Sikker WordPress-side? Lag et iscenesettelsesmiljø nå!

Har du noen gang implementert forandringer på nettsiden din, bare for å angre på det umiddelbart etterpå?

Det er ganske vanlig å jobbe direkte med et prosjekt i et live produksjonsmiljø. Men å gjøre direkte endringer på et slikt sted øker risikoen betydelig.

Jeg tror mange av oss kan innrømme at vi velger den raske løsningen istedenfor den korrekte.

Når jeg jobber med WordPress, hender det ofte at jeg gjør små justeringer og endringer nesten daglig. Ofte tenker jeg at en egen side for testing ikke er nødvendig. Det kan være snakk om noen få linjer med CSS eller en enkel installasjon av en plugin.

Denne tilnærmingen har bitt meg i halen mer enn en gang. Og det er ikke bare jeg som gjør denne feilen. Om man ser på utviklingsprosesser generelt, er det utenkelig at et profesjonelt team opererer uten et miljø for testing.

Risikoen for å forårsake feil og skade virksomheten er altfor høy til å ta en så uvøren avgjørelse. For å motvirke denne risikoen, er det sterkt anbefalt å operere med både et produksjons- og et testmiljø samtidig.

Hva er et testmiljø?

Enkelt forklart er en testsite en nøyaktig kopi av din produksjonsside. På denne siden kan du gjøre tilpasninger eller teste nye funksjoner uten fare for å ødelegge noe. Vel, nesten uten fare. Du kan fortsatt forårsake feil, men i det minste skjer det på en «offline» versjon av nettsiden.

Dette forhindrer at endringene ødelegger den ekte produksjonssiden.

Illustrasjon: Martin David

Det er relativt enkelt å sette opp en testsite (vi viser deg hvordan nedenfor), og det kan ofte gjøres via din hosting-leverandør. Når alt er konfigurert, kan du begynne å jobbe fra testsiden din.

Trenger alle en testsite?

For å være rettferdig, om du driver nettsider med sensitiv informasjon, bør du absolutt vurdere å skaffe deg en testsite.

Om du bare driver en liten blogg med færre enn 50 000 lesere månedlig, kan du kanskje slippe unna. Det samme gjelder utviklere som er trygge på sin forståelse av kodeendringer.

Selv om det kan slå tilbake når man legger til nye temaer og plugins.

Jeg mener at hvis nettsiden din lagrer sensitiv informasjon eller har en tilknytning til pengeoverføringer, er det nesten obligatorisk å ha en egen testversjon av live-siden.

Anbefalt lesning:

Hub: Beste praksis for testmiljøer →
Tips for å utvikle og vedlikeholde testmiljøer som vil hjelpe deg med å bygge mer stabile programvaresystemer.

Hva er fordelene og ulempene ved å bruke en testsite?

Når man snakker om eksterne funksjoner, er det alltid en sjanse for ulemper. Men når det gjelder testsider, veier fordelene som regel tyngre enn ulempene.

Her er noen av fordelene:

  • Den kan reproduseres enten online eller offline. Dermed kan du jobbe med utvikling og design selv når du ikke er tilkoblet internett.
  • Du kan oppdage feil, bugs og andre alvorlige problemer på forhånd.
  • Du kan bygge bedre nettsider og funksjoner, ettersom du kan teste dem grundig før de lanseres live.

Og her er noen av ulempene:

  • Om du velger en tjeneste levert av din hostingleverandør, vil det sannsynligvis medføre ekstra kostnader. Men dette avhenger av dine behov, da en lokal løsning alltid er mulig å sette opp.
  • Utviklingen kan ta lengre tid ettersom du bruker mer tid på å lete etter feil.

Alt i alt er det vanskelig å finne en god grunn til å ikke gjøre det.

Hvordan lage et testmiljø for en WordPress-side?

Det er overraskende enkelt å lage en testside for WordPress. Ofte bruker du en plugin, men du kan også benytte en tjeneste for testmiljø levert av din hosting-leverandør.

Både rimelige hostingløsninger og premium WordPress-plattformer tilbyr som regel en eller annen form for støtte for testsider.

La oss utforske alle alternativene.

Alternativ #1: Din hosting-leverandør

Å bruke et testmiljø fra din hosting-leverandør er en måte å sikre konsistens. I tillegg er det som regel veldig enkelt å sette opp.

Hosting-leverandører som WP Engine og Kinsta gir en enkel installasjon med ett klikk for alle nye testmiljøer.

