I programvareutviklingens og prosjektledelsens verden har to fremtredende verktøy etablert seg: Jira og Azure DevOps. Begge tilbyr en rekke funksjoner og muligheter, men som med alle to produkter, finnes det klare forskjeller som skiller dem fra hverandre.
I denne artikkelen skal vi se nærmere på Jira og Azure DevOps. Vi utforsker hvert verktøys unike funksjoner og hvordan de fungerer, og belyser de viktigste forskjellene mellom dem.
Enten du er en erfaren programvareutvikler eller ny i feltet, vil denne artikkelen gi deg en grundig forståelse av Jira og Azure DevOps, og hjelpe deg med å avgjøre hvilket verktøy som best passer for ditt team.
Hva er Jira?
Jira er en samling av samarbeidsverktøy for planlegging, strukturering og overvåking av prosjekter og oppgaver. Opprinnelig var Jira ment som et verktøy for feil- og oppgavehåndtering, men i dag er det mye brukt av agile team.
Jira brukes til å håndtere programvareutvikling, HR, markedsføring, design, salg, økonomi og IT-prosjekter, for å nevne noen få.
Ved hjelp av Jira kan du sette mål for ulike avdelinger, lage automatiske, kodefrie arbeidsflyter for å oppnå disse målene, og samtidig koble sammen alle deler av virksomheten for å sikre åpenhet rundt resultater og holde alle synkronisert.
Jira bidrar også til jevn fordeling av oppgaver, prioritering av krav og forutsigelse av flaskehalser for å kunne handle proaktivt. Verktøyet bruker tavler for å organisere teamets arbeid, forenkle overvåkingen av aktiviteter og gi mulighet for å administrere alle teamets handlinger på ett sted.
En Jira-tavle er der du lister opp og beskriver trinnene for hvert av prosjektene dine. Her kan du organisere, delegere, vise og dele oppgaver med alle i teamet.
Når hele teamet har tilgang til den samme plattformen for prosjektledelse, er det lettere å oppdage og løse problemer som kan oppstå underveis. Du kan lage et Jira-brett ved hjelp av to maler:
- Scrum-tavle: Laget for at teamet ditt skal kunne planlegge arbeid basert på sprinter, som er kortsiktige arbeidssykluser med mål om å forbedre prosesser eller lage et prosjekt.
- Kanban-tavle: Organiserer handlinger og fordeler dem i etapper for bedre å overvåke produksjonsstatusen for hver oppgave. En Kanban-tavle er typisk delt inn i: «å gjøre», «gjør» eller «ferdig».
Du kan bygge arbeidsflyten din på en av disse to tavlemodellene – velg den som best bidrar til fremdriften i ditt smidige prosjekt.
Bruksområder for Jira
Prosjektledelse
Jira brukes primært til prosjektledelse. Team kan opprette og spore prosjekter, sette tidsfrister og tildele oppgaver til teammedlemmer. Plattformen tilbyr visuelle tavler for å administrere arbeidsflyter og en oversikt over oppgaver som må fullføres.
Smidig programvareutvikling
Jira er mye brukt til smidig programvareutvikling, med innebygd støtte for Scrum- og Kanban-metoder.
Problemsporing
Jira tilbyr et sentralisert system der team kan spore, håndtere og løse problemer. Problemer kan rapporteres av teammedlemmer, prioriteres, tildeles spesifikke teammedlemmer og spores frem til løsning.
Feilsporing
Jira tilbyr en effektiv måte for utviklingsteam å spore feil. Du kan kategorisere feil, prioritere dem og tildele dem til teammedlemmer for utbedring. Plattformen gir også en historikk over feilrettinger, slik at team kan følge fremdriften i feilrettingsarbeidet over tid.
Håndtering av testtilfeller
Jira kan også brukes til håndtering av testtilfeller. Du kan opprette og administrere testtilfeller, spore testfremdrift og registrere feil og problemer som oppdages under testing.
Fordeler med Jira
Jira tilbyr en rekke funksjoner og fordeler som hjelper team med å planlegge, spore og levere programvare på en organisert og effektiv måte.
Forbedret teamsamarbeid og kommunikasjon
Jira tilbyr en sentralisert plattform der teammedlemmer kan kommunisere og samarbeide om prosjektoppgaver.
Effektiv oppgavesporing og -håndtering
Jira gjør det mulig for team å enkelt spore og håndtere oppgaver, prioritere arbeid og overvåke fremdrift i sanntid.
Tilpasning og fleksibilitet
Jira tilbyr en rekke tilpasningsmuligheter og integrasjoner som oppfyller spesifikke teambehov og krav.
Integrasjon med andre verktøy og teknologier
Jira kan integreres med en rekke verktøy og teknologier, noe som gjør det lettere for team å jobbe med verktøy de allerede bruker.
Robust rapportering og datavisualisering
Jira tilbyr et omfattende sett med funksjoner for rapportering og datavisualisering som hjelper team med å overvåke fremdrift og ta informerte beslutninger.
Forbedret prosjektsynlighet og ansvarlighet
Jira gir fullstendig åpenhet i prosjektfremdriften, noe som gjør det mulig for team å holde hverandre ansvarlige og forbedre prestasjonene.
Hva er Azure DevOps?
Azure DevOps er en unik DevOps-løsning som er tilpasset det interne Microsoft Azure-systemet. Det kombinerer tilpassbare og automatiserte pipelines og åpen kildekode for å imøtekomme arbeidsmengden og fungere optimalt i skyen.
Azure DevOps skiller seg fra andre ved å fremme betydelig effektivitet i alle stadier og prosesser for å lage og distribuere programvare. I tillegg bidrar det til å redusere det totale antall feil takket være store investeringer i automatisering.
Azure DevOps-tjenester
Azure DevOps Services er, som navnet antyder, alle tjenester som tilbys for å utfylle og forbedre arbeidsflyter. Med disse funksjonene i tankene kan du forstå viktigheten av Azure DevOps for å komplementere skyen, takket være mobiliteten og skalerbarheten. Disse tjenestene er:
#1. Azure Boards
Planlegg, spor og overvåk regnearkaktivitet ved hjelp av smidige verktøy, delte teamdashbord, Kanban-tavler, gjøremålslister og tilpassede rapporter.
#2. Azure Pipelines
Ideell for å automatisere prosesser og spare tid på tekniske detaljer. Denne tjenesten fungerer på alle språk, plattformer og skyer, og muliggjør kontinuerlig kompilering, testing og distribusjon med CI/CD ved å koble til GitHub.
#3. Azure Repos
Dedikert til å gi bedre bygg og kodesammenslåing med pull-forespørsler og avansert filvedlikehold. Den tilbyr også privat, ubegrenset skyhosting av Git-repositories og støtte for TFVC (Team Foundation Version Control).
#4. Azure Test Plans
Designet for å forbedre kodekvaliteten med utforskende og manuell testing planlagt for dine applikasjoner.
#5. Azure Artifacts
Spesialdesignet for å opprette, administrere, dele og være vert for pakker med teamet ditt, og legge til unike artefakter i CI/DI-pipelines med bare ett klikk.
Azure DevOps Server
Azure DevOps Server er en pakke med lokale, integrerte og vertsbaserte programvareutviklings- og samarbeidsverktøy.
Serveren er designet for å fungere i det integrerte utviklingsmiljøet (IDE) eller redigeringsprogram, og lar samarbeidspartnere fra alle avdelinger jobbe sammen på prosjekter av alle størrelser på en mer effektiv måte.
I tillegg til alle fordelene og spesialfunksjonene serveren tilbyr, garanterer kjøp av Azure DevOps Server bruk av skytjenester. Fremfor alt sørger den for at overgangen til skyen kan skje i det tempoet selskapet ønsker.
Bruksområder for Azure DevOps
Kontinuerlig integrasjon og kontinuerlig levering (CI/CD)
Azure DevOps tilbyr en plattform for å automatisere programvareutviklingsprosessen. Du kan sette opp CI/CD-pipelines for å automatisere bygging, testing og distribusjon av kodeendringer, og sikre at kodeendringer testes grundig og distribueres raskt og effektivt.
Kildekodeadministrasjon
Azure DevOps gir et sentralisert depot der team kan lagre, administrere og versjonskontrollere kildekoden sin. Det er enkelt å samarbeide om kodeendringer med pull-forespørsler og avdelingspolicyer.
Smidig prosjektledelse
Azure DevOps støtter smidige metoder for prosjektledelse, som Scrum og Kanban. Du kan opprette og administrere arbeidselementer, spore fremdrift og prioritere arbeid på en sentralisert plattform.
Testhåndtering
Azure DevOps tilbyr en omfattende testplattform for team som skal administrere testprosessen. Team kan definere og kjøre automatiske tester, håndtere testtilfeller og spore resultatene av testarbeidet.
Utgivelseshåndtering
Azure DevOps tilbyr en plattform for utgivelseshåndtering som gjør det mulig for team å automatisere distribusjonen av kodeendringer til flere miljøer, som dev, test og produksjon. Du kan håndtere hele utgivelsesprosessen fra en sentralisert plattform, inkludert godkjenninger, tilbakerullinger og overvåking.
Fordeler med Azure DevOps
For å akselerere og forbedre produktiviteten, er listen over fordeler som tilbys av Azure DevOps ganske omfattende, og er ikke begrenset til de som er nevnt nedenfor. Noen av fordelene er:
- Integrert utviklingsmiljø (IDE): Azure DevOps integreres med mange IDE-er for å gi en sømløs utviklingsopplevelse.
- Samarbeid og kommunikasjon: Azure DevOps tilbyr en sentralisert plattform der team kan samarbeide og kommunisere effektivt, noe som bidrar til å forbedre den generelle effektiviteten i programvareutviklingsprosessen.
- Testing og kvalitetssikring: Med et bredt utvalg av testverktøy og tjenester hjelper Azure DevOps team med å sikre kvaliteten og påliteligheten til koden deres.
- Skalerbarhet: Azure DevOps er designet for å skalere etter hvert som team vokser og prosjekter blir mer komplekse, noe som gjør det til en egnet løsning for organisasjoner av alle størrelser.
- Sikkerhet: Azure DevOps tilbyr en sikker plattform der team kan utvikle, teste og distribuere programvare, og sørger for at sensitiv informasjon er beskyttet.
Jira vs. Azure DevOps
Selv om både Jira og Azure DevOps tilbyr noen lignende funksjoner, er det en rekke forskjeller mellom de to. Noen av dem er:
Prosjektledelse: Jira tilbyr ulike funksjoner for prosjektledelse, inkludert tilpassbare arbeidsflyter, prosjekttavler og smidige tavler. Azure DevOps tilbyr derimot funksjoner som smidige verktøy, prosjektledelsesverktøy og sporing av arbeidselementer.
Problemsporing: Jira har et robust system for problemsporing som lar team spore feil, funksjonsforespørsler og andre problemer. Azure DevOps tilbyr også problemsporing, men systemet er mindre omfattende enn Jiras.
Kildekodeadministrasjon: Azure DevOps tilbyr et robust system for kildekodeadministrasjon som integreres med ulike versjonskontrollsystemer, inkludert Git. Jira tilbyr også kildekodeadministrasjon, men er mindre integrert enn Azure DevOps.
Testing og kvalitetssikring: Både Jira og Azure DevOps tilbyr verktøy for testing og kvalitetssikring, men Azure DevOps tilbyr et mer omfattende sett med verktøy, inkludert testplaner, testtilfeller og testsuiter.
Rapportering og analyse: Jira og Azure DevOps tilbyr rapporterings- og analysefunksjoner, men Azure DevOps gir et mer omfattende sett med rapporterings- og analyseverktøy, inkludert dashbord og analysetjenester.
Funksjon | Jira | Azure DevOps |
Prosjektledelse | Støtter smidig prosjektledelse, inkludert Scrum og Kanban | Støtter smidig prosjektledelse, inkludert Scrum og Kanban |
CI/CD-pipelines | Begrenset CI/CD-funksjonalitet, vanligvis integrert med tredjepartsverktøy | Robuste CI/CD-pipelinefunksjoner innebygd, med integrasjon for flere verktøy |
Rapportering og analyse | Grunnleggende rapporterings- og analysefunksjoner | Avanserte rapporterings- og analysefunksjoner med sanntidsinnsikt og tilpassede dashbord |
Integrasjoner | Omfattende integrasjonsalternativer fra tredjeparter | Integreres med et bredt spekter av verktøy, inkludert Microsoft-produkter og Github |
Tilpasning | Tilpassbare arbeidsflyter og felter | Tilpassbare arbeidsflyter, felter og dashbord |
Kodelagre | Integreres med kodelagre | Integrerte kodelagre, inkludert Git og SVN |
Testhåndtering | Grunnleggende testhåndteringsfunksjoner | Avanserte testhåndteringsfunksjoner, inkludert testplaner og testsuiter |
Brukeropplevelse | Brukervennlig grensesnitt, men kan være rotete med mange funksjoner | Rent og intuitivt grensesnitt, men kan ha en brattere læringskurve |
Læringsressurser for Jira
#1. Lær JIRA med eksempler fra den virkelige verden
Jira med eksempler fra den virkelige verden er et kurs som lærer deg å bruke Jira til programvareutvikling. Kurset er designet for å gi praktisk erfaring med Jira. Det dekker prosjekt- og problemsporing, smidige metoder, tilpasning av Jira og integrering av Jira med andre verktøy og teknologier.
Confluence-bonusinnholdet dekker det grunnleggende om Confluence og hvordan det kan brukes til å samarbeide og dokumentere programvareprosjekter.
#2. Jira for nybegynnere – detaljert kurs for å komme i gang med Jira
Jira for nybegynnere gir en introduksjon til Jira for personer som er nye med verktøyet. Kurset dekker det grunnleggende om Jira, inkludert funksjonene, hvordan du lager prosjekter og problemer, og hvordan du tilpasser og konfigurerer verktøyet for å møte spesifikke behov.
Kurset er sannsynligvis rettet mot personer som ønsker å komme i gang med Jira for utviklingsprosjektene sine, for eksempel prosjektledere og andre medlemmer av agile team.
#3. Jira Advanced: Administrere og bruke Jira som en proff
Jira Advanced er et kurs som er designet for personer som allerede er kjent med Jira og ønsker å ta ferdighetene sine til neste nivå. Dette kurset dekker avanserte emner i Jira, inkludert administrasjon og bruk av verktøyet, tilpasning av arbeidsflyter, rapportering og datavisualisering, og integrering av Jira med andre verktøy og teknologier.
Kurset er rettet mot Jira-administratorer, prosjektledere og andre som ønsker å optimalisere bruken av Jira og få mest mulig ut av verktøyet.
Læringsressurser for Azure DevOps
#1. Azure DevOps Fundamentals for Beginners av Brian Culp
Azure DevOps Fundamentals er et kurs som er rettet mot personer som er nye i Azure DevOps og ønsker å lære hvordan de bruker verktøyet effektivt.
Kurset dekker det grunnleggende om Azure DevOps, inkludert funksjonene, hvordan du lager prosjekter, jobber med kildekode, utfører kontinuerlig integrasjon og levering (CI/CD), og gjennomfører testing og kvalitetssikring.
Kurset gir praktisk erfaring med Azure DevOps. Det er sannsynligvis rettet mot utviklere, prosjektledere og andre som ønsker å lære å bruke Azure DevOps for sine utviklingsprosjekter.
#2. Lær DevOps: Docker, Kubernetes, Terraform og Azure DevOps
Lær DevOps lærer enkeltpersoner om ulike DevOps-verktøy og -teknologier, inkludert Docker, Kubernetes, Terraform og Azure DevOps. Kurset dekker det grunnleggende om disse verktøyene og gir praktisk erfaring med å bruke dem til å administrere utviklingsprosjekter.
Kurset er sannsynligvis rettet mot utviklere, DevOps-ingeniører og andre som ønsker å effektivisere utviklingsprosessene sine.
#3. Azure DevOps Crash Course – Bygg CI/CD-utgivelses pipelines
Azure DevOps Crash Course gir en omfattende forståelse av Azure DevOps og hvordan du bruker verktøyet til å bygge og administrere effektive CI/CD-pipelines. Det dekker emner som CI/CD-pipelines, Release Activities, Docker, Code Repos og Project Boards, noe som gjør det ideelt for de som ønsker å lære mer om Azure DevOps.
Konklusjon
Jira og Azure DevOps er begge kraftige verktøy for programvareutvikling og prosjektledelse. Jira er et utmerket valg for organisasjoner som trenger et robust system for problemsporing.
Samtidig er Azure DevOps en ideell løsning for team som leter etter en omfattende plattform for programvareutvikling med robuste CI/CD-pipelines og rapporterings- og analysefunksjoner.
Hvilket verktøy du bør bruke vil til syvende og sist avhenge av teamets spesifikke behov og krav. Ved å nøye vurdere funksjonene og mulighetene til hvert verktøy, kan organisasjoner velge den riktige løsningen som hjelper dem med å nå sine mål innen programvareutvikling og prosjektledelse.