Slik fikser du Nvidia-kontrollpanelkrasj for å få grafikken på sporet igjen

La oss gjøre Nvidia-kontrollpanelet nyttig igjen.

Nvidia kontrollpanel er et verktøy for å optimalisere grafikkdriveren til datamaskinen din. Det kan hjelpe deg med å bestemme hvor mye arbeid du vil at GPUen skal sende ut.

Du kan velge ytelse fremfor kvalitet eller det motsatte. Alternativt lar dette deg også gå for en balansert tilnærming for å finne det perfekte søtestedet.

I tillegg kan man lage profiler for spesifikke applikasjoner, for eksempel et spill, for å lagre det beste der det virkelig betyr noe.

Nvidia-fora er imidlertid fulle av folk som har vært blottet for slike tilpasninger i årevis. Grunnen? De får ikke tilgang til Nvidia-kontrollpanelet i utgangspunktet.

Nvidia Control Panel Crash Fix

Disse brukerne rapporterte at Nvidia-kontrollpanelet deres krasjer når de åpner det eller prøver å få tilgang til spesifikke menyer som «Administrer 3D-innstillinger.»

Det kan være mange grunner til dette problemet som vi vil prøve å finne med mulige løsninger.

Kjør som admin

Dette er den enkleste løsningen der du gir forhøyede rettigheter til fagprogrammet.

Søk etter Nvidia-kontrollpanelet i Windows-oppgavelinjen, og klikk Kjør som administrator for det aktuelle programmet.

  Hvordan omgå ADB-enhets uautorisert melding

Oppdater

De fleste brukere ser ut til å ta «ikke fiks det med mindre det er ødelagt» for alvorlig. Regelmessige oppdateringer gjøres for ytelses- og sikkerhetsoptimaliseringer. Og generelt sett er det i enhver brukers beste interesse å installere dem så snart de er tilgjengelige.

For dette, åpne Geforce Experience og klikk på den vertikale ellipsen øverst til høyre for å finne den beste driveren for ditt bruk.

Enkelt sagt, Game Ready Drivers er de nyeste samlingene fra Nvidia, mens Studio Drivers tilbyr større stabilitet.

Jeg anbefaler Studio Driver, spesielt hvis du ikke handler om de nyeste spillene og lanseringsdagen-støtte. Du kan imidlertid prøve begge deler og se hva som fungerer for deg.

I tillegg til å oppdatere Nvidia-spilldrivere, er det heller ikke gunstig å bruke utdaterte operativsystemer. Så hold Mac eller Windows til den nyeste versjonen.

Ren installasjon

Hvis oppdateringer ikke fungerte for deg, kan det hende en ren installasjon.

Personlig bruker jeg et tredjepartsverktøy som Revo uninstaller for å fullstendig avinstallere et program. Etterpå gir den alternativer for skanninger etter avinstallering, og fremhever restene som du kan slette med et klikk.

Utfør slik avinstallering for Nvidia-programmer på datamaskinen din. Til slutt, start på nytt, installer på nytt og se om kontrollpanelet svarer.

  Hvordan laste ned og sette opp et Ubuntu Desktop VMware-bilde

Under installasjonen, ikke glem å velge alternativet Ren installasjon.

Gjenoppbygg konfigurasjonsfiler

Denne løsningen fungerte for nærmere 100 brukere som var takknemlige på Nvidia-fora og Reddit. Kort sagt, du må slette filene som lagrer tilpassede konfigurasjonsinnstillinger for Nvidia-driveren.

Naviger først til C:ProgramDataNVIDIA CorporationDrs, og slett nvdrsdb0.bin og nvdrsdb1.bin. Hvis du er usikker, ta en sikkerhetskopi av disse filene før du fortsetter.

For meg gjorde slettingen ikke noe unormalt. Jeg mistet bare konfigurasjonen, og den kom til en slags standardtilstand. Og i det øyeblikket jeg finjusterte innstillingene igjen i Nvidia-kontrollpanelet, ble disse filene opprettet automatisk.

Skadevare

Å besøke mistenkelige nettsteder eller åpne falske e-postvedlegg kan installere skadelig programvare på systemet ditt. Og basert på typen infeksjon, bør du forvente at alt går galt.

Så, som en generell løsning som fungerer for mange problemer, installer et premium antivirus og kjør en full systemskanning. Dette vil fremheve eventuelle virus du kan slette eller sette i karantene etterpå.

Deretter starter du på nytt og ser om du får tilgang til Nvidia-kontrollpanelet.

Ren støvel

Mange tjenester starter opp når vi starter Windows, og noen av dem kan forstyrre dette Nvidia-verktøyet.

Så ideen her er å stoppe disse tredjepartstjenestene fra å starte på egen hånd og se om Nvidia-kontrollpanelet fungerer når de sover. Dessuten er prosessen for å rense oppstart lik for Windows 11 til 8.

  13 beste smarte dingser for å gjøre livet til kjæledyreiere enklere

Start med å skrive msconfig i Windows Kjør (⊞+R) for å åpne Systemkonfigurasjon. Deretter klikker du Tjenester i toppmenyen, merker av for Skjul alle Microsoft-tjenester, klikker Deaktiver alle og trykker på Bruk.

Deretter åpner du Windows Task Manager ved å skrive taskmgr i Windows Kjør og naviger til Oppstartsapper i sidefeltet (Windows 11) eller toppmenyen (Windows 10).

Nå, skjermbilde først vinduet, siden du trenger dette senere. Deretter begynner du å deaktivere hvert aktiverte program.

Til slutt, start på nytt og se om Nvidia-kontrollpanelet ikke krasjer lenger.

Hvis dette trinnet løser problemet, vil det starte en lang prosess der du gjentar trinnene ved å la spesifikke apper (i oppstartsapper) og tjenester (i tjenestekonfigurasjon) én om gangen sikre listen og fange opp den problematiske applikasjonen.

Siste ord!

Det er ikke uvanlig hvis du fortsatt sitter fast; faktisk rapporterte mange brukere at ingenting fungerte for dem. 😓 Og hvis du er en av dem, foreslår jeg at du kontakter Nvidia-støtte for å se om de har noe å trekke deg ut.

PS: Mens du feilsøker dette videre, foreslår jeg at du sjekker ut disse profesjonelle spillestolene for neste nivå av komfort.