Stopp WhatsApp-svindel: Slik beskytter du deg!

La oss utforske forskjellige typer svindel som forekommer på WhatsApp og hvordan du kan beskytte deg mot dem.

En melding som denne kan dukke opp: «Hei mamma, det er Amelia. Jeg har mistet telefonen min og bruker en annen nå. Kan du være så snill å betale en faktura på 1600 euro for meg? Det haster veldig!» Lily, moren hennes, mottok denne beskjeden på WhatsApp i desember 2022.

Siden Amelia ofte ba om penger, overførte hun pengene til en tredjepart og ga datteren beskjed om at betalingen var utført.

«Jeg er opptatt nå, vi kan snakkes senere», svarte «Amelia» tilbake.

Lily ble mistenksom og ringte Amelia på hennes «gamle» telefonnummer. Datteren bekreftet at det ikke var henne som hadde skrevet meldingen og at hun hadde blitt utsatt for en WhatsApp-svindel.

Selv om navnene er oppdiktede, er selve historien dessverre ekte.

Et annet offer, Valerie (hennes virkelige navn), ble lurt for 2000 euro i en lignende svindel via WhatsApp. Svindleren utga seg for å være hennes sønn, som er forretningsmann og har bedt om penger fra henne tidligere.

Men identitetstyveri er ikke den eneste metoden svindlere bruker på WhatsApp. Mange vanlige nettsvindel trikser uskyldige mennesker til å gi fra seg sine hardt opptjente penger eller deres personlige informasjon, som deretter selges på det mørke nettet.

Beklageligvis finnes det ingen universell løsning for å beskytte deg mot disse truslene. Visse antivirusprogrammer kan advare deg hvis du besøker skadelige lenker, men ingen hindrer deg fra å overføre penger til svindlere om du ønsker det.

Derfor er kunnskap og informasjon vårt viktigste forsvar.

I de neste avsnittene skal vi se på noen av de vanligste svindelmetodene på WhatsApp, og hva du kan gjøre med dem – utover å bare blokkere det ukjente nummeret.

Ulike WhatsApp-svindelmetoder

Utfordringen med WhatsApp er at du kan sende meldinger til hvem som helst, selv om du ikke har personen lagret i kontaktlisten din. Kriminelle utnytter denne muligheten til å sende ut mange meldinger og velge ut de som ser sårbare ut etter mange runder med sosial manipulasjon.

Hovedmålet er å få tak i personlig informasjon, som for eksempel kredittkortnumre og fødselsnumre, eller å få deg til å installere en falsk app som gir svindlerne permanent tilgang til enheten din.

La oss se nærmere på noen av de vanligste typene svindel og hvordan de opererer.

Svindel med falsk identitet

Som nevnt tidligere, er dette en metode der du mottar en tilfeldig WhatsApp-melding fra noen som utgir seg for å være «en du kjenner». Dette er i bunn og grunn en form for tekstbasert identitetstyveri.

Dessverre viser rapporter (fra The Guardian) at svindlerne ofte har en viss bakgrunnskunnskap om sine ofre. Eller de kan rett og slett være heldige og sende svindelmeldinger til noen som tidligere har gjennomført lignende legitime transaksjoner.

Bildekreditt: tipsbilk.net.com

For å unngå å bli lurt på denne måten, bør vi behandle alle WhatsApp-meldinger fra ukjente som et faresignal. Hvis du mottar en melding fra et ukjent nummer, bør du prøve andre kommunikasjonsmetoder (for eksempel sosiale medier) for å bekrefte identiteten før du imøtekommer forespørselen.

Falske installasjoner

Denne kategorien gjelder hovedsakelig for Android-brukere, ettersom Apple ikke tillater sidelasting av apper.

Her blir ofrene overtalt til å installere farlige APK-filer (Android-filformat) som presenteres som oppdateringer fra offisielle WhatsApp-kontoer (med samme logo) eller fra kjente finansinstitusjoner.

