Visste du at måten du bruker appene dine på, kan påvirke batteritiden til telefonen din? Det stemmer! Å bruke apper med mørke temaer kan faktisk bidra til å forlenge batteriets levetid. Men, det er ikke alltid så enkelt. Effekten avhenger av skjermteknologien i telefonen din og om programvaren utnytter denne teknologien fullt ut.
OLED-skjermens betydning
Det er velkjent at skjermer med høyere lysstyrke forbruker mer strøm. Derfor er det å redusere skjermens lysstyrke manuelt en effektiv måte å spare batteri på. Likevel er dette bare en del av bildet. De fleste mobiltelefoner bruker enten LCD (Liquid Crystal Display) eller OLED (Organic Light Emitting Diode) skjermteknologi.
LCD-skjermer har vært dominerende i mange år, og har vært standarden for elektroniske skjermer siden overgangen fra de store CRT-skjermene. Dagens LCD-skjermer, ofte kalt LED-LCD eller LED-skjermer, benytter lysdioder for å belyse et farget rutenett av piksler, der hver piksel består av røde, grønne og blå celler. Dette systemet kan være litt forvirrende med tanke på neste teknologi.
En OLED-skjerm skiller seg ved at hver enkelt piksel genererer sitt eget lys. Dette gir flere fordeler, som høyere kontrast, mer levende farger og bedre energieffektivitet. Det viktigste for batteriets levetid er at en svart piksel på en OLED-skjerm faktisk er slått av og ikke trekker strøm i det hele tatt. Dette er en betydelig forbedring i forhold til LCD-teknologien, hvor hele skjermen må være aktiv uavhengig av innholdet som vises.
Nærbilde av RGB-matrisen på en OLED-skjerm.
Mobilprodusenter er klar over denne fordelen og har begynt å utnytte den. Motorola var tidlig ute med sin Moto X i 2012, som brukte en «alltid på»-visningsmodus med varsler, klokke og batterinivå vist med hvit tekst på en svart bakgrunn. Denne funksjonen brukte minimalt med strøm, under 1 % per time, takket være de energieffektive mørke grensesnittene på OLED-skjermen. Tilsvarende «alltid på»-varslingssystemer er nå vanlig på Android-telefoner.
Hvor mye batteri kan mørke grensesnitt spare?
En skjerm som er nesten helt svart, kan spare betydelig med batteri. Men i vanlige apper er det ofte en blanding av tekst og bilder, og OLED-skjermer gir ikke vesentlig strømbesparelse med mindre pikslene er helt svarte. Så hvor mye kan du egentlig spare?
Mer enn du kanskje tror. Google undersøkte dette i forbindelse med utviklingen av mørke temaer for Android og deres egne apper. En presentasjon fra Google viste at den nye mørke modusen i YouTube kan spare mellom 15 % og 60 % batteri sammenlignet med et vanlig hvitt brukergrensesnitt, avhengig av skjermens lysstyrkeinnstilling.
Dette er en betydelig forbedring, og det er grunnen til at Google nå inkluderer en mørk modus i Android og flere av sine apper. Hvis appene du bruker mest har mørkt tema og du generelt har et mørkt brukergrensesnitt, kan du potensielt oppnå 30 minutter til en times lengre batteritid daglig. Dette kan være forskjellen mellom å rekke den siste bussen eller måtte vente på neste. Selvfølgelig forutsetter dette at telefonen din har en OLED-skjerm.
Har min telefon en OLED-skjerm?
De fleste avanserte smarttelefoner fra 2018 og nyere benytter OLED-skjermer av flere grunner. Samsung har lenge vært en forkjemper for OLED-teknologien og bruker den i nesten alle sine Galaxy-telefoner og noen nettbrett. Googles Pixel-telefoner, samt flaggskipmodeller fra LG, Motorola, Sony og OnePlus, bruker også OLED-paneler. iPhone X, XS og XS Max har OLED-skjermer, men eldre iPhone-modeller og den rimeligere iPhone XR har det ikke.
Flaggskiptelefoner fra Apple, Google og Samsung bruker OLED-skjermer.
