Pareto-diagrammer: 80/20-regelen for bedre forretningsresultater

Over hele verden benytter selskaper seg av Pareto-diagramanalyse for å kartlegge konsekvenser i virksomheten og deres innbyrdes påvirkning. Dette gir dem et grunnlag for å håndtere ulike begrensninger og kontinuerlig jobbe mot forbedring.

Et Pareto-diagram er en spesifikk type søylediagram som kombinerer stolper og en linjegraf. I diagrammet representerer stolpene diskrete verdier i synkende rekkefølge, mens linjegrafen illustrerer den kumulative totalen.

Diagrammet er basert på Pareto-prinsippet, som indikerer at 80 % av resultatene stammer fra 20 % av årsakene. Denne observasjonen ble gjort av den italienske økonomen Vilfredo Pareto. Siden diagrammet er basert på dette prinsippet, har det fått navnet Pareto-diagram.

Kort fortalt, et Pareto-diagram hjelper oss med å identifisere frekvensen av konsekvenser og deres samlede effekt. Ved hjelp av dette verktøyet kan bedrifter identifisere sine begrensninger og prioritere områder som krever umiddelbar forbedring.

Ulike komponenter i et Pareto-diagram

Et Pareto-diagram består av følgende elementer:

  • Søyler og en linje er de grunnleggende elementene som representerer dataene.
  • Hver søyle representerer en type problem, feil eller konsekvens. Høyden på søylen viser kostnaden eller frekvensen.
  • Søylene er sortert etter verdi i synkende rekkefølge, fra høyest til lavest.
  • Linjen viser den kumulative prosenten av feil.

Bruksområder for Pareto-diagram

Det kan være nyttig å analysere mønstre som har enten negativ eller positiv innvirkning på virksomheten. Ved å bruke ulike ressurser og tilgjengelige data, kan et Pareto-diagram hjelpe deg med å prioritere dine forretningsmessige fokusområder. Bruken av disse diagrammene er ikke begrenset til en bestemt bransje, men er relevant i mange forskjellige felt. Noen av bruksområdene inkluderer:

  • Identifisere områdene hvor de største kvalitetsproblemene oppstår for et produkt eller en tjeneste.
  • Undersøke og utnytte store kundekontoer for å øke salget.
  • Løse problemer knyttet til klager på tjenester eller produkter ved å analysere forekomst og hyppighet av problemet.
  • Prioritere de viktigste områdene hvor virksomheten trenger umiddelbare forbedringer for å tilfredsstille kunder eller partnere.
  • Utforske forretningsmuligheter ved å analysere de viktigste årsakene til finansiering og høy trafikk til virksomheten.

La oss ta et eksempel for å bedre forstå hvordan Pareto-diagrammer kan brukes. De er ideelle for prosjektledere som ønsker å:

  • Identifisere de 20 % av oppgavene som vil ha størst innvirkning på prosjektet. Disse kan deretter prioriteres basert på deres innvirkning.
  • Identifisere de 20 % av oppgavene som vil ta mest tid å fullføre. Prosjektlederen kan da avsette mer tid til disse.
  • Identifisere de 20 % av risikoene eller konsekvensene med størst innvirkning på virksomheten. Deretter kan en plan for å redusere disse risikoene utarbeides.

Hvordan lager man et Pareto-diagram?

Her er stegene for å lage et Pareto-diagram:

  • Identifiser de spesifikke kategoriene av ulike årsaker eller faktorer, og grupper dem.
  • Velg den relevante målingen, som kostnad, frekvens eller mengde.
  • Bestem tidsperioden, for eksempel en uke, dag eller time.
  • For hver kategori, bruk innsamlede data og beregn delsummer.
  • Lag stolpene, fra høyest til venstre til lavest til høyre.
  • For hver delsum, beregn prosentandelen ved å dele på summen av alle kategoriverdiene.
  • Beregn de kumulative summene fra venstre til høyre, og tegn linjegrafen som viser summene mot prosentandelen.

Her er noen av de beste verktøyene for å lage et Pareto-diagram.

VisualParadigm

VisualParadigm tilbyr en online Pareto-diagrambygger som raskt analyserer dataene dine og konverterer dem til et Pareto-diagram. Du har tilgang til flere diagrammaler som du kan tilpasse med dine egne data. Plattformen tilbyr også et stort utvalg av ikoner og bilder for å forbedre designet. Med dra-og-slipp-verktøy kan du enkelt justere diagramverdiene.

VisualParadigm tilbyr over 50 profesjonelle diagramvarianter som du kan velge mellom for ditt prosjekt. Du kan også bruke effekter for å tilpasse diagrammet til din merkevare. Med dette Pareto-diagramverktøyet kan du enkelt publisere, laste ned og dele diagrammet ditt online.

Mathcracker

Mathcracker er et verktøy som hjelper deg med å lage Pareto-diagrammer online. Du trenger bare å skrive inn dataene i tekstfeltene på portalen, og et diagram genereres på sekunder.

Det nettbaserte grensesnittet har tre tekstbokser hvor du legger inn dataene dine. I det første feltet skriver du inn dataene som kommaseparerte verdier. Det andre feltet ber om kategorier, også kommaseparert. Det tredje feltet er for tittelen. Det første feltet er obligatorisk, mens de to andre er valgfrie.

ChartExpo

ChartExpo er tilgjengelig for nedlasting i to versjoner: en for Google Sheets og en for MS Excel. Begge versjonene er betalt med en månedlig avgift, men du kan prøve dem gratis i 7 dager.

Med ChartExpo kan du enkelt visualisere data i et Pareto-diagram for å bedre ta beslutninger. Du kan tilpasse diagrammene og publisere dem på blogger, nettsteder, og mer. Det tolker data fra Google Sheets eller Excel og genererer et Pareto-diagram med noen få klikk.

Qtcharts

Qtcharts er et brukervennlig Pareto-diagramverktøy som lar deg legge inn data online og generere et diagram umiddelbart. Verktøyet har forhåndsdefinerte felt hvor du legger inn dine data.

Qtcharts tilbyr også nedlastbar programvare for datamaskin og mobil, som gjør det enkelt å lage diagrammer. Programvaren er gratis og gir en rask måte å generere vannmerkefrie diagrammer.

Creately

Creately tilbyr en mal for Pareto-diagram som du kan tilpasse med dine egne data. Malen er tilgjengelig som et diagram som du kan redigere med en enkel redigerer. Du kan eksportere det ferdige diagrammet i flere bildeformater.

For å redigere Pareto-diagrammalen, registrer deg på Creately eller logg inn hvis du allerede har en konto. Rediger malen med dine egne verdier, og diagrammet er klart til nedlasting.

Konklusjon

Pareto-diagrammer kan være svært effektive for å håndtere begrensninger og identifisere muligheter i virksomheten. Å lage Pareto-diagrammer er ikke lenger en utfordring med tilgang til disse effektive verktøyene. Utnytt disse verktøyene og visualiser data på en effektiv måte.

Likte du artikkelen? Del den gjerne!