Et spørsmål som ofte dukker opp i diskusjoner om Chromebooks, er om de fungerer på samme måte som tradisjonelle bærbare datamaskiner som bruker Windows, macOS eller Linux.
For å svare på dette, er Chromebooks en spesiell type bærbar PC som er designet for å kjøre ChromeOS. Dette er et lett operativsystem som i hovedsak bruker Google Chrome-nettleseren som sitt primære brukergrensesnitt.
ChromeOS er basert på Google-APIer og kommer med integrerte Google-applikasjoner. Det er også verdt å nevne at ChromeOS støtter bruk av Android-apper.
Selv om Chromebooks ikke ser vesentlig annerledes ut enn andre bærbare datamaskiner, har de ofte mindre kraftig maskinvare. Dette skyldes at ChromeOS er optimalisert for bruk av skybaserte tjenester og databehandling i skyen, i stedet for lokalt installert programvare som er vanlig i Windows, Linux eller macOS.
Denne mindre kraftige maskinvaren gir Chromebooks en fordel når det gjelder pris. Mens førsteklasses bærbare datamaskiner gjerne koster over $1000 ved lansering, ligger prisen for de beste Chromebooks under $500, og mange modeller koster under $300.
Chromebooks egner seg godt til nettsurfing, spill, visning eller strømming av media, fjernundervisning, enkel bilde- og videoredigering samt bruk av nettbaserte applikasjoner. Hvis dette er de typiske oppgavene du utfører på en bærbar datamaskin og du har begrenset behov for lokalt installert programvare, kan en Chromebook være et utmerket alternativ for deg.
Interessant nok er ChromeOS i seg selv et Linux-basert operativsystem. Dette skyldes at det benytter seg av Linux-kjernen, som fungerer som et bindeledd mellom maskinvaren og programvaren på en datamaskin. Kjernen muliggjør kommunikasjon mellom maskinvaren og programvaren. Det er verdt å merke seg at ChromeOS er bygget på toppen av Gentoo Linux-distribusjonen.
Det er likevel viktig å understreke at ChromeOS ikke følger prinsippene til GNU, en bevegelse for fri programvare som fremmer gratis programvare, noe som er en sentral del av mange Linux-distribusjoner.
ChromeOS er basert på lukket kildekode og er ikke gratis eller åpen kildekode. Den er heller ikke kompatibel med GNU-programvare. Tradisjonelle Linux-operativsystemer er basert på Linux-kjernen og bruker GNU-programvare for å tilby gratis og åpen kildekode-løsninger til brukerne.
Dette har resultert i at Linux-operativsystemer har etablert et betydelig brukerfellesskap. Dette skyldes i stor grad at operativsystemets åpne kildekode muliggjør kontinuerlig utvikling og forbedring gjennom bidrag fra fellesskapet.
Linux-operativsystemer er også kjent for å være sikre, lette, fleksible, svært tilpassbare og tilbyr et bredt utvalg av distribusjoner å velge mellom.
Fordeler med å kjøre Linux på en Chromebook
Selv om Chromebooks primært er utviklet for å kjøre ChromeOS, er det faktisk mulig å installere Linux på en Chromebook. Noen av fordelene ved å gjøre dette er:
- Tilgang til et bredere spekter av programvare: Linux-operativsystemer har et stort utvalg av gratis og åpen kildekode-programvare med avanserte funksjoner. Slik programvare kan utføre oppgaver som foto- og videoredigering, programmering og dokumentredigering. Lokalt installert programvare har ofte flere funksjoner enn sine nettbaserte motstykker. Ved å installere programvare lokalt får du tilgang til disse avanserte funksjonene.
- Forbedret sikkerhet og stabilitet: Linux-operativsystemer er kjent for sin stabilitet, sikkerhet og motstand mot skadelig programvare. Selv om ChromeOS har innebygde sikkerhetsfunksjoner, kan brukere bli sårbare når Google slutter å støtte deres spesifikke versjon. I slike tilfeller vil installasjon av Linux sikre at Chromebooken din forblir sikker.
- Bruk Chromebooken uten internett: Chromebooks er i utgangspunktet optimalisert for nettbaserte applikasjoner. Hvis du ikke har en stabil internettforbindelse, kan bruken av en Chromebook bli begrenset. Ved å installere Linux på Chromebooken din kan du imidlertid utnytte enheten fullt ut selv uten internettilgang.
- Tilpass Chromebooken din: Mulighetene for tilpasning i Chrome OS er begrenset. Linux-operativsystemer gir derimot brukerne mulighet til å justere og tilpasse operativsystemet etter egne behov. Dette gir en bedre brukeropplevelse. Ved å installere Linux på en Chromebook kan du utnytte alle tilpasningsmulighetene som Linux tilbyr.
