Det har aldri vært enklere å lansere din egen nettside, og du har et overflødighetshorn av valgmuligheter. Her er en oversikt over hva du trenger å vite for å få din nettside opp å stå.
Definer formålet med din nettside
Før du starter prosjektet, er det viktig å klargjøre hva slags nettside du ønsker å skape. Det eksisterer mange gode plattformer for å sette opp en nettside, men hver av dem har sine distinkte fordeler. Behovene for et enkelt online visittkort eller en CV er svært forskjellig fra de som kreves for en nettbutikk eller en nyhetspublikasjon.
I hovedsak kan vi skille mellom tre primære typer nettsider:
Et enkelt personlig nettsted: Om du primært ønsker en enkel tilstedeværelse på nettet med lenker til kontaktinformasjon og profiler på sosiale medier, vil du ikke trenge avanserte funksjoner. Mange verktøy vil da være unødvendig kraftige og sannsynligvis kostbare. En enkel side med din biografi, et bilde og lenker vil i så fall være tilstrekkelig.
En komplett, tradisjonell nettside eller blogg: Det neste steget opp innebærer det de fleste tenker på som en tradisjonell nettside: flere sider for ulike innhold eller en regelmessig oppdatert blogg. Små bedrifter eller enkeltpersoner som ønsker å bygge sin online profil benytter seg ofte av denne typen nettsider.
En nettbutikk: Hvis du planlegger å selge varer via nettsiden, vil du kreve en rekke tilleggsfunksjoner som ikke er nødvendig for enklere nettsider. Dette inkluderer en handlekurv, lagerstyring, betalingsløsninger samt systemer for å spore bestillinger og håndtere varsler. Det finnes tjenester som håndterer alt dette, men de medfører økte kostnader og krever mer konfigurering.
Når du har definert dine behov og bestemt hva du skal bygge, kan du se nærmere på hvordan du skal realisere nettsiden din i praksis.
Velg din driftsmetode
Tiden da man måtte kode nettsider fra bunnen av er for det meste forbi – med mindre du trenger en svært skreddersydd løsning som er langt utenfor denne artikkelens omfang. Det finnes brukervennlige tjenester for alle typer nettsider du kan tenke deg.
Carrd: Enkle en-sides nettsider
Carrd er et utmerket valg for enkle en-sides nettsider. Det er gratis å starte, og de stilige, responsive temaene dekker de fleste behov. Carrd er mitt foretrukne verktøy når jeg raskt trenger å sette opp en grunnleggende nettside.
For $9 i året kan du knytte et tilpasset domene, legge til kontaktskjemaer, akseptere betalinger via PayPal eller Stripe, og fjerne «Made with Carrd»-merket. Hvis du ønsker en profesjonell og rask løsning, er dette et godt alternativ.
Wix: Omfattende nettsider uten koding
Wix er en av de mest populære plattformene for å bygge nettsider, og det er med god grunn: det er en enkel måte å lage en fullverdig, flersidig nettside uten å kode. Du kan skape langt mer omfattende nettsider med Wix enn med Carrd.
Ulempen er at selv om det er gratis å starte, må du betale Wix $8,50 per måned for å bruke ditt eget domene og fjerne Wix-reklame. Dette inkluderer imidlertid kostnaden for domenenavnet ditt. Andre funksjoner, som skjemabyggeren og nettbutikkfunksjoner, koster fra $12,50/måned.
Det er et godt alternativ for en bedriftsnettside, men litt kostbart for et enkelt personlig nettsted. Reklamen på Wix sine gratis sider kan også være ganske forstyrrende.
Squarespace: Eksklusive og stilrene sider
Squarespace kan betraktes som en premiumversjon av Wix, selv om det ikke finnes noen gratisplan. Prisene starter på $14/måned for et personlig nettsted (inkludert domenenavn) og opp til $40/måned for en nettbutikk. Selv om dette er relativt dyrt, er fordelen med Squarespace at det er nesten umulig å lage en nettside som ser dårlig ut. Temaene er nøye utvalgt, og valgmulighetene er noe mer begrenset; Wix er litt mer «fritt for alle». Squarespaces nettbutikkfunksjoner er også robuste, det samme gjelder bloggmotoren.
