Sikkerhetsautomatisering: En Dybdegående Analyse
Sikkerhetsautomatisering omfatter bruk av avansert teknologi, verktøy og metoder for å automatisere gjentakende og tidkrevende sikkerhetsoppgaver. Dette inkluderer oppgaver som deteksjon og håndtering av trusler, som frigjør ressurser i organisasjoner slik at de kan fokusere på mer strategiske oppgaver og øke forretningseffektiviteten.
Cyberangripere retter seg ofte mot applikasjoner og brukere, noe som gjør manuelle responsmetoder ineffektive. Den langsomme prosessen med å oppdage og reagere på cybertrusler fører til sikkerhets- og personvernproblemer, samt økonomiske tap for både bedrifter og enkeltpersoner.
Derfor er organisasjoner stadig på utkikk etter måter å strømlinjeforme og forbedre sine sikkerhetsoperasjoner. Sikkerhetsautomatisering er et effektivt middel for å oppnå dette, ved å forhindre trusler gjennom automatiserte og lett implementerbare prosesser.
I denne artikkelen utforsker vi sikkerhetsautomatisering, inkludert dens typer, fordeler, begrensninger og beste praksiser.
La oss begynne!
Hva er Sikkerhetsautomatisering?
Sikkerhetsautomatisering defineres som en prosess hvor sikkerhetsoppgaver, som hendelsesdeteksjon og respons, utføres automatisk ved hjelp av teknologi eller verktøy, uten behov for direkte menneskelig inngripen.
Disse oppgavene inkluderer å identifisere, analysere, forebygge og håndtere cybertrusler. Automatisering styrker virksomhetens overordnede sikkerhet og spiller en sentral rolle i utformingen av fremtidige sikkerhetsstrategier.
Før automatisering måtte sikkerhetsanalytikere bruke mye tid på å spore varsler, prioritere dem, vurdere behovet for respons og deretter håndtere trusselen. Sikkerhetsautomatisering kan håndtere rutineoppgaver som å gjennomgå sikkerhetsvarsler, analysere dem for å skille ut falske alarmer og potensielle trusler, ved å følge etablerte regler eller trinn.
For eksempel kan automatisering håndtere en hendelse som involverer et phishing-forsøk ved automatisk å flagge en e-post, og dermed eliminere monotone og utmattende oppgaver.
Sikkerhetsautomatisering forbedrer sikkerhetsteams evne til å raskt oppdage og reagere på trusler, og brukes på følgende måter:
- Logginnsamling: Bedriftsnettverk håndterer et stort antall enheter daglig. Hver handling på nettverket logges. Overvåking av disse loggene hjelper teamet med å identifisere ulike aktiviteter. Automatiserte systemer samler inn, analyserer og normaliserer disse dataene slik at de blir lesbare.
- Avskjæring av phishing-forsøk: Mange cyberangrep begynner med e-post, og phishing-forsøk er en vanlig trussel. Menneskelige feil er en betydelig faktor i vellykkede phishing-angrep. Et automatisert sikkerhetssystem beskytter mot phishing i det tidlige stadiet, ved å overvåke logger og varsle om mistenkelige URL-er, vedlegg, IP-adresser og andre indikatorer på svindel.
- Identifisering av interne trusler: Trusler fra innsiden av bedriftens nettverk er risikofylte, men vanskelige å oppdage fordi de kan etterligne normal aktivitet. Et automatisert sikkerhetssystem overvåker logger for å etablere en forståelse av normal adferd.
Andre bruksområder inkluderer identifisering og håndtering av sårbarheter, stopp av skadelig programvare og reduksjon av oppholdstid for trusler.
Hva Kan Sikkerhetsautomatisering Utrette?
Sikkerhetsautomatisering dekker et bredt spekter av sikkerhetsaktiviteter:
- Trusselundersøkelser: Sikkerhetsautomatisering overvåker nettverket for uvanlig aktivitet, og varsler teamet om mistenkelig eller høyrisikoatferd som krever tiltak.
