Slik lytter du til podcaster på iPhone, iPad eller Android

Har noen nylig anbefalt deg å lytte til en podcast? Hvis svaret ditt var «Hva er en podcast?» vi har svaret, og mer! Her er et lynkurs om podcaster og hvordan du kan lytte til dem på smarttelefonen.

Hva er en podcast?

Tenk på podcaster som internettradio eller en lydserie. De er programmer som regelmessig gir ut nye episoder du kan lytte til via en app på telefonen.

I likhet med blogger lever podcaster (stort sett) også fritt på sine egne nettsider. Selv om dette er flott for uavhengige skapere, kan det gjøre podcaster forvirrende for førstegangslyttere.

Du kan finne den samme podcasten på hundrevis av podcast-apper og -nettsteder. Noen er imidlertid eksklusive for visse plattformer (som Spotify) eller apper.

I denne artikkelen vil vi dekke podcaster som er fritt tilgjengelig som RSS-feeds og som du kan lytte til på hvilken som helst podcast-app.

For å begynne å lytte trenger du bare en podcast-app. Søk etter podcasten du vil ha, abonner på den, og så vil appen automatisk laste ned nye episoder for deg i bakgrunnen.

Trykk på Spill av-knappen for å lytte til en episode.

Hvordan administrere podcaster på iPhone og iPad

Har du en iPhone eller iPad kan du bruke den innebygde Podcast-appen for å komme i gang. Når du har fått taket på det, kan du gå videre til en mer funksjonsrik tredjeparts podcast-app (som vi dekker nedenfor).

Abonner på og last ned podcaster i Podcasts-appen

Åpne Podcast-appen på iPhone eller iPad. Trykk på «Bla gjennom»-fanen for å oppdage nye podcaster du kanskje liker.

Hvis du allerede har en podcast i tankene eller noen har anbefalt en til deg, trykker du på «Søk»-fanen og skriver inn navnet på podcasten.

  Cooliris for Android legger bilder fra 15 skytjenester på ett sted

Når du finner podcasten du vil ha, trykker du på den.

Deretter ser du podcastbeskrivelsen og en liste over episoder. Du trenger ikke å abonnere på en podcast for å spille av en episode eller legge til noen i biblioteket ditt.

Trykk på episoden for å spille den av, eller trykk på plusstegnet (+) ved siden av episoden for å legge den til biblioteket ditt. Du kan gjøre dette for et par podcaster til du finner ut hva du liker.

For å abonnere på en podcast, trykk bare på «Abonner». Podcast-appen vil vise nye episoder i «Lytt nå»-delen. Nye episoder av podcaster du abonnerer på lastes ned automatisk i bakgrunnen.

Trykk på

Hvis du vil laste ned en bestemt episode, trykker du på plusstegnet (+) ved siden av episoden for å legge den til biblioteket ditt. I likhet med Apple Music-appen vises et nedlastingsikon; trykk på den for å lagre episoden på telefonen eller nettbrettet.

Spill av og slett podcaster i Podcasts-appen

Etter at du har abonnert på noen få podcaster eller lagt til episoder i biblioteket ditt, er det på tide å begynne å lytte til dem.

Trykk på «Lytt nå»-fanen. Her ser du alle de siste episodene fra podcaster du har abonnert på. Trykk på en podcast for å spille av den siste episoden eller trykk på «Episoder»-knappen under en podcast for å se alle tilgjengelige episoder i køen.

Etter at en podcast har startet, kan du trykke på Spilles nå-linjen for å åpne avspillingsskjermen.

Her kan du hoppe rundt, endre hastigheten på podcasten og mer.

Podcast-appen har også en køfunksjon. Hvis du vet hvilken episode du vil spille av neste gang, trykker du på Meny-knappen og deretter på «Spill av neste» eller «Spill av senere» i Del-arket.

Trykk på

På «Spiller nå»-skjermen kan du sveipe opp for å vise innsovningstimeren, vise notater, kapitler og delen «Spiller neste». Det er her du kan administrere køen. Bruk håndtaksikonene for å endre rekkefølgen på kommende episoder.

  Bør du tømme systembufferen på Android-telefonen din?

For å administrere episodene du har lastet ned, gå til «Bibliotek»-fanen og trykk på «Nedlastede episoder».

Trykk på

For å slette en episode, sveip til venstre på den, og trykk deretter på «Fjern».

Trykk på

For å avslutte abonnementet på en podcast, åpne podcastsiden og trykk på Meny-knappen.

Trykk på «Avslutt abonnement» i delearket.

