Hvordan zippe en fil og mappe i 2022?

Du vil kanskje vite hvordan du zipper en fil eller en mappe som kan spare plass på datamaskinen din, distribuere mange filer samtidig eller bruke enorme filer i et prosjekt.

Å vite hvordan du lager zip-filer kan hjelpe deg med å spare minneplass, redusere opplastingstiden og levere ting raskere. Du kan også lære om dens betydning og popularitet over hele verden ved å gå gjennom denne artikkelen.

Hva er en zip-fil?

En fil med ZIP-filtypen er en komprimert fil og er det mest brukte arkivformatet. Dette formatet, som andre, er egentlig en samling av én eller flere filer eller mapper som er komprimert i en enkelt fil for mer uanstrengt overføring og komprimering.

Det er fortsatt den samme filen. Den eneste forskjellen her er at den er pakket sammen for å ta mindre plass. Mindre filer er mer ukompliserte å sende via e-post og nettlagring (Google Drive, iCloud, Dropbox og så videre). Derfor er det vanlig å komprimere alt til en .zip-fil og brukes i mange situasjoner.

Å se innholdet i en .zip-fil ligner på å motta en pakke: lasten har kommet, men du må åpne esken og trekke ut innholdet. Programvareutviklere bruker ofte .zip-filer for å tilby installasjonspakker og oppdateringer til brukere gjennom direkte nedlasting.

Hvordan zippe en mappe?

Oppretting av zip-filene kommer med betydelig enklere struktur med Windows PC/Mac. Her trenger du ikke tredjepartsalternativer for å lage en zip-fil. Du kan følge opprettingen av zip-filen fra de innebygde funksjonene med Windows og Mac. Du må ganske enkelt følge et par trinn, og du er ferdig med å lage zip-filen din.

Det er også betydelig enklere å lage zip-filer med smarttelefonen. Du trenger bare å laste ned applikasjonen til RAR fra Google Play Store, og det er det. Nå kan du enkelt konvertere hvilken som helst fil eller mappe ved å bruke det programmet. Dette vil definitivt løse problemet med hvordan du zipper en mappe!

Oppretter zip-fil i Windows

Tenker du på prosessen med å zippe en fil i Windows? Det er enkelt å lage en zip-fil for Windows-systemer. Du må følge opp følgende trinn og må gjøre noen operasjoner med mappen som følger:

 • Velg filene fra mappen du vil legge til zip-filen.
 • Nå, høyreklikk på de valgte filene. Du kan se et sendealternativ der, så hold musepekeren på det alternativet.
 • Velg alternativet «Komprimert (zippet) mappe».
 • Skriv navnet på nytt etter ditt ønske, og etter dette, trykk «Enter».
  Slik sletter du en Uber Eats-konto

Etter dette har du opprettet zip-filen i Windows. Anta at du vil legge til flere filer i den zip-mappen, så kan du enkelt gjøre det ved å dra og slipp-metoden.

Oppretter zip-fil i macOS

Instruksjonene for å lage en zip-fil på macOS er som følger:

1. Finn filene eller mappen du ønsker å zippe. Du kan enten legge til filer i en bestemt mappe på forhånd eller bruke kommandotasten til å velge objektene individuelt. Velg filene du vil komprimere mens du holder nede tasten.

2. Kontroll-klikk filen(e) eller mappen du vil åpne. På en Mac er et kontrollklikk det samme som høyreklikk i Windows.

3. Fra hurtigmenyen velger du komprimere. Hvis du komprimerer mer enn én ting, vil den nevne det, for eksempel Komprimer 3 elementer. Men hvis du komprimerer et enkelt element, vil den nylig komprimerte mappen ha samme navn som før, men med .zip-utvidelsen. Hvis du zipper mer enn én gang, vil den automatisk navngi den som Archive.zip.

Hvis du vil legge til flere filer på Mac, kan du ikke dra og slipp her, og du har bare ett alternativ – å lage en ny .zip-fil.

Hvordan zippe en mappe i Linux?