- Endepunktbeskyttelse: Automatisert endepunktbeskyttelse overvåker enheten, undersøker trusler ved roten og eliminerer dem.
- Opprettelse av Playbooks: Sikkerhetsautomatiseringsplattformer bruker playbooks som veiledning for systemets arbeidsflyt, slik at sikkerhetsteamet kan følge standardiserte prosedyrer for ulike scenarier og utføre videre evalueringer.
- Hendelsesrespons: Automatisering bruker algoritmer og regler for å bestemme hvordan et system skal reagere på sikkerhetshendelser. Dette inkluderer å isolere enheter eller applikasjoner for å forhindre brudd, slette mistenkelige filer og blokkere skadelige nettadresser.
- Rapportering og Overholdelse: Automatisering håndterer rutinemessig rapportering og loggføring, samt flagging av hendelser. Dette hjelper organisasjoner med å overholde relevante regelverk.
- Administrering av Tillatelser: Automatisering håndterer også tillatelser og utfører de-provisjonering og klargjøring av kontoer, samt behandler forespørsler om nye tillatelser eller endringer.
Hvordan Fungerer Sikkerhetsautomatisering?
La oss se på en steg-for-steg forklaring av hvordan sikkerhetsautomatisering fungerer:
#1. Identifisering av Oppgaver som Skal Automatiseres
Bedrifter og deres drift må beskyttes mot angrep. For å utvikle effektive strategier, må du identifisere hvilke aktiviteter som skal automatiseres. Du kan skille mellom de viktigste aktivitetene og de som kan vente, og deretter velge de som trenger umiddelbar automatisering.
Når dette er gjort, kan du automatisere disse sikkerhetsaktivitetene ved hjelp av verktøy og teknologier. Dette øker produktiviteten uten å kompromittere sikkerheten.
#2. Bruk av Standardiserte Prosesser
Når alle sikkerhetsaktiviteter håndteres på en dokumentert og standardisert måte, blir det lettere å implementere sikkerhetsautomatisering. Du kan lage playbooks som beskriver hvordan hver sikkerhetshendelse håndteres manuelt. Deretter kan du identifisere muligheter for automatisering i disse playbookene.
#3. Kombinasjon med Menneskelig Input
Hovedmålet med automatisering er å forbedre menneskelig effektivitet, ikke å erstatte den. Derfor kombineres mange automatiserte oppgaver med menneskelig input for å sikre at alle sikkerhetsoppgaver håndteres korrekt.
Det er også viktig å håndtere alvorlige trusler som eskaleres og flagges for manuell behandling når det er nødvendig.
#4. Gradvis Implementering av Automatisering
Automatisering kan ikke innføres direkte for alle sikkerhetsoppgaver. Det bør implementeres gradvis. Ansatte må først få opplæring i individuelle oppgaver, som deretter automatiseres en etter en. Effektiviteten av automatiseringen må evalueres regelmessig.
Direkte implementering av automatisering uten menneskelig forståelse kan føre til problemer. Derfor bør automatisering innføres gradvis med god opplæring av ansatte.
#5. Tilby Alternativt Arbeid
Sikkerhetsautomatisering bør integreres i virksomheten for å optimalisere drift og sikkerhet. Dette gjør sikkerhetsteamene mer pålitelige og effektive.
For å maksimere fordelene, kan du tildele annet arbeid til dine ansatte. For eksempel kan sikkerhetspersonell fokusere på å styrke den overordnede sikkerheten i virksomheten i stedet for repeterende oppgaver.
Fordeler med Sikkerhetsautomatisering
Sikkerhetsautomatisering gir en rekke fordeler for sikkerhetsledere, analytikere og andre fagfolk:
Forbedret ROI
Verktøy for sikkerhetsautomatisering kan redusere arbeidskostnader og arbeidstimer, noe som gir en betydelig økning i effektivitet og avkastning. Automatisering av rapportering og dashboards gjør det enklere å måle statistikk, slik at ledere lett kan evaluere effektiviteten av investeringene sine.
