Å utvikle en webapplikasjon eller programvare handler om mer enn bare kode og lansering. Det involverer flere faser, inkludert å forstå behovene, designe, teste, forbedre og til slutt publisere applikasjonen.
Noen webapplikasjoner vi ser er komplekse å forstå under utviklingsprosessen. Heldigvis, når komplekse prosesser, ideer eller konsepter visualiseres, blir det lettere å fordøye dem.
Brukerhistorier spiller en viktig rolle i programvareutvikling, da de bidrar til å beskrive funksjoner visuelt og prioritere elementer eller historier som må utvikles. Les videre for å lære hvordan du lager brukerhistorier i Jira.
Hva er en brukerhistorie?
En brukerhistorie kan beskrives som en generell forklaring av en webapplikasjons- eller programvarefunksjon, skrevet fra sluttbrukerens synspunkt. Det er viktig å merke seg at brukerhistorier ikke er de samme som programvarekrav. Slike historier er uformelle og skrives for å illustrere hvordan funksjonene vil skape verdi for sluttbrukerne.
Grunnleggende struktur for en brukerhistorie
Brukerhistorier er «gjøremåls»-lister som hjelper deg med å bestemme trinnene du skal ta når du arbeider med et prosjekt. En brukerhistorie er ment å fange opp «hvem», «hva» og «hvorfor» bak et produktkrav. Slike historier er korte, der hvert element typisk inneholder 10-15 ord. Disse trinnene vil bidra til å sikre at produktet og prosessen møter de ønskede kravene.
Ifølge Ron Jeffries bør hver brukerhistorie ha de 3 C-ene: «Kort, samtale og bekreftelse». La oss se nærmere på disse 3 C-ene du bør observere når du skriver brukerhistorier i Jira.
Kort
Brukerhistorier ble opprinnelig skrevet på fysiske kort eller post-it lapper. Nå har vi digitale kort som enkelt kan tilpasses når du skriver brukerhistorier i Jira. Kortet vil imidlertid kun inneholde en oversikt over kravet, nok informasjon til å hjelpe deg med å forstå behovet.
Kortet kan også inneholde viktige detaljer som prioritet og kostnad knyttet til funksjonen. Produkteieren eller prosjektlederen vil overlevere historiekortet til utviklerne når alle detaljene er registrert.
Samtale
Etter at kortet er brukt til å formulere brukerhistorien, følger en samtale mellom de involverte partene. Kravet i brukerhistorien må diskuteres og finjusteres før det kommuniseres til utviklerne.
Samarbeid fremmes også gjennom samtaler mellom produkteiere, Scrum Masters, utviklere og interessenter. Ulike interessenter deler sine tanker og meninger gjennom disse samtalene, fra planleggingsfasen til det punktet hvor brukerhistorien blir plukket ut for implementering. Disse samtalene kan være muntlige og noen ganger skriftlige.
Bekreftelse
Samtaler kan pågå i dager eller uker. Men for å unngå tvil, er det behov for bekreftelse. Du kan legge til noen kriterier som gir et spesifikt mål, som akseptkriterier. Disse tiltakene kan skrives som punktlister i historien.
Bekreftelsen kommer i form av aksepttester. Slike tester bør fange opp de grunnleggende kravene og hjelpe deg med å teste det opprettede produktet for å avgjøre om det oppfyller standardene. Produkteieren definerer akseptkriteriene. Utviklerne har ansvaret for å implementere akseptkriteriene.
Formålet med å skrive en brukerhistorie
- Hjelper designere, produkteiere og utviklere med å tenke som sluttbrukere. Moderne produkter bør alltid vurdere hvordan sluttbrukere vil interagere med produktet. En brukerhistorie er en god tilnærming som fremhever sluttbrukernes reise når de designer og utvikler et produkt.
- Har et enkelt og fleksibelt format. Brukerhistorier i Jira trenger ikke være komplekse. Det enkle formatet sørger for at du får med deg alle detaljene med færrest mulig ord. Behovene endrer seg også når et system/programvare vokser, og derfor er en brukerhistorie fleksibel for å imøtekomme slike endringer.
- Teamet snakker samme språk. Et typisk utviklingsteam kan bestå av en produkteier, designere og utviklere. En brukerhistorie er et godt verktøy som sørger for at alle i teamet forstår behovet og de endelige målene.
- Brukerhistorier muliggjør samarbeid. Brukerhistorier definerer de endelige målene. Teamet kan dermed jobbe sammen og bestemme hvordan de best betjener sluttbrukeren og når de fastsatte målene.
Beste praksis for å skrive brukerhistorier
#1. Brukeren bør være klart definert
Arbeid skal bare utføres hvis en bruker er identifisert. Brukeren som ber om denne funksjonen kan være en ekstern bruker, en klient eller produktansvarlig. Brukeren kan også være et medlem av utviklingsteamet etter å ha lagt merke til en funksjon som bør jobbes med.
Brukeren presenteres som:
«Som en [Brukernavn] …»
For eksempel «Som en leietaker …» eller «Som en utleier …».