Brukere som ønsker å lære mer om Linux, kan oppleve at installasjon på en Chromebook er et rimeligere alternativ. Programmerere kan også dra nytte av dette, da de får tilgang til programvare som er nødvendig for utviklingsarbeid.
Dual-boot Linux med ChromeOS
Dual-boot refererer til det å ha to operativsystemer installert på en enhet. Brukerne velger hvilket operativsystem de vil bruke ved oppstart. I dette tilfellet vil Chromebooken ha både Linux og ChromeOS installert.
Chromebooks er ikke konstruert for dual-booting, og verken Google eller maskinvareprodusentene støtter denne funksjonen.
Hvis du prøver å dual-boote ChromeOS med et annet operativsystem, kan det føre til problemer som at mikrofonen eller tastaturet ikke fungerer, at enheten din blir treg, at garantien oppheves, og at du får begrenset brukerstøtte. I verste fall kan du ødelegge enheten din.
Dual-booting med ChromeOS på en Chromebook er også utfordrende fordi ChromeOS har en tendens til å fylle opp hele harddisken når man prøver å installere et annet operativsystem.
Tidligere var dual-booting mulig via prosjekter som Chrx og GalliumOS, en Linux-distribusjon for Chromebooks. Disse prosjektene har imidlertid blitt nedlagt, og det beste alternativet nå er å bruke Crouton.
Crouton skaper ikke et ekte dual-boot-miljø, men du kan bruke Linux inne i ChromeOS og enkelt bytte mellom Ubuntu og ChromeOS når du ønsker det.
For å gjøre dette, må du først aktivere utviklermodus på Chromebooken. Utviklermodus gir deg rot-tilgang til Chromebooken, slik at du kan installere apper fra andre kilder enn Play Store, og det tillater at du starter Chromebooken din med dual-boot-mulighet.
Det er imidlertid viktig å vite at aktivering av utviklermodus gjør Chromebooken din mindre sikker og sletter alle dataene på enheten. Husk derfor å sikkerhetskopiere alle data du ikke vil miste. Slik aktiverer du utviklermodus på en Chromebook:
1. Trykk ESC + Oppdater + Av/på-tasten. Dette kan gjøres både når Chromebooken er på eller av, og det tar deg til gjenopprettingsskjermen.
2. Trykk CTRL + D på gjenopprettingsskjermen som vises.
3. Trykk Enter for å deaktivere OS-verifisering.
4. Når OS-verifisering er deaktivert, trykker du CTRL + D på den neste skjermen.
5. Chromebooken din starter prosessen med å slå på utviklermodus. Overgangen til utviklermodus tar litt tid. Vær tålmodig.
6. Når overgangen til utviklermodus er fullført, klikker du på «Kom i gang» for å begynne å konfigurere Chromebooken.
Når utviklermodus er aktivert, er neste steg å installere Ubuntu ved hjelp av Crouton. Slik gjør du det:
1. Gå til Crouton sin GitHub-side og last ned Crouton ved å klikke på nedlastingslenken. Du kan også laste ned Crouton direkte her. Det nedlastede skriptet skal befinne seg i nedlastingsmappen din.
2. Trykk CTRL + ALT + T for å åpne ChromeOS-skallet. Skriv inn følgende kommando i skallet og trykk Enter.
shell
3. Skriv inn følgende kommando for å kopiere Crouton-installasjonsprogrammet til et sted der det kan kjøres.
sudo install -Dt /usr/local/bin -m 755 ~/Downloads/crouton
4. For å kjøre Croutons installasjonsprogram, skriver du inn følgende linje og trykker Enter.
sudo crouton -t xfce
Vent til nedlastingen og installasjonen er fullført, og oppgi brukernavn og passord når du blir bedt om det.
5. For å begynne å bruke Ubuntu, skriver du inn følgende linje og trykker Enter.
sudo startxfce4
Nå er Ubuntu installert sammen med ChromeOS, og du kan bytte mellom de to operativsystemene ved å trykke CTRL + ALT+ Shift + Tilbake eller CTRL + ALT + Shift+Forover.
Fjerner Chrome OS og installerer Linux
For å gjøre dette, må du først sørge for at utviklermodus er aktivert på Chromebooken. I likhet med dual-booting fungerer denne prosessen kun på Intel-baserte Chromebooks med SSD-lagring og over 64 GB ledig lagringsplass. Du trenger også en USB-enhet med oppstartbar Linux-distribusjon, fortrinnsvis Ubuntu 18.04 eller nyere versjoner.
Igjen, dette er noe Chromebooks ikke er designet for, og du risikerer å ødelegge Chromebooken din eller måtte gjenta prosessen med forskjellige Linux-distribusjoner før du finner en som fungerer for deg.
