DNS-guiden: Tilpass, beskytt & strøm raskere!

Domain Name System (DNS) fungerer som Internett sin kontaktbok, eller en digital versjon av de gule sidene. Når du taster inn en nettadresse i adressefeltet (for eksempel eksempel.no), sørger DNS for at denne adressen blir koblet til den tilhørende IP-adressen (som 192.168.1.1), slik at nettsiden kan lastes inn.

Hver nettside, eller hvert domenenavn, har en unik IP-adresse som gjør det mulig å få tilgang til innholdet. Det er imidlertid vanskelig for mennesker å huske alle disse tallrekkene. Derfor benytter vi oss av DNS-servere som oversetter domenenavn til IP-adresser.

Selvfølgelig, hvis du er et unikum og klarer å huske alle IP-adressene, kan du i prinsippet ignorere DNS-servere. 😉

Akkurat som en telefonbok må oppdateres med nye adresser og telefonnumre, må DNS-poster vedlikeholdes av DNS-serverne. Dette er viktig for å sikre at du alltid blir ledet til riktig server.

Valg av DNS-tjeneste kan også påvirke brukeropplevelsen, særlig hvis IP-adressen til en nettside endres. Ved å bruke egendefinerte DNS-servere kan du oppleve raskere surfing og få tilgang til flere funksjoner.

Hvis du ønsker en dypere forståelse av hvordan domenenavnsystemet fungerer, anbefaler vi å lese vår detaljerte artikkel om dette.

Hvilke DNS-alternativer finnes?

Det er primært tre typer DNS du kan velge mellom:

  • Standard DNS-servere, som er levert av din internettleverandør (ISP).
  • Egendefinerte DNS-servere med mulighet for å filtrere trafikk, for eksempel for å sette opp foreldrekontroll på nettverket.
  • Smart DNS, som har VPN-lignende egenskaper for å filtrere og omgå geografiske begrensninger.

Personlig foretrekker jeg å bruke en egendefinert DNS, og noen ganger en smart DNS.

La oss se nærmere på disse alternativene, hvordan de skiller seg, og forskjellen mellom smart DNS og VPN (som ofte forveksles).

Hva er en egendefinert DNS?

En egendefinert DNS-tjeneste lar deg filtrere internettrafikken og sette opp godkjenningslister eller blokkeringslister. Det kan være en standard DNS fra en annen internettleverandør, en annen DNS-tjeneste, eller en smart DNS.

Dette kan være et mer pålitelig, sikkert og personvernvennlig alternativ sammenlignet med din internettleverandørs standard DNS.

Jeg bruker en egendefinert DNS for å filtrere trafikk og blokkere visse domener (som de som er kjent for å spre skadelig programvare, gambling eller piratkopiering) for å gi familien min en tryggere opplevelse på nettet.

Det er enkelt å bytte til en egendefinert DNS. Det krever bare noen få klikk.

Du kan lese vår veiledning om hvordan du endrer DNS-servere for å få en rask innføring i hvordan det fungerer.

Når du har lært hvordan du setter opp en egendefinert DNS, bør du prøve noen av de beste tjenestene for innholdsfiltrering.

Hva er en smart DNS?

En smart DNS er en form for egendefinert DNS som tilbyr funksjoner som ligner på en VPN. Du kan bruke den til DNS-filtrering, blokkering eller oppheving av tilgang til tjenester, og for å omgå sensur.

I tillegg til de vanlige funksjonene i en DNS-tjeneste, skiller en smart DNS seg ut ved å inkludere proxy-servere.

Dette gjør at du med en smart DNS kan fremstå som om du kobler til fra et annet sted (akkurat som en VPN). Jeg liker den fleksible naturen til en smart DNS. I noen situasjoner kan den eliminere behovet for en VPN, noe som gjør ting enklere og potensielt billigere.

I tillegg får du ofte tilgang til flere funksjoner, som å blokkere tilgang til spesifikke apper, blokkere kjente skadelige nettsider, fjerne sporingsverktøy, og mer, avhengig av tjenesten du bruker.

Egendefinert DNS vs. Smart DNS

Både egendefinerte DNS-tjenester og smart DNS kan gi en bedre internettopplevelse enn din internettleverandørs standard DNS.

Men hva er de viktigste forskjellene?

Som beskrevet ovenfor, gir en smart DNS som regel «ekstra funksjoner».

Ønsker du mer detaljert informasjon? La meg utdype:

  • Smart DNS kan omgå sensur, i motsetning til mange andre DNS-tjenester.
  • Smart DNS kan påvirke internetthastigheten din merkbart, mens andre DNS-tjenester kanskje ikke har samme effekt.
  • Begge tilbyr en mer pålitelig internettopplevelse enn det du får fra standard DNS-innstillinger.
  • Smart DNS er som regel ikke gratis, mens andre egendefinerte DNS-tjenester kan være helt gratis, eller ha valgfrie betalte tilleggspakker.

Hvordan skiller de seg fra en VPN?

Selv om begge er DNS-tjenester, er det viktige forskjeller mellom dem og en VPN.