I de fleste programvareselskaper brukes Linux. Så det er flere måter å zippe en mappe på i Linux. Men her vil vi forklare metoden for grafisk brukergrensesnitt (GUI) for å gjøre det. Følg trinnene nedenfor:

 • Bare gå til de ønskede filene eller mappen du vil zippe
 • Velg dem med musen og «Ctrl»-tasten.
 • Høyreklikk på en av disse filene, og du kan enkelt se ett alternativ for Komprimer.
 • Klikk på den.
 • Du må gi navnet til den arkivfilen og deretter klikke på «Opprett».
 • Du vil snart se det komprimerte arkivet ditt. Arkivstørrelsen er vesentlig mindre enn den totale størrelsen på innholdet.

Her kan du også velge hvilken som helst av de andre metodene fra .tar, .xz og .7z bortsett fra .zip-alternativet.

Opprette zip-filer på iPhone og iPad

Du må kanskje dele store filer eller flere antall filer fra iPhone. For dette kan du zippe opp filene selv ved å bruke iPhone. Etter dette vil filer ta mindre plass og tid å bli overført. Du kan enkelt lage zip-filene på iPhone- eller iPad-enhetene dine ved å følge trinnene nedenfor:

 • Åpne filalternativene. Velg plasseringen av filene fra iPhone- eller iCloud-driveren.

 • Trykk på «Mer»-knappen. Etter dette, trykk på «velg»-alternativet. Du kan velge én eller flere filer.
 • Nå klikker du igjen på Mer-knappen og kommer nede til høyre for å velge Komprimer-alternativet.

Anta at du har valgt bare én fil for zipping, så lagres filen automatisk med det navnet. Hvis du har valgt flere filer som skal zippes, vil de lagres som archive.zip. Du kan holde og trykke på ZIP-arkivalternativet for å endre navnet på en slik fil. Finn alternativet for å gi nytt navn, og deretter kan du navngi det etter eget valg.

Oppretter zip-fil i Android

Majoriteten av jordens befolkning bruker en Android-enhet som sin daglige mobile gadget. Så de må lage en zip-fil. Du kan gjøre det på flere måter.

  Hva er fokusstabling?

For det første kan du zippe hvilken som helst fil eller mappe ved å bruke den innebygde filappen eller bruke tredjepartsapper som RAR, Zarchiver og mange flere. Her vil vi veilede deg gjennom prosessen med alternativet for innebygde filer:

 • Gå til systemets filbehandlingsapp
 • Gå til ønsket mappe som du vil zippe
 • Trykk på alternativet «Mer».
 • Trykk på Komprimer
 • Deretter må du velge ønsket utdatamappe
 • Gi filen et navn og klikk på avmerkingsknappen
 • Fyllet ditt vil bli lagret i den mappen.

Du kan enkelt gi nytt navn til den mappen og dele den med venner, familie eller kolleger.

Tredjepartsalternativer for å zippe filen

Hvis du ser etter avanserte alternativer for å zippe og pakke ut filene dine, må du gå med tredjepartsprogramvare. Du må installere noen av de nevnte programvarene for å gjøre det.

Winzip

WinZip er en zip-programvare som kan komprimere og dekomprimere filer raskt. Den lar deg komprimere enorme filer og pakke ut alle hovedfilformater som zip, gzip, tar, rar, cab osv. Den kan kobles til Google Drive, OneDrive, Dropbox, e-post og andre tjenester. Du kan også beskytte filene dine med et passord. Krypteringen som brukes av WinZip er en av de sikreste sammenlignet med alternativene.

PeaZip

PeaZip er et filkomprimeringsprogram som støtter over 150 filtyper. Denne applikasjonen har flere sikkerhetsfunksjoner, for eksempel en kryptert passordbehandling og tofaktorautentisering.

 • Det er et enkelt verktøy som ikke inkluderer skadelig programvare.
 • Dette programmet kan se etter dupliserte filer.
 • Programmet kan dele opp arkivet i flere filer.
 • Du kan administrere hvilke økter som skal arkiveres ved å planlegge arkivering.
 • Den lar deg komprimere filer når du har begrensede ressurser.