Trykk på

Alternative podcast-apper for iPhone og iPad

De

Det er mange flotte podcast-apper du kan bruke på iPhone eller iPad. Den beste for deg avhenger av dine behov og smak. Lik søstersiden vårvi anbefaler Overskyet. Den er enkel å bruke, men har kraftige funksjoner.

Hvis du trenger en app på tvers av plattformer, anbefaler vi Pocket Cast. Du kan også lytte til podcaster på Mac-en hvis den kjører macOS Catalina.

Hvordan lytte til podcaster på Android

Dessverre er det ikke en innebygd podcast-app for Android. Google Søk-appen har en innebygd podcast-funksjon som lar deg abonnere og lytte til podcaster. Du kan også laste ned Google Podcasts-appen hvis du heller vil ha en mer sammenhengende struktur.

Men hvis du skal laste ned en podcast-app fra Play Store, anbefaler vi at du bruker Pocket Cast. Det har eksistert i årevis, og de fleste funksjonene er nå tilgjengelig gratis.

Pocket Casts har en rik podcastkatalog og et brukervennlig grensesnitt. Den inkluderer også funksjoner som fjerning av stillhet, volumøkning og spillelisteadministrasjon (som du kan tilpasse).

Hvordan administrere podcaster på Pocket Casts

Etter at du har installert Pocket Casts-appen, gå til «Oppdag»-delen og bla deg rundt. Trykk på «Søk etter podcaster» øverst på skjermen hvis du vil søke etter en bestemt podcast.

Trykk på

Trykk på «Spill av»-knappen ved siden av en podcastepisode du vil lytte til.

Trykk på

Når du finner en podcast du liker, trykker du på «Abonner» for å legge den til i Podcaster-fanen.

Trykk på

I motsetning til andre podcast-klienter, laster ikke Pocket Casts ned nye podcast-episoder automatisk i bakgrunnen.

For å aktivere denne funksjonen, gå til «Profil»-fanen og trykk på Innstillinger-ikonet.

  Last ned Android App APK-er fra Google Play Store til PC

I listen som vises, trykk på «Automatisk nedlasting.»

Trykk på

Slå på alternativet «New Episodes» og Pocket Casts vil nå automatisk laste ned nye episoder fra abonnementene dine i bakgrunnen.

Slå på

Hvis du heller vil administrere nedlastingene dine selv, gå til en hvilken som helst podcast og trykk deretter på episodetittelen for detaljert visning. Her kan du trykke på Last ned-knappen for å lagre den enkelte episoden.

Spill og slett podcaster i Pocket Casts

Etter at du har konfigurert abonnementene dine, går du til fanen «Podcaster». Her ser du et rutenett over podcastene du abonnerer på. Trykk på en podcast for å se alle tilgjengelige episoder.

Trykk på Play-knappen for å starte avspilling.

Spilles nå-linjen vises nederst på skjermen; trykk på den for å utvide avspillingskontrollene.

Her kan du administrere avspillingseffekter, stille inn en tidtaker, se shownotater og mer.

Pocket Casts har også en fantastisk køfunksjon. Når du ser episoden du vil spille neste, trykker du på den for å gå til den detaljerte visningen, og trykker deretter på «Opp Neste». Du kan gjøre dette for flere episoder.

Trykk på

Gå tilbake til Spilles nå-skjermen, og sveip deretter opp for å se «Neste»-køen. Her kan du bruke håndtaksikonene for å omorganisere køen eller trykke på «Tøm kø» for å fjerne alle kommende episoder. Sveip til venstre for å fjerne en individuell episode fra køen.

Sveip opp for å omorganisere køen eller trykk

For å administrere de nedlastede episodene dine, trykk på «Profil»-fanen, og trykk deretter på «Nedlastinger».

Trykk på

Sveip til venstre på en nedlastet episode, og trykk deretter på Slett-knappen for å slette den.

Du kan også trykke på Meny-knappen og gå til delen «Administrer nedlastede filer» for å slette alle uavspilte, spilte eller spilte episoder.

Trykk på

Etter at du har valgt episodene du vil slette, blar du ned og trykker på «Slett X-episoder», der «X» er antallet episoder du har valgt.

Trykk på

For å avslutte abonnementet på en podcast, åpne siden og trykk på det grønne merket. I popup-vinduet som vises, trykk på «Avslutt abonnement» for å bekrefte.

Alternative podcast-apper for Android

I tillegg til Google Podcasts-appen kan du også prøve Podcast-avhengig. Denne alt-i-ett-podcastklienten har også live-strømmer, SoundCloud-kanaler, Twitch-streaming og mer. De Spotify og TuneIn radio apper har også podcaster.

For enda flere alternativer, ta en titt på listen vår over de beste podcast-appene for Android.