Interessen for smarthjemsenheter kan i første omgang være drevet av nysgjerrighet. Men disse produktene kan vise seg å være langt mer anvendelige enn man kanskje umiddelbart forestiller seg.
Når man tenker på styring av smarthjemsenheter, ser mange for seg muligheten til å kontrollere dem via smarttelefonen eller ved hjelp av stemmekommandoer med Alexa eller Google Assistant.
Dette er helt korrekt, og det utgjør kjernen i hvordan man samhandler med smarthjemsenheter. Men det finnes også mange andre muligheter. La oss utforske noen spennende måter å forbedre smarthjemopplevelsen på.
Automatisering av enheter
Det er utvilsomt praktisk å kunne styre termostaten og lysene dine med telefonen, spesielt når du er utenfor hjemmet. Men den virkelig kraften ligger i muligheten til å slippe å styre dem manuelt i det hele tatt.
I et ideelt smarthjem er alt automatisert. Enhetene tilpasser seg selv basert på forhåndsdefinerte parametere. Automatiseringen kan skje på ulike måter, som bevegelse, tidsplaner, geografisk plassering (geofencing) eller en utløsende handling.
Du kan til og med automatisere funksjoner i hjemmet uten å investere store summer i avanserte smarthjemsenheter. Enkle løsninger som tidsbrytere, fjernkontrollerte stikkontakter og bevegelsessensorer for lysbrytere er rimelige alternativer som gir en flott introduksjon til smarthjemsteknologien.
Sammenkobling av enheter
En annen verdifull egenskap ved smarthjemsenheter er muligheten til å koble dem sammen for å utføre flere oppgaver samtidig.
I stedet for å manuelt justere lys, termostat og andre enheter enkeltvis, kan du for eksempel starte en enkelt kommando som setter i gang flere handlinger. Du kan for eksempel definere en rutine som stiller inn alle enheter etter dine preferanser når du forlater hjemmet eller skal legge deg.
Noen enheter støtter direkte integrasjon med andre produkter, men du kan også benytte tjenester som IFTTT eller Stringify for enda mer fleksibilitet. Med disse tjenestene kan du koble sammen smarthjemsenheter som normalt ikke ville kunne samarbeide, og få dem til å utføre visse oppgaver med en enkel kommando. Et eksempel kan være at lysene blinker når Alexa-timeren ringer, eller at lysene slås på når Wi-Fi-kameraet oppdager bevegelse.
Bruk av Hvis/Når-kommandoer
Dette prinsippet ligner på forrige avsnitt, men trenger ikke nødvendigvis å være avhengig av selve enhetene. Enkelte smarthjemsenheter tillater styring basert på diverse kriterier, som tid på døgnet, utendørstemperatur, termostatinnstilling og lignende.
Med IFTTT kan du for eksempel programmere den smarte termostaten til å slå seg av automatisk når utetemperaturen når et visst nivå. Hvis du har klimaanlegget på, men temperaturen ute er for eksempel 18 grader (noe som sannsynligvis er kjølig nok uten klimaanlegg), kan termostaten slås av, og du kan til og med motta en melding som anbefaler deg å åpne vinduene.
Tilsvarende kan du programmere utendørsbelysningen til å slå seg av og på automatisk basert på soloppgang og solnedgang. Ikke alle smarthjemsenheter har denne funksjonen, men i det minste med Wink vil systemet spore din posisjon og beregne soloppgang og solnedgang i ditt område. Deretter vil den styre smartpæren i utelampen din tilsvarende.
Konklusjonen er at det finnes langt flere måter å styre smarthjemsenheter på enn man kanskje forestiller seg. De er ikke bare enheter du kan styre fra telefonen, men snarere et verktøy som kan kontrolleres på mange forskjellige måter. Noen ganger trenger du ikke å styre noe i det hele tatt. Du definerer bare parametrene, og lar systemet automatisere prosessene. Det er her smarthjemteknologien virkelig utmerker seg.