7-glidelås

7-glidelås er en velkjent åpen kildekode-filkomprimeringsprogramvare tilgjengelig på internett. For sikkerhet bruker dette programmet den sikreste AES-256-krypteringsmetoden. Det er en av de beste gratis WinZip-erstatningene siden den støtter selvutpakkende 7z-filer. Appen er egnet for bruk i bedrifts- og kommersiell sektor. 7-zip støtter følgende filformater: 7z, GZIP, XZ og BZIP2.

 • Windows shell-integrasjon
 • Den har en filbehandler som hjelper deg med å administrere filene dine på riktig måte.
 • Dette Unzip-verktøyet kan brukes fra kommandolinjen.
 • Gir en plugin for en FAR-manager (en programvare som administrerer arkiver og filer)
 • Den kan lokaliseres på over 87 språk.
 • 7-zip komprimerer filer ved hjelp av LZMA (Lempel Ziv Markov Chain Algorithm) og LZMA2 algoritmer.

Hvordan kan du legge til et passord for zip-filer?

Du kan generere en zip-fil med Windows 10, men du kan ikke opprette en zip-fil med et passord med mindre du bruker tredjepartsprogramvare. Det er forskjellige gratis programmer tilgjengelig for å lage en passordbeskyttet zip-fil. For å bygge en passordbeskyttet zip-fil kan du bruke to standardverktøy: WinRAR og 7-Zip (begge gratis).

 • Last ned WinRAR fra nettstedet og installer det ved å dobbeltklikke på den nedlastede installasjonsfilen.
 • Når den er installert, høyreklikker du på filen som skal passordbeskyttes og velger alternativet «Legg til i arkiv» for å åpne vinduet Arkivnavn og parametere.
 • Skriv inn et navn for arkivet ditt og velg ZIP som arkivformat.
 • Velg ZIP som arkivformat, ettersom WinRAR har som standard .RAR-format.
 • Klikk på «Angi passord»-boksen og skriv inn et passord for å beskytte filen din. Skriv inn passordet på nytt for bekreftelse før du klikker på «OK»-knappen. Det er alt!
 •   Hvordan dekode iPhone Analytics-data

  Hvordan legge til nye filer i den eksisterende zip-filen?

  Å legge til filer i en eksisterende ZIP-fil er like enkelt som å dra og slippe dem på den komprimerte filen. Du vil se et «+Kopier» verktøytips når du holder markøren over zip-filen med filen du ønsker å legge til. Filene vil bli lagt til den zippede filen etter at du slipper musen og filene. Filene legges til den komprimerte filens rotkatalog. Den er ikke inkludert i en egen mappe i den komprimerte pakken.

  Hvordan kan du åpne eller pakke ut en zip-fil?

  Hvis ZIP-filen inneholder et stort antall filer, er det også mulig å pakke ut alle på en gang. Finn og høyreklikk ZIP-filen først. Klikk «Pakk ut alle» i kontekstknappen som dukker opp. Du kan også åpne ZIP-filen ved å dobbeltklikke på den og deretter klikke på «Pakk ut alle» øverst til høyre i File Explorer.

  Deretter vil du bli bedt om å velge en plassering for de utpakkede filene. Den nåværende plasseringen av ZIP-filen vil være standardstedet for de utpakkede filene. Klikk «Bla gjennom» hvis du ønsker å endre den. Filutforsker-vinduet vises. Naviger til stedet der du vil at filene skal pakkes ut, og klikk deretter «Velg mappe». Når du har gjort valget, klikker du på «Pakk ut»-knappen, og du vil se alle de utpakkede filene på det valgte stedet.

  Fordeler med en zip-fil

  Den første og fremste fordelen er at du frigjør lagringsplass. Store filer kan komprimeres for å spare opptil 80 % eller mer av harddiskplassen. Sendetiden for e-post reduseres dramatisk når filstørrelsene reduseres. Når postkassen din har plassbegrensning, er den mindre filstørrelsen på e-postmeldinger du ønsker å lagre fordelaktig. Kryptering av private data via zipping er nyttig når du overfører sensitivt materiale over internett.

  Konklusjon

  Kort sagt, en ZIP-fil er en mer effektiv måte å lagre eller overføre data på. Dette er imidlertid ikke det eneste alternativet for å komprimere data og spare plass. Med bruken av Dropbox har skyen gjort fillagring og deling raskere, enklere og sikrere enn filkomprimering.

  x