Slik sjekker du Wi-Fi-signalstyrken

Hvis Internett virker tregt eller nettsider ikke vil lastes, kan problemet være Wi-Fi-tilkoblingen din. Kanskje du er for langt fra kilden, eller tykke vegger blokkerer signalet. Slik sjekker du den nøyaktige Wi-Fi-signalstyrken.

Hvorfor Wi-Fi-signalstyrke er viktig

Et sterkere Wi-Fi-signal betyr en mer pålitelig tilkobling. Dette er det som lar deg dra full nytte av internetthastighetene som er tilgjengelige for deg. Wi-Fi-signalstyrken avhenger av en rekke faktorer, for eksempel hvor langt du er fra ruteren, om det er en 2,4- eller 5ghz-tilkobling, og til og med materialene i veggene rundt deg. Jo nærmere du er ruteren, jo bedre. Mens 2,4ghz-tilkoblinger kringkaster videre, kan de ha forstyrrelser. Tykkere vegger laget av tettere materialer (som betong) vil blokkere et Wi-Fi-signal. Et svakere signal, derimot, fører til lavere hastigheter, frafall og (i noen tilfeller) total frakobling.

Ikke alle tilkoblingsproblemer er et resultat av svak signalstyrke. Hvis internett på nettbrettet eller telefonen virker tregt, start med å starte ruteren på nytt hvis du har tilgang til den. Hvis problemet vedvarer, er neste trinn å sjekke om Wi-Fi er problemet. Prøv å bruke internett med en enhet koblet til via Ethernet. Hvis du fortsatt har problemer, er nettverket problemet. Hvis Ethernet-tilkoblingen er i orden og en tilbakestilling av ruteren ikke hjalp, er det på tide å sjekke signalstyrken.

Sjekke Wi-Fi-signalstyrken på den enkle måten

For å sjekke styrken til Wi-Fi, er det første du må gjøre å se på enheten som har problemer. Enten du bruker iOS, Android, Mac eller Windows, bør du ha en Wi-Fi-tilkoblingsindikator. Vanligvis utgjør fire eller fem buede linjer Wi-Fi-symbolet, og jo mer som er fylt, desto sterkere er forbindelsen.

  Hvordan telle tomme eller tomme celler i Google Sheets

Hver telefon, nettbrett og bærbar PC er forskjellige og kan indikere en annen Wi-Fi-styrke. Men det er verdt å konsultere en andre eller til og med tredje enhet. Hvis du sjekket en telefon, bør du vurdere å teste et nettbrett også. Sammenlign Internett-ytelse på begge enhetene og se hva de viser for Wi-Fi-styrke. Hvis du har lignende resultater med begge, har du en utmerket baseline å bruke.

Hvis du har funnet ut at Wi-Fi-tilkoblingen din er svak på et bestemt sted, er den neste tingen å gjøre å gå rundt og ta hensyn til Wi-Fi-linjene på smarttelefonen eller nettbrettet. Hold styr på hvor langt du er fra ruteren, og hvor mange vegger det er mellom den og deg.

Vær oppmerksom på når Wi-Fi-søylene øker og reduseres. Det er en rudimentær sjekk, men i de fleste tilfeller vil den være tilstrekkelig.

Den mer avanserte (og presise) metoden for å sjekke Wi-Fi-styrken

Å se på stolper i et symbol vil bare fortelle deg så mye. Hvis du vil grave dypere inn i styrken til Wi-Fi, må du bruke en app eller et program (som AirPort Utility-appen eller Wi-Fi Analyzer) for å måle desibelen i forhold til en milliwatt (dBm).

Du kan måle et Wi-Fi-signal på flere måter. Den mest nøyaktige målingen er milliwatt (mW), men den er også den vanskeligste å lese på grunn av antall desimaler (0,0001 mW). Received Signal Strength Indicator (RSSI) er et annet alternativ, men Wi-Fi-leverandører håndterer det inkonsekvent og med varierende skalaer. Desibel i forhold til milliwatt (dBm) unngår disse problemene, og mange produsenter konverterer RSSI til dBm uansett, så vi skal dekke den målingen.

Det første du må vite er at målinger av dBm vil vises i negative tall. Skalaen går fra -30 til -90. Hvis du ser -30, har du en «perfekt tilkobling», og sannsynligvis står du ved siden av Wi-Fi-ruteren. Men hvis du oppdager et Wi-Fi-signal som er oppført på -90, er tjenesten så svak at du sannsynligvis ikke kan koble til det nettverket. En utmerket tilkobling er -50 dBm, mens -60 dBm sannsynligvis er god nok til å streame, håndtere taleanrop og alt annet.

  Gratis nedlasting: Microsofts Batch Rename PowerToy

For å måle Wi-Fi-signalstyrken på telefonen eller nettbrettet, kan du bruke Airport Utility-app for iPhone og iPad, eller Wi-Fi-analysator for Android. Begge er enkle å bruke og viser resultater for alle trådløse nettverk i ditt område.

For iPhone-brukere krever Airport Utility-appen at du går inn i enhetsinnstillingene og slår på Wi-Fi-skanneren. Bare gå til iPhone- eller iPad-innstillingene (ikke appens innstillinger), trykk på Airport Utility i listen over innstillinger, og veksle deretter Wi-Fi Scanner. Gå nå tilbake til Airport Utility-appen og start en skanning. Du vil se dBm-målinger uttrykt som RSSI.

For Android-brukere er Wi-Fi Analyzer et skritt enklere. Åpne appen og se etter nettverkene som er funnet. Hver oppføring vil vise styrke som dBm.

Windows 10 har ikke en innebygd måte å se nøyaktig signalstyrke på, selv om netsh wlan show interface-kommandoen gir deg signalstyrken din i prosent.

Tidligere anbefalte vi NirSofts WifiInfoView for å inspisere Wi-Fi-kanaler, og den får også nikk for å sjekke Wi-Fi-styrken. Programmet er gratis, enkelt å bruke og krever ingen installasjon. Bare pakk ut og dobbeltklikk på EXE-filen. I likhet med Mac og iOS finner du dBm-målinger oppført under RSSI-oppføringen.

På Mac trenger du ikke laste ned noe program eller app hvis du vil måle det tilkoblede nettverket. Hold nede alternativtasten og klikk på Wi-Fi-symbolet. Du vil se dBm-målinger i RSSI-oppføringen.

Hvordan forbedre Wi-Fi-signalstyrken

Når du vet hvor sterkt nettverket ditt er, vil du ha en bedre ide om hva du skal gjøre for å forbedre det. For eksempel, hvis du kan nå kantene av hjemmet ditt og fortsatt se et 60 dBm-signal (eller de fleste av stolpene), er eventuelle problemer du har ikke knyttet til Wi-Fi-styrken. Se etter forstyrrelser, vurder å bytte kanal, eller oppgrader til en ruter som støtter 5 GHz hvis din nåværende ikke gjør det.

  Tving nettleseren din til å bruke Google.com og ignorer posisjonen din

Hvis du går et rom eller to bort fra ruteren og oppdager at du raskt mister signalet, er det på tide å vurdere alderen på ruteren og plasseringen. Enten er veggene dine veldig tykke og tette, eller så er ruteren gammel og ikke i stand til å sende veldig langt. Hvis du har gipsvegger, vurder å flytte ruteren så nær midten av boligen som mulig.

Hvis ruteren din er eldre, kan det være på tide å oppgradere. Når du gjør det, se etter en som støtter både 2,4 og 5 GHz Wi-Fi-signaler. 5 GHz-signalet strekker seg ikke så langt som 2,4 GHz, men det har flere muligheter for å omgå forstyrrelser.

Hvis du har et stort hjem, bør du kanskje vurdere en mesh-ruter. De er en enkel måte å øke Wi-Fi-signalet i hele hjemmet og inkluderer andre flotte funksjoner, som automatiske fastvareoppdateringer og gjestenettverk. De fleste trenger nok ikke et mesh-nettverk, og du kan finne billigere rutere som også tilbyr fastvareoppdateringer og gjestenettverk.

Hvis du ikke er sikker på at du trenger en mesh-ruter, bør du kanskje vurdere å lage et Wi-Fi-varmekart over hjemmet ditt. Varmekart er en fin måte å finne ut hvor trådløst ditt er sterkest og svakest med en lettfattelig visuell. Du lager en skisse av utformingen av hjemmet ditt, og så går du rundt mens programmet måler Wi-Fi-styrken. Deretter fargelegges kartet for å gi deg en generell ide om Wi-Fi-signalstyrken hele veien. Hvis du er i sentrum av hjemmet ditt og varmekartet viser svake signaler overalt, kan det være på tide med en mesh-ruter.

Dessverre finnes det ikke en løsning som passer alle for å øke Wi-Fi-signalet i alle hjem. Men hvis du prøver hver av disse metodene, kan du få den mest nøyaktige informasjonen for å ta en informert beslutning om hva du skal gjøre videre.