Noen brukere kan feilaktig tro at en smart DNS kan erstatte en VPN, spesielt når det gjelder å fjerne geografiske begrensninger. Men stemmer det?

La oss se nærmere på dette:

En DNS-tjeneste skjuler ikke din faktiske IP-adresse fra alle nettverksinteraksjoner. Selv om den bidrar til å øke personvernet og sikkerheten din, krypterer den ikke all dataen din. Derfor er det ikke et fullverdig verktøy for å holde all din nettlesingsaktivitet skjult.

Noen metadata, eller forespørselsinformasjon, kan være synlig for din internettleverandør eller andre som overvåker nettverket ditt.

En VPN, derimot, skaper en kryptert tunnel som gir deg personvern og sikkerhet fra alle vinkler. Hvis noen forsøker å overvåke nettverket ditt, vil de ikke kunne finne ut noe om din internettaktivitet hvis du bruker en VPN.

Med en VPN får du også tilgang til avanserte sikkerhetsfunksjoner som delt tunnelering og kill switch. I motsetning til de fleste DNS-tjenester, som ikke lar deg velge proxy-plassering, gir VPN-er deg muligheten til å velge serverplassering.

Egendefinert DNS vs. Smart DNS vs. VPN

Egendefinert DNS Smart DNS VPN
Anonymitet Ingen Ingen Delvis | Fullstendig (med Tor-integrasjon)
Personvern DNS-forespørsler er kanskje ikke kryptert. Dermed kan din internettleverandør se all din nettleseraktivitet. Smart DNS krypterer forespørsler for å forbedre personvernet. Informasjonslekkasje er minimalt ved inspeksjon av trafikk fra din internettleverandør. VPN-er krypterer all din nettverksaktivitet. Derfor kan ikke din internettleverandør se noe av det du foretar deg, med unntak av at du bruker en VPN.
Sikkerhet Ingen spesielle sikkerhetsfunksjoner er tilgjengelige. Den kan ikke beskytte nettverket ditt på offentlig WiFi. Smart DNS kan tilby funksjoner for å oppdage/blokkere skadelige nettsteder. Den kan ikke beskytte nettverket ditt på offentlig WiFi. VPN-er gir muligheten til å blokkere skadelige nettsteder og sporingsverktøy. Den kan holde deg beskyttet på offentlig WiFi.
Logger Noen DNS-tjenester kan samle inn data om deg. Noen smarte DNS-tjenester kan samle inn data om deg. En god VPN-tjeneste (med uavhengige sikkerhetsrevisjoner) samler ikke inn data om deg.
Pris De fleste er gratis å bruke. Betalt Gratis eller betalt
Hastighet Kan bidra til å øke internetthastigheten. Kan bidra til å øke internetthastigheten. En VPN har en tendens til å redusere internetthastigheten din (varierer avhengig av valgt serverplassering).
App Du trenger ikke en app. Du må kanskje bruke en app (men den er ikke det samme som en VPN). Du kan konfigurere den på en støttet ruter eller installere apper på kompatible enheter.
Eksempler OpenDNS, Cloudflare, Dynu DNS og Google DNS ControlD, NextDNS og Unlocator ExpressVPN og NordVPN

Når bør du bruke en VPN, egendefinert DNS eller en smart DNS?

Nå som du har oversikt over forskjellene, la oss se på noen eksempler på når det kan være hensiktsmessig å bruke de ulike alternativene:

1. Egendefinert DNS: Hvis du ønsker en raskere internettopplevelse (litt raskere) med litt mer personvern, uten å bruke penger, kan du bruke en egendefinert DNS-server.

I tillegg kan du bruke en egendefinert DNS dersom du ønsker å implementere filtreringsregler for nettverket, for eksempel for å holde familien din trygg på nett og begrense tilgangen til visse ressurser for barn.

2. Smart DNS: Hvis du vil ha en raskere, personvernfokusert DNS-server med filtreringsregler og funksjoner som oppheving av blokkering av tilgang til visse tjenester, kan en smart DNS være et godt alternativ.

Enkelte smarte DNS-tjenester lar deg også velge proxy-plassering, og gir deg detaljerte kontrollmuligheter for å sette den opp som en effektiv brannmur. Så, hvis du ønsker tilgang til tjenester som Netflix fra andre land, eller vil motstå sensur i ditt eget land, kan en smart DNS være et godt valg.

3. VPN: Hvis du ønsker fullstendig nettverksbeskyttelse, skjule din IP-adresse og hindre at din internettleverandør overvåker dine internettvaner, er en VPN det beste verktøyet.

Selv om VPN-er kan redusere internetthastigheten din, gir de deg også funksjoner som blokkering av sporingsverktøy for å forbedre personvernet ditt. Noen VPN-er tilbyr også Tor-nettverksintegrasjon, noe som kan gjøre din nettleseraktivitet enda mer privat.

Når bruker jeg dem?

I mitt eget tilfelle, veksler jeg mellom disse løsningene avhengig av hva jeg trenger.

