Oppdag de beste strategiene og teknikkene for å utforme overbevisende forretningsforslag som kan hjelpe deg med å markedsføre dine produkter eller tjenester til et bredt spekter av kunder.
Et gjennomarbeidet forretningsforslag har alltid vært en kritisk faktor for å sikre nye kunder eller prosjekter. Tradisjonelt har selskaper investert betydelige ressurser i å skape overbevisende dokumenter for prosjekter og salgsforslag for å tiltrekke seg kunder.
I dag, med den økende digitaliseringen av virksomheter, har denne tradisjonen fortsatt å være relevant. Den største forskjellen er at man nå bruker digitale dokumenter eller samhandlingsverktøy for å produsere forretningsforslag.
Store bedrifter har ofte økonomisk kapasitet til å ansette spesialiserte team for å håndtere forretningsdokumentasjon. Men for små og mellomstore bedrifter kan dette være en utfordring. I stedet kan man tilegne seg ferdighetene som trengs for å raskt utforme forretningsforslag som er både meningsfulle og komplette for kommende prosjekter.
Hva er et forretningsforslag?
Et forretningsforslag er et formelt dokument som gir en oversikt over dine produkter, tjenester, ekspertise og tidligere arbeid. Det fungerer som et middel for å tiltrekke nye kunder ved å presentere et profesjonelt inntrykk gjennom klare og velformulerte salgspresentasjoner.
I forretningsskriving er forslagsdokumenter først og fremst brukt i samarbeid mellom selskaper. Det kan imidlertid også være behov for å utvikle salgsforslag rettet mot spesifikke tjenester for private husholdninger.
For eksempel, om du tilbyr renoveringstjenester for boliger som inkluderer solcellepaneler. Eller om du er en entreprenør eller et interiørdesignfirma som ønsker å tilby oppussingstjenester til borettslag.
Uavhengig av målgruppen, er hovedprinsippet for et effektivt forretningsforslag relativt enkelt. Du må presentere virksomheten din på en klar og presis måte, og deretter koble dette til de utfordringene kunden står overfor som din virksomhet kan løse.
Med fremveksten av digitale kanaler finnes det mange plattformer hvor du kan publisere dine forretningsforslag for potensielle kunder. Det kan også være nødvendig å sende et skreddersydd forslagsdokument til selskaper som ber om detaljerte tilbud fra interesserte forretningsparter.
Fordeler med å lage et forretningsforslag
Hovedsakelig fungerer et forretningsforslag som et informativt dokument som hjelper kunder med å få en oversikt over en virksomhet, dens prestasjoner, kapasitet, team og så videre, samlet på ett sted i stedet for å måtte søke gjennom mange forskjellige ressurser.
Andre fordeler med forretningsforslag er listet opp nedenfor:
- Det gir en tydelig plattform for diskusjon mellom deg og dine potensielle kunder angående prosjektets mål og ambisjoner, og sikrer at ingen viktige elementer blir oversett.
- Når en avtale er inngått, tjener dette dokumentet som grunnlag for å utarbeide en detaljert plan for prosjektet.
- Et forretningsforslag er den mest formelle måten å kommunisere et tjeneste- eller produkttilbud til andre bedrifter.
- Du kan lage et standardforslag og tilpasse det for forskjellige situasjoner, som å selge produkter, tilby tekniske tjenester, søke investeringer eller invitere partnerskap.
- Når du jobber med en stor bedrift over tid, kan du bruke et forslagsdokument til å utarbeide realistiske prognoser og planer.
- Et dokument som skriftlig presenterer forretningshensikter hjelper deg med å evaluere fremdriften i et nytt prosjekt.
- Noen forslagsdokumenter kan inkludere en vurdering av virksomhetens styrker og svakheter, og dermed forenkle SWOT-analysen.
- Et forretningsforslag kan fungere som en form for bevis på en forretningsavtale. Begge parter kan bruke dokumentet i eventuelle juridiske tvister.
- Både leverandøren og kunden forstår risikoene forbundet med et prosjekt før avtalen er fullført.
Typer forretningsforslag
Det finnes ulike typer forretningsforslag i næringslivet. Valget av type avhenger av formålet med forslaget:
Uformelt etterspurt
Uformelt etterspurte forretningsforslag er de du sender til potensielle kunder som du har truffet i sosiale sammenhenger, som forretningsarrangementer, middager og konferanser.
