Nuxt vs. Next.js: Hvilket rammeverk passer best for deg?

JavaScript er kjent for sitt mangfold av rammeverk som brukes til å utvikle webapplikasjoner. Det kan være en utfordring å velge det rette rammeverket eller biblioteket for prosjektet ditt, spesielt med tanke på den konstante strømmen av nye utgivelser.

Nuxt og Next er to populære rammeverk som ofte forveksles. Hvis man ikke har erfaring med begge, kan det være lett å tro at det er snakk om det samme verktøyet, men det er faktisk to forskjellige rammeverk.

Denne artikkelen gir en introduksjon til Nuxt- og Next.js-rammeverkene. Vi vil se på hvordan de brukes for å bygge webapplikasjoner, samt sammenligne likheter, forskjeller og bruksområder.

Hva er Nuxt?

Nuxt er et kraftfullt åpen kildekode-rammeverk for utvikling av webapplikasjoner. Det er bygget oppå Vue.js, Node.js, Webpack og Babel.js, og er designet for å forenkle utviklingen av komplekse og raske Vue-applikasjoner.

Rammeverket gir utviklere muligheten til å samle HTML, CSS og JavaScript på klientsiden, slik at man slipper å håndtere mange separate filer. Server-side rendering (SSR) i Nuxt.js gjør det enkelt å sette opp universelle applikasjoner og reduserer behovet for mye standardkode.

Funksjoner i Nuxt

  • Automatisk import: Nuxt importerer automatisk alle Vue API-er, hjelpefunksjoner og composables mens applikasjonen bygges. Dette rammeverket bruker disse funksjonene for å få tilgang til appkontekst, administrere tilstand og hente data.
  • Kodedeling: Den modulære arkitekturen gjør det enkelt å dele koden i små, gjenbrukbare deler.
  • On-demand rendering: Du kan velge mellom ulike renderingstrategier som SSR, SSG, CSR, ISR, ESR eller SWR. Det er til og med mulig å bruke forskjellige renderingmetoder for forskjellige sider og deler av applikasjonen.
  • Hot reloading: Du kan se endringer du gjør i Nuxt-appen din umiddelbart i nettleseren, uten å måtte laste inn siden på nytt.
  • Nuxt-moduler: Nuxt har et rikt plugin-system som gjør det enkelt å integrere med populære CMS- eller UI-biblioteker med en enkelt linje kode. Du kan enkelt legge til Tailwindcss, eslint, Google Fonts og mer.
  • Filbasert ruting: Rammeverket bruker et filbasert system hvor hver fil i en «pages»-mappe representerer en rute. Det er også mulig å lage nestede ruter i undermapper.

Fordeler med å bruke Nuxt

  • Nuxt kan brukes til å utvikle både små og store applikasjoner.
  • Utvikleropplevelsen er god, med mange innebygde funksjoner og detaljerte feilmeldinger.
  • Fleksibiliteten mellom SSR og SSG gjør det mulig å lage både statiske nettsteder og dynamisk genererte sider.
  • Nuxt produserer applikasjoner som er SEO-vennlige.

Hva er Next.js?

Next.js er et åpen kildekode React-rammeverk. Det lar utviklere bygge fullstack-applikasjoner ved å kombinere server-side rendering og statisk genererte nettsider. Next.js utvider de nyeste React-funksjonene og integrerer kraftige Rust-baserte JavaScript-verktøy.

Next.js har en modulær arkitektur, som gjør det enkelt å tilpasse og legge til et unikt utseende til applikasjonene dine. Rammeverket er raskt fordi det lagrer pre-renderte HTML-filer på serveren og leverer disse hver gang en bruker sender en forespørsel.

