Avslør hemmeligheten bak e-postspam: Slik avslører du hvem som selger adressen din
Har du noen gang lurt på hvorfor innboksen din plutselig oversvømmes av uønsket e-post etter at du har delt adressen din med et selskap? Økningen i spam kan ha ulike årsaker, men den mest frustrerende er når selskaper selger e-postadressen din videre til tredjeparter.
Heldigvis finnes det et smart triks i Gmail som lar deg identifisere de skyldige selskapene.
Selger selskaper virkelig e-postadressen min?
Amerikansk personvernlovgivning er et komplekst felt. Per i dag finnes det ingen føderal lov som forbyr selskaper å samle inn, bruke, dele eller selge dine personlige data uten ditt eksplisitte samtykke. I motsetning til EU, hvor GDPR styrer all datainnsamling og håndtering, har USA kun noen få føderale lover for spesifikke områder.
Fravær av føderal lov hindrer ikke salg av e-postadresser
For eksempel regulerer Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) kommunikasjon i helsesektoren og bruken av visse typer helsedata. På samme måte har vi Gramm-Leach-Bliley Act (GLBA) som regulerer hvordan finansinstitusjoner informerer forbrukere om datadeling og gir muligheter for å melde seg av.
Personvernregler forbedres gradvis på delstatsnivå
Heldigvis ser vi en langsom, men sikker forbedring på delstatsnivå. I desember 2020 implementerte California den første omfattende personvernlovgivningen i landet, California Consumer Privacy Act (CCPA).
I mars 2021 fulgte Virginia etter som den andre delstaten som implementerte en lignende lovgivning, Virginia Consumer Data Protection Act (VCDPA).
Etter hvert som flere delstater implementerer lignende lover, styrkes forbrukervernet i USA. Likevel er det viktig å være klar over begrensningene. For det første betyr fraværet av en føderal lovgivning at reglene kan variere fra delstat til delstat. For det andre tillater selv de strengeste personvernreglene selskaper å selge dine data, så lenge de har innhentet samtykke fra deg.
Personvernregler løser ikke problemet fullt ut
Problemet er at samtykke ofte gis ved å hake av i en boks, klikke på en godkjenningsknapp eller signere en kontrakt som gir selskaper lov til å dele dine data. Realiteten er at mange brukere sjelden leser gjennom personvernregler og brukervilkår. I tillegg er de fleste av disse reglene unødvendig lange, kompliserte og bevisst vage.
Bildekreditt: Meta
I en digital verden der du praktisk talt må registrere deg med en e-postadresse for hver tjeneste, har bedrifter en klar fordel. Selv om dette er frustrerende, kan du avsløre selskaper som selger e-postadressen din ved hjelp av et Gmail-triks. Etter at du har identifisert dem, kan du ta grep for å redusere spam.
1. Opprett en Gmail-konto for registreringer
Dette trikset bruker en spesifikk Gmail-funksjon, så du trenger en Gmail-konto for å benytte deg av det. Noen andre e-postklienter støtter lignende funksjoner, men de kan ha andre navn og fungere litt annerledes. Derfor holder vi oss til Gmail for enkelhets skyld.
Når du har forstått teknikken, kan du vurdere å bruke andre e-postklienter som tilbyr lignende funksjoner hvis du ikke ønsker å bruke Gmail.
For å få mest mulig ut av dette trikset, anbefaler vi å opprette en ny Gmail-konto for registreringer. Du kan bruke hovedkontoen din til viktige ting som bank og tjenester du stoler på. En ren, sekundær konto er derimot ideell for mindre pålitelige ting, som nye nettbutikker, prissammenligningstjenester eller nedlastning av innhold.
2. Bruk dette smarte e-posttillegget når du registrerer deg
Gmail gir deg mulighet til å legge til ekstra tekst til e-postadressen din ved hjelp av plusstegnet (+). For eksempel, hvis adressen din er [email protected], kan du legge til et + -tegn etter prefikset og deretter legge til hvilken som helst tekst før domenet – for eksempel: [email protected].
Gmail ignorerer pluss-tegnet og all teksten som kommer etter det, før domenet (@gmail.com). Det betyr at du kan legge til et spesifikt e-posttillegg for hver registrering, og likevel motta alle påfølgende e-poster på din vanlige adresse.
Poenget med dette trikset er å legge til navnet på selskapet i e-postadressen din hver gang du registrerer deg for noe, for eksempel: [email protected]. Dermed oppgir du en unik e-postadresse hver gang du registrerer deg, og firmanavnet vil vises i «Til:»-feltet for hver e-post de sender.
Det viktigste er at ethvert selskap som selger e-postadressen din, vil videresende den vedlagte e-postadressen du oppga, ettersom det er den de har registrert.
