Lag Pixel Art: Den ultimate nybegynnerguiden

Pixelkunst er en form for digital kunst som oppsto fra behovet for å visualisere bilder på begrenset lagringsplass i 8- eller 16-bits datamaskiner og spillkonsoller.

Prosessen med å skape pixelkunst blir noen ganger referert til som «spriting», et begrep som stammer fra ordet «sprite». I datagrafikk refererer dette til en todimensjonal punktgrafikk som er integrert i en større scene, ofte i videospill.

Interessert i å prøve deg på pixelkunst? Her er en innføring som hjelper deg i gang.

I motsetning til hva mange tror, er det ikke nødvendig med kostbar programvare for å skape kvalitetskunst! Valg av program er en smakssak. Det finnes mange flotte pixelkunst-apper for Android og iPhone. Du kan også bruke enkle programmer som Microsoft Paint på Windows.

Det som virkelig får pixelkunsten din til å skille seg ut, er din egen kreativitet, ikke programmet du bruker. Men et godt og brukervennlig program gjør jobben lettere. Hvis du er på utkikk etter et effektivt tegneverktøy, er Aseprite et av de beste alternativene for pixelkunst. Det tilbyr alle de verktøyene du trenger for å lykkes med dine pixelkunstprosjekter.

Til syvende og sist er det følgende verktøy du trenger for å lage pixelkunst (sjekk at programmet du velger har disse):

  • Blyant: Det grunnleggende tegneverktøyet som plasserer én piksel.
  • Viskelær: Sletter eller fjerner piksler du har tegnet.
  • Pipette: Kopierer fargen til en valgt piksel for gjenbruk.
  • Bøtte: Fyller et tomt område med én bestemt farge.

Andre nyttige verktøy er valgverktøy, linjeverktøy, fargeendringsverktøy og rotasjonsverktøy. Disse er ikke strengt nødvendige, da du kan oppnå lignende effekter med de ovennevnte verktøyene.

Unngå børster, uskarphetsverktøy, gradienter og andre automatiske funksjoner. Det er viktig å ha kontroll over hver enkelt piksel på lerretet.

Når det kommer til maskinvare, fungerer alt som kan styre markøren. En styreflate eller mus gir god presisjon og detaljer. Et grafikkbrett kan være å foretrekke for lengre strøk.

Hvor stort bør lerretet eller figuren din være?

Det finnes ikke et fasitsvar på hvor stor en figur (sprite) bør være. Størrelser som er multipler av åtte, i potenser av to (som 8×8, 16×16, 32×32, etc.) er vanligst, ettersom eldre datamaskiner ellers hadde problemer med å vise dem korrekt.

Vi anbefaler å begynne i det små, da det hjelper deg med å lære det grunnleggende raskt. Pixelkunst oppsto fordi kunstnere ønsket å utnytte hver piksel og farge best mulig, siden maskinvaren deres var begrenset.

Når du har begrensninger, blir du nødt til å være kreativ. Fokuser på å mestre kunsten å maksimere plassen i en liten figur. Når du har gjort det, kan du gå over til større formater for å få plass til enda flere detaljer.

Om du planlegger å plassere en figur i en scene, bør du også tenke over lerretsstørrelsen. En god fremgangsmåte er å vurdere forholdet mellom figuren og resten av skjermen. Hvor stor eller liten skal figuren være i forhold til omgivelsene?

Spillutviklere bør vite at de fleste skjermer i dag har et sideforhold på 16:9. Det betyr at for hver 16 piksler i bredden, er det 9 piksler i høyden.

Uansett hvilken oppløsning du velger, vil du som regel arbeide med en mindre lerretsstørrelse, for så å skalere opp til ønsket oppløsning når du er ferdig.

Når du skalerer pixelkunsten, må du endre størrelsen med hele tall. Ellers kan resultatet bli ujevnt. Sjekk matematikken før du begynner å lage pixelkunst.

