe en mikrofon hvis du ikke allerede eier en. Det ville vært et lite mirakel hvis den som er innebygd i den bærbare datamaskinen din kommer til å være god nok. Det trenger ikke koste en formue, men en rimelig, ekstern mikrofon som lar deg snakke naturlig og bli tatt opp med godt volum er et absolutt must. Og et standpunkt for det vil gi utbytte.

Hvis du vil filme deg selv slik at du vises i filmvisningen din, trenger du et kamera. Hvis alt den skal ta opp er hodet og skuldrene, slik at du kan bli sett i et lite vindu i det ene hjørnet av skjermbildet, trenger du ikke et kamera med filmkvalitet. Men du trenger noe et steg opp fra det grunnleggende innebygde webkameraet som fulgte med den bærbare datamaskinen. Et separat kamera betyr at du kan plassere det der du trenger det.

Autofokus, automatisk lysjustering og en god oppløsningssensor er alle viktige faktorer. Det er ikke utelukket at et kamera av god kvalitet kan ha en mikrofon som er tilstrekkelig til dine behov. Så hvis du er på markedet for et kamera og en mikrofon, kjøp kameraet først og se om mikrofonen er opp til oppgaven.

  Hvordan installere Cisco Packet Tracer på Linux

Korte, stille klipp: Bruk GNOMEs innebygde opptaker

Det er verdt å nevne i forbifarten at hvis du bruker GNOME skrivebordsmiljø (DE), du har tilgang til en enkel skjermopptaker innebygd rett i DE-en din – men uten lyd. Hvis du har behov for en kort, stille videosnutt, vil dette være tilstrekkelig. For eksempel ville det være perfekt å lage et lite klipp å sende til noen for å vise dem trinnene som kreves for å reprodusere en feil.

For å begynne å registrere aktiviteten på skrivebordet, trykk ganske enkelt:

Ctrl+Shift+Alt+R

Skjermopptaket starter umiddelbart. En rød sirkulær indikator vil vises i varslingsområdet for verktøyet, nær nettverks-, lyd- og strømikonene.

Rødt 2opptak

For å stoppe opptaket, bruk samme tastekombinasjon:

Ctrl+Shift+Alt+R

Opptaksindikatoren fjernes fra varslingsområdet. Opptaket ditt lagres i ~/Videos-katalogen med et tidsstemplet filnavn. Filen vil ha filtypen «.webm», som indikerer at den har blitt registrert i WebM videoformat.

Hvis du vil last opp opptaket til YouTube, må du konvertere den til MPEG-4 (MP4)-formatet. Vi vil se hvordan du gjør det snart, ved å bruke et annet verktøy som vi skal se på kalt ffmpeg.

Merk at som standard er maksimal opptakslengde 30 sekunder. Du kan justere det ved å bruke dconf-editor. Innstillingen er plassert under org> gnome> settings-daemon> plugins> media-keys. Innstillingen for å justere kalles max-screencast-length.

Raskt og enkelt: Ta opp med recordMyDesktop

recordMydesktop er en enkel og grei skjerm og lydopptaksverktøy. Den lar deg spille inn skrivebordet, en del av skrivebordet eller et spesifikt programvindu.

For å installere recordMyDesktop på Ubuntu, bruk denne kommandoen:

sudo apt-get install recordmydesktop gtk-recordmydesktop

For å installere recordMyDesktop på Fedora, bruk denne kommandoen:

sudo dnf install recordmydesktop gtk-recordmydesktop

For å installere recordMyDesktop på Manjaro, bruk denne kommandoen:

sudo pacman -Syrecordmydesktop gtk-recordmydesktop

Brukergrensesnittet er veldig enkelt.

Som standard vil recordMyDesktop ta opp hele skrivebordet. For å ta opp en del av skrivebordet, venstreklikk og dra inn forhåndsvisningsminiatyrbildet. Dette vil definere en del av skjermen som skal brukes til opptak. For å ta opp et enkelt programvindu, klikk på «Velg vindu»-knappen og klikk deretter på programvinduet på skrivebordet.

Når du er klar til å ta opp, klikker du på «Record»-knappen. En rød indikator vil vises i varslingsområdet nær nettverks-, lyd- og strømikonene.

