Selv om videokonferanser ikke er et nytt fenomen, har de opplevd en betydelig oppsving i popularitet, særlig med tanke på at mange av oss nå jobber hjemmefra.
Hvordan opprettholder du kontakten med dine kolleger?
Avholder du fortsatt møter med teamet ditt eller med kunder?
Sannsynligvis, ja.
Jeg er sikker på at du har hørt om og kanskje til og med prøvd Microsoft Teams, Zoom og Google Meet. De er alle utmerkede verktøy som fungerer svært bra. Det kan likevel være mange årsaker til at du ikke benytter dem i din organisasjon. Det kan skyldes overholdelse av regler, personvernhensyn eller kostnader.
Hva er da løsningen?
Prøv en selvdrevet, åpen kildekode-videokonferanseløsning – Jitsi.
Jitsi gir deg full kontroll over videokonferanseplattformen, ettersom den er plassert på din egen server. Det er et ideelt alternativ til for eksempel Zoom for private møter.
Denne løsningen er basert på to hovedkomponenter:
Jitsi Meet – en JavaScript-basert klientapplikasjon som muliggjør videosamtaler. Du kan dele skjermen din, samarbeide i sanntid, invitere brukere og mer. Du kan delta i konferansen via en nettleser eller gjennom apper for Android/iOS.
Jitsi Videobridge – en XMPP-server (Prosody) som kan håndtere tusenvis av videosamtaler. Den er kompatibel med WebRTC og tilbyr standard kryptering.
Hvis du er interessert i å teste klienten, kan du enkelt prøve en samtale.
Jitsi virker lovende, og det er lett å komme i gang.
Installasjon av Jitsi
Jitsi er testet på Ubuntu/Debian, og det finnes to måter å installere det på. Skaff deg en Cloud VM og følg prosedyren nedenfor.
Docker – dette er sannsynligvis den enkleste metoden. Når Docker er installert, kan du følge denne enkle veiledningen.
Manuell – dette tar litt lengre tid og er ikke like anbefalt. Men hvis du ønsker å prøve, kan du sjekke ut denne veiledningen.
Hvordan kan du dra nytte av Jitsi-vertsplattformer?
Ja, du kan raskt starte opp Jitsi på følgende vertsleverandører på under 15 minutter.
Kamatera
Få en Jitsi-klar VM hos Kamatera for så lite som 4 dollar i måneden.
Du kan velge å distribuere til de nærmeste lokasjonene i Nord-Amerika, Europa, Midtøsten og Kina.
DigitalOcean
Start Jitsi-serveren gjennom DO-markedsplassen. Dette gir deg en Ubuntu VM med Jitsi og Nginx.
Du må spesifisere domenet hvor du ønsker å hoste videokonferansene, og følge instruksjonene på skjermen under oppsettet. Alt kan være klart på under 15 minutter.
DigitalOcean tilbyr en gratis kreditt på 100 dollar.
Vultr
Vultr tilbyr en ett-klikks-implementering av Jitsi.
Vultr tilbyr et brukervennlig kontrollpanel og API for å administrere serveren. Det har innebygd overvåking, og prisen starter fra 5 dollar per måned.
Hvordan ser det ut?
Jeg fikk satt opp Jitsi på DO på under 15 minutter. Slik ser klienten ut i nettleseren.
Jeg gjennomførte en rask test med en venn og opplevde god lyd- og bildekvalitet.
Du har muligheten til å velge mellom kamera foran eller bak, starte direktesending, dele skjerm, dempe andre deltakere osv. Jeg har ikke testet mobilappene deres, men jeg antar at de vil være et bedre alternativ enn en nettleser.
Konklusjon
Vultr og DO har begge datasentre på flere steder over hele verden. Velg å hoste Jitsi-serveren din der du forventer at flertallet av brukerne vil delta. Start med en mindre serverstørrelse og skaler opp etter hvert som behovet øker. Du kan også vurdere å bruke en CDN som Cloudflare eller StackPath for å akselerere leveringen av data.
Likte du denne artikkelen? Hva med å dele den med andre?