Programvareutvikling er et bredt felt som omfatter programvareingeniører, webutviklere, dataanalytikere og mange andre spesialister. For å effektivisere utviklingsprosessen, trenger utviklere tilgang til en rekke verktøy og plattformer. Blant de mest populære skybaserte alternativene for samarbeid og lagring av kodebaser (repositories) finner vi GitHub og GitLab.
Disse plattformene tilbyr et trygt sted for lagring av kode, tilrettelegger for teamarbeid, gir oversikt over problemer og forenkler håndtering av pull-forespørsler. Både GitHub og GitLab dekker disse behovene på en effektiv måte.
Selv om de har noen fellestrekk, er det også markante forskjeller mellom de to. GitHub har et brukerantall på over 100 millioner, mens GitLab kan skilte med mer enn 30 millioner registrerte brukere.
Denne artikkelen gir en oversikt over hvordan GitHub og GitLab fungerer, deres likheter, forskjeller og typiske bruksområder.
Introduksjon til GitHub
GitHub er en skybasert tjeneste som er utviklet for å hjelpe utviklere med å organisere, lagre og spore endringer i sin kode. Det er enkelt å opprette en konto på denne webbaserte tjenesten, noe som gjør den populær blant utviklere over hele verden. GitHub kan benyttes gratis, eller man kan velge betalte abonnementer for å få tilgang til flere funksjoner.
GitHub fungerer som et sosialt nettverk for programmerere. Som utvikler kan du velge om dine kodebaser skal være offentlige eller private. Offentlige kodebaser gjør det mulig for andre å se arbeidet ditt, noe som er en utmerket måte å bygge opp en portefølje på.
Hvordan fungerer GitHub?
GitHub brukes til å lagre, administrere og overvåke endringer i en kodebase. For å gjøre dette, må det kobles til Git. Git og GitHub er separate plattformer. Git er en åpen kildekode applikasjon for versjonskontroll som forenkler sporing og håndtering av filer.
Dersom et distribuert team arbeider med et stort prosjekt, kan teamlederen opprette en kodebase og gi tilgang til de forskjellige teammedlemmene. Medlemmene kan opprette separate grener og distribuere koden til sine lokale maskiner.
Hvert medlem kan jobbe uavhengig med ulike filer på sin lokale maskin. De benytter Git for å spore endringer i koden. Når de er ferdig, vil de sende koden til sine respektive kodebaser, sammenligne endringene og slå de sammen hvis alle betingelser er oppfylt. GitHub gir utviklere mulighet til å spore kodeendringer, samarbeide og håndtere pull-forespørsler.
Fordeler med å bruke GitHub
- Skybasert: Du får tilgang til dine GitHub-prosjekter fra alle enheter og fra hvor som helst i verden så lenge du har internettforbindelse.
- Enkel filhåndtering: Et typisk utviklingsprosjekt består av mange filer. GitHub forenkler håndteringen av disse filene gjennom et grafisk brukergrensesnitt bygget på toppen av Git.
- Forbedret samarbeid: Utvikling handler om samarbeid. GitHub forenkler opprettelsen av grener, håndtering av pull-forespørsler og sporing av endringer i kodebasen. Du kan også tilordne ulike rettigheter til de ulike teammedlemmene for å unngå konflikter.
- Brukervennlig: Git kan virke teknisk, siden det er kommandolinjebasert. GitHub derimot er GUI-basert, noe som gjør det enkelt for brukere å spore, håndtere og lagre kodebaser med noen få klikk.
- Sosialt nettverk: Utviklere kan presentere og diskutere sin kode med andre på GitHub.
Begrensninger ved GitHub
- Mangler innebygde funksjoner for kodekontroll.
- Er avhengig av tredjepartsintegrasjoner for CI/CD-prosesser.
- Tilbyr begrensede selvhostingtjenester, som ikke er ideelt for organisasjoner som ønsker å ha dataene sine lokalt.
- Begrensede funksjoner for private kodebaser i gratisabonnementet.
Introduksjon til GitLab
GitLab er en DevSecOps-plattform (Development, Security, and Operations). Denne plattformen automatiserer sikkerhetsintegrasjonen i alle utviklingsfasene, fra tidlig design til programvarelevering.
GitLab er basert på Git. Plattformen er designet for å gjøre det enkelt å håndtere, spore og distribuere kodebaser i skyen. GitLab gir utviklere mulighet til å sette opp private og offentlige kodebaser for å imøtekomme ulike behov. Plattformen tilbyr både gratis og betalte abonnementer med ulike funksjoner.
Hvordan fungerer GitLab?
GitLab er en helhetlig plattform som støtter deg gjennom hele appens livssyklus, fra idé til tilbakemeldingsfasen. Dersom dere jobber som et team, kan medlemmene opprette grener (kopier) av originalen og jobbe uavhengig.
Når medlemmene har gjort endringer i sine grener, sender de disse endringene inn, som så godkjennes. Etter godkjenning sendes en sammenslåingsforespørsel, og prosessen fortsetter.
GitLab fungerer som en skylagring, noe som gjør det enkelt å spore endringer og skape et samarbeidsmiljø.
Fordeler med å bruke GitLab
- Rask programvarelevering: GitLab lar deg automatisere programvareleveringsprosessen. Dette eliminerer mye manuelt arbeid og gir deg mer tid til å fokusere på utvikling.
- Innebygd sikkerhet: Med DevSecOps-tilnærmingen sikres kontinuerlig sikkerhet i alle faser av utviklingen, slik at du ikke trenger å vente til programvaren er ferdig før sikkerhetstestingen starter.
- Sikrer samsvar: Definer reglene, og GitLab vil sikre samsvar på tvers av ulike nivåer.
- Forbedret samarbeid: Inviter teammedlemmer og bidragsytere til dine kodebaser og arbeid mot et felles mål.
Begrensninger ved GitLab
- Kan være komplisert for mindre prosjekter på grunn av de mange funksjonene.
- Tilbyr få integrasjoner, siden den har innebygde CI/CD-verktøy, noe som begrenser brukere som ønsker tredjepartsverktøy.
- Har en betydelig læringskurve på grunn av alle funksjonene.
GitHub vs. GitLab: Likheter
Selv om plattformene er forskjellige i definisjon og funksjonsmåte, deler de noen likheter:
- De utvider bruken av Git.
- De tillater samarbeid.
- De integrerer ulike tjenester og verktøy i programvareutviklingsprosessen.
- Begge tilbyr statiske nettsider, GitHub Pages for GitHub og GitLab Pages for GitLab.
- Begge plattformene lar deg benytte eksterne verktøy som Jira for problemsporing.
GitHub vs. GitLab: Forskjeller
GitHub og GitLab gir brukerne mulighet til å lagre, håndtere og spore kodebaser fra deres GUI og kommandolinjegrensesnitt. Det er likevel noen forskjeller:
Kontinuerlig integrasjon/kontinuerlig levering (CI/CD)
GitHub gir utviklere frihet til å velge CI/CD-verktøy. Du må integrere tredjepartsverktøy som TravisCI eller Jenkins for å forenkle programvareutviklingen.
GitLab tilbyr innebygde CI/CD-verktøy. Denne funksjonen gjør plattformen populær blant DevOps-ingeniører som trenger å ha oversikt over en applikasjons livssyklus. Du kan også enkelt integrere GitLab med tredjepartsverktøy som Codeship og Jenkins.
Prissetting
GitHub tilbyr et gratis abonnement der utviklere kan opprette ubegrenset antall kodebaser. Brukere kan også opprette private kodebaser i gