Slik setter du opp ditt eget nettsted på den enkle måten

Det har aldri vært enklere å sette opp ditt eget nettsted – og du har aldri hatt flere alternativer. Her er det du trenger å vite for å få den nettsiden i gang.

Bestem deg for hva du trenger et nettsted til

Før du starter, må du vurdere hvilken type nettside du ønsker. Det er mange gode alternativer for å komme i gang med en nettside, men de har alle forskjellige fordeler. Hva du trenger for et online visittkort eller CV er veldig forskjellig fra hva du trenger hvis du planlegger en nettbutikk eller nyhetspublikasjon.

Det er tre grove typer nettsteder du sannsynligvis vurderer å bygge.

Et enkelt personlig nettsted: Hvis du bare vil ha en enkel tilstedeværelse på nettet som har lenker til kontaktdetaljene dine og kontoer på sosiale medier, trenger du egentlig ikke mange nettsidefunksjoner. Mange verktøy vil være mye kraftigere enn du trenger – og sannsynligvis dyrere. En enkeltsideside som har din biografi, et bilde og linker vil sannsynligvis være tilstrekkelig.
En komplett, tradisjonell nettside eller blogg: Det neste nivået opp er det du mest sannsynlig tenker på som en tradisjonell nettside: Flere sider for forskjellige ting eller en regelmessig oppdatert blogg. Små bedrifter eller folk som prøver å bygge sitt rykte på nettet, driver denne typen nettsteder.
En nettbutikk: Hvis du vil selge ting gjennom et nettsted, trenger du en hel rekke ekstra funksjoner som folk som driver et enklere nettsted ikke trenger. Dette inkluderer en handlekurv, muligheten til å administrere lager, en måte å behandle betalinger på, og noe for å spore bestillinger og håndtere varsler. Det finnes tjenester som administrerer alt, men de er dyrere og krever mer innsats å sette opp.

  Del PC-ens skjerm med hvilken som helst datamaskin over WiFi eller LAN ved å bruke ScreenTask

Når du har vurdert dine behov og bestemt deg for hva du skal bygge, kan du gå videre til å se på hvordan du faktisk skal drive nettstedet ditt.

Bestem hvordan du skal kjøre det

Dagene med å håndkode nettstedet ditt fra bunnen av er stort sett unnagjort – med mindre du trenger en utrolig tilpasset løsning, som er langt utover det denne artikkelen handler om. Det finnes brukervennlige tjenester for uansett hvilken type nettside du trenger.

Carrd: Enkle nettsteder med én side

For enkle nettsteder på én side er Carrd utrolig. Det er gratis å komme i gang, og de flotte, responsive temaene dekker stort sett alle bruksområder. Jeg bruker Carrd når jeg trenger å sette opp et grunnleggende nettsted raskt.

For $9/år kan du bruke et tilpasset domene, legge til kontakt- eller registreringsskjemaer, ta betalinger med PayPal eller Stripe og fjerne merkevaren «Made with Carrd». Hvis du vil ha noe profesjonelt, raskt, er det veien å gå.

Wix: Store nettsteder, ingen koding

Wix er en av de mest populære nettstedbyggerne, og det er en god grunn: det er en enkel måte å bygge et fullt utstyrt, flersidet nettsted uten koding. Du kan lage mye større nettsteder med Wix enn Carrd.

Ulempen er at selv om det er gratis å komme i gang, må du betale Wix $8,50 per måned for å bruke ditt eget domene og fjerne Wix-annonser. Dette inkluderer imidlertid kostnadene for domenenavnet ditt. Andre funksjoner, som skjemabyggeren og en nettbutikk, starter på $12,50/måned.

Det er et godt alternativ for et forretningsnettsted, men det er litt dyrt for et enkelt personlig nettsted. Annonsene på Wix sine gratissider er også veldig irriterende.

Squarespace: Dyre, attraktive sider

Squarespace er i utgangspunktet en premiumversjon av Wix, selv om det ikke er noen gratis plan. Det starter på $14/måned for et personlig nettsted (inkludert et domenenavn) og går opp til $40/måned for en nettbutikk. Selv om dette er ganske dyrt, er fordelen med Squarespace at det er nesten umulig å lage en stygg nettside. Temaene er alle godt kurert, og alternativene dine er litt mer begrensede; Wix er litt gratis for alle. Squarespaces nettbutikkfunksjoner er også robuste, det samme er bloggmotoren.