Funksjoner i Next.js

  • Statisk generering: Next.js pre-render sider ved bygging i stedet for ved kjøretid. Når appen er distribuert, genererer Next.js en HTML-fil for hver side, noe som gir økt sikkerhet og redusert lastetid.
  • Filbasert ruting: Dette React-rammeverket benytter et filbasert system, hvor hver fil i en «pages»-mappe fungerer som en rute. Det er også mulig å etablere nestede ruter i undermapper.
  • Rendering: Avhengig av applikasjonsbehov, kan du bruke forskjellige metoder for å rendre data. Dette inkluderer inkrementell statisk regenerering, statisk generering for pre-rendering, eller server-side rendering.
  • Innebygde optimaliseringer: Alle bilder, fonter og skript du legger til i en Next.js-app, blir automatisk optimalisert for å forbedre ytelsen og brukeropplevelsen.

Fordeler med å bruke Next.js

  • Du kan generere statiske nettsteder, men også rendre dem dynamisk ved hjelp av SSR.
  • Next.js gir designere mer kontroll over applikasjonene, noe som forbedrer utvikleropplevelsen.
  • Automatisk kompilering og bundling.
  • Modulær arkitektur og kodedeling.
  • Stort økosystem og fellesskap av utviklere.

Nuxt vs. Next: Likheter

Selv om Next.js er bygget på React, mens Nuxt er bygget på Vue, har de to rammeverkene disse likhetene:

  • De støtter begge dynamisk ruting.
  • Både Nuxt og Next.js benytter en modulær arkitektur, som lar utviklere dele kode i små gjenbrukbare komponenter.
  • De kan begge brukes til å utvikle både server-side renderte og statiske webapplikasjoner.
  • Nuxt og Next.js er begge åpen kildekode-rammeverk med store utviklerfellesskap.
  • Nuxt og Next.js produserer applikasjoner som er SEO-vennlige.
  • Begge støtter TypeScript og JavaScript.

Nuxt vs. Next: Forskjeller

Både Nuxt og Next.js kan brukes til å utvikle applikasjoner, men det er viktige forskjeller:

Rammeverk

Nuxt er bygget oppå Vue.js, som betyr at Nuxt benytter Vue.js-komponenter og mekanismer. Vue er et progressivt og fleksibelt rammeverk. Det betyr at man kan bruke så lite eller så mye av Vues funksjoner man ønsker i en applikasjon.

Next.js er et React-rammeverk og bruker dermed React-komponenter. React og Next.js har likheter og forskjeller, der Next.js bygger på React. Next.js er designet for å levere optimal ytelse og en smidig utviklingsopplevelse for React-applikasjoner.

Verktøy

Nuxt bruker Nuxt CLI (command line interface) for å opprette nye apper. Du kan generere en ny app ved å bruke denne kommandoen:

npx nuxi@latest init my-app

Du kan bruke Webpack 5 eller Vite.js som byggeverktøy for Nuxt-applikasjonen din. Layout-systemet i Nuxt gjør det enkelt å definere strukturen til sidene.

Next.js har også et CLI som lar deg sette opp en applikasjon, generere sider og starte en utviklingsserver. Du kan opprette en ny Next.js-app med denne kommandoen:

npx create-next-app@latest

Dette rammeverket har en API Routes-funksjon som lar utviklere lage API-ruter direkte i appen. Dette gir muligheten til å legge til backend-funksjonalitet i Next.js-applikasjonen.

Statlig ledelse

Nuxt er sterkt avhengig av Vuex, et state management bibliotek for Vue.js. Vuex gjør det enkelt å få tilgang til data fra flere steder og legge til handlinger og mutasjoner. Du trenger ikke å tenke på SSR, siden Vuex håndterer dette automatisk.

Next.js bruker tredjepartsbiblioteker som Redux for state management. Hver komponent i en Next.js-app vil ha sin egen lokale tilstand.

Ruting

Nuxt benytter et filbasert rutesystem. En fil i en «pages»-katalog representerer en rute i en Nuxt-app. Det er mulig å ha dynamiske ruter definert ved hjelp av et understrek (_). For å opprette nestede ruter, kan man legge til underkataloger i «pages»-mappen.

