Oppstår det en ubehagelig følelse av «trykk» i ørene når du bruker dine nye støyreduserende hodetelefoner? Det kan vise seg at hjernen din spiller deg et lite puss.
I løpet av det siste tiåret har hodetelefoner med støyreduksjon blitt mer utbredt, rimeligere og mer effektive. Samtidig som hodetelefonene har blitt flinkere til å filtrere vekk ytre lyder, har stadig flere rapportert om ubehag som øresmerter, hodepine og en opplevelse av «trykk» inne i øret. Dette har vært et tema helt tilbake til 2009, så hvorfor har man ikke funnet en løsning på dette problemet enda? For å forstå dette, må vi først se på hvordan støyreduserende hodetelefoner faktisk fungerer.
Slik fungerer ANC-hodetelefoner: Lytter til ekstern lyd og kansellerer den
Mange tror feilaktig at aktive støyreduserende (ANC) hodetelefoner blokkerer støy ved å fysisk tette igjen øret mot lydbølgene utenfra. De fungerer ikke som store, myke øreklokker for skyting; de er rett og slett små plastdeler. Så, hvordan greier ANC-hodetelefoner å eliminere lyd?
Lyd, akkurat som lys, forplanter seg gjennom luften i form av «bølger». Og på samme måte som ulike frekvenser av lys oppfattes som ulike farger, oppleves ulike frekvenser av lyd som ulike toner.
Det viktige å huske er at lyd er en «trykkbølge». I motsetning til lys, er lyd i stand til å bevege seg gjennom faste objekter, som vegger, vann og et par plast-hodetelefoner. Lavfrekvente lydbølger er spesielt gode til å trenge gjennom faste materialer (tenk på lyden fra en basstromme), mens høyfrekvente lyder (som den irriterende lyden fra en gammel TV) ikke er like gode til å bevege seg gjennom ting.
ANC-hodetelefoner er utviklet for å fjerne lavfrekvente lyder. Dette oppnås ved at hodetelefonene bruker en innebygd mikrofon til å registrere støy rundt deg. De identifiserer frekvensene i støyen, og sender deretter en «antistøybølge» inn i ørene dine for å nøytralisere de uønskede lydene utenfra.
Dette høres kanskje komplisert ut, men det er relativt enkelt å forstå. En antistøybølge er i praksis en speilvendt versjon av lyden hodetelefonene forsøker å fjerne. Den har den samme frekvensen (tonehøyden) som den uønskede støyen, men med motsatt polaritet (igjen, en speilversjon). Når to lyder med motsatt polaritet møtes, kansellerer de hverandre. Dette er et litt merkelig, men likevel vitenskapelig faktum.
Hvorfor opplever man en følelse av «trykk» i ørene på fly?
Ok, så ANC-hodetelefoner demper støy ved å sende en antistøybølge inn i ørene. Men hvorfor føles det som om de skader ørene og gir hodepine?
De fleste beskriver opplevelsen med ANC-hodetelefoner som en form for «trykk» i ørene, lignende følelsen av endringer i atmosfærisk trykk når man flyr eller dykker. Derfor er det viktig å forstå hvordan lufttrykk fungerer (og hvordan det påvirker lydoppfattelsen) før vi kan forstå hvorfor ANC-hodetelefoner kan gi en følelse av «trykk» i ørene.
Atmosfærisk trykk, også kalt lufttrykk eller barometertrykk, er kraften som atmosfæren utøver på en overflate. Jordens tyngdekraft trekker atmosfæren nedover, slik at luften i lavtliggende områder (som havbunnen) er tettere enn i høyere områder (som en fjelltopp eller et fly i luften).
Det er imidlertid ikke tettheten i atmosfæren som forårsaker den ubehagelige følelsen av trykk i ørene. Følelsen av «trykk» skyldes forskjellen mellom lufttrykket i det indre øret og lufttrykket i omgivelsene. Hvis du befinner deg i stor høyde, vil luften i ørene dine slippe ut. Er du derimot i et lavtliggende område under trykk, vil det indre øret trenge mer luft for ikke å kollapse. Når du «klikker» i ørene dine, jevner du ut lufttrykket i øret med trykket i omgivelsene, og følelsen av «trykk» forsvinner.
ANC-hodetelefoner utøver ikke fysisk «trykk» på ørene
Hjernen din er ikke bare avhengig av smerte i ørene eller hodepine for å avgjøre om det har skjedd endringer i atmosfærisk trykk. Den tar også hensyn til hvor mye mellomøret vibrerer.
Når du stiger opp i et fly, vil øret ha en høyere lufttetthet enn omgivelsene. Dette gjør at det indre øret føles litt som en ballong – det er under trykk og vibrerer lite. Denne mangelen på vibrasjon fører til redusert hørsel i de lave frekvensene. Dermed antar hjernen at et tap av lavfrekvent hørsel indikerer en endring i atmosfærisk trykk. (Dette er også grunnen til at man gjerne hører bedre i et fly etter å ha klikket i ørene.)
Husk at ANC-hodetelefoner er laget for å eliminere lavfrekvent omgivelsesstøy, som for eksempel lyden fra en motor? Dette kan noen ganger lure hjernen til å oppfatte en endring i lufttrykket.
Hjernen mottar ingen signaler om smerte eller ubehag. Derfor begynner den å generere disse følelsene for å oppmuntre deg til å klikke i ørene. Siden det å klikke i ørene ikke løser problemet med mangelen på lavfrekvent omgivelseslyd, kan følelsen av smerte og trykk øke helt til du tar av deg ANC-hodetelefonene.
Noen er rett og slett ikke skapt for ANC-hodetelefoner
Noen opplever ikke ubehag ved bruk av ANC-hodetelefoner. Andre venner seg til følelsen etter hvert, mens noen aldri klarer å bli kvitt følelsen av «trykk» som ANC-hodetelefoner kan gi.
Hvis dine splitter nye ANC-hodetelefoner gir deg en følelse av «trykk», øresmerter, kjevesmerter og hodepine, har du begrenset med valgmuligheter. Du kan prøve å bruke hodetelefonene i omtrent 15 minutter i håp om at hjernen din tilpasser seg. Alternativt kan du returnere hodetelefonene og heller investere pengene dine i lydisolerende ørepropper eller noen øreklokker for skyting som du kan sette over et par vanlige ørepropper.
Husk at selv om følelsen av smerte «oppfinnes» av hjernen din, gjør ikke det smerten mindre reell. Hvis hjernen din nekter å akseptere et par ANC-hodetelefoner, bør du respektere det. Det er ingen grunn til å torturere deg selv (eller potensielt skade deg selv) bare for å blokkere ut omgivelsesstøy mens du hører på podcaster.
Kilder: Friedel Chronicles/Medium, Wikipedia, Stjernenøkkel