Venstreklikk på indikatoren og velg «Stopp» fra menyen for å stoppe opptaket. Opptaket behandles av recordMyDesktop slik at det kan lagres. Hvis du avbryter denne prosessen, mister du opptaket.

Når opptaket er behandlet, klikker du på «Lagre som»-knappen for å lagre skjermcasten. En «File Save»-dialog lar deg velge hvor du vil lagre opptaket.

Opptaket er i «.ogv» Ogg videoformat. Det er det eneste formatet som tilbys. For å konvertere filen til et annet videoformat, kan du bruke det neste verktøyet vi skal diskutere, som er ffmpeg.

Fra kommandolinjen: ffmpeg

FFmpeg-prosjektet ga ut sin første versjon av ffmpeg-verktøyet i år 2000. Deres opprinnelige visjon for et nyttig grafikk- og videokonverteringsprogram har blitt langt overgått. ffmpeg er nå en enorm kapabel pakke med verktøy og kodekerog brukes i en rekke andre velkjente applikasjoner som f.eks VLC, Plexog Blender.

Hvis du noen gang trenger å gjøre noe lyd- eller videoopptak eller formatkonvertering, og du lurer på om ffmpeg kan gjøre det, kan du slutte å lure. I utgangspunktet er svaret «ja».

ffmpeg har mange, mange alternativer. Her er en liste over ffmpeg-alternativer som kjører til over 4000 linjer. Det vell av rik funksjonalitet utgjør en ganske læringskurve hvis du vil gjøre noe utover enkle formatkonverteringer. Det er ingen pen frontend for ffmpeg , men det den mangler når det gjelder grensesnitt, veier den opp for i ren kraft, hastighet og fleksibilitet. Og fordi den er kommandolinjedrevet, kan du kalle den fra skript. Du kan ta opp forbigående utdata fra uovervåkede kommandoer eller registrere GUI-skjermaktivitet som ikke kan omdirigeres til en fil.

Under vår testing måtte ffmpeg installeres på Fedora 31 og Ubuntu 18.04. Den var allerede til stede på Manjaro 18.1.0. For å installere ffmpeg på Ubuntu, bruk denne kommandoen:

sudo apt-get install ffmpeg

For å installere det på Fedora krevde det tillegg av to depoter. Denne kommandoen vil registrere den første:

sudo dnf -y install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

Denne kommandoen vil registrere den andre:

sudo dnf -y install https://download1.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm

ffmpeg-applikasjonen kan nå installeres med denne kommandoen:

sudo dnf -y install ffmpeg

Hvordan ta opp video og lyd med ffmpeg

For å holde ting (relativt) enkelt, tar vi et enkelt opptak av hele skrivebordet med lyd. Det er ganske mange parametere vi må gi til ffmpeg for å få dette gjort. Vi kan bruke noen verktøy for å hjelpe oss med å finne verdiene for noen av dem.

  Hvordan installere Sqlite Browser på Linux

For å identifisere tilgjengelige skjermoppløsninger kan vi bruke xrandr. Vi trenger ikke oppgi noen parametere til denne kommandoen:

xrandr

Utgangen viser alle tilgjengelige skjermoppløsninger.

Gjeldende oppløsning – og høyeste tilgjengelig på denne testmaskinen – er 1920×1080. Det skal vi bruke.

Nå skal vi finne ut hvilken PulseAudio lydkilder finnes på denne testmaskinen. Vi bruker pactl-verktøyet og ber det om å liste opp kildene. Syntaksen er forfriskende enkel:

pactl list sources

Ved å bla gjennom den detaljerte utgangen kan vi se at det er en kilde #0, som er en utgangskilde. Det betyr at den produserer lyd.

Ved å sjekke resten av utdataene avsløres en annen kilde kalt kilde #1. Dette er en inngangskilde.

Det betyr at kilde #1 godtar lydinngang. Dette kommer for eksempel fra en mikrofon. Så vi bruker kilde #1 med ffmpeg og spiller inn stemmen vår via mikrofonen.

