Skarpe bilder hver gang: Få perfekt fokus!

Et av de hyppigste problemene som fotografer møter, er utfordringen med å oppnå nøyaktig fokus. Det kan være frustrerende når man tror man har fanget et perfekt bilde, bare for å oppdage i etterkant at motivet er litt uklart. Her er noen tips for å sikre at bildene dine alltid er skarpe.

Fokus er avgjørende i fotografering. Det er en sentral del av å skape skarpe bilder, og det brukes også for å styre betrakterens oppmerksomhet. Menneskets øye blir automatisk tiltrukket av de skarpeste områdene i et bilde. Hvis fokuset er feil, vil noe føles litt rart, som du kan se i dette bildet jeg tok.

Jeg gjorde en feil og fokuserte på hendene til personen. Jeg liker bildet ellers veldig godt, men siden fokuset er feil, kan jeg bare bruke det som et eksempel på mine egne feil. La oss sørge for at det samme ikke skjer med deg.

Velg Korrekt Blenderåpning

Fokus og dybdeskarphet er tett knyttet sammen. Jo større dybdeskarphet, desto mer av bildet vil være i fokus. Dette betyr at blenderåpningen spiller en viktig rolle for fokusering, eller rettere sagt for hvor enkelt det er å fokusere.

Innen fotojournalistikk og gatefotografering finnes det et motto: «f/8 og vær til stede.» Det betyr at med en blenderåpning på f/8 og et normalt objektiv, vil nesten alt i bildet ditt være i fokus, så lenge du ikke fokuserer på bakgrunnen eller den aller nærmeste forgrunnen.

Hvis du derimot bruker et teleobjektiv med en stor blenderåpning som f/1.8, kan dybdeskarpheten være svært liten, bare noen få centimeter. Vi har dekket dette grundig i en annen artikkel om hvordan man fokuserer med objektiver med stor blenderåpning.

For å få hele bildet i fokus, må du velge riktig blenderåpning for oppgaven. Med mindre du har spesifikke kreative eller eksponeringsmessige behov for en stor blenderåpning, bør du velge en verdi mellom f/8 og f/16. Dette gjør prosessen betydelig enklere. Hvis du trenger å bruke en stor blenderåpning, må du bare være klar over at det kreves litt mer arbeid for å få skarpe bilder.

Avgjør Mellom Manuell og Autofokus

Både manuell og autofokus har sine fordeler, spesielt når du lærer deg å kontrollere autofokusfunksjonen, slik vi anbefaler. Som en generell regel bør du bruke autofokus som standard, med mindre:

  • Du fotograferer med stativ og vil fokusere på en bestemt avstand i stedet for et spesifikt punkt.
  • Du tar bilder av stjernehimmelen.
  • Det er for mørkt for kameraets autofokus til å fokusere på en pålitelig måte.
  • Du planlegger et actionbilde og ønsker å forhåndsfokusere på det stedet der handlingen vil skje.
  • Du fokuserer gjennom noe som forstyrrer autofokus, som for eksempel gress, trær eller gardiner.
  • Autofokus feiler.

Jeg setter stor pris på manuell fokus, og bruker det ofte til landskapsfotografering. Men det er for tidkrevende å bruke i de fleste situasjoner.

Når du Bruker Manuell Fokus…

Hvis du har valgt å fokusere manuelt, finnes det en egen artikkel som guider deg gjennom den korrekte metoden. Det viktigste er å bruke kameraets Live View-skjerm og zoome inn til 10x (eller så langt du kan). Da kan du sikre at selv de minste detaljene er skarpe.

Når du Bruker Autofokus…

Hvis du bruker autofokus, må du ta noen flere valg. Du må bestemme hvilket autofokspunkt, eller kombinasjon av autofokuspunkter, samt hvilken autofokusmodus du skal bruke.

Kameraet lar deg velge mellom et enkelt autofokspunkt, en gruppe av punkter eller hele autofokussensoren for å finne fokus. Som en tommelfingerregel vil en liten gruppe autofokuspunkter gi den beste balansen. Du kan plassere den over motivet og la kameraet gjøre resten, uten å risikere at det fokuserer på noe tilfeldig i bakgrunnen.

Du bør bruke et enkelt autofokspunkt hvis du bruker et objektiv med stor blenderåpning, og trenger at en bestemt del av motivet er i fokus, som for eksempel øyet til motivet, eller en liten fugl i et tre.

Hele autofokussensoren bør benyttes når du trenger fleksibilitet, for eksempel ved gatefotografering. Hvis du ikke er sikker på hvor ditt neste motiv vil befinne seg, kan du la kameraet velge et nytt fokuspunkt for hvert bilde. Dette er spesielt nyttig med en blenderåpning på f/8.

Du kan finne mer informasjon om autofokuspunkter i vår guide om å få mest mulig ut av autofokus.

Du må også velge hvilken autofokusmodus du vil bruke. Det finnes tre alternativer:

  • Enkel autofokus (One-shot AF eller AF-S), som fokuserer og låser fokuset.
  • Kontinuerlig autofokus (AI Servo eller AF-C), som fortsetter å justere fokuset.
  • Hybrid autofokus (AI Focus eller AF-A), som fungerer som enkel autofokus til motivet beveger seg, da overgår den til kontinuerlig autofokus.

Jeg anbefaler å bruke kontinuerlig modus sammen med autofokus med tilbakeknapp, men dette er et avansert triks. Hvis du er nybegynner, er hybridmodus enklest og mest fleksibel. Hvis du vet at du skal fotografere motiver i bevegelse, bytter du til kontinuerlig modus. Hvis du derimot tar bilder av landskap eller motiver som er i ro, kan du bruke enkel autofokus.

Av og til vil ikke motivet falle direkte under det autofokspunktet eller den gruppen du har valgt. I slike tilfeller bruker du enkel fokusmodus, plasserer motivet under ønsket autofokspunkt, trykker utløserknappen halvveis ned for å fokusere, holder utløserknappen halvveis nede for å låse fokus, komponerer bildet på nytt, og trykker utløserknappen helt ned for å ta bildet.

Sjekk Bildene Dine Etter Opptak

Fokus er en av de få tingene du ikke kan rette opp i etterkant. Selv om du bare bommet på fokus med noen få centimeter, er det vanskelig å gjøre noe med et uskarpt bilde. Derfor er det viktig å få det riktig på stedet.

Ta deg tid til å se gjennom bildene dine på kameraskjermen med jevne mellomrom. Hvis du har brukt en stor blenderåpning, eller mistenker fokusfeil, zoom inn til 10x for å sjekke. Skjermen er ofte for liten til å bedømme fokus uten å zoome inn. Hvis bildet ikke er skarpt, kan du ta det på nytt. Hvis det er skarpt, kan du være trygg.

Det å oppnå pålitelig fokus er en viktig ferdighet for enhver fotograf. Selv i krevende situasjoner må du kunne komme hjem med de bildene du ønsker.

Bildekreditt: Canon.