Utforsk forskjellen mellom smidig metode og Scrum
Utforming, utvikling, distribusjon og testing utgjør de kritiske stadiene i alle programvareutviklingsprosjekter. Har du noen gang tenkt på hvordan disse stadiene planlegges og gjennomføres effektivt?
Hvis du har vært involvert i programvareutvikling en stund, har du sannsynligvis hørt om prosjektledelsesmetodene Agile og Scrum.
I dagens organisasjoner, som stadig tar i bruk effektiv prosjektledelsesoftware og metoder, er Agile og Scrum de mest omtalte begrepene. Disse tilnærmingene har velprøvde prinsipper som sikrer at utviklingsstadiene følges på en effektiv og planmessig måte.
Bruker du også Agile og Scrum om hverandre, uten å være klar over de viktigste forskjellene? Denne artikkelen tar sikte på å belyse forskjellene mellom Agile og Scrum, og undersøke hvordan hver metodikk fungerer.
Hva er smidig metodikk?
Smidig metodikk er en kontinuerlig prosess. Det vil si at det er en gjentakende tilnærming som innebærer hyppige forbedringer av produktet gjennom kontinuerlig samarbeid i teamet og med de involverte partene. Illustrasjonen nedenfor gir en oversikt over noen av de sentrale begrepene knyttet til smidig metodikk.
Byggestadiet i ethvert Agile rammeverk er selve utviklingsfasen for produktet.
Vi kaller dette en iterativ tilnærming fordi arbeidet som skal utføres i en gitt periode, er delt inn i mindre oppgaver som tildeles teammedlemmene. Deretter evalueres fremdriften regelmessig basert på kontinuerlig tilbakemelding, for å gjøre nødvendige justeringer. Alt dette parallelle arbeidet integreres for å skape et komplett produkt.
Til slutt distribueres produktet for å vurdere forbedringene og funksjonen i et reelt produksjonsmiljø. Etter vellykket distribusjon sikrer driftsteamet at det distribuerte produktet fungerer problemfritt.
Prinsipper for Agile-manifestet
La oss se på de sentrale prinsippene som hvert rammeverk som følger smidig metodikk, implementerer:
- Agile-manifestet sier: «Individer og samspill fremfor prosesser og verktøy», noe som betyr at samhandling med mennesker gjennom hele utviklingsprosessen er viktigere enn å bare stole på verktøy og maskiner.
- Det smidige prinsippet om «Fungerende programvare fremfor omfattende dokumentasjon» understreker viktigheten av enkel og vedlikeholdbar dokumentasjon, samtidig som hovedfokuset er å levere verdi.
- «Kundesamarbeid fremfor kontraktsforhandlinger» viser tilpasningsevnen til smidige team i forhold til kundenes og klientenes krav.
- Et annet viktig prinsipp for smidig metodikk er «Respons på endring fremfor å følge en plan». Dette viser at Agile er en iterativ tilnærming med kontinuerlige forbedringer basert på markedsbehov.
Team som bruker disse smidige metodene, kan skape nøyaktige, effektive og målrettede produkter. Prosjektet kan kontinuerlig forbedres basert på tilbakemeldinger fra kundene.
Smidige team følger sine disiplinerte prinsipper for å sikre kontinuerlig forbedring og kundetilfredshet. De fullfører prosjekter i tide og innenfor budsjettet, listen er lang.
Hva er Scrum-rammeverket?
Scrum er et populært rammeverk for prosjektledelse som er avhengig av smidige prinsipper for å utvikle og levere prosjekter effektivt. Team i mange selskaper, teknologibedrifter eller store selskaper følger Scrums verdier, prinsipper og praksis for å jobbe mot felles mål.
Se for deg det som en måte å jobbe som et team for å levere mindre deler av prosjektet i hver sprint. Men hva er en sprint?
Teamene som følger Scrum-rammeverket, setter mål som skal fullføres innenfor en tidsramme som kalles en sprint. Selv om Scrum-metodikken ikke anbefaler noen spesifikk varighet for en sprint, varer den vanligvis i enten 2 eller 4 uker.
Bildekilde: Scrum.org
Se på bildet ovenfor. Her ser du de ulike rollene, artefaktene og hendelsene som Scrum-metodikken følger.
Roller: I scrum-metodikken forstår «produkteieren» forretningsbehovene og markedskravene for å prioritere produktbacklogoptimering. «Scrum-masteren» sørger for at Scrum-reglene følges av alle teammedlemmene, og «utviklingsteamet» består av de som bruker sin tekniske kompetanse til å utvikle produktet.
Artefakter: «Produktbacklog» er en liste over oppgaver som må fullføres for å utvikle det endelige produktet, mens «Sprintbacklog» definerer planene og håndterbare leveranser for en bestemt sprint. Sprintbacklog er altså en undergruppe av produktbacklog. «Inkrementet» i scrum-artefakter er summen av alle de fullførte oppgavene for en sprint.
Hendelser: Sprintplanlegging – Produkteieren og teamet bestemmer hvilke elementer i produktbacklogen som skal inkluderes i en sprint. Daily Scrum – Et daglig statusmøte for å sjekke fremdriften. Sprint Review – Presentasjon av fremgangen til interessenter og kunder. Sprint Retrospective – Etter en gjennomgang av sprinten ser teamet etter forbedringsområder, noe som øker produktiviteten.
Scrum-prinsipper
- Empirisk prosesskontroll – Scrum implementerer en empirisk prosess som er avhengig av ideene om åpenhet, inspeksjon og tilpasning. Disse pilarene lar teammedlemmer jobbe basert på fakta og erfaring.
- Selvorganiserende team – Gir teamene frihet til å bestemme seg for effektive arbeidsprinsipper for å nå mål raskere.
- Iterativ tilnærming – Scrum-metodikken er åpen for tilbakemeldinger og kan svare på endrede krav.
- Samarbeid – Det viktigste for et sømløst samarbeid er bevissthet, artikulasjon og anskaffelse.
- Verdibasert prioritering – Scrum sikrer at aktivitetene er effektive og gir maksimal forretningsverdi i hver sprint.
- Tidsbestemte hendelser – En bestemt tidsperiode er tildelt for alle typer oppgaver i Scrum-metodikken. Disse korte intervallene sikrer at hele prosjektet utvikles i tide.
Hvordan er Scrum en undergruppe av smidig metodikk?
Det er ikke overraskende at man forveksler Agile og Scrum, siden de deler de samme kjerneverdiene. De kan virke like, men Scrum er faktisk en undergruppe av Agile. Det betyr at Scrum er en Agile metodikk, mens Agile kan være, men ikke nødvendigvis er en Scrum. Det finnes også andre Agile rammeverk som XP eller Kanban.
Bildekilde: capeprojectmanagement
Scrum er en praktisk tilnærming under Agile-paraplyen. Agile er en bredere filosofi som Scrum implementerer i praksis for effektiv teamledelse.
Enkelt sagt kan du se for deg Agile som et bærbart merke som Mac, mens Scrum er en modell av det, som MacBook Pro eller Air.
Scrum er populært på grunn av sine velprøvde prinsipper, roller og artefakter for effektiv implementering av smidige filosofier.
Smidig metodikk fokuserer på å forbedre tilpasningsevne, samarbeid og fleksibilitet i team, og Scrum-rammeverket gir en strukturert måte å omsette disse prinsippene i praksis. Dette er grunnen til at Scrum er en undergruppe av Agile.
Både smidig metode og Scrum-metodikk setter kunden først. De tror at kunden alltid har rett, så disse metodene reagerer raskt på tilbakemeldinger og gjør nødvendige forbedringer.
Agile oppfordrer til å dele arbeidet inn i tidsbestemte områder, slik at teamet blir ansvarlig for å levere oppgavene. Scrum, som følger samme konsept, introduserte sprinter for å øke teamansvaret ytterligere.
Sprintene i Scrum hjelper deg med å administrere tid, planlegge bedre og du trenger ikke endre hele produktet én gang. I stedet kan du bare forbedre leveransene i en bestemt sprint, og sikre raskere produktutvikling.
Agile vs. Scrum: De viktigste forskjellene
Smidig metodikk | Scrum-metodikk | |
Definisjon | Smidig metodikk er en bredere filosofi for en effektiv produktstyringsprosess. | Scrum er et presist og strukturert rammeverk for å praktisere smidige kjerneverdier. |
Omfang | Smidig metodikk er fleksibel for å tilpasse mange roller og teamstrategier. | Scrum er et spesifikt rammeverk bygget på toppen av Agile-prinsipper. |
Eksempler | Eksempler på rammeverk som følger smidig metodikk – Scrum, Kanban, Lean, XP osv. | Scrum er en mye brukt tilnærming under smidig metodikk. |
Tilnærming | Følger en iterativ og inkrementell tilnærming for å levere produktet for tilbakemelding ofte. | Leverer en inkrementell oppbygging etter hver sprint. |
Undergruppe | Agile er ikke alltid Scrum. | Scrum er alltid smidig. |
Fleksibilitet | Det smidige manifestet beskriver generelle og fleksible prinsipper for å tilpasse ulike produktutviklingskrav. | Scrum definerer spesifikke roller, artefakter, hendelser og seremonier for produktledelse. |
Roller | Samarbeid innen teamet og også mellom de tverrfunksjonelle teamene. | Produkteieren, Scrum-masteren og utviklingsteamet er avgjørende roller i Scrum-metodikken. |
Respons på endring | Kunden først, raske svar på kundenes meninger og tilbakemeldinger. | Forbedring basert på produktbacklog og sprintmål. |
Lederskap | Ledelse er avgjørende i smidig metodikk. | Scrum-rammeverket oppfordrer til selvorganiserende team. |
Samarbeid | Samarbeid i teamet og også mellom de tverrfunksjonelle teamene. | Daglige statusmøter for samarbeid innen teamet. |
Artefakter | I smidig metodikk står teamene fritt til å definere sine egne artefakter for å se fremdriften i produktutviklingen. | Scrum definerer spesifikke artefakter som produktbacklog, sprintbacklog og inkrementer for å spore fremdrift. |
Smidig metodikk har vunnet betydelig popularitet det siste tiåret, og Scrum har blitt et av de mest brukte Agile-rammeverkene. Omtrent 70 % av amerikanske selskaper bruker smidig metodikk for produktstyring.
Smidig metodikk har en betydelig høyere gjennomsnittlig suksessrate på 88 % sammenlignet med andre produktstyringsmetoder.
Selv om ulike rammeverk følger smidig metodikk, er Scrum den mest populære, og 66 % av Agile-brukerne velger det.
Hvordan er Scrum- og Agile-team effektive?
Iterativ tilnærming: Tradisjonelle prosjektledelsesmetoder som Waterfall-modellen følger en sekvensiell tilnærming der man går til neste fase (utforming, utvikling, testing og distribusjon) først etter å ha fullført den gjeldende fasen. Agile Philosophy og Scrum Framework praktiserer derimot iterative og inkrementelle tilnærminger for å forbedre samarbeid, fleksibilitet og tilpasningsevne.
Scrum-sprint: I disse metodikkene kan du dele opp arbeidet i mindre, håndterbare komponenter som skal leveres i hver sprint. Derfor kan du, basert på produkt- og sprintbacklog, effektivt planlegge sprintmålene og levere dem raskere.
Kontinuerlig samarbeid: Smidig metodikk er hovedsakelig utviklet for kontinuerlig og sømløst samarbeid med kunder, interessenter, i teamene og mellom teamene.
Kontinuerlig involvering av kunder og team gjennom hele utviklingsprosessen lar deg ofte oppdatere de nødvendige endringene basert på tilbakemeldinger fra brukeren eller kunden. Dette forbedrer kundetilfredsheten og minimerer behovet for omarbeid, noe som resulterer i raskere levering av ønsket produkt.
Tilpasningsevne: Agile- og Scrum-metoder prioriterer rask levering av verdi. Prinsippene er svært fleksible, slik at du kan tilpasse og endre leveransene basert på kundens krav selv midt i prosjektet.
Er Scrum bare en type Agile?
Ja, Scrum er et spesifikt rammeverk for smidig metodikk.
Agile er en felles filosofi med generelle regler og retningslinjer som kan implementeres av ulike prosjektstyringsrammer. Prinsippene kan skreddersys for mange krav fra ulike team og organisasjoner.
Det er trygt å si at Scrum alltid er smidig fordi det er fundamentalt bygget på smidige prinsipper.
Konklusjon
Smidig metodikk tilbyr effektive og spennende rammer for produktstyringsprosesser, spesielt innen programvareutvikling. Scrum er et slikt rammeverk som raskt leverer verdi på sprintbasis.
I denne artikkelen har vi gjort vårt beste for å presentere forskjellene mellom Agile og Scrum. Vi har også sett på metodene enkeltvis, og hvordan de fungerer. Hvis du har en produktrolle eller er en del av et team som jobber med Agile, gir denne artikkelen deg mer kunnskap om prosjektledelsesprosessen og dens rammer, noe som øker produktiviteten din når det gjelder produktlevering.
Du kan også utforske noen gode læringsressurser for Agile-sertifisering.