Hvordan redigere PPAer i Linux Mint

Er du en Linux Mint-bruker? Trenger du å finne ut hvordan du redigerer PPA-ene på systemet ditt, men vet ikke hva du skal gjøre? Vi kan hjelpe! Følg med i denne veiledningen mens vi går over hvordan du redigerer PPAer i Linux Mint!

Rediger PPAer i Linux Mint – GUI

Hvis du er en Linux Mint-bruker, er sjansen stor for at du ikke er en stor fan av å håndtere terminalen. Heldigvis er det mulig å redigere PPAer i Linux Mint med en GUI. Slik gjør du det.

Først trykker du på Win-tasten på tastaturet for å åpne søkevinduet på Cinnamon, Mate eller hvilket Linux Mint-skrivebord du bruker. Derfra skriver du inn «Programvarekilder.»

Hvis du ikke finner appen i søkeresultatene, trykk Alt + F2 for å åpne hurtigstartmenyen. Etter det, skriv inn kommandoen pkexec mintsources og trykk Enter-tasten for å åpne den.

Når du er i Software Sources-appen i Linux Mint, vil du se flere forskjellige valg å velge mellom. Det er «Offisielle depoter», «PPAer», «Ytterligere depoter», «Autentiseringsnøkler» og «Vedlikehold.»

For å redigere (aka aktivere, deaktivere eller til og med legge til nye programvarekilder), finn «PPA»-delen og klikk på den. Dette området håndterer alle tredjeparts programvarereposer du legger til i Mint.

For å legge til en ny PPA, klikk på «Legg til»-knappen og legg den til. For å fjerne en, klikk «Fjern», og for å redigere en eksisterende repo, klikk på «Rediger»-knappen.

Når du er ferdig med å redigere programvarekildene dine i Linux Mint, lukker du appen.

Rediger PPAer i Linux Mint – Terminal

En annen måte å redigere programvarekildelisten i Linux Mint er via terminalen, ved å åpne mappen /etc/apt/sources.list.d/. I dette området har Linux Mint alle programvarekilder. Hver PPA du legger til systemet får sin fil i denne mappen.

For å starte redigeringsprosessen, må du åpne et terminalvindu på Linux Mint-skrivebordet. Trykk Ctrl + Alt + T på tastaturet eller søk etter «terminal» i appmenyen, og åpne den på den måten.

Med terminalvinduet åpent og klart til bruk, bruk CD-kommandoen og gå inn i /etc/apt/sources.list.d/-mappen. Når du er i denne mappen, kan du kjøre ls-kommandoen for å se kataloginnholdet.

ls

Hvis du har mange PPA-filer, der juli være mye å sortere i. For å gjøre det enklere kan du kombinere ls-kommandoen med grep filter-kommandoen. Du kan bruke grep til å sortere ulike søkeord.

For eksempel, hvis du prøver å finne Mozilla-sikkerhetsappen, vil du søke etter kommandoen nedenfor.

ls | grep "mozilla"

Fjern en PPA

Hvis du vil fjerne en PPA fra Linux Mint helt, kan du gjøre det rett i mappen ved å bruke de grunnleggende Bash-terminalkommandoene. For å slette én PPA fra systemet, begynn å bruke rm-kommandoen og spesifiser PPA-filnavnet.

For å slette Mozilla Security PPA fra Linux Mint (PPAen som gir raske Firefox- og Thunderbird-oppdateringer), kan du for eksempel kjøre rm-kommandoen ved siden av filen «ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list».

cd /etc/apt/sources.list.d/
sudo rm ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list

For å fjerne en hvilken som helst PPA-listefil fra din Linux Mint PC, erstatt «my_ppa_file_here.list med PPA-filen du ønsker å fjerne fra Linux Mint (som ligger i /etc/apt/sources.list.d/.

cd /etc/apt/sources.list.d/

sudo rm my_ppa_file_here.list

Etter at PPA-en din er fjernet fra Linux Mint, må du kjøre oppdateringskommandoen. Denne kommandoen vil sikre at Linux Mint vet at den gamle PPA ikke lenger er på systemet.

sudo apt update

Når den er oppdatert, vil PPAen din bli fjernet.

Rediger en eksisterende PPA

Det er mulig å redigere hvilken som helst eksisterende PPA på Linux Mint ved å bruke terminalen. For å gjøre det, må du først gå inn i /etc/apt/sources.list.d/-katalogen ved å bruke CD-kommandoen nedenfor.

cd /etc/apt/sources.list.d/

Herfra må du kjøre ls-kommandoen for å se innholdet i mappen slik at du kan finne en for redigeringsformål.

ls

Eller for bedre filtrering.

ls | grep "name of ppa"

Når du har funnet ut navnet på PPA-en din, bruk nano-tekstredigering for å redigere PPA. For å redigere Mozilla Security PPA, skriver du inn:

sudo nano ubuntu-mozilla-security-ppa-focal.list

Når du er i redigeringsmodus, bruk Nano-tekstredigereren til å finpusse og endre det du liker. Når du er ferdig, trykk Ctrl + O for å lagre den og trykk Ctrl + X for å avslutte redigeringen.

Bruk følgende kommandoeksempel nedenfor for å redigere en hvilken som helst PPA.

cd /etc/apt/sources.list.d/

sudo nano my-ppa-file.list

Legg til en ny PPA

Å legge til en ny PPA til Linux Mint over terminalen er mye, mye enklere enn å fjerne eller redigere dem. Hvis du vil legge til en ny PPA til Linux Mint, bruker du bare kommandoen add-apt-repository nedenfor.

sudo add-apt-repository ppa:my-ppa/ppa