Chrome

Slik reduserer du minnebruken i Google Chrome: 6 Chrome-utvidelser

Står du overfor problemer med datamaskinytelse når du bruker Google Chrome for nettundersøkelser? Denne artikkelen gir deg en gjennomgang av hvordan du reduserer bruk av chrome-minne.

Google Chrome har en enorm global markedsandel på 62,78 %, ifølge en fersk undersøkelse fra Statcounter. Milliarder av internettbrukere bruker Google Chrome til studier, jobb, spill eller underholdning.

Siden målgruppen bruker Google Chrome og Google Search Engine er den populære søkeplattformen for internett, bruker bedrifter også Google Chrome for sine markedsføringstaktikker. Dermed øker en ringvirkning den generelle bruken av Google Chrome.

Imidlertid rapporterte mange brukere at Google Chrome bruker for mye minne (RAM) på datamaskinen. Hvis du møter det samme problemet og ønsker å redusere minnebruken i Chrome, har du kommet til rett sted.

Hvorfor bruker Chrome så mye RAM?

Du må forstå hvorfor Google Chrome bruker så mye RAM eller minne. Her er de beste grunnene:

 • Å åpne live streaming-plattformer, skyprogramvare og sosiale medier-sider bruker ofte en større del av RAM-en. Fordi de behandler innhold i nettleseren din gjennom dataressursene dine for å levere innholdet til deg.
 • Google Chrome deler innholdet på en nettside i forskjellige prosesser, slik at hvis ett innhold mislykkes, slutter ikke hele fanen å svare. Å lage flere prosesser på din Windows- eller macOS-datamaskin tar opp dedikert RAM-plass. Når antall faner øker, øker også RAM-forbruket per prosess.
 • Forhåndsgjengivelse av Chrome gjør at nettsiden du ønsker, lastes raskere, men bruker mye RAM.
 • Utvidelser som samhandler direkte med innhold på nettsider, som annonseblokkere, YouTube-utvidelser, utvidelser for sosiale medier jobber kontinuerlig i bakgrunnen. Derfor forblir datamaskinens minne også opptatt i bakgrunnen.
 • Noen nettsteder og utvidelser kan bruke opp RAM, CPU og nettverk for utvinning av kryptovaluta.

Dette er noen få nevneverdige årsaker som tvinger Chrome til å bruke flere dataressurser. Ikke vær redd! Det finnes måter å redusere minnebruken i Chrome på. Du kan bruke en blanding av manuelle metoder eller ganske enkelt bruke Chrome-utvidelsene nevnt nedenfor.

Slik reduserer du Chrome-minnebruk (manuelle metoder)

Å redusere minnebruken av Google Chrome involverer mer enn én prosess. Avhengig av scenariet kan du bruke følgende taktikk:

Lukk unødvendige faner

Hvis du ikke trenger fanen for det pågående arbeidet, kan du lukke den for å spare dataressurser. Du bør definitivt oppleve bedre PC-ytelse når du gjør det.

Aktiver maskinvareakselerasjon

Maskinvareakselerasjonsprosessen til en datamaskin er bruken av en grafikkprosessor (GPU) for videostrømming, grafisk design og spillstrømming. Du kan aktivere denne funksjonen på Chrome for å minimere CPU-belastningen. Du kan prøve disse trinnene:

 • Gå til Google Chrome-innstillinger.
 • I søkefeltet skriver du «Maskinvareakselerasjon.»
 • Velg alternativet Bruk maskinvareakselerasjon når tilgjengelig for å aktivere det.
 • Start Google Chrome på nytt.
  De beste Chrome VPN-ene i 2023 (desember)

Når den er aktiv, vil Google Chrome rute de grafikkintensive oppgavene til datamaskinens GPU. Å gjøre det vil redusere bruken av RAM og øke bruken av video-RAM (VRAM). Ytelsen til datamaskinen vil øke gradvis. Når du er ferdig, gå videre til neste metode.

Fjern ubrukte og dupliserte utvidelser

Det er ganske enkelt å installere Chrome-utvidelser for lignende oppgaver. For eksempel kan du ende opp med å installere Google Keep, Askify, Upword, Chrome Note, og så videre. Behold i stedet Google Keep og fjern de andre hvis målet ditt bare er å ta notater.

Når du åpner Chrome, lastes også alle utvidelsene i bakgrunnen. Ubrukte utvidelser bruker dataressurser uten noen fordeler.

Bruk Chrome Task Manager

Chrome Task Manager hjelper deg med å finne ut hvilke prosesser som bruker eksepsjonelt mye RAM. Du kan få tilgang til dette alternativet og redusere minnebruken ved å følge disse trinnene:

 • Trykk Shift+Esc på en Chrome-fane for å åpne Chrome Task Manager.
 • Du vil se prosesser som Utility, Tab, Subframe, Rendere, Extensions og så videre.
 • På høyre side finner du et minneavtrykk. Dette tallet indikerer RAM-bruken.
 • Velg en oppgave og klikk deretter på Avslutt prosess for å lukke den.