Hvis du er usikker på om telefonen din bruker LCD eller OLED, kan du enkelt sjekke dette ved å søke på internett. Søk etter den spesifikke modellen din og «spesifikasjoner». Du vil som regel finne en komplett liste over tekniske spesifikasjoner. Hvis skjermen er merket som «OLED», vil du kunne spare batteri ved å bruke mørke apper. Hvis det står «LED» (uten O) eller «LCD», vil mørkere grensesnitt ikke ha en like stor effekt.
Noen produsenter bruker også begrepet AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode). I denne sammenhengen kan du betrakte AMOLED og OLED som det samme.
Bruk av mørke apper og grensesnitt
Siden forskningen på batteribesparelser ved bruk av mørke apper fortsatt pågår, er utvalget av apper med denne funksjonen begrenset. Mange Android-apper tilbyr ulike temaer, inkludert «svart», «natt» eller «OLED», men de store appene som Facebook eller WhatsApp mangler ofte dette.
Google leder an blant de store programvareutviklerne. I de fleste Google-appene for Android og iOS finner du et «Mørkt tema» i innstillingsmenyen. Google-apper med mørk modus inkluderer blant annet Telefon, Kontakter, YouTube, Nyheter og Meldinger. Flere er ventet å komme.
Twitters offisielle mobilapp har også en mørk modus. Du aktiverer den ved å trykke på profilikonet. På Android velger du «Nattmodus», mens du på iOS trykker på halvmåneikonet.
Den offisielle Reddit-appen har en nattmodus spesielt optimalisert for AMOLED-skjermer. Denne finner du i hovedinnstillingene. Det samme gjelder for Samsungs egen nettleser, meldingsappen Telegram og mange mindre apper.
Android OS har et «Mørkt» tema fra versjon 9.0 (Pie), som du finner i «Skjerminnstillinger». Det er viktig å merke seg at dette er standardversjonen for Google Pixel-telefoner og noen få andre. Selv om telefonen din er oppgradert til Android 9.0, er det ikke sikkert at dette alternativet er tilgjengelig. Denne funksjonen gjelder også bare noen få deler av grensesnittet, men det kan komme en mer omfattende temafunksjon i fremtiden. Et alternativ er å aktivere «Inverterte farger», som de fleste nye telefoner har. Dette endrer fargene på hele enheten, men er ikke like effektivt som et dedikert mørkt tema.
Samsung-telefoner har grunnleggende temastøtte, men ingen mørk eller nattmodus på nåværende tidspunkt. Men den kommende «One»-grensesnittsoppdateringen, som snart slippes for de nyeste telefonene og forventes å være standard på Galaxy S10, vil trolig inkludere en natt/mørk modus.
Hva med iPhone? Apples temaalternativer er begrenset, og de tillater ikke apper fra tredjeparter å endre grensesnittet utenfor sine egne vinduer. Men siden selskapet har gjort store fremskritt med mørkt tema for macOS på datamaskiner, er det sannsynlig at et mørkere alternativ vil bli introdusert i fremtidige oppdateringer. Inntil da kan iPhone-brukere invertere farger på samme måte som Android.
Vil du spare enda mer batteri? Sett bakgrunnsbildet på telefonen din til helsvart for å få fordelen selv når du navigerer mellom apper eller bruker widgets. Her er en lenke til en helt svart JPG-fil (0,0,0 på RGB-skalaen) hvis du ikke har mulighet for å velge en helsvart bakgrunn i startprogrammet.
Hva om jeg ikke har en OLED-telefon?
Hvis telefonen din har en LCD-skjerm, vil du ikke oppleve den dramatiske batteribesparelsen som OLED-skjermer tilbyr. Men du kan fortsatt dra nytte av mørke temaer. En svak reduksjon i lysstyrken kan ha en liten positiv effekt på batterilevetiden, selv med en LCD-skjerm. Dessuten kan et mørkere grensesnitt redusere belastningen på øynene, spesielt hvis du bruker telefonen mye. Blått lysfilterapper og verktøy kan ha en lignende effekt.
Det kan være lurt å vurdere en telefon med OLED-skjerm ved neste kjøp. Både med tanke på batterilevetid (med de rette innstillingene) og den generelle brukeropplevelsen, er dette et stort sprang i riktig retning.
Bildekreditt: FCG/Shutterstock