Her er hele ffmpeg-kommandoen.

ffmpeg -video_size 1920x1080 -framerate 25 -f x11grab -i :0.0 -f pulse -ac 2 -i 1 output.mkv -async 1 -vsync 1

La oss bryte det ned:

-video_size 1920×1080: Angir størrelsen på videoopptaket. Dette er verdien vi brukte xrandr for å finne.
-framerate 25: Angir verdien for bilder per sekund.
-f x11grab: Tving videoformatet til en bestemt type. Her setter vi inngangsformatet til utgangen til X-serveren din.
-i :0.0: Dette spesifiserer videoinngangen som kommer fra hovedskjermen.
-f puls: Setter forventet format til å være PulseAudio.
-ac 2: Still inn to lydkanaler
-i 1: Ta lydinngang fra PulseAudio-kilde #1. Dette er verdien vi brukte pactl for å oppdage.
output.mkv: Navnet på filen vi ønsker å lage.
-async 1: Angi lydsynkroniseringsmetoden. Dette er en utdatert parameter, men vi bruker den her for å unngå feilmeldinger som kan ignoreres.
-vsync 1: angi videosynkroniseringsmetoden. Dette er en utdatert parameter, men vi bruker den her for å unngå feilmeldinger som kan ignoreres.

Du kan se mye informasjon som ruller i terminalvinduet mens opptaket finner sted. Minimer dette terminalvinduet eller legg hovedvinduet til programmet du snakker om oppå det slik at det ikke vises i skjermbildet ditt.

For å stoppe opptaket, skriv inn Ctrl+C i terminalvinduet. Hvis alt går bra, vil du se en bekreftelsesmelding fra ffmpeg som rapporterer at den avsluttes normalt.

Vi la ikke en bane på utdatafilnavnet i ffmpeg-kommandoen, så den vil bli opprettet i katalogen ffmpeg ble lansert fra. I dette eksemplet var det hjemmekatalogen vår.

Konvertering av videofiler med ffmpeg

Vi bemerket tidligere at det foretrukne videoformatet for opplasting til YouTube er MPEG-4. Vi kan enkelt konvertere «.mkv» til en «.mp4»-fil ved å bruke ffmpeg. Vi sier «konverter», men faktisk lager vi en ny fil helt. Den opprinnelige filen er uberørt.

Kommandoen er enkel. Vi ber ffmpeg bruke den originale filen som input, ved å bruke -i (input) alternativet. Filtypen til utdatafilen forteller ffmpeg hvilken type fil som skal opprettes.

ffmpeg -i output,mkv output.mp4

En ny fil opprettes med filtypen «.mp4».

For å konvertere screencasten vår som ble tatt opp med Ctrl+Shift+Alt+R-metoden til MPEG-4-videoformatet, bruk denne kommandoen:

ffmpwg -i "Screencast from 11-02-19 10:47:05.webm" output.mp4

Kompetent, men brukervennlig: Bruk OBS Studio

Hvis du ser etter noe som har flere muligheter enn recordMyDesktop og som er enklere å kjøre enn ffmpeg, Åpne Broadcaster Software Studio (OBS Studio) krysser av for alle boksene.

Installer OBS Studio på Ubuntu med denne kommandoen:

sudo apt-get install obs-studio

Installer OBS Studio på Fedora med denne kommandoen:

sudo dnf install obs-studio

Installer OBS Studio på Manjaro med denne kommandoen:

sudo pacman -Sy obs-studio

Hvordan bruke kilder og scener i OBS Studio

OBS Studio har et stort arbeidsområde og en samling av ruter langs bunnen av applikasjonen.

  Slik ser du alle enheter på nettverket ditt med nmap på Linux

Hvor begynner du?

For å sette programvaren igjennom, trengte jeg et mål, et endepunkt som jeg kunne prøve å oppnå. Det virket fornuftig å se en god screencast og deretter prøve å gjenskape produksjonen deres. Screencasten jeg brukte som mal viste et skrivebord med flere åpne applikasjoner på. Det var et lite innfelt vindu som viste en visning av programlederen. Noen ganger ble skjermen endret for å vise en innzoomet visning av et enkelt vindu. Dette tillot en spesiell detalj å bli diskutert. En voiceover ga fortellingen.

Alt dette var overraskende enkelt å gjenskape i OBS Studio, på grunn av konseptet med scener og kilder. En kilde i OBS er noe som produserer lyd eller video. Skrivebordet ditt, et vindu på skrivebordet, et webkamera, en utgangslydkilde og en inngangslydkilde som en mikrofon er alle gyldige kilder.