Next.js har også et filbasert rutesystem. Rammeverket behandler hver fil i «pages»-mappen som en egen rute. Det finnes forskjellige rutesystemer: Index, Nestede og Dynamiske segmentruter.

Rendering

Nuxt bruker hybrid rendering i sine applikasjoner. Det gir deg mulighet til å definere regler for rutene og bestemme hvordan serveren skal svare på forespørsler for en bestemt URL. Nuxt gjør det også enkelt å kombinere SSR og SSG gjennom inkrementell statisk generering.

Next.js lar deg rendre data med ulike metoder basert på behovene dine. Du kan for eksempel bruke statisk generering, server-side rendering eller inkrementell statisk regenerering. Rammeverket henter data på serveren og sender pre-bygde sider med dataene klienten trenger.

Økosystemkompatibilitet

Nuxt er utviklet for Vue.js-applikasjoner og er sterkt avhengig av Vue.js-verktøy og plugins. Rammeverket har også en dedikert markedsplass hvor utviklere enkelt kan integrere med moduler.

Integrasjon med tredjepartsapper er også mulig, men krever ekstra konfigurering.

Next.js er bygget på toppen av React. React er kjent for sitt store økosystem og brede brukerbase. Next.js-utviklere har tilgang til en stor samling av React-biblioteker, ressurser og verktøy.

Funksjon Nuxt Next.js
Rammeverk Vue React
Best for Komplekse og universelle Vue-applikasjoner SEO-vennlige og høyytelses React-apper
Rendering Innebygd støtte for SSG og SSR Innebygd støtte for SSG og SSR
Ruting Filbasert rutesystem Filbasert rutesystem
Fellesskap Mindre, men voksende Større og voksende
Økosystem og Plugins Mindre, men voksende Større og voksende

Bruksområder for Nuxt og Next.js

Nuxt og Next.js er JavaScript-rammeverk som er utviklet for å løse relaterte problemer. Det er likevel situasjoner der Next.js vil være et bedre valg enn Nuxt og omvendt. Her er en gjennomgang av hvert rammeverks bruksområder:

Nuxt bruksområder

  • Enkeltsideapplikasjoner: Nuxt produserer applikasjoner som kjører på en enkelt HTML-side.
  • Komplekse brukergrensesnitt: Nuxt-rammeverket kan brukes til å bygge funksjonsrike og interaktive webapplikasjoner som bruker Vue.js-komponenter og state management.
  • Universelle applikasjoner: Nuxt er godt egnet for å bygge applikasjoner som kjører sømløst både på server- og klientsiden.
  • Hybridapplikasjoner: En Nuxt-applikasjon kan ha både server-side rendered og klient-side rendered sider.

Next.js bruksområder

  • Progressive Web Apps (PWA): Progressive Web Apps er applikasjoner som kan brukes som enten web- eller mobilapper. Next.js kan brukes til å bygge apper som fungerer på ulike skjermstørrelser.
  • E-handelsplattformer: Next.js er kjent for sin hastighet, og er derfor et godt valg for å bygge store e-handelsplattformer med mange produkter. Det store økosystemet gjør det også enkelt å integrere med tredjepartstjenester.
  • Hybridapplikasjoner: Next.js gir mulighet for å kombinere renderingmetoder som SSR, SSG og CSR i samme applikasjon.

Konklusjon

Nå har du fått en oversikt over forskjellene mellom Nuxt og Next.js, samt hvordan de fungerer. Selv om begge er kraftige rammeverk for å bygge brukergrensesnitt, finnes det situasjoner hvor Nuxt vil være bedre egnet enn Next.js, og omvendt.

Next.js er et godt valg hvis du allerede har kunnskap om React. Nuxt passer utviklere som har forståelse for Vue. Du bør også vurdere hva slags applikasjon du skal utvikle. For eksempel er Nuxt velegnet for universelle applikasjoner, mens Next.js kan brukes til progressive webapplikasjoner (PWA).

Sjekk ut vår artikkel om Vite vs. Next.js for å lære mer om disse JavaScript-rammeverkene.