  Dette interaktive diagrammet bruker tilpassede filtre for å finne den rette bærbare datamaskinen

Hvis penger ikke er et objekt, er Squarespace et utmerket alternativ. Siden det kun er betalt, er det utmerket kundestøtte. Men for mer enn $150/år for et grunnleggende nettsted, er det kostbart.

Selvdrevet WordPress: Total kontroll, men mer komplisert

Store mengder internett kjører på selvvertsbaserte WordPress-forekomster. Det er det vi bruker for How-To Geek, Review Geek og LifeSavvy. En selvdrevet WordPress-side er et rammeverk du kan bygge fra praktisk talt alt, fra en enkel nettside med en blogg til en publikasjon med millioner av sidevisninger i måneden til en skreddersydd nettbutikk. Ulempen med det er at selv om du ikke nødvendigvis trenger å vite hvordan du koder, krever WordPress teknisk kunnskap – eller vilje til å jobbe gjennom grundige opplæringsprogrammer – for å få mest mulig ut av det.

I motsetning til de andre alternativene på denne listen, er WordPress mer en plattform enn en tjeneste. Det er gratis, men du må betale for et domenenavn, hosting og eventuelle premium-temaer eller plugins du vil bruke. Det er en hel bransje dedikert til å støtte og utvikle ting for WordPress. Du kan komme i gang for så lite som $10/år eller bruke $10 000/måned på serverkostnader.

Hvis du vil ha mest mulig fleksibilitet for å bygge nettstedet ditt og holde kostnadene lave, er det alternativet du kan bruke, men det er også det som vil kreve mest arbeid for å kjøre riktig. Hvis du vil gå WordPress-ruten, sørg for å sjekke ut vår tredelte serie om å sette opp et WordPress-nettsted:

Hvordan eie din egen nettside (selv om du ikke kan bygge en) del 1.
Hvordan eie din egen nettside (selv om du ikke kan bygge en) del 2.
Hvordan eie din egen nettside (selv om du ikke kan bygge en) del 3.

  Equalizer frekvenser og innstillinger på musikkspillere forklart

Shopify: Enkle nettbutikker, til en pris

Shopify har ett formål: å drive en nettbutikk. Fra $29/måned (og et transaksjonsgebyr på 2 %), tilbyr den alle funksjonene du trenger. Du kan liste opp et ubegrenset antall produkter i en flott butikk laget med Shopifys flotte temaer. Hvis du bare setter opp et nettsted for å selge ting (og du er sikker på at du vil selge noen få ting i måneden), er Shopify den enkleste løsningen. I likhet med Squarespace er det en førsteklasses kommersiell løsning med 24/7-støtte og utmerket dokumentasjon for å lede deg gjennom alt.

Den store ulempen med Shopify er kostnadene: med mindre du faktisk selger produkter, er det veldig dyrt. Det er sannsynligvis best for folk som allerede har en offline-butikk eller har solgt et par ting gjennom sosiale medier og ønsker å flytte til en mer profesjonell plattform.

Andre muligheter

Alternativene ovenfor er bare noen av de bedre alternativene. Du har kanskje hørt en eller to av dem bli annonsert på populære podcaster. De er langt fra de eneste tilgjengelige alternativene. Det finnes dusinvis av forskjellige nettstedsbyggingstjenester der ute til enhver pris, og med hver funksjon du kan drømme om. Også, hvis du har et budsjett, kan du alltid gå med en profesjonell operasjon.

Kjøp et domene og kom i gang

Nå som du har bestemt deg for hva nettstedet ditt er for og hvilken plattform du skal bygge det på, er det på tide å komme i gang. Det første du må gjøre er å registrere domenenavnet ditt. Hvis du bruker en tjeneste som inkluderer et domene, slik Squarespace gjør, bør du få det gjennom den tjenesten. Den vil automatisk settes opp til å peke på din nye nettside.

Hvis du ønsker å kjøpe et domenenavn uavhengig, sjekk ut vår guide til hva du trenger å vite om å kjøpe et domenenavn. Vi anbefaler at du kjøper domenet ditt fra Google Domains eller Sveve.

Når du har et domene, kan du registrere deg med tjenesten du vil bruke og begynne å bygge dine nye nettsider. Alle alternativene ovenfor, bortsett fra WordPress, har enkle å følge registreringsprosesser.