Maksimer RAW-bildene dine: Få bedre bilder nå!

Her på How-To Geek oppfordrer vi som regel fotografer til å benytte seg av RAW-formatet i stedet for JPEG. Dette skyldes at RAW fanger opp en langt større mengde informasjon om motivet som fotograferes. La oss utforske hvordan du best mulig kan utnytte fordelene med RAW-formatet.

Camera RAW er et ukomprimert filformat som har evnen til å lagre betydelig mer bildedata sammenlignet med JPEG eller andre komprimerte formater. Alt kameraets sensor er i stand til å registrere, blir bevart i RAW-filen. Dette innebærer at RAW-filer kan inneholde et nærmest uendelig antall farger – i motsetning til de omtrent 16 millioner fargene i JPEG – i tillegg til hele det dynamiske omfanget til en scene. Utfordringen er at de fleste kameraer kan registrere, og RAW-filer kan lagre, langt mer informasjon enn det som kan vises på en gjennomsnittlig skjerm i dag.

Nå skal vi se på hvordan du kan optimalisere datamengden i dine RAW-filer for å oppnå bedre bilder.

Ta manuell kontroll over kameraet

For å ta virkelig gode bilder, uavhengig av filformat, må du ha kontroll over kameraets funksjoner. Overlater du alt til automatikken, vil du ikke nå det fulle potensialet. Med kontroll kan du sikre riktig eksponering, forhindre at lyse partier blir utbrent eller skygger fullstendig sorte, og tilpasse deg enhver situasjon.

Dette betyr ikke at du må gå helt tilbake til kun manuelle innstillinger, men heller at du bør utnytte kameraets funksjoner og moduser som gir deg kontroll over de automatiske funksjonene. Her er noen eksempler:

  • Bruk blenderprioritet eller lukkerprioritet i kombinasjon med eksponeringskompensasjon for å oppnå ønsket eksponering.
  • Lær deg å bruke de ulike autofokusmodusene, velg autofokuspunkter eller -grupper, og bruk de riktige innstillingene for det motivet du fotograferer.
  • Forstå hvordan kameraet måler lyset i scenen, og velg den passende målemodusen for å oppnå ønsket resultat.
  • Lær når du bør bruke autofokuslås og autoeksponeringslås.

Som du ser, gir de «automatiske» funksjonene i moderne kameraer deg faktisk betydelig kontroll over kameraets handlinger. Når du forstår hvordan disse funksjonene virker, kan du bruke dem effektivt for å fange de bildene du ser for deg.

Eksponer til høyre

Etter å ha lært å bruke kameraet riktig for å ta de bildene du ønsker, er neste steg å maksimere datamengden som lagres i RAW-filene dine. På grunn av den digitale fotografiprosessen, registreres ikke informasjon jevnt av sensoren. De lyseste partiene i et bilde inneholder mesteparten av dataene i en RAW-fil. Dette er også grunnen til at støy ofte er mer synlig i skyggene enn i de lyse partiene.

Selv om dette kan virke negativt, kan du dra nytte av det ved å bruke en teknikk kalt «eksponere til høyre». Dette betyr at du bevisst overeksponerer bildet litt, slik at mer av informasjonen i scenen havner i det lyse området i histogrammet. Mer informasjon i de lyse partiene gir deg mer data å jobbe med i etterbehandlingen.

Når du eksponerer til høyre, må du imidlertid være forsiktig så du ikke overeksponerer for mye og brenner ut de lyse områdene. Hvis du gjør det, risikerer du å ende opp med et dårligere bilde enn om du hadde tatt en normal eksponering. Når du gjør det riktig, får du mest mulig verdifull bildedata fra hver eneste byte.

Rediger bildene dine

Digitale kameraer utfører noen grunnleggende redigeringer på JPEG-filer for å gjøre dem mer tiltalende. Dette inkluderer vanligvis å øke kontrast og fargemetning, legge til skarphet og bruke en støyreduksjonsalgoritme. Siden kameraet ikke utfører disse redigeringene på RAW-filer, kan de se litt «flate» ut, og det kan være nødvendig med litt enkel etterbehandling.

For å laste opp eller printe en RAW-fil må du uansett «fremkalle» den ved hjelp av programvare som Adobe Lightroom eller et annet RAW-behandlingsprogram. Derfor er det en god anledning til å redigere bildene dine slik at de bedre gjenspeiler din visjon, selv om det bare innebærer justering av hvitbalansen. Jeg bruker gjerne litt tid på å fjerne forstyrrende elementer, justere eksponering, øke kontrast og forbedre fargene – i det minste. Jeg har tidligere skrevet om mine grunnleggende arbeidsflyt i artikkelen om hvordan man kan forbedre nesten alle digitale bilder.

Den største fordelen med RAW-bilder er at de bevarer langt mer data som du kan jobbe med senere. Hvis du hopper over redigeringstrinnet, mister du hele poenget med å fotografere i et ukomprimert format. Hvis du ikke har tenkt å bruke alle de ekstra dataene du har fanget, kan du like gjerne ta JPEG-bilder.

Vi anbefaler å fotografere i RAW-format fordi du, i motsetning til JPEG, registrerer all den informasjonen kameraets sensor er i stand til å fange. Bruk det riktig, og du vil oppnå fantastiske resultater.