Bedre Resultater
Organisasjoner som implementerer sikkerhetsautomatisering kan forbedre sine forretningsresultater ved å automatisere sikkerhetsoperasjoner. Dette reduserer behovet for menneskelig inngripen, noe som fører til færre feil og raskere trusseldeteksjon. Dermed akselereres prosessene og hjelper deg med å nå målene raskere.
Fremtidssikker Sikkerhet
Cybersecurity er i stadig utvikling, og det samme er angrepene og teknologiene for å møte dem. Visse automatiseringsplattformer, som lavkode, gir deg fleksibiliteten til å tilpasse sikkerhetskravene etter bedriftens behov.
Bekjempelse av Varslingsutbrenthet
Sikkerhetsanalytikere bruker sikkerhetsautomatisering for å spare tid og bruke den ekstra tiden til å filtrere, sortere og visualisere data. Dette frigjør dem fra manuelle oppgaver og lar dem fokusere på strategiske initiativer.
Tidsbesparelse på Verdslige Oppgaver
Sikkerhetsoppgaver er så kritiske at selv etter en dag med manuell utførelse, trenger analytikerne ofte en dag til. Automatisering av repeterende oppgaver forbedrer balansen mellom arbeid og fritid og reduserer antall varsler som mottas.
Raskere Hendelsesdeteksjon
Analytikere bruker tid på å oppdage trusler og jobbe med utbedring. Med sikkerhetsautomatisering kan du raskt oppdage trusler og reagere proaktivt. Det reduserer uønskede angrep før de oppstår eller utvikler seg til vellykkede brudd.
Akselerert Respons
Ved hjelp av dashbord, rapportering og dynamisk saksbehandling gjør automatisering det enklere for analytikere å motta varsler. I tillegg kan du automatisk lukke sikkerhetsvarsler raskere ved å bruke data fra loggene, noe som gir rask respons.
Typer Sikkerhetsautomatisering
Følgende er typer sikkerhetsautomatisering som hjelper deg med å automatisere forretningssikkerhetsprosesser:
#1. Sikkerhetsinformasjon og Hendelsesadministrasjon (SIEM)
SIEM er en avansert sikkerhetsløsning som hjelper organisasjoner med å oppdage og håndtere potensielle sikkerhetssårbarheter og trusler før de påvirker driften.
SIEM hjelper sikkerhetsteam med å identifisere uregelmessigheter i brukeratferd og automatiserer mange manuelle prosesser ved hjelp av kunstig intelligens (AI) for hendelsesrespons og trusseldeteksjon.
SIEM-løsninger utfører dataaggregering og -konsolidering sammen med sorteringsfunksjoner for å oppdage trusler og oppfylle krav til dataoverholdelse. SIEM utfører følgende funksjoner:
#2. Robotic Process Automation (RPA)
Robotic Process Automation er en teknologi som automatiserer grunnleggende prosesser hvor avansert analyse ikke er nødvendig. Den bruker «robot»-konseptet som bruker tastatur- og musekommandoer for å utføre operasjoner automatisk på et virtualisert system.
Eksempler er skanning etter sårbarheter, grunnleggende trusselreduksjon som å legge til brannmurregler for å blokkere IP-er, kjøre overvåkingsverktøy og lagre resultater.
Ulempen er at den kun utfører rudimentære oppgaver. RPA kan ikke integreres med sikkerhetsverktøy, og bruker ikke avansert analyse eller resonnement.
#3. Security Orchestration Automation and Response (SOAR)
SOAR-systemer er en samling løsninger som lar virksomheter samle inn data om trusler og raskt svare på hendelser uten menneskelig inngripen. Det hjelper med å definere, standardisere, prioritere og automatisere responsfunksjoner for sikkerhetshendelser.
SOAR-systemer kan orkestrere operasjoner på tvers av flere sikkerhetsverktøy. De støtter automatisert policyutførelse, rapportautomatisering og sikkerhetsarbeidsflyter, og brukes ofte til sårbarhetsstyring.
I tillegg lar SOAR sikkerhetsanalytikere overvåke data fra flere kilder, som styringssystemer, sikkerhetsinformasjon og trusselplattformer.
