Jeg tilbrakte flere dager med å bruke Cortana i stedet for Alexa eller Google Assistant, og den opplevelsen fikk meg til å føle at jeg var litt rusten i kantene, akkurat som Cortana selv. Dessverre har Microsoft falt så langt bak i utviklingen at den mest fornuftige løsningen ser ut til å være å gi opp.
Satya sier adjø til Cortana-høyttalere
Satya Nadella, administrerende direktør i Microsoft, har nylig uttalt at han ikke lenger ser på Cortana som en direkte konkurrent til Alexa eller Google Assistant. Ifølge MSPoweruser, sa han følgende:
«Man skal kunne bruke Cortana via Google Assistant, akkurat som man kan bruke våre apper på Android og iOS. Dette er i alle fall den retningen vi ønsker å gå.»
Men er Cortana virkelig så langt bak? Er det på tide å justere strategien og la Cortana falle bort som din dedikerte digitale assistent i hjemmet? Etter noen dager med testing kom jeg frem til konklusjonen: Ja, dette er en klok avgjørelse.
Oppsettet var tungvint
Da jeg startet dette eksperimentet, støtte jeg umiddelbart på et problem. Jeg har allerede Alexa-enheter og Google-enheter spredt rundt i hjemmet. Men jeg har ingen Cortana-enheter som er like praktisk plassert. Jeg eier en Surface Pro 3, en Windows 10 PC, og jeg installerte Cortana på telefonen min. Problemet er at PC-en min mangler mikrofon, min Surface er som oftest avskrudd, og telefonen min har ikke en tilstrekkelig god mikrofon for raske talekommandoer.
Derfor kjøpte jeg en Harmon Kardon Invoke til kontoret mitt (der jeg tilbringer mesteparten av tiden) og brukte telefonen min andre steder i huset. Det er ikke en perfekt sammenligning, men godt nok for formålet. Det er synd at det ikke finnes et rimelig alternativ til Google Home Mini eller Echo Dot, bare Invoke. Så det å ha Cortana-høyttalere i alle rom er ikke aktuelt. Prisen på Invoke har falt til rundt 500 kr, noe som er en god pris for en høyttaler med så god lydkvalitet, men man kan få Echo Dots og Google Minis for en enda lavere pris. Det er ikke uvanlig å se dem til salgs for så lite som 300 kr.
Cortana mestrer bare halvparten av det grunnleggende
Mine primære bruksområder for Google- og Alexa-enhetene er styring av smarthjem, musikk, tidsur og rutiner som automatiserer oppgaver. Når det kom til smarthjem-integrasjon, trodde jeg først at det gikk greit. Cortana har nemlig integrasjon med Wink, Smartthings og Philips Hue. Jeg bruker for øyeblikket en Wink-hub for mange av mine smarthjem-enheter og Philips-lyspærer, og styringen av disse enhetene fungerte feilfritt. Opplevelsen med de fleste smarthjemenhetene mine var like god som med Alexa eller Google Assistant.
Cortana taklet også tidsur og alarmer fint, og det var en enkel prosess å koble til Spotify. Det fungerte i hvert fall helt til jeg ville stoppe musikken. Omtrent halvparten av gangene fungerte ikke kommandoen «Stopp» eller «stopp musikken». Cortana ville bare fortelle meg at hun ikke kunne gjøre det akkurat nå. Etter noen forsøk til, fungerte det til slutt. Det var like problematisk å spille av spillelister. Selv om det fungerte å si «spill den blinde skogen på Spotify» (til tross for feil navn), ville kommandoen «spill Ori og den blinde skogen» forvirre Cortana hver eneste gang. Jeg fant det faktisk enklere å styre musikken fra Spotify-appen enn gjennom stemmekommandoer.
Med Google Assistant og Alexa har jeg derimot sjelden slike problemer med Spotify, så lenge jeg husker navnet på sangen eller artisten.
Færre funksjoner enn forventet
Problemene begynte i stua. Lysene i stua mi er Magic Home-enheter, og Cortana har ingen integrasjon for disse. Jeg oppdaget også at mine smartkontakter er enten iClever- eller GE-enheter. Selv om GE-enhetene har integrasjon med Wink, har ikke iClever-enhetene det. Det betyr at jeg ikke kan slå på stuelampene, og jeg kan heller ikke styre de fleste av mine smartkontakter med Cortana. Jeg var nødt til å gå tilbake til Alexa eller Google for å ordne opp.
