Adobe Bridge uten Photoshop eller Lightroom: Organiser bildene dine nå!

Mange brukere kombinerer Adobe Bridge med Photoshop, Camera Raw og Lightroom. Men hva skjer når du ikke har tilgang til disse applikasjonene, men fortsatt ønsker å utføre grunnleggende operasjoner?

Selv om funksjonaliteten til Adobe Bridge er begrenset uten de omfattende Adobe-fotoredigeringsprogrammene, er det fortsatt mulig å dra nytte av tjenesten. I dag skal vi utforske hvordan du kan bruke Adobe Bridge selv uten Photoshop eller Lightroom.

Hva er Adobe Bridge?

Mens Lightroom og Photoshop først og fremst fokuserer på bildebehandling (du kan til og med bruke Photoshop og Lightroom sammen), er Adobe Bridge hovedsakelig et verktøy for å administrere filer og mapper.

Med Adobe Bridge kan du redigere data for bildene dine og forhåndsvise innhold du kanskje vil redigere senere. I tillegg har du muligheten til å eksportere bildene dine til en ny fil eller mappe, og mye mer.

Selv om Adobe Bridge er en del av Creative Cloud-økosystemet, kreves det ikke et betalt abonnement for å bruke programmet. Alt du trenger er å registrere deg for en Adobe-konto. Hvis du er interessert i å lære mer, har vi en mer omfattende guide om hva Adobe Bridge er.

Hvordan kan du bruke Adobe Bridge uten Photoshop eller Lightroom?

Å bruke Adobe Bridge sammen med et fotoredigeringsprogram gir deg den beste opplevelsen. Men i visse tilfeller kan du bruke Bridge selv uten Photoshop eller Lightroom. Nedenfor finner du noen av de beste måtene å gjøre dette på.

1. Tilgang til bilder fra datamaskinen og eksterne harddisker

En av de mest nyttige måtene å bruke Adobe Bridge uten Photoshop eller Lightroom, er å få tilgang til bilder fra datamaskinen din eller andre lagringsenheter. Du kan gjøre dette selv om du ikke har lastet opp bildene til noen av fotoredigeringsprogrammene.

Slik viser du bilder med Adobe Bridge:

  • Gå til «Mapper»-fanen på venstre side av skjermen.
  • Naviger til mappene du ønsker å få tilgang til. Du kan velge mapper fra datamaskinen eller en tilkoblet ekstern harddisk.
  • Klikk på venstre eller høyre piltast for å bla gjennom bildene i mappen.
  • Hvis du dobbeltklikker på et bilde, åpnes Photoshop. Derfor er det kun mulig å se små forhåndsvisninger i Adobe Bridge. Nederst kan du velge mellom rutenettvisning, listevisning eller miniatyrbildevisning.

    2. Vis forskjellige filtyper

    I tråd med det ovennevnte, kan du også se innholdet i filene og mappene dine basert på forskjellige filtyper. I eksemplet nedenfor kan du velge mellom:

    • Camera Raw-bilder
    • DNG-filer
    • Mapper
    • JPEG-filer

    For å velge et utvalg av disse, gå til «Samlinger»-fanen og velg «Filter» > «Filtype».

    3. Vurder bilder

    Det er sannsynlig at du vil ta mange bilder under en enkelt fotografering. Hvis du reiser, kan du komme hjem med tusenvis av bilder som må sorteres. Uten god organisering kan du kaste bort mye tid på å redigere bilder du egentlig ikke ønsker å beholde.

    Å implementere en effektiv arbeidsflyt for fotoredigering vil gjøre det enklere å fullføre prosjekter raskere. Heldigvis tilbyr Adobe Bridge et rangeringssystem som lar deg velge bildene eller designene du ønsker å redigere på en enkel måte.

    Stjernerangeringssystemet går fra 1 til 5. For å bruke det, klikker du bare på antall stjerner du vil gi det valgte bildet. Du kan alltid endre dette senere, så du trenger ikke å bekymre deg for mye.

    Etter å ha vurdert bildene dine, kan du enkelt sortere mappene dine basert på vurderinger:

  • Klikk på filteret med stjerneikonet.
  • Velg hvordan du vil sortere bildene dine.
  • I tillegg til å se hvilke bilder du har stjernemerket, kan du også velge å se avviste bilder.

    4. Rediger fotometadata

    Å redigere bildemetadata kan spare mye tid og krefter i visse situasjoner. Hvis du for eksempel tar bilder til en blogg, kan det hende du oppdager at beskrivelsen vises som en uønsket bildetekst. Hvis du driver en blogg, bør du sørge for at du ikke gjør slike feil når du tar bilder til bloggen din.

    I tillegg til beskrivelser kan du justere hvor bildet ble tatt ved hjelp av breddegrad, høyde og lengdegrad. Du har også muligheten til å endre datoen bildet ble tatt.

    Slik redigerer du et bildes metadata:

  • Velg bildet du vil justere.
  • Gå til «Metadata»-panelet, som du finner nederst i venstre hjørne.
  • Rediger de tilgjengelige feltene.
  • 5. Søk i Adobe Stock

    Adobe Stock er en nyttig ressurs for royaltyfritt innhold, inkludert bilder og videoer. Du kan få tilgang til Adobe Stock direkte fra Adobe Bridge uten å trenge Photoshop eller Lightroom.

    For å besøke Adobe Stock, naviger til «Biblioteker» og velg «Gå til Stock & Marketplace», som du finner på høyre side. Creative Cloud-applikasjonen åpnes da. Her kan du bruke forskjellige gratis biblioteker og design i prosjektene dine.

    Hvis du trenger mer inngående innhold til videoprosjektene dine, bør du vurdere å sjekke denne sammenligningen mellom Adobe Stock og Storyblocks.

    6. Eksporter bilder

    Selv om du bruker Adobe Bridge uten Photoshop eller Lightroom, kan du eksportere bilder til forskjellige steder. Slik gjør du det:

  • Høyreklikk på bildet du vil eksportere. Hvis du har en Mac, bruk kontroll + styreflate i stedet.
  • Velg «Eksporter til» > «Tilpasset eksport».
  • Utvid «Lagre til» og velg «Spesifikk mappe» før du klikker «Bla gjennom».
  • Velg den nye filen og klikk på «Start eksport».
  • Trykk «Lukk» når filen er eksportert.
  • 7. Slett bilder

    Det er også mulig å slette bilder i Adobe Bridge:

  • Velg bildet eller bildene du vil fjerne, og trykk på tilbaketasten på datamaskinen.
  • Et popup-vindu med tittelen «Avvis eller slett?» vises. Velg «Slett».
  • Organiser bildene dine i Adobe Bridge uten Photoshop eller Lightroom

    Adobe Bridge fungerer best sammen med Photoshop eller Lightroom, men du trenger ikke nødvendigvis å bruke noen av disse appene. Du kan fortsatt bruke Bridge til å organisere filene dine og bli mer kritisk til hvilke bilder du importerer og redigerer. Dette vil sikre at du ikke trenger å gjenta de samme trinnene senere.