Om økonomi ikke er et problem, er Squarespace et utmerket alternativ. Siden det kun finnes betalte løsninger, er kundestøtten også svært god. Men med en årlig kostnad på mer enn $150 for et grunnleggende nettsted, er det et dyrt valg.
Selvhostet WordPress: Full kontroll, men mer krevende
En stor del av internett drives av selvhostede WordPress-installasjoner. Det er plattformen vi bruker for How-To Geek, Review Geek og LifeSavvy. En selvhostet WordPress-side er et rammeverk du kan bygge nesten hva som helst på, fra en enkel nettside med en blogg til en publikasjon med millioner av sidevisninger månedlig, til en skreddersydd nettbutikk. Ulempen er at selv om du ikke nødvendigvis trenger å kunne kode, krever WordPress en viss teknisk forståelse – eller villighet til å jobbe deg gjennom grundige veiledninger – for å få fullt utbytte.
I motsetning til de andre alternativene på denne listen, er WordPress mer en plattform enn en tjeneste. Det er gratis, men du må betale for et domenenavn, hosting og eventuelle premium-temaer eller plugins du ønsker å bruke. Det finnes en hel industri som er dedikert til å støtte og utvikle ting for WordPress. Du kan komme i gang for så lite som $10/år eller bruke $10 000/måned på serverkostnader.
Hvis du ønsker maksimal fleksibilitet for å bygge nettsiden din og samtidig holde kostnadene nede, er dette alternativet for deg. Det krever imidlertid mer arbeid for å settes opp og driftes korrekt. Om du velger WordPress, anbefaler vi å sjekke ut vår tredelte serie om hvordan du setter opp en WordPress-nettside:
Hvordan eie din egen nettside (selv om du ikke kan bygge en) del 1.
Hvordan eie din egen nettside (selv om du ikke kan bygge en) del 2.
Hvordan eie din egen nettside (selv om du ikke kan bygge en) del 3.
Shopify: Enkle nettbutikker, med en kostnad
Shopify har ett formål: å drive en nettbutikk. Fra $29/måned (og et transaksjonsgebyr på 2 %), tilbyr de alle funksjonene du trenger. Du kan liste et ubegrenset antall produkter i en flott butikk basert på Shopifys stilige temaer. Hvis du kun skal sette opp en nettside for å selge varer (og er sikker på at du vil selge noen enheter i måneden), er Shopify den enkleste løsningen. Som Squarespace er det en kommersiell førsteklasses løsning med 24/7 support og utmerket dokumentasjon for å veilede deg gjennom prosessen.
Den store ulempen med Shopify er kostnadene: Med mindre du faktisk selger produkter, er det et dyrt alternativ. Det passer sannsynligvis best for folk som allerede har en fysisk butikk eller har solgt noen enheter gjennom sosiale medier og ønsker å gå over til en mer profesjonell plattform.
Andre muligheter
Oversikten over er kun noen av de bedre alternativene. Kanskje har du hørt om noen av dem i reklamer på populære podcaster. De er imidlertid ikke de eneste tilgjengelige alternativene. Det finnes dusinvis av ulike nettsidebyggere til varierende priser og med et mangfold av funksjoner. Hvis du har et budsjett, kan du også benytte deg av en profesjonell tjeneste.
Skaff deg et domene og start prosessen
Nå som du har bestemt formålet med nettsiden din og hvilken plattform du skal bruke, er det på tide å komme i gang. Det første du må gjøre er å registrere domenenavnet ditt. Hvis du benytter en tjeneste som inkluderer et domene, som for eksempel Squarespace, bør du registrere det gjennom den tjenesten. Domenet vil da automatisk bli konfigurert til å peke mot din nye nettside.
Hvis du heller ønsker å kjøpe domenenavnet uavhengig, kan du lese vår veiledning om hva du trenger å vite når du kjøper et domenenavn. Vi anbefaler å kjøpe domenet ditt fra Google Domains eller Hover.
Når du har et domene, kan du registrere deg med tjenesten du ønsker å bruke og begynne å bygge din nye nettside. Alle alternativene nevnt ovenfor, med unntak av WordPress, har enkle registreringsprosesser.