Det kan være lurt å følge dette trinnet når du opplever uvanlig ventetid i databehandling.

Bruk Clean Up Computer

Skadelige apper og skadelig programvare kan bruke datamaskinressursene dine til uautoriserte aktiviteter som bitcoin-gruvedrift. Bruk funksjonen Rydd opp på datamaskinen i Google Chrome for å bli kvitt disse uønskede appene fra PC-en. Prøv disse trinnene for å følge med:

 • I adressefeltet skriver du «chrome://settings/.»
 • Skriv «Rydd opp» i søkefeltet.
 • Klikk nå på Rydd opp datamaskin.
 • Klikk Finn for å starte oppryddingsprosessen.

Start Google Chrome på nytt for å teste ytelsen når oppryddingsprosessen er fullført.

Tilbakestill Chrome-innstillingene

Google Chrome logger mye data i den når du bruker Chrome uten ny installasjon i noen år. Disse lagrede dataene bruker også system-RAM og bremser PC-en. For å redusere minnebruken, prøv disse trinnene for å gjenopprette Chrome til en ny tilstand:

 • Få tilgang til innstillingene for Google Chrome.
 • I søkealternativet, skriv «Tilbakestill.»
 • Alternativet Gjenopprett innstillingene til de opprinnelige standardinnstillingene vises.
 • Klikk på den og velg deretter Tilbakestill innstillinger.

Tilbakestillingsalternativet laster av ubrukte innstillinger for Chrome og tilbakestiller den til den opprinnelige tilstanden. Prosessen påvirker imidlertid ikke lagrede passord, bokmerker eller nettleserhistorikk.

Stopp bakgrunnsapper

Det er høyst sannsynlig at bakgrunnsappene til Chrome bruker ekstra RAM når du bruker nettleseren. Du kan følge disse trinnene for å deaktivere dette alternativet:

 • På Innstillinger-menyen i Chrome skriver du «Bakgrunnsapper» i søkefeltet.
 • Du finner alternativet Fortsett å kjøre bakgrunnsapper.
 • Deaktiver den ved å skyve alternativknappen til venstre.

Du må starte nettleseren på nytt for å implementere endringene.

Å bruke den manuelle tilnærmingen kan være tidkrevende og kjedelig oppgave. I stedet for å utføre vedlikeholdet selv, hvorfor ikke bruke følgende kule Google Chrome-utvidelser for å redusere minnebruken i Chrome.

  Slik bruker du Google Chrome til å generere sikre passord

Slik reduserer du Chrome-minnebruken med Chrome-utvidelser

Nedenfor finner du noen populære Google Chrome-utvidelser som hjelper deg med å minimere minnebruken av Chrome:

The Great Suspender Original

The Great Suspender Original er en Chrome-utvidelse som hjelper deg med å suspendere ubrukte faner. Du kan prøve ut faneoppheng uten å lukke ubrukte faner. For hvis du trenger de lukkede fanene senere, må du gå gjennom lang nettleserhistorikk.

Derfor, for omfattende internettundersøkelser, er det praktisk å bruke tabsuspensjonstaktikken for å redusere minnebruken i Chrome. Faneoppheng tvinger det åpne nettstedet til hvilemodus. I denne tilstanden kan ikke nettsiden bruke systemminnet til bakgrunnsoppgaver som annonser, videoer, dataoppdatering, innholdslasting og så videre.

Dessuten lar denne utvidelsen deg administrere mange åpne faner effektivt. Som et resultat kan du enkelt finne fanen du trenger for forskningsarbeidet ditt. Noen av de kule funksjonene til denne utvidelsen er:

 • Suspender ubrukte faner eller nettsteder med ett enkelt klikk.
 • Du kan også automatisere prosessen for suspensjon av faner ved å planlegge.
 • Gjenopprett én eller flere suspenderte faner ved behov.
 • Lag fanegrupper for effektiv administrasjon av åpne Chrome-sider.

Over 200 000 brukere bruker denne utvidelsen for å minimere RAM-bruken. Verktøyet er også tilgjengelig på 22 andre språk enn engelsk.

Minnesparing

Minnesparing automatiserer oppgaven med å forkaste Chrome-faner du ikke bruker. Hvis du forkaster en fane, stoppes bakgrunnsprosessene knyttet til den. Dermed bruker ikke nettstedet lenger systemressursene dine som nettverk, RAM, CPU, strøm, etc.

Å forkaste faner manuelt er en hektisk prosess. Dermed kan du installere denne Chrome-utvidelsen for å redusere Chrome-minnebruken. Memory Saver-utvidelsen er et lettvektsverktøy, så du belaster ikke dataressursene dine ved å installere det.

Hovedinnstillingsdelen lar deg stille inn et avskjæringsminne. Verktøyet vil automatisk forkaste faner hvis systemminnet går under dette tallet. Du kan manuelt angi et skanneintervall med lavt minne for verktøyet. Dessuten kan du også planlegge når du skal forkaste en inaktiv fane ved å angi en tidsramme.