Noen ganger finnes ikke musikken jeg liker på Spotify, og da bruker jeg andre musikkilder. Dessverre er utvalget av musikkstrømmetjenester for Cortana svært begrenset. Det finnes for eksempel ingen Pandora, selv om de lovte at den skulle komme for over et år siden. Pandora har ikke nevnt Cortana i sin blogg, selv når de nylig oppdaterte sin Xbox-app. Selv med Spotify mangler Cortana fullstendig multiromslyd, som er en funksjon jeg bruker jevnlig. Hvis jeg ville hatt en intercom-funksjon, var jeg igjen avhengig av Alexa eller Google. Problemet er ikke bare at jeg ikke har Cortana-høyttalere i hele huset, men disse funksjonene finnes rett og slett ikke.
Jeg har integrert e-post og kalender via Outlook.com, så dette burde vært en enkel sak. Og selv om e-posten min fungerte bra, var kalenderfunksjonen skuffende. Spørsmål som «Cortana, hva står i kalenderen min» og «hva er min neste avtale» resulterte i svar om at det ikke var noe i kalenderen i dag. Men jeg var interessert i morgendagen. Derfor prøvde jeg «hva står i kalenderen min i morgen», og etter to forsøk fungerte det endelig. Men informasjonen jeg mottok var ikke særlig nyttig på grunn av pakkeoppføringer.
Hver gang jeg mottar en e-post om en pakke som er på vei, legger Microsoft den til i kalenderen min med den forventede leveringsdatoen. Det er frustrerende at det ikke gir noen resultater å spørre Cortana om «når pakken min kommer». Kalenderen min viser fem pakker som kommer i morgen, og Cortana vil bare lese de fire første punktene på listen. Det betyr at den faktiske avtalen min (det sjette punktet) for i morgen ikke ble oppgitt.
Kalenderavtaler avslørte også at Cortana ikke fungerer konsekvent på tvers av enheter. Avtalen for i morgen hadde en påminnelse satt for i dag. Da påminnelsen dukket opp, kom den på Android-telefonen, Windows-telefonen, PC-en og Surface. Men ingenting skjedde på Invoke. Hvis ikke de andre enhetene hadde vært i samme rom, hadde jeg kanskje gått glipp av påminnelsen.
Cortana-appen er ikke til stor hjelp
Jeg er ikke begeistret for å legge til masse regler ved hjelp av stemmen.
Jeg bruker mange rutiner for å automatisere hjemmet mitt. Jeg vurderte å overføre dem til Cortana for en komplett opplevelse, men da jeg startet prosessen, fantes det ikke noe rutinealternativ for Cortana. Midtveis i testingen kom det en oppdatering, og Microsoft introduserte funksjoner som lignet på rutiner, kalt Scener og Regler. Scener kan kombinere handlinger – hvis kjøkkenlysene slås av, skru ned termostaten til 21 grader. Regler gjør at handlinger skjer til bestemte tider – klokken 21:00 slå på verandalykt.
Jeg trodde jeg hadde funnet en vei til automatisering, men igjen oppdaget jeg raskt at Microsoft bare hadde implementert denne funksjonen halvveis. Du kan kun angi scener og regler med stemmen. Hvis du går inn i innstillingene i Cortana-appen (der Microsoft har plassert notatbøkene), kan du se og slette eksisterende scener og regler, men du kan ikke legge til nye. På dette tidspunktet ga jeg opp. Jeg har rett og slett for mange rutiner til å legge dem til med stemmen.
Alarmer og tidtakere er et lignende problem. Du kan ikke navngi dem, hverken via appen eller stemmen, og hvis du oppretter en alarm fra Cortana-høyttaleren, må du fjerne den via høyttaleren. Siden du ikke kan navngi den, må du si noe som «fjern alarmen min klokken 16:30» og håpe at Cortana forstår deg. Hvis jeg satte en alarm på telefonen min, dukket den opp i klokke-appen. Men selv da ble ikke tidspunktet riktig, til tross for at jeg brukte skrivealternativet.
Faktum er at Google og Amazon har gjort en langt bedre jobb med appintegrasjon her. Jeg kan styre påminnelser, alarmer og tidtakere for alle mine enheter fra deres respektive app. Og jeg kan enkelt og brukervennlig sette opp rutiner ved å trykke på telefonskjermen uten å snakke med enhetene.