#4. Utvidet Deteksjon og Respons (XDR)
XDR-løsninger er neste generasjon av Network Detection and Response (NDR) og Endpoint Detection and Response (EDR). De samler inn informasjon fra flere sikkerhetsmiljøer, inkludert nettverk, skyer og endepunkter, for å identifisere angrep som er skjult mellom ulike systemer og lag.
XDR setter automatisk sammen en angrepshistorie fra data og gir sikkerhetsanalytikere det de trenger for å undersøke og svare på hendelsen. Denne teknologien kan integreres med andre sikkerhetsverktøy for å skape en sterk automatiseringsplattform for undersøkelse og respons.
XDR-automatisering har følgende funksjoner:
- ML-basert Deteksjon: Bruker semi-overvåkede og overvåkede metoder for å oppdage trusler basert på adferd, inkludert null-dags trusler.
- Korrelasjon av Data og Varsler: Grupperer relaterte data og varsler, sporer hendelseskjeder og bygger angrepstidslinjer for å finne årsakene.
- Sentralisert Brukergrensesnitt: Tilbyr et sentralt grensesnitt for å gjennomgå varsler, administrere automatiserte handlinger og undersøke alvorlige trusler.
- Responsorkestrering: Lar analytikere svare manuelt gjennom et brukergrensesnitt, samt muliggjør automatisert respons gjennom API-integrasjon med ulike sikkerhetsverktøy.
- Forbedring over Tid: XDR ML-algoritmer blir mer effektive i å identifisere et bredt spekter av angrep over tid.
Begrensninger ved Sikkerhetsautomatisering
Selv om sikkerhetsautomatisering er nyttig for automatisering av sikkerhetsoppgaver, effektivitet og forbedret databeskyttelse, har det visse begrensninger:
- Automatisering av Feil Oppgaver: Sikkerhetsautomatisering kan noen ganger automatisere uønskede oppgaver. For eksempel kan automatisering av månedlige passordendringer føre til at brukere velger enklere passord, som øker sårbarheten. Det kan være mer effektivt å automatisere et 2-trinns bekreftelsessystem i stedet.
- Manglende Overvåking og Uidentifiserte Svakheter: Uten et godt system for å registrere brudd, kan bedrifter oppleve uønskede sikkerhetskompromitteringer som varer i flere måneder uten å bli oppdaget.
- Manglende Oppdatering: Automatisering krever mindre tilsyn, men denne tilliten kan føre til ineffektivitet. Bedrifter kan bygge et system, men glemme å oppdatere det. Dette kan gjøre systemet sårbar mot nye trusler.
Beste Praksis for Sikkerhetsautomatisering
For å få mest mulig ut av sikkerhetsautomatisering, bør du vurdere følgende praksis:
- Sett en Strategi: Organisasjoner må definere klare sikkerhetsmål og utfordringer.
- Identifiser en Sikkerhetspartner: Samarbeid med en sikkerhetspartner kan gjøre automatiseringsprosessen mer effektiv.
- Definer Brukstilfeller for Automatisering: Prioriter sikkerhetsoppgaver for å håndtere de mest kritiske problemene først.
- Opplæring av Personell: Mennesker må lære å dra nytte av automatiseringsverktøy. Uten et godt opplæringsprogram kan avkastningen og funksjonaliteten av verktøyet påvirkes negativt.
- Etabler Playbooks: Bedrifter bør utvikle playbooks for å dokumentere data, beredskapsplaner og trinn knyttet til aktiviteter. Dette sikrer effektiv håndheving av sikkerhetspolicyer.
Konklusjon
Sikkerhetsautomatisering brukes for å forbedre sikkerheten og produktiviteten til virksomheten ved å automatisere repeterende sikkerhetsoppgaver. Dette hjelper med å oppdage trusler og svare raskt før noe går galt. Alt dette kan gjøres uten menneskelig inngripen, noe som gir færre feil i driften.
Integrering av automatisering i sikkerhets- og IT-systemer kan spare tid, forhindre risiko og gi bedre avkastning på investeringen (ROI).
Du kan også lese om Information Security Management System.