Du vil se at prosesstallene til Google Chrome nesten halveres når du bruker funksjonen deaktiver fane i dette verktøyet.

TooManyTabs

TooManyTabs for Chrome er en kraftig Chrome-fanebehandling med et innebygd minnesparingsalternativ. Verktøyet gir deg et fugleperspektiv av alle de åpne fanene i Chrome-nettleseren. Du kan spørre, hvordan hjelper det deg?

Vel, hvis du åpner 15+ nettsteder i Chrome-nettleseren din, kan du knapt identifisere nettstedene. Du kan også miste oversikten over rekkefølgen på fanene. For ikke å nevne, datamaskinen kan bli eksepsjonelt treg hvis den ikke har 8+ GB RAM ombord.

For å overvinne disse utfordringene må du prøve denne Chrome-utvidelsen. Venstrevinduet viser deg alle de åpne fanene i en kolonnevisning. Videre kan du enkelt sortere dem etter opprettelsestid, navn og nettsteddomene.

Du finner informasjon om hengende faner og lukkede faner på panelet til høyre. Klikk på pilen ved siden av en fane for å suspendere den. Verktøyet kan også vise deg en forhåndsvisning av nettstedet hvis du aktiverer det fra alternativmenyen.

  Chrome Remote Desktop for Android gir ekstern tilgang til datamaskinen din

OneTab

OneTab er en annen populær utvidelse for faneadministrasjon som også sparer PC-minne. Verktøyet har en vurdering på 4,5 fra 13 000+ brukere. Per nå har over 2 millioner Google Chrome-brukere brukt denne utvidelsen for å redusere Chrome-minnebruken og fjerne rotet av åpne faner.

Det er lett å bli utslitt med så mange åpne faner når du gjør internettundersøkelser. I stedet for å gå gjennom hver fane for innholdssporing, kan du legge dem alle til OneTab i en listeform.

Fra listen er det enkelt å identifisere hvilke faner som holder hvilken nettside, slik at du enkelt kan organisere forskningsarbeidet ditt. Når du sender åpne faner til OneTab, avslutter Google Chrome også bakgrunnsprosesser som bruker datamaskinressursene dine.

En annen beste funksjon i dette verktøyet er å unngå dupliserte sider. Dermed sparer du mer RAM-plass ved å nekte de samme nettstedene å åpne mer enn én gang.

Slumre på fane

Slumre på fane er en verdig Chrome-utvidelse for produktivitet som hjelper deg med å fokusere på nettforskningsarbeidet ditt. I tillegg til å organisere flere åpne faner, hjelper det også med å minimere RAM-forbruket ved åpne faner.

Den har en gjennomsnittlig vurdering på 4,7 fra 4457 brukere. Dessuten viser Chrome Nettmarked at mer enn 70 000 brukere har prøvd eller brukt appen for å fjerne fanerot. Utvidelsen er lett og bruker ikke mye CPU eller RAM.

Når du har installert utvidelsen, vil den komme opp som et sigdformet måneikon. Hvis du klikker på det, får du slumringsalternativer som Senere i dag, i morgen, neste helg og så videre. Klikk på et av alternativene for å slumre en åpen fane.

Du får tilgang til en liste over slumrede faner ved å klikke på nummeret som vises i nedre venstre hjørne av utvidelsen.

TabMemFree

TabMemFree tilbyr en helautomatisk løsning for Google Chrome-minnehogging. Utvidelsen hjelper til med å minimere systemressursutnyttelsen av ubrukt kategori gjennom avlastingsprosessen.

Prosessen påvirker ikke fanens plassering, navn, tittel eller ikon i Chrome-nettleseren. Den blir suspendert slik at de innebygde skriptene på nettstedet ikke bruker CPU, RAM eller nettverk.

Utvidelsen fungerer på alle Chrome-vinduene du åpner. Videre kan du deaktivere eller aktivere utvidelsen med et enkelt klikk. Det er enkelt å administrere utvidelsen siden du bare trenger å spesifisere fanetidsavbrudd og sjekkperiode.

I henhold til kontrolltiden vil utvidelsen skanne etter faner som ikke har vært brukt på 15 minutter eller mer. Deretter vil verktøyet laste ut de ubrukte fanene for å spare dataressurser.

Dataprogrammer som bruker for mye minne eller RAM har alltid vært et stort problem for brukerne. Spesielt når du ikke bruker en spill- eller arbeidsstasjon med høy ytelse, blir problemet en hodepine.

Det er tydelig at Google Chrome bruker mye RAM. I datamaskiner med gjennomsnittlig eller lav konfigurasjon er dette et stort problem. Du må imidlertid forstå at nettleseren bruker mye dataressurser for å levere praktisk bruk som andre nettlesere kanskje ikke tilbyr.

Dermed kan du bruke hvilket som helst av trinnene nevnt tidligere for å redusere Chrome-minnebruken.

x