1. Trykk CTRL + ALT + T for å åpne ChromeOS-skallet, også kjent som Crosh.
2. Skriv inn følgende linje og trykk Enter for å starte skallet:
shell
3. Skriv inn følgende kommando og trykk Enter. Denne kommandoen laster ned et skript som lar oss endre en Chromebook-fastvare:
cd;bash ˂(curl https://johnlewis.ie/flash_cb_fw.sh)
4. Når nedlastingen er ferdig, vil du se en skjerm som dette. Trykk Enter for å fortsette.
5. Velg alternativet for å endre Chromebook RW_LEGACY ved å skrive 1 og trykke Enter.
6. Skriv inn teksten som vises på nytt og trykk Enter. Dette er for å bekrefte at du tar fullt ansvar dersom noe går galt og Chromebooken din blir ubrukelig. Når du har trykket Enter, vent til prosessen er fullført, slå av Chromebooken og slå den på igjen.
7. Når Chromebooken er på, trykker du CTRL + D for å hoppe over gjenopprettingsskjermen og laste inn Chrome OS.
8. Trykk CTRL + ALT + F2, som vil ta deg til en påloggingsskjerm. Skriv inn følgende kommando og trykk Enter for å logge på.
chronos
9. Skriv inn følgende kommando for å tillate oppstart fra en USB-enhet:
sudo crossystem dev_boot_usb=1 dev_boot_legacy=1
10. Slå av Chromebooken ved å skrive inn følgende kommando og trykke på Enter:
sudo poweroff
11. Koble USB-stasjonen med et oppstartbart Ubuntu OS, og slå deretter på Chromebooken. Dette vil ta deg til gjenopprettingsskjermen.
12. Når du er på gjenopprettingsskjermen, trykker du CTRL + L for å gå inn i BIOS i stedet for å starte opp Chrome OS.
13. Trykk ESC for å vise oppstartsmenyen.
14. Chromebooken din vil nå vise de tilgjengelige stedene den kan starte opp fra. Velg USB-stasjonen med det oppstartbare Ubuntu OS, og trykk Enter. I dette tilfellet skriver vi 2 og trykker Enter.
15. Trykk Enter på denne neste skjermen for å starte Ubuntu.
16. Vent til Ubuntu har fullført oppstarten slik at du kan konfigurere og begynne å bruke det.
Installerer Linux i Chrome OS
Alle Chromebooks lansert etter 2019 har støtte for Linux (Beta), også kjent som Crostini. Enkelte Chromebooks som ble lansert før 2019 har også støtte for denne funksjonen. Du finner en liste over slike enheter her.
Crostini er spesielt nyttig for utviklere som bruker Chromebook. Funksjonen lar brukerne installere og kjøre Linux-applikasjoner for utvikling, slik som Linux-kodeeditorer, IDE-er og Linux-kommandolinjeverktøy på en Chromebook. Brukerne kan deretter kjøre Linux-appene sine i ChromeOS.
Sammenlignet med andre metoder som er presentert tidligere, er dette en mye sikrere måte å bruke Linux på i Chrome OS, og Google tilbyr støtte for Crostini som en funksjon som lar brukerne bruke Linux på Chromebook.
Slik installerer du Linux i ChromeOS:
1. Klikk på klokkeslettet nederst til høyre på Chromebooken.
2. Klikk på tannhjulikonet for å åpne Innstillinger-vinduet.
3. I Innstillinger-vinduet klikker du på Avansert.
4. Klikk på Utviklere og velg «Slå på».
5. Klikk på «Neste» i vinduet som vises for å sette opp Linux Development Environment.
6. Skriv inn brukernavnet du vil bruke og klikk på «Installer». Som standard er en anbefalt diskstørrelse valgt på denne siden. Du kan justere denne størrelsen hvis du ønsker det, men det er ikke nødvendig.
7. Vent til installasjonsprosessen er ferdig. Da vil et terminalvindu åpnes.
8. Høyreklikk på terminalvinduet i hylleområdet og velg «Pin» for å feste Linux-terminalen til hyllen. Dette gir enkel tilgang til Linux-terminalen i fremtiden.
Med terminalen åpen kan du nå begynne å bruke Linux i ChromeOS.
Konklusjon
Chromebooks er et utmerket og prisgunstig alternativ til tradisjonelle bærbare datamaskiner. De er utstyrt med funksjoner som er spesielt tilrettelagt for brukere som er avhengige av internett og nettbaserte applikasjoner, og som ikke har et stort behov for lokalt installert programvare.
Ved å installere Linux på en Chromebook kan du ikke bare utvide funksjonaliteten til disse enhetene, men du kan også blåse nytt liv i dem hvis Google skulle slutte å støtte din spesifikke Chromebook-modell.
I tillegg kan utviklere dra nytte av å installere Linux på Chromebooks, da dette gir tilgang til programvare som er nødvendig for programmering.
Du kan også utforske noen av de beste VPN-tjenestene for Chromebook.