Bildekreditt: tipsbilk.net.com

Når en slik applikasjon er installert, blir smarttelefonen et åpent mål. Avhengig av appen, kan alt fra kontakter, samtalelogger og meldinger til alt du gjør på telefonen, overvåkes og registreres av svindlerne. Informasjonen som eksponeres kan også inkludere passord og annen sensitiv informasjon du får tilgang til via smarttelefonen din.

Svindel med bekreftelseskoder

Husker du hvordan du opprettet din WhatsApp-konto?

Du oppga telefonnummeret ditt og mottok en bekreftelseskode via SMS som ble automatisk lest. Hvis du derimot setter opp kontoen på en annen enhet enn den som huser sim-kortet, må du skrive inn koden manuelt.

I denne svindelmetoden kontakter svindlerne deg via SMS, WhatsApp eller en telefonsamtale og ber deg om å oppgi bekreftelseskoden som de angivelig «ved et uhell sendte» til ditt nummer.

Bildekreditt: tipsbilk.net.com

En intetanende person kan dele koden med svindleren (som kan utgi seg for å være kundestøtte), og dermed gi dem tilgang til hele WhatsApp-samtaleloggen din, eller i det minste en legitim WhatsApp-konto som de kan bruke til å svindle dine kontakter ved å utgi seg for å være deg.

Det er viktig å huske at svindel ikke er begrenset til kun din WhatsApp-konto; andre sosiale mediekontoer kan også bli målrettet og hacket. Derfor er pålitelige løsninger for å beskytte deg mot identitetstyveri på nettet svært viktig.

Jobbsvindel

Svindlere kan oppføre seg som om de er EKTE arbeidsgivere (i noen dager).

Dette gjør det mer vanskelig å oppdage enn en direkte pengeforespørsel. I dette tilfellet kan du bli tilbudt en jobb, ofte så enkel som å like, følge eller kommentere tilfeldige profiler i sosiale medier. Deretter vil de faktisk betale deg for det.

Det er her svindelen begynner. De kan be deg om å betale et visst beløp for å «låse opp» mer lukrative oppgaver. Siden du allerede har fått betalt tidligere, vil du kanskje ikke være like mistenksom.

Kilde: Reddit.com

Selv om du kan spille med på leken frem til de ber om en «forhåndsbetaling», anbefaler jeg at du styrer unna denne typen tilbud.

Kriminelle har som regel ingen etiske grenser og kan gå veldig langt, noe som kan være en traumatisk opplevelse for ofrene. Vær også klar over at seriøse bedrifter ikke rekrutterer på denne måten. Det beste du kan håpe på er å bli kontaktet via sosiale medier for et intervju på nett eller fysisk, som kanskje kan føre til en jobb.

Hvis tilbudet derimot virker veldig fristende, bør du be dem om å oppgi sine profiler på sosiale medier. Sjekk hvem som egentlig står bak meldingen, undersøk bedriftens profil på ulike sosiale mediekanaler, og husk at du aldri skal betale for å få betalt.

Romantikk- og investeringssvindel

Hvis folk mister sparepengene sine på grunn av svindel, er dette vanligvis årsaken, ikke bare på WhatsApp, men også på de fleste andre kommunikasjonskanaler.

Dette er et globalt problem der uskyldige mennesker (som regel eldre eller personer i 40-50-årene) blir lokket inn i falske kjærlighetsforhold på nettet, og deretter følelsesmessig manipulert til å investere i useriøse pyramidespill.

Svindelen begynner som regel med en tilfeldig melding. Du svarer at det er feil nummer, de beklager, og det som følger er et forsøk på å starte en helt normal samtale.

Situasjonen utvikler seg raskt, og du opplever en helt spesiell emosjonell tilknytning som fort tolkes som ekte lykke.

I en annen variant av den samme svindelmetoden møter du noen via en datingapp. Forholdet eskalerer, og svindleren foreslår å gå over til WhatsApp for å ha en mer personlig samtale.

Til slutt aksepterer du at ikke alt er falskt, og tenker at noen ganger møter man gode mennesker ved en tilfeldighet (også via WhatsApp), og dermed slipper du ned garden.