3. Undersøk «Til:»-adressen for mistenkelig spam
Hvis den nye Gmail-kontoen din begynner å motta spam, kan du enkelt finne ut om et selskap har solgt e-postadressen din. Du trenger bare å se på «Til:»-feltet i e-postoverskriftene.
Dette kan du gjøre ved å klikke på «Til meg»-fanen under e-postavsenderens adresse.
Hvis et selskap har solgt e-postadressen din til en tredjepart, vil firmanavnet deres vises i den vedlagte adressen du opprinnelig oppga: [email protected].
4. Slik ser du «Til:»-adressen uten å åpne e-post
Den eneste ulempen med denne strategien er at du må åpne e-posten i Gmail for å se hvilken e-postadresse avsenderen brukte. Det er ikke noe stort problem å åpne en spam-e-post ved en feiltagelse, men markedsføring av spam er en ting; phishing og annen svindel er noe helt annet.
Ifølge Mailmodo anses kun 2,5 % av spam som svindel eller forsøk på svindel. Derfor er det generelt ikke lurt å åpne spam-e-poster unødvendig.
Jo flere spam-e-poster du åpner, desto større er sjansen for at du ved et uhell klikker på tvilsomme lenker eller bilder, noe som kan utsette deg for sikkerhetstrusler. I tillegg bekrefter slike klikk at e-postadressen din er aktiv, noe som kan gjøre deg til et mer attraktivt mål for svindlere.
Selv om risikoen er relativt liten, kan du omgå dette problemet ved å sjekke e-posthoder for alt du ikke kjenner igjen uten å åpne selve e-posten. Dessverre lar Gmail deg ikke gjøre dette direkte, så vi trenger en løsning.
Løsningen er å legge til Gmail-kontoen din i Outlook eller en annen e-postklient som lar deg få tilgang til e-posthoder uten å åpne e-postene. I Outlook kan du gjøre dette ved å høyreklikke på e-posten og velge Vis > Vis meldingskilde.
Dette viser e-postens kildekode i en egen dialogboks uten å åpne e-posten. Deretter kan du bla nedover i kildekoden til du finner «Til:»-feltet, som vist nedenfor.
Hvis du har problemer med å finne dette feltet, kan du bruke søkefunksjonen i nettleseren din. I Chrome trykker du for eksempel CMD+F på Mac eller Ctrl+F på Windows, og skriver «Til:» i søkefeltet.
Trykk Enter, og søkefunksjonen ruller automatisk til «Til:»-feltet i kildekoden og markerer det.
5. Merk e-posten som spam og blokker avsenderen
Nå som du vet hvilket selskap som solgte e-postadressen din, kan du merke den aktuelle e-posten som spam. Du kan også blokkere avsenderens e-postadresse for å forhindre at du mottar flere e-poster fra dem. Den enkleste måten å gjøre dette på er å åpne e-posten og klikke på ikonet med tre prikker og velge «Blokker [avsender]», men det krever at du åpner e-posten.
Men heldigvis finnes det en løsning for dette i Gmail. Hvis du holder musepekeren over avsenderens navn, vises et kontaktkort med vedkommendes navn, e-postadresse og andre detaljer. Hvis du holder musepekeren over e-postadressen under avsenderens navn, vises et ikon for å kopiere e-postadressen.
Med denne kan du gå til Innstillinger > Se alle innstillinger > Filtre og blokkerte adresser > Opprett et nytt filter. Da kan du sette opp et filter som automatisk sender e-post fra denne avsenderen til søppelpostmappen din.
Hvis du har identifisert selskapet som solgte e-postadressen din til tredjeparter, er det siste trinnet å be dem fjerne deg fra e-postlisten. Hvis selskapet ikke tilbyr en enkel måte å melde seg av på nettet, bør du sende dem en skriftlig forespørsel om å bli fjernet fra e-postlisten.
Du bør også gjøre det samme med selskapet som kjøpte e-postadressen din og begynte å sende spam. Selv om ingen av selskapene er forpliktet til å respektere forespørselen din, avhengig av personvernlovene i din delstat, kan du true med å anmelde dem til Federal Trade Commission som håndhever CAN-SPAM Act.
CAN-SPAM Act beskytter enkeltpersoners og organisasjoners rett til å «be om at du slutter å sende dem e-post».
Ta tilbake kontrollen over e-postkontoene dine
Selskaper som selger e-postadressen din, er bare én av mange grunner til at spam kan overvelde innboksen din. Det er derfor viktig å ta ytterligere grep for å beskytte e-postkontoen din, redusere spam og minimere potensielle sikkerhetstrusler.