Stopp BitTorrent-trafikk på ruteren? Slik gjør du det (eller hvorfor det er umulig!)

Utfordringen med å begrense BitTorrent-trafikk på din ruter

Mange lurer på om det er mulig å blokkere eller redusere BitTorrent-trafikken direkte fra ruteren sin. Dette spørsmålet oppstår ofte fordi bruk av BitTorrent i nettverket kan føre til redusert internetthastighet og potensielle rettslige problemer. Dessverre finnes det ingen enkel løsning på dette problemet.

Kompleksiteten ved å blokkere nettverkstrafikk

Det er en utfordring å blokkere spesifikk trafikk på hjemmeruternivå. Selv om noen rutere tilbyr foreldrekontroll eller funksjoner for å svarteliste nettsider, som for eksempel å blokkere tilgang til facebook.com, finnes det omveier som VPN-er og proxy-servere.

BitTorrent er enda vanskeligere å håndtere da det ikke handler om å blokkere en enkelt nettside, men derimot en protokoll for peer-to-peer-kommunikasjon. Det finnes ingen enkel knapp å trykke på for å blokkere en spesifikk type trafikk, og BitTorrent har med årene utviklet seg for å bli enda mer utfordrende å begrense.

BitTorrents evne til å unngå blokkering

BitTorrent-protokollen har lenge vært et mål for blokkering og struping. Internettleverandører som Comcast har tidligere forsøkt å redusere BitTorrent-trafikk for sine kunder. Som et resultat av dette har BitTorrent utviklet seg for å gjøre blokkering og struping vanskeligere. De samme teknikkene som hjelper BitTorrent med å unngå begrensninger fra internettleverandører, gjør det også vanskeligere å blokkere på et hjemmenettverk.

Hvorfor portblokkering ikke fungerer

I de tidlige dagene brukte BitTorrent TCP-portene 6881 til 6889. Dette gjorde det lett for internettleverandører å identifisere og strupe trafikken på disse portene. I tillegg begynte noen BitTorrent-trackere å forby klienter som brukte disse portene, da disse klientene kunne redusere den samlede nedlastingshastigheten.

Men, selv den gang var det mulig å endre porten som ble brukt av BitTorrent-klienten. I dag har moderne BitTorrent-klienter ofte innebygde funksjoner for å bruke tilfeldige porter, noe som gjør det enda vanskeligere å oppdage og blokkere.

Moderne BitTorrent-klienter bruker også en utvidelse kalt DHT (distribuert hash-tabell), noe som betyr at de ikke lenger er avhengig av sentraliserte trackere. I stedet utveksler de informasjon direkte med andre brukere i et peer-to-peer-nettverk. Når DHT brukes, kommuniserer BitTorrent-klienter over UDP og benytter seg av dynamiske porter for hver tilkobling.

Selv om det er mulig å deaktivere UPnP på ruteren for å hindre BitTorrent-klienter i å automatisk åpne porter for innkommende tilkoblinger, vil de fortsatt kunne opprette utgående tilkoblinger.

Utfordringer med dyp pakkeinspeksjon og kryptering

Etter hvert som BitTorrent-klientene sluttet å bruke forutsigbare porter, begynte Internettleverandører og nettverksoperatører å bruke dyp pakkeinspeksjon. I stedet for å se etter spesifikke porter, undersøkte de innholdet i alle nettverkspakker for å finne kjennetegn ved BitTorrent-trafikk.

Dette førte til at BitTorrent-protokollen utviklet en annen funksjon: kryptering. Denne krypteringen, kjent som Protokollkryptering (PE) eller Protocol Header Encryption (PHE), skjuler BitTorrent-trafikk og gjør det vanskeligere for Internettleverandører og nettverksoperatører å oppdage og strupe den.

Selv om noen rutere tilbyr Quality of Service (QoS) funksjoner for å identifisere og begrense trafikk, er BitTorrents bruk av dynamiske porter og kryptering vanskelig for ruteren å håndtere. Derfor er det utfordrende å identifisere og begrense spesifikk BitTorrent-trafikk på hjemmenettverk.

Alternative metoder for å begrense BitTorrent-bruk

Det finnes ingen enkel teknisk løsning for å blokkere eller begrense BitTorrent-trafikk på et hjemmenettverk med et enkelt klikk.

Organisasjoner har flere muligheter. De kan bruke applikasjonshvitelisting for å hindre bruk av BitTorrent-klienter på arbeidsstasjoner. Bedrifter som tilbyr offentlig Wi-Fi, kan begrense trafikken til bare vanlig nettleserbruk.

Hjemme er det vanskeligere å kontrollere hva som skjer på nettverket. Du kan endre Wi-Fi-passordet for å koble fra alle enheter, og deretter kun tillate tilkobling av enheter med det nye passordet. Du kan også blokkere spesifikke enheter fra ruteren din via MAC-adressefiltrering, men dette vil blokkere all trafikk fra denne enheten, ikke bare BitTorrent. Dessuten kan andre som kjenner Wi-Fi-passordet omgå disse begrensningene.

Dersom du opplever at noen reduserer hastigheten på nettverket ditt ved bruk av BitTorrent, anbefales det å kommunisere direkte med vedkommende, og be dem begrense opplastings- og nedlastingshastigheten i BitTorrent-klienten.

Hvis du har en ruter med QoS-funksjoner, kan du konfigurere den slik at trafikken fra enhetene som bruker BitTorrent blir prioritert ned, mens andre enheter blir prioritert opp. Les ruterens dokumentasjon for mer informasjon om dette.