#2. Brukerhistorier må fange opp behovet
Noen spørsmål du kan stille er: Ønsker brukeren å dele et bilde av produktene med vennene sine eller ønsker de å se en historikk over alle varene de har kjøpt tidligere? Slike spørsmål vil hjelpe produktteamet med å forstå hva de skal lage.
En vanlig feil som dukker opp på dette stadiet er å presentere en løsning. En brukerhistorie bør imidlertid ikke komme med en løsning. Som produktutvikler bør du samarbeide med brukere når du skriver brukerhistorier i Jira for å fange opp kravene deres, men unngå å trekke konklusjoner.
Behovet er representert som: «Som en [BRUKERNAVN]: Jeg kan [OPPNÅ NOE] …»
For eksempel: «Som utleier: Jeg kan se fordelingen av månedlige leieinntekter …».
#3. Det bør være en kvalifiserende uttalelse
Du kan enkelt presentere den kvalifiserende uttalelsen med en setning som «slik at». En funksjon blir ikke bare lagt til en app, men funksjonen skal gi verdi.
Du kan presentere den kvalifiserende erklæringen som:
«Som en [BRUKERNAVN] kan jeg [OPPNÅ NOE] slik at [VERDIUTTALELSE] …»
For eksempel:
«Som utleier: Jeg kan se fordelingen av månedlige leieinntekter, slik at jeg kan planlegge utgiftene mine.»
Den kvalifiserende erklæringen begrunner hvorfor produktteamet bør jobbe med den foreslåtte funksjonen.
#4. En brukerhistorie bør være uavhengig
Hver brukerhistorie som opprettes, bør representere et uavhengig og distinkt sett med forretningsverdier. Dermed bør det være en inkrementell verdi når utviklerne implementerer brukerhistorien.
#5. Gjør brukerhistorien forhandlingsbar
Sluttmålet for en brukerhistorie kan beskrives tydelig. Prosessen med å nå de fastsatte målene bør imidlertid være forhandlingsbar. Brukerhistorien skal tillate produkteieren og utviklingsteamet å forhandle for å forhindre urealistiske begrensninger på funksjonaliteten eller funksjonen.
#6. Bør være enkel og liten
Du bør lage små brukerhistorier i Jira hvis du ønsker å oppnå målene innenfor den gitte sprintsyklusen. Hvis du har en historie som er for kompleks, er det en indikasjon på at du må dele den ned ytterligere.
Trinnvis prosess for å lage en brukerhistorie i Jira
Jira er et av de beste prosjektstyringsverktøyene i dag. Jira ble opprinnelig brukt for feil- og problemsporing, men har nå utviklet seg til et allsidig smidig programvareutviklingsverktøy for utviklingsteam.
Den gode funksjonaliteten til denne appen og den enkle integrasjonen med ulike apper er grunner til at du bør skrive brukerhistorier i Jira. Følg disse trinnene for å lage din første brukerhistorie.
#1. Logg inn på / opprett din Jira-konto
Hvis du allerede har en Jira-konto, logger du inn og går til trinn 2. Hvis du ikke har en Jira-konto, kan du opprette en Jira-konto gratis. Fyll ut detaljene og følg veiledningen for å sette opp ditt første prosjekt. Når kontoen din er klar, kan du gå til trinn 2.
#2. Opprett et problem
Utgaver brukes til å spore individuelle deler av arbeid som må fullføres. Klikk på «Opprett»-ikonet i den øverste navigasjonslinjen på Jira-dashbordet.
#3. Beskriv brukerhistorien din
Beskriv problemet ditt i beskrivelsesdelen. For dette eksemplet er beskrivelsen vår: «Som bruker vil jeg gjerne dele viktige avtaler slik at vennene mine / familien kan dra nytte av det.»
#4. Legg ved tilknyttede filer
Noen oppgaver kan kreve filer. Vår brukerhistorie har imidlertid ikke et bilde, så vi hopper over det trinnet.
#5. Legg til en beskrivelse
Denne delen beskriver funksjonen i detalj. I vårt tilfelle kan vi beskrive de sosiale medieplattformene der produkter kan deles.
#6. Tilordne oppgaven
Oppgaven blir automatisk tilordnet historiens skaper. Du kan imidlertid tilordne problemet til en annen person hvis du jobber i et team.
#7. Angi oppgaveprioritet
Når du skriver brukerhistorier i Jira, kan du angi prioritet som Høyest, Høy, Lav eller Lavest. Vi har valgt «Høy» for vår delingsfunksjon for sosiale medier.
#8. Publiser brukerhistorien
Siden du oppretter brukerhistorien for første gang, vil du ikke ha mange funksjoner. Du kan trykke på «Opprett»-knappen, og brukerhistorien din vil være klar for visning.
Oppsummering
Å skrive brukerhistorier i Jira trenger ikke være vanskelig når du følger trinnene ovenfor. Jira har også guider og veiledninger du alltid kan referere til når du føler deg usikker.
Du kan også være interessert i denne veiledningen til smidig metodikk.