Det finnes svært få funksjoner, og de er forvirrende å aktivere
Da Microsoft lanserte Invoke, skrøt de av at Cortana allerede hadde 46 funksjoner. Siden den gang har antallet vokst til over hundre. Men dette er ingenting sammenlignet med Alexas 50 000 funksjoner. Selv om ikke alle Alexa-funksjoner er imponerende, prøver mange av dem i det minste å gjøre noe unikt, som å lese en historie eller legge til rette for et brettspill. Cortana har knapt dekket det grunnleggende, med funksjoner som Dominoes, Dark Sky og Wink.
Det verste er imidlertid å prøve å legge til en funksjon. Du kan finne funksjoner du allerede har installert i Cortana-appen. Men hvis du klikker på alternativet «Oppdag flere funksjoner», kommer du til Cortana Skills nettside, der du kan klikke på en funksjon for å få en beskrivelse. Men det finnes ingen «legg til»-knapp, installasjonsmulighet, eller noe annet som foreslår hvordan du aktiverer den. Microsoft forventer at du prøver å bruke funksjonen ved å snakke med Cortana, og da vil du bli spurt om du vil legge den til.
Men da må du vite at funksjonene finnes i utgangspunktet, noe som betyr at du uunngåelig havner på denne nettsiden – så hvorfor ikke la oss bare slå den på derfra?
Det mest effektive du kan gjøre med Cortana er å gjøre den om til Alexa
Hver gang jeg hadde problemer med å bruke Cortana, var svaret enkelt: Bruk Alexa. Jeg var fast bestemt på å «kun bruke Cortana-enheter», og gikk ikke den enkleste veien ut. I stedet brukte jeg Alexa via Cortana ved hjelp av deres nye integrasjon. Jeg er glad for å kunne si at dette fungerte utmerket. Nesten hver gang hørte jeg Alexas bekreftelseslyd i løpet av to sekunder, som betød at hun hadde tatt over, og da kunne jeg gi den kommandoen jeg trengte. Etter at spørsmålet mitt var behandlet, spurte Alexa om det var noe mer. Når jeg var ferdig, kunne jeg enten si «slutt å lytte» eller bare la den gå over i timeout.
Men selv om integrasjonen er god, er det fortsatt en liten omvei når man like gjerne kunne ha brukt en Alexa-høyttaler med en gang. Hvis taleassistent-høyttalere handler om brukervennlighet, er det mest fornuftig å gå rett til kilden og unngå en forsinkelse.
Cortana er et steg tilbake i tid
Nesten alle problemene jeg opplevde med Cortana var engang også problemer med Alexa og Google Assistant.
De tok ikke alltid hensyn til flere høyttalere, og de hadde heller ikke multiromslyd. De manglet raffinement i sine apper og rutiner var ikke tilgjengelige i begynnelsen. Men Amazon og Google har jobbet hardt for å forbedre sine tjenester, og ærlig talt har ikke Microsoft gjort det samme, i hvert fall ikke på en forbrukerfokusert måte. De har kanskje vist frem futuristiske kontorarbeidsplassdemoer, men det er ikke til hjelp for deg eller meg hjemme.
Kan Microsoft ta igjen? Ja, sannsynligvis, men til hvilken pris? Microsoft er et stort selskap med mange prosjekter, og hver gang de fokuserer ressurser på ett område, mister de fokus et annet sted.
Sannheten er at selv om Microsoft la til alle funksjonene som Cortana mangler for øyeblikket, ville det ikke løse problemet som Microsoft ofte møter. Lav brukerandel betyr mangel på tredjepartstøtte, men mangel på tredjepartstøtte betyr igjen lav brukerandel. Microsoft står overfor det samme høna-og-egget-problemet som de opplevde med Windows Phone, og det er grunnen til at det finnes så få Cortana-funksjoner. Ingen er interessert i å utvikle dem.
Noen ganger er det best å endre kurs og stille et nytt spørsmål. Hva annet kan Cortana være? Det var konklusjonen Satya Nadella kom til med sine nylige uttalelser.
I mellomtiden går jeg tilbake til Alexa og Google. Jeg beholder Cortana-høyttaleren for Spotify-integrasjon, men sannsynligvis ikke så mye annet. Selv om stemmegjenkjenningen ikke forbedres, kan jeg ha den stående ved siden av PC-en min og styre den via Spotify-appen eller bare bruke den som en Bluetooth-høyttaler. Og for å være rettferdig, er det en ganske god Bluetooth-høyttaler for den prisen.