La oss si at du vil oppnå standardoppløsningen 1080p. Du kan jobbe på et 384×216 lerret og så skalere opp 500 prosent.

Skalering bør være det siste du gjør. Du skal ikke skalere opp og deretter fortsette å tegne med blyantverktøyet. Det vil gi deg forskjellige pikselproporsjoner, som ikke ser bra ut.

Slik lager du figurene

Du har åpnet lerretet – hva nå? Akkurat som med annen kunst, er mulighetene uendelige. Det finnes ikke bare én måte å gjøre det på.

Her er en trinn-for-trinn-guide som et utgangspunkt for prosjektet. Du kan følge den nøye, hoppe over noen trinn, eller legge til dine egne.

1. Begynn med en grov skisse

Start med å bruke blyantverktøyet for å tegne, akkurat som du ville gjort med penn og papir. Det trenger ikke å være perfekt.

Uansett rot du lager, rydder vi opp senere. Målet i denne fasen er å få ideen og komposisjonen ned på lerretet.

2. Rydd opp i linjekunsten

Nå er det på tide å gjøre ting litt mer presentabelt. Vi skal jobbe med de grove linjene og fjerne pikslene som ikke hører hjemme.

Enkeltpiksler, eller grupper av piksler som bryter med linjens konsistens, kalles «jaggies». Det er disse vi prøver å unngå.

Ofte er problemet at en linjesegment er for lang eller kort, og skaper et hakkete utseende. Bruk jevn lengde på pikslene for å få en jevn overgang på en kurve. Unngå å omslutte en rekke piksler med større piksler.

Det er umulig å unngå «jaggies» helt (med mindre kunstverket ditt bare består av grunnleggende former), men målet er å holde dem til et minimum.

3. Legg til farger

Nå er det på tide å bruke bøtteverktøyet til å fylle ut figurenes konturer med farger.

Vanligvis begrenser du deg til en fargepalett. På den tiden bestemte størrelsen på figuren hvor mange farger paletten kunne ha. Hvis en figur var 16×16, hadde kunstneren 16 farger å jobbe med. Heldigvis har teknologien utviklet seg, og vi er ikke lenger begrenset av denne regelen.

De beste palettene har ulike fargetoner som utfyller hverandre, varierende metningsverdier og en blanding av lyse og mørke farger. Om du ikke har erfaring med fargeteori, kan det være vanskelig å sette sammen en egen palett.

Hvis du trenger hjelp til å velge palett, er Lospec en god database med ferdige fargepaletter.

4. Legg til detaljer, høylys og skygger

Dette er høydepunktet i prosessen! Det er her kunsten din virkelig begynner å ta form. Når det grunnleggende er på plass, kan du legge til detaljer som gir den flate kunsten en illusjon av form.

Velg en lyskilde og begynn å skyggelegge områdene som er lengst unna med en mørkere farge. Høylys bør plasseres der lyset treffer direkte.

Du kan beholde konturene svarte, eller fargelegge dem. Det avhenger av dine preferanser og kunststil.

5. Lagre kunsten din

Nå er det på tide å lagre arbeidet. Skaler til ønsket størrelse, og velg filformat. Vanligvis lagrer du statiske bilder som PNG. Hvis kunsten din inneholder animasjoner, bruker du GIF-formatet. Begge formatene støtter store områder med ensfarget farge og gjennomsiktighet.

Unngå JPEG-filer med mindre du vet hva du gjør. Dette er et tapsformat som er ment for digitale bilder og andre bilder med jevne overganger.

Pixelkunst: Lett å lære, vanskelig å mestre

Pixelkunst skiller seg fra annen digital tegning på grunn av de begrensningene som rutenettstrukturen medfører. Likevel bruker den mange av de samme prinsippene, så malere og andre kunstnere kan lære det raskt. Med mye øving kan alle bli gode i pixelkunst.