En samling kilder kan kombineres til en scene. Flere scener kan lages som inneholder forskjellige kombinasjoner av kilder. Hopping mellom scener utføres med et enkelt museklikk.

For å lage en scene, høyreklikk i «Scener»-ruten og klikk på «Legg til» i kontekstmenyen. Skriv inn et navn for scenen i «Legg til scene»-dialogen og klikk på «OK»-knappen.

Scenene du oppretter er oppført i «Scener»-ruten.

Vi har laget to scener, en for skrivebords- og webkameraets sammensatte visning, og en for den innzoomede visningen av terminalvinduet. Vi må legge til noen kilder til disse scenene. Vi bruker «Zoom på terminalvindu»-scenen. For å legge til kilder til en scene, velg den i «Scener»-ruten og høyreklikk deretter i «Kilder»-ruten. Klikk på «Legg til» i kontekstmenyen.

Menyen lar deg legge til bilder, lydinnganger og -utganger, programvinduer, videokilder og andre elementer du måtte ønske å inkludere i skjermkastet. Vi skal fange et vindu. Klikk på menyvalget «Window Capture (Xcomposite)».

I «Opprett/Velg kilde»-dialogen, opprett et navn for kilden og klikk på «OK»-knappen.

I «Egenskaper for Window Capture»-dialogen bruker du rullegardinmenyen «Window» for å velge vinduet du ønsker å legge til scenen og klikker på «OK»-knappen.

La oss gjenta det og legge til en kilde for mikrofonen. Høyreklikk i «Kilder»-panelet og klikk på «Legg til» i kontekstmenyen. Testmaskinen som ble brukt til å undersøke denne artikkelen, ble brukt PulseAudio. Hvis du brukte et annet opplegg som f.eks Avansert Linux lydarkitektur (ALSA), velger du forskjellige alternativer. Vi valgte «Audio Input Capture (PulseAudio)» fra menyen.

I «Opprett/Velg kilde»-dialogen, gi et navn til kilden og klikk på «OK»-knappen.

I «Egenskaper for «Audio Input Capture (Pulse Audio)'»-dialogen bruker du rullegardinmenyen «Enhet» for å velge lydenheten mikrofonen din er koblet til. Klikk på «OK»-knappen.

«Kilder»-ruten din skal nå ha to kilder i den, for gjeldende scene.

Det er mye finjustering du kan bruke på kildene dine. For eksempel, i «Audio Mixer»-panelet, høyreklikker du på innstillingsikonet for mikrofonen, får du opp en kontekstmeny.

Ved å velge «Filters» vises dialogboksen «Filters for «Microphone'».

For å legge til et filter, høyreklikk i ruten til venstre og velg «Legg til» fra hurtigmenyen. Hvert filter har egenskaper som kan justeres.

Ved prøving og feiling bestemte vi oss for et utvalg filtre og innstillinger som fungerte bra med testmikrofonen. Vi oppnådde en god balanse mellom klarhet og volum og en reduksjon i bakgrunnsstøy.

Å lage en andre scene var like enkelt. Skrivebordet vi tok opp kjørte i en virtuell maskin. Det ble enkelt lagt til scenen ved å legge til i vinduet som hele den virtuelle maskinen kjørte i. Webkameraet ble lagt til som en videokilde og dratt og størrelse for å sitte i hjørnet av skjermen. Her er utsikten publikum vil få:

Å flytte mellom de to scenene er så enkelt som å klikke på scenenavnet i «Scener»-ruten. Den innzoomede terminalscenen ga en fullskjermvisning av Topp kommando i et terminalvindu.

Selv om det kan gjøre det, fraråder OBS Studio opptak i MPEG-4-format. Hvis noe går galt, kan du miste filen din. I stedet råder de deg til å spille inn FLV eller MKV.

Hvis du trenger å levere screencasten i et annet videoformat, kan OBS Studio gjøre konverteringene for deg, eller du kan selvfølgelig bruke ffmpeg.

Lys, kamera, action

Du kommer kanskje aldri til Hollywood, men hvis du trenger å levere en velprodusert screencast, har Linux alle verktøyene du trenger.