Formelt etterspurt
Selskaper som vurderer å kjøpe produkter eller tjenester, utforsker ofte potensielle leverandører. Når de finner noen som passer, sender de en formell forespørsel om et forretningsforslag med sine spesifikasjoner og forventninger.
Du sender deretter et tilpasset forslagsdokument. Dette er kjent som et formelt etterspurt forslag.
Uoppfordret
Uoppfordrede forretningsforslag er i bunn og grunn henvendelser, enten det er via telefon eller e-post, fra en virksomhet til en annen med det formål å selge noe.
Når det gjelder formålet med forslagsdokumentet, kan de deles inn i følgende fem kategorier:
#1. Salgsforslag
Selskaper som selger produkter eller tjenester er ofte involvert i å sende ut salgsforslag. De henvender seg til innkjøpsavdelinger i andre bedrifter for å selge sine produkter eller tjenester.
#2. Investorforslag
Små, mellomstore og oppstartsbedrifter som opplever vekst kan trenge ytterligere finansiering. De kan søke finansiell støtte fra investeringsbanker ved å sende inn investorforslag.
#3. Prosjektforslag
Hvis du har en prosjektidé som kan løse en kritisk forretningsutfordring internt i virksomheten eller for en annen bedrift, kan du presentere et prosjektforslag til relevante interessenter.
Dette dokumentet bør inneholde en tydelig oversikt over prosjektet, inkludert oppgaver, deloppgaver og avhengigheter, samt et estimert budsjett, ressursbehov og kapitalutstyr.
#4. RFP-forslag
Dette er en annen type salgsforslag, der du sender dokumentet i henhold til spesifikke krav fra kjøperen.
Du kan bruke dedikert programvare for å få hjelp til å lage disse dokumentene.
#5. Tilskuddsforslag
Ideelle organisasjoner kan søke om tilskudd fra veldedige stiftelser. Et forretningsforslag for slike formål bør reflektere innholdet som kreves for et RFP og et investorforslag.
Videre, avhengig av detaljene som kreves av klienten, kan et forslagsdokument ha følgende tre former:
#1. Produkt- eller tjenesteanskaffelsesforslag (RFP)
RFP er det mest vanlige forretningsforslagsdokumentet i markedet.
I en RFP gir kjøperen en detaljert beskrivelse av prosjektet, inkludert materialkrav og kvalitetsstandarder. Leverandører svarer med bud for hele prosjektet.
#2. Forespørsel om tilbud (RFQ)
Når prisen er en viktig faktor i kjøpsbeslutningen for varer og tjenester, inviterer organisasjoner tilbudsforespørsler fra leverandører. I en RFQ oppgir leverandørene priser basert på spesifikasjoner, kvalitet og kvantitetskrav fra kjøperen.
#3. Forespørsel om informasjon (RFI)
Mange kjøpere av varer og tjenester publiserer en RFI på nettet for å invitere inn forretningsdokumenter som inneholder følgende:
- Produktkataloger
- Kompetanse
- Priser
- Tjenester som tilbys
Standardformat for et forretningsforslag
Utformingen av et forslagsdokument kan variere avhengig av situasjonen. Et standard forretningsforslag bør imidlertid følge en struktur som ligner følgende:
- En tittel som er tydelig og kortfattet.
- En innholdsfortegnelse.
- Et sammendrag av dokumentets hovedpunkter.
- En tydelig beskrivelse av problemet som skal løses.
- En beskrivelse av den foreslåtte løsningen.
- En detaljert beskrivelse av teamets eller selskapets kompetanse.
- En prosjektplan med tidsfrister.
- En identifisering av risikoer og juridiske begrensninger.
- Detaljer om kostnad, betalingsmetode, etc.
- Detaljerte vilkår og betingelser.
- En akseptklausul.
Hvis forslaget er skreddersydd for et spesifikt kjøpsbehov, kan det også være nødvendig å legge til en produktkatalog.
Lengden på et forretningsforslag
Unngå å lage et unødvendig langt forslagsdokument. Det er viktig å presentere problembeskrivelsen, løsningsstrategien og produktspesifikasjonene tidlig i dokumentet.
For prosjekter med et inntektsnivå rundt $10 000 bør dokumentet ikke overstige 50 sider. Det er også viktig å tilpasse lengden slik at en vurderer kan skumlese dokumentet på 10-15 minutter.
Hvordan skrive et forretningsforslag
Følg disse trinnene for å lage et standard forretningsforslag for de fleste bransjer:
#1. Samle forretningsevner
Lag en database over alle relevante ferdigheter og kapasiteter som er relatert til prosjektet. Dette vil dokumentere at du har tilstrekkelig kompetanse og ressurser til å utføre oppdraget for kunden.
#2. Markedsundersøkelser
Gjennomfør markedsundersøkelser for nødvendige ressurser og analyser potensielle behov for spesialiserte ferdigheter. Lag deretter et estimat av kostnadene før du presenterer en pris for prosjektet.
#3. Lag et sammendrag
Lag deretter et overbevisende sammendrag av forslaget. Her må du introdusere selskapet ditt, dets prestasjoner og overbevise kunden om at ditt team er det best egnede til å løse deres problemer.
#4. Planlegg prosjektet
Du må også planlegge prosjektet du foreslår. Undersøk kundens problem og budsjett for å estimere en minimumsfrist for prosjektet.
På dette stadiet må du også lage et utkast til oppgaver, deloppgaver og ansvar, slik at du kan fordele arbeidet på en optimal måte.
Hvordan følge opp et forretningsforslag
Den beste måten å følge opp med en klient på er gjennom et videomøte eller en telefonsamtale, men dette er ikke alltid mulig.
For eksempel hvis du har sendt e-post med forslag til mange selskaper for å forsøke å sikre kontrakter, men er usikker på om kunden er interessert, og ikke har telefonnummeret.
I slike situasjoner kan du forsøke å sende en oppfølgingsepost med følgende elementer:
- Påminn dem om at du er en ledende tjenesteleverandør.
- Nevn noen viktige resultater du har oppnådd.
- Be om et virtuelt møte hvis de finner porteføljen din interessant.
- Still åpne spørsmål for å starte en dialog.
- Fremhev viktig innhold i forslaget, og legg til lenker til det originale dokumentet.
Eksempler på forretningsforslag
Du finner mange gode og velprøvde maler for forslagsdokumenter nedenfor. Her er noen eksempler du kan bruke:
#1. Minimalistisk forretnings- og markedsføringsforslag
- Et minimalistisk og infografisk forslag.
- Fargekombinasjonen er: #222524, #fffffe, #f2c745 og #939496.
- Skrifttyper: Montserrat og Roboto.
- Papirstørrelse: 21 × 29,7 cm.
#2. Rent minimalistisk markedsføringsforslag
- Egnet for et markedsføringsforslag.
- Dokumentets fargepalett: #f2f3f7, #b8b7bb, #768285, #2c3837 og #050707.
- Skrifttyper: Roboto, Poppins Medium, Montserrat og Poppins ExtraBold.
- Papirstørrelse: 21 × 29,7 cm.
#3. Orange moderne partnerskapsforslag
- Bruk denne malen for partnerskapsavtaler.
- Farger: #9ab3bb, #e7e6e6, #4a6162, #e88e38 og #f8b03a.
- Skrifttyper: Montserrat og Montserrat Classic.
- Papirstørrelse: 21 × 29,7 cm.
#4. Svart Brun minimalistisk profesjonelt arrangementsforslag
- Egnet for forretningsprosjekter.
- Farger: #22263f, #fefefe, #1c1f1f, #696b72 og #b4b5ba.
- Skrifttyper: Montserrat Classic, Montserrat, Roboto.
- Papirstørrelse: 21 × 29,7 cm.
Populære maler for forretningsforslag
Forretningsforslagsmal fra Canva
Canva tilbyr et stort bibliotek med maler for forretningsforslag. Her finner du over 1000 maler, og det er sannsynlig at du vil finne et dokument som passer din bransje.
PandaDoc
PandaDoc tilbyr profesjonelle maler for prosjekter, produktsalg og RFP, som er gratis å bruke uten lisens eller abonnement.
Jotform
Jotform har over 50 maler for forslagsdokumenter til ulike situasjoner, som for utvikling av mobilapper, rengjøringstjenester, konsulenttjenester og mer.
Du kan redigere innholdet i Jotform-editoren, og du kan sende dokumentet til flere mottakere for signatur.
Oppsummering
Du har nå utforsket mange aspekter av forretningsforslag, inkludert teknikkene for å skrive dem, og du har oppdaget ressurser for å finne maler.
Du kan bruke denne kunnskapen til å skrive dine egne forslag eller jobbe som frilanser på plattformer hvor selskaper rekrutterer frilansere.