For å fjerne blokkering av nettsider og forhindre at min internettleverandør overvåker meg i en viss grad, bruker jeg en DNS-tjeneste som krypterer alle forespørsler (og støtter DNS-over-HTTP), som NextDNS.

Jeg har allerede tilgang til en VPN-tjeneste, men jeg velger fortsatt en smart DNS fremfor en VPN når jeg trenger rask internetthastighet og et visst personvern. Jeg er klar over at en smart DNS ikke gir samme sikkerhet som en VPN, men ikke alle trenger å ha en VPN aktivert hele tiden.

Jeg unngår å bruke VPN når jeg benytter meg av nettbank eller andre betalingstjenester.

Av og til bruker jeg en VPN for å få tilgang til strømmetjenester som har et annet innholdsbibliotek. Jeg finner den også nyttig for å laste ned filer raskere, spesielt når den vanlige nedlastingshastigheten er veldig treg. Det å bytte serverplassering kan potensielt øke nedlastingshastigheten.

Det er også verdt å nevne at jeg hovedsakelig bruker VPN på min datamaskin, og sjeldnere på min smarttelefon, da det kan tappe batteriet ganske raskt. Derfor anbefaler jeg å bruke en god personvernfokusert DNS for din mobiltelefon hvis du vil ha bedre batterilevetid og et forbedret sikkerhetsnivå.

Selvfølgelig, hvis sikkerhet er din høyeste prioritet, bør du absolutt vurdere å bruke en VPN fremfor alt annet.

Nå som du har en god oversikt over de ulike verktøyene som kan bidra til å forbedre ditt digitale personvern og sikkerhet, la oss se på noen populære tjenester:

Dynamiske DNS-leverandører

Med en dynamisk DNS kan du bruke et lett gjenkjennelig navn i stedet for dynamiske IP-adresser. Dette er spesielt nyttig for webansvarlige og brukere som har sikkerhetskameraer, flere tilgangspunkter, og mer.

#1. Dynu

Dynu er en helt gratis dynamisk DNS-tjeneste med et brukervennlig kontrollpanel.

Den er spesielt godt egnet for webansvarlige som ønsker å bruke den med sin nettside for å sikre god oppetid.

#2. Ingen IP

Ingen IP er en annen gratis dynamisk DNS-leverandør for brukere som vil sette opp sikkerhetskamera eller fjernstyre en datamaskin.

De tilbyr også et eget VPN-alternativ hvis du er interessert.

Smarte DNS-leverandører

Disse DNS-tjenestene gir deg de beste funksjonene som er tilgjengelige i en smart DNS:

#1. Unlocator

Unlocator er en imponerende smart DNS som gir deg alt du trenger for en privat nettopplevelse. Den gir deg også en forbedret internetthastighet.

Selv om den ikke er spesifikt rettet mot å legge til filtreringsregler, hjelper den deg med å oppheve blokkeringen av strømmetjenester og kanaler.

Tjenesten støtter alle de største plattformene, inkludert Android, iOS, Windows, Amazon og macOS.

#2. KeepSolid

KeepSolid fokuserer på å fjerne blokkering av videostrømmesider. Du kan dermed forvente en raskere internettopplevelse.

Du kan starte med en prøveperiode. Det eneste du trenger å gjøre er å installere appen, som er tilgjengelig for Android, iOS, macOS og Windows.

VPN-leverandører

Du kan forvente det beste innen VPN-sikkerhet og personvern fra disse plattformene:

#1. ExpressVPN

ExpressVPN er en av de mest populære VPN-leverandørene på grunn av sin hastighet og mange serverplasseringer.

Sammenlignet med de fleste VPN-er, klarer ExpressVPN å ha en minimal innvirkning på internetthastigheten din, samtidig som den tilbyr en sikker og trygg opplevelse.

I tillegg til det store antallet serverplasseringer, støtter den et bredt spekter av enheter, inkludert rutere og Linux.

Det er også verdt å nevne at ExpressVPN er kjent for sin raske kundestøtte når du trenger hjelp.

#2. NordVPN

NordVPN er en funksjonsrik VPN som også kan oppdage skadelig programvare og blokkere sporingsverktøy.

Selv om de ikke tilbyr kundestøtte døgnet rundt, har de ofte gode tilbud på tjenesten.

Du kan også installere den på en ruter eller på enheter som iOS, Android, Windows, macOS og Linux.

Oppsummering

Hvis du aldri har brukt en egendefinert DNS eller VPN, anbefaler jeg at du starter med å bruke en gratis personvernfokusert DNS, som Cloudflare eller Quad9. Deretter kan du utforske andre tilgjengelige alternativer.

Hvis du trenger dynamiske IP-adresser, kan du vurdere de alternativene vi har foreslått ovenfor.

For brukere som ønsker å oppheve blokkering av strømmetjenester, burde en smart DNS være tilstrekkelig.

Men dersom du ønsker fullstendig beskyttelse for nettverket ditt og ditt digitale personvern, er en VPN som ExpressVPN et must.

Du kan også utforske noen av de beste VPN-ene for bedrifter for å beskytte nettverket ditt og dine data.