Overføre testmiljøet til live

En annen fordel med testsider levert av leverandør er at du som regel kan publisere endringer til live-siden umiddelbart. Dette motvirker også et av punktene vi nevnte tidligere om å tape tid.

Du må dog sjekke med din individuelle leverandør. Kinsta er et av WordPress-hosting selskapene som tilbyr denne tjenesten.

Alternativ #2: Bruke en plugin

Hvor ville WordPress vært uten det fantastiske plugin-biblioteket? Det virker som det finnes en plugin for nesten alt, inkludert testsider.

Her viser vi to fremtredende valg.

BlogVault

Du kan komme i gang gratis med BlogVault WordPress testplugin og aldri mer bekymre deg for å ødelegge nettsiden din mens du tilpasser den. Du kan også bruke den mens du oppdaterer temaer, plugins eller gjør andre små endringer, uten begrensninger.

Det kreves kun ett klikk for å konfigurere den og lage en kopi av nettsiden med all data. Du trenger ikke å bytte host, da den fungerer med alle. I tillegg, om du har flere nettsider på forskjellige servere, kan du enkelt koble dem sammen uten problemer.

Alle dine testkopier er passordbeskyttet og kommer med HTTP-autentisering og automatisk deindeksering hos Google for å eliminere forvirring for søkemotorer.

Til slutt lar den deg gjøre endringer på testsiden og så slå sammen dine valg til live-siden med bare et par klikk. Alt uten problemer.

WP Staging

Denne pluginen for duplisering lar deg kopiere produksjonssiden til et nytt utviklingssted i løpet av få minutter. Måten det fungerer på er ganske enkel. Du navigerer til pluginets dashbord, klikker Kopier, og vips – din klone er under forberedelse.

Selvfølgelig høres det enkelt ut i teorien, men det er mange prosesser som foregår i bakgrunnen.

Pluginet må kopiere filer og databasen og sikre at alle lenker fungerer som de skal. Med dette i tankene er WP Staging en fantastisk plugin å bruke.

Denne pluginen har også en Pro-versjon som legger til funksjoner som Push Changes til din testsite. Dette betyr at du kan overføre endringer direkte til live-siden uten å gjøre det to ganger.

Mer enn 50 000 WordPress-brukere benytter WP Staging, så du er i trygge hender!

Alternativ #3: Localhost

Ditt tredje og siste alternativ er å gjøre alt lokalt.

Det er gratis, og du får mye raskere tilgang til utviklingsprosessen, i tillegg til å kunne tilpasse siden din offline.

Lokale testsider er ganske populære blant programvareutviklingsselskaper, men fungerer også perfekt med WordPress-nettsider.

Når det gjelder valg for en lokal stabel, anbefaler jeg å sjekke ut XAMPP og Bitnami.

XAMPP er en helt gratis, enkel å installere Apache-distribusjon som inneholder MariaDB, PHP og Perl. XAMPP åpen kildekode-pakke er designet for å være utrolig enkel å installere og bruke.

Selv om XAMPP er et feilfritt lokalt utviklingsmiljø, finnes det verktøy for å hjelpe deg med å overføre testsidene dine til produksjon, f.eks. Du kan overføre XAMPP-applikasjonene dine til en skyplattform som Azure, AWS og Google Cloud.

Bitnami tilbyr uavhengige stabler som du kan bruke som skybasert, som en beholder eller som en lokal installasjon på datamaskinen din.

Bitnami-stabelen for WordPress lar deg få en WordPress-side i gang med ett klikk. Den er tilgjengelig for Unix-, macOS- og Windows-maskiner. Og det er veldig gøy å jobbe med nettsiden din lokalt om du aldri har gjort det før.

Til slutt gir Bitnami støtte for mange av de mest populære innholdsstyringssystemene på nettet. Ta en titt på appkatalogen deres for å se hva de har.

Du vet aldri, du kan finne noe du har tenkt å prøve ut, men aldri har hatt en sjanse til.

Tips: Husk at du må overføre live-siden til din lokale testsite. Som standard får du kun en klassisk WordPress-installasjon. Så for å synkronisere ting – bruk de samme pluginene og temaene du bruker på live-siden din.

Avslutningsvis

Å lage en utviklingsside for WordPress er enklere enn du tror!

Viktigst av alt, ved å opprette denne testsiden, sikrer du at nettsiden din er beskyttet mot uventede uhell eller hacking.

Med så mange gratis og gode valg som er presentert, er det ingen unnskyldning for ikke å sette opp et testmiljø for ditt prosjekt.