For fotografer er det få ting som er mer frustrerende enn å miste verdifulle bilder. Dette kan skje som følge av maskinvarefeil, tyveri eller andre uforutsette hendelser. Med en gjennomtenkt backup-strategi kan man enkelt sikre bildene sine hjemme. Men hva skjer når man er ute og fotograferer, kanskje uten tilgang til datamaskinen i flere dager eller uker? La oss se nærmere på dette.
De største risikomomentene når man er ute og fotograferer, er tyveri, tap og datatap. Løsningen for alle disse problemene er i hovedsak den samme: sørg for at du aldri har bare en enkelt kopi av bildene dine på ett enkelt SD-kort eller en harddisk, eller at alle kopiene dine er samlet på ett sted. Det er viktig å ta noen ekstra forholdsregler, så les videre for å lære mer.
Bruk pålitelige minnekort
For å redusere risikoen for datatap på grunn av defekte SD-kort – noe som
kan forekomme, selv om det er sjeldent – bør du alltid bruke kvalitetsminnekort som er i god stand. SanDisk- og Lexar-kort er å anbefale, og det finnes ingen gode grunner til å ikke velge de beste. Et 32 GB SanDisk Ultra SD-kort er ikke spesielt dyrt. Vær imidlertid oppmerksom på at det finnes falske minnekort i omløp.
Hvis SD-kortene dine har ligget ubrukt lenge, bør du inspisere dem nøye. Sjekk om de er bulkete, ripete eller på annen måte skadet. Det er også anbefalt å formatere kortene før hver fotografering.
Dobbelt kortspor – en fordel
Dobbelt kortspor er en nyttig funksjon som finnes på mange profesjonelle kameraer. Hvis kameraet ditt har denne funksjonen, bør du absolutt benytte deg av den. Med mindre du tar mange serier, kan du skyte RAW-bilder til begge kortene samtidig. På denne måten har du automatisk en sikkerhetskopi av hvert bilde du tar. Risikoen for at ett kort skal svikte er liten, og sjansen for at to kort skal svikte samtidig før du får tatt backup, er minimal.
Selv om du fotograferer med to kort, er det lurt å ikke la begge kortene stå i kameraet. Hvis kameraet blir stjålet eller faller utfor en klippe – noe som faktisk kan skje – vil du ikke at begge kortene skal bli borte samtidig. Når du ikke fotograferer, bør du ta ut et av kortene og oppbevare det på et annet sted, for eksempel i lommen, hos en venn, eller i kameravesken.
Bruk flere minnekort
Jo lenger du bruker et minnekort, desto større er risikoen for at noe kan gå galt. Siden SD-kort er rimelige, kan det være en god ide å bruke flere kort. På flerdagersturer bruker jeg gjerne to kort hver dag: ett primært kort og et reservekort. Ved slutten av hver dag lagrer jeg dem separat – vanligvis ett i ryggsekken og ett på hotellrommet – og legger i to nye kort i kameraet. På denne måten mister jeg bare bildene fra én dag dersom noe skulle skje, i stedet for bildene fra hele turen. Det spiller ingen rolle om kortene er fulle eller ikke.
Hvis du benytter deg av denne metoden, kan det være lurt å nummerere kortene, slik at du vet hvilke bilder som er på hvert kort. For eksempel, hvis kameraet mitt tar bilder til både CF- og SD-kort, nummererer jeg CF-kortene som 1.1, 2.1, 3.1 osv., og SD-kortene som 1.2, 2.2, 3.2 osv. Alle systemer som fungerer for deg, er gode nok.
Sikkerhetskopiering underveis
Flere bærbare harddisker, som GNARBOX eller Western Digital My Passport Wireless Pro, har en innebygd kortleser. Hvis du reiser uten en bærbar datamaskin, kan det være en god investering. Da kan du sikkerhetskopiere bildene dine hver kveld, eller til og med mens du er ute på tur. Dette er spesielt viktig hvis du bare bruker ett enkelt SD-kort.
Det er viktig å huske at enkelte kameraer, som Nikon Z6 og Z7, tar bilder til forskjellige kortformater. Sørg derfor for at harddisken du kjøper, støtter det kortformatet du bruker, eller at den har en USB-port og støtter en vanlig kortleser.
Når det gjelder sikkerhetskopiering, er «én ingen» og «to er én». Så selv etter at du har sikkerhetskopiert bildene dine til en harddisk, bør du la bildene ligge på minnekortene til du vet at bildene dine er trygt lagret på flere steder – eller enda bedre, i skyen.
Importer og sikkerhetskopier så fort du kan
Når du kommer hjem eller tilbake til overnattingsstedet på en lengre tur, bør det første du gjør være å importere og sikkerhetskopiere bildene dine. Hvis du ikke gjør det med en gang, kan det være lett å bli distrahert og utsette det.
Importer bildene dine til Lightroom eller en annen filbehandlingsapp du bruker, og last dem opp til Dropbox eller en annen skylagringstjeneste. Hvis du har tatt mange bilder, kan hele prosessen ta noen minutter. Når du er sikker på at bildene dine er lagret på minst to separate steder, er det trygt å formatere SD-kortene og bruke dem igjen.
Hvis alt dette høres litt paranoid ut, har du kanskje rett. Men det er viktig å huske at datatap skjer. Kameraer blir stjålet. Og hvis du ikke er forberedt, kan du miste hundrevis eller tusenvis av bilder som du har investert tid, penger og krefter i å ta.
Bildekreditt: Eddie Yip på Flickr.