Det er akkurat på dette tidspunktet din «kjæreste» introduserer deg for sin lukrative investeringsportefølje, og oppfordrer deg til å investere på samme måte. Alternativt kan de utgi seg for å være militært personell i et krigsherjet land, som trenger penger desperat, og at kun du kan hjelpe dem.

Bildekreditt: tipsbilk.net.com

Du kan lese om et tilfelle av denne type WhatsApp-svindel fra en Redditor her.

Du lurer kanskje på hvorfor folk lar seg lure av dette? Det er fordi denne type svindel er som regel svært godt planlagt, og svindlerne bruker lang tid (noen ganger flere måneder) før de setter sin siste felle. Dette gjør det svært vanskelig for offeret å si NEI, selv om de føler at noe er galt. Investeringssvindel er ofte den vanligste formen for kryptovalutasvindel.

Mitt råd? I disse tider med fjernarbeid og antatt globalisering, bør du være forsiktig og ikke dele dine følelser for lett.

Modifiserte versjoner

Har du hørt om WhatsApp Gold, WhatsApp Pink eller WhatsApp Plus?

WhatsApp-brukere mottar ofte meldinger om at det finnes en ny versjon tilgjengelig. Meldingene kan inneholde en lenke for å laste ned en oppdatering, eller en APK-fil som sendes direkte.

Dette dukket først opp i 2016 med følgende melding:

"Hey Finally Secret WhatsApp golden version has been leaked. This version is used only by big celebrities. Now we can use it too." Click this Link to download.

WhatsApp har senere bekreftet at det ikke finnes en slik oppdatering og at dette er en svindel for å lure folk til å laste ned skadelig programvare på enhetene sine.

Uansett bør man unngå slike «oppdateringer» og heller besøke den offisielle WhatsApp-nettsiden for informasjon.

Lotteri- og veldedighetssvindel

Lotterisvindel tilbyr enorme pengebeløp til «vinneren» (deg). Denne ondsinnede metoden utnytter kjente selskapers omdømme ved å bruke deres navn eller logo for å gjøre det enklere for brukeren å stole på avsenderen.

Deretter blir brukeren bedt om å klikke på en lenke som leder til et nettsted som ser legitimt ut.

Deretter følger et skjema som ber om sensitiv personlig informasjon, som fødselsnummer eller kredittkortnummer. I tillegg forsøker noen svindlere å overtale sine ofre til å betale en registreringsavgift eller skatt for å få utbetalt «jackpotten».

Det er unødvendig å si at det aldri har vært noe lotteri og at offeret rett og slett blir svindlet for pengene de har betalt.

Veldedighetssvindel spiller derimot på dine medmenneskelige følelser ved å be om donasjoner. Slike meldinger kan inneholde falske bilder eller tekst om den «gode saken» og lenker for å donere så lite som 10 dollar.

Det er imidlertid stor sannsynlighet for at de tilknyttede nettstedene ikke er ekte og kan stjele din økonomiske informasjon via falske betalingskanaler. Det lureste er å gjøre grundig research på veldedighetsorganisasjonen og heller donere direkte på deres offisielle nettsider.

Flere svindelmetoder kan dukke opp!

Dessverre er ikke denne listen over WhatsApp-svindelmetoder uttømmende. Svindelmetodene utvikler seg stadig, og meldingsplattformen brukes kun som et medium for å spre svindelen.

Selv om WhatsApp-meldinger i seg selv ikke er farlige, bør man utvise forsiktighet når man mottar meldinger fra ukjente. Svindlerne kan være overbevisende og bruke frykt for å få det de ønsker av uskyldige mennesker. De eneste forsvarsmekanismene en gjennomsnittlig bruker har, er årvåkenhet og bevissthet, da det ikke finnes noen antivirusprogramvare som kan beskytte deg mot dette.

Det finnes mange Redditors som deler skjermbilder av svindlere som de har tullet med for å gi dem en lærepenge. Likevel er det beste jeg kan anbefale å bare blokkere svindlerne og dele skjermbildene i dine egne kontakter for å skape bevissthet.

Senk aldri guarden, og stol på intuisjonen din.

PS: Du kan bruke disse appene til å sjekke (svindler)telefonnumre.