Få alltid ønsket bilde: Guide for perfekte fotoøyeblikk

Det finnes knapt noe mer frustrerende enn å vende hjem etter en lang dag med fotografering, overføre bildene dine og oppdage at du ikke fanget det bildet du hadde i tankene. Kanskje det var overeksponert, ute av fokus, eller komposisjonen var ikke helt som du ønsket. Her er en fremgangsmåte for å unngå slike skuffelser.

I denne veiledningen vil jeg benytte landskapsfotografering som et eksempel, ettersom denne typen fotografering ofte tillater en rolig og reflektert tilnærming. Fremgangsmåten er imidlertid like relevant for andre typer fotografering, selv om du kanskje må være raskere med å tilpasse deg situasjonen og hoppe over testbildene.

Visualiser det ønskede bildet

Første steg mot å ta det bildet du ønsker er å ha en klar visjon om hva du vil fange. Dette kan kanskje virke åpenbart, men det er et faktum at mange fotografer ikke bruker tilstrekkelig tid på å planlegge. Det er lett å la seg rive med når man ankommer et vakkert sted og begynne å knipse i vei, i den tro at man har fanget et flott bilde bare fordi omgivelsene er tiltalende. Men når du ser på bildene dine på en større skjerm, vil du ofte legge merke til elementer du ikke så der og da, som for eksempel skjemmende ledninger eller turister.

Det lønner seg å roe ned tempoet, observere omgivelsene nøye og tenke over hva slags bilde du ønsker å ta. Vil du fange de brusende bølgene mot stranden, eller en dramatisk fjellformasjon? Ofte vil det være flere interessante motiver å velge mellom. For eksempel tok jeg følgende to bilder:

Og dette:

Disse to bildene ble tatt med omtrent 20 minutters mellomrom. Da solen var på vei ned under horisonten, oppdaget jeg en mulighet til å fange et rolig, mykt svart-hvitt-bilde. Da solen sto høyere, fikk jeg med meg alle fargene. Begge bildene var et resultat av bevisste valg basert på de tilgjengelige forholdene.

Jeg påstår ikke at du må bruke timevis på å vurdere alle tenkelige vinkler. Det holder som regel å ta seg noen minutter til å reflektere over hva du ønsker å oppnå. Dette er et av de sikreste grepene for å heve kvaliteten på bildene dine.

Planlegg dine handlinger

Når du har en klar visjon om bildet du ønsker å skape, er det på tide å omsette denne visjonen til virkelighet. Du må finne ut hvordan du kan overføre det bildet du ser for deg til kameraets minnekort.

Første steg er å vurdere om det i det hele tatt er mulig å ta det ønskede bildet med det utstyret du har. Hvis du ikke har et teleobjektiv, vil du for eksempel ikke kunne ta nærbilder av fugler. Uten nøytrale tetthetsfiltre eller et stativ vil det være vanskelig å få til langtidseksponeringer som jevner ut vannet.

Forutsatt at du har utstyret du trenger, er neste steg å utforske ulike komposisjoner. Beveg deg rundt i området, se gjennom kameraet ditt innimellom, og eksperimenter med forskjellige brennvidder inntil du finner en komposisjon du liker. Prøv å inkludere elementer i både forgrunnen og bakgrunnen. Hvis du benytter et stativ, er det lurt å sette det opp og låse det på plass.

Etter at komposisjonen er på plass, må du velge de rette eksponeringsinnstillingene. Det finnes mange ressurser som forklarer hvordan du velger riktig lukkerhastighet, blenderåpning og ISO-verdi, så undersøk gjerne dette dersom du er usikker.

Til slutt, før du trykker på utløserknappen, er det viktig å fokusere riktig på motivet ditt for å få et skarpt bilde. Du kan enten bruke kameraets autofokus eller fokusere manuelt hvis situasjonen krever det.

Ta noen testbilder

Nå som alt er satt opp, er det på tide å begynne å ta bilder. Ikke stress med å få det perfekt med en gang. De første bildene dine bør betraktes som testbilder. Ofte vil du oppdage ting på skjermen bak kameraet som du ikke så gjennom søkeren. Det kan også være at eksponeringsinnstillingene eller fokus må justeres.

Etter at du har tatt noen bilder, kan du se på dem på skjermen bak kameraet. Bruk zoomfunksjonen for å sikre at områdene du ønsker skal være skarpe faktisk er det. Hvis de ikke er det, må du justere fokus eller blenderåpning.

Sjekk også histogrammet for å forsikre deg om at du ikke mister detaljer i de mørke eller lyse partiene av bildet. Histogrammet – og varsel om overeksponerte områder – gir deg en mer nøyaktig vurdering enn bare å se på selve bildet. Hvis du mangler detaljer i de lyse eller mørke områdene, må du enten justere eksponeringsinnstillingene eller ta flere bilder med forskjellig eksponering (bracketing) for å bruke i en HDR-sammensetning.

Ta det endelige bildet

Når du er trygg på at alt er som det skal, er det på tide å ta det endelige bildet. Trykk på utløserknappen – eller enda bedre, bruk en fjernutløser – og se over bildet. Hvis alt ser bra ut, er det fantastisk!

Personlig tar jeg alltid noen ekstra sikkerhetsbilder, selv etter at jeg tror jeg har tatt det perfekte bildet. Jeg tar noen bevisst undereksponerte og overeksponerte bilder i tilfelle jeg vil ha mer detaljer i etterbehandlingen. Jeg tar også noen alternative komposisjoner bare for sikkerhets skyld. Som oftest ender jeg opp med det første bildet jeg tok, men noen ganger innser jeg når jeg ser på bildene på en større skjerm at et av de alternative bildene var bedre.

Og der har du det.

Oppsummert: ta det rolig, tenk deg om og vurder. Gjør dette underveis i fotograferingsprosessen, så er det stor sannsynlighet for at du kommer hjem med de bildene du ønsker. Etter hvert som du blir mer erfaren, vil disse stegene gå mer av seg selv, og du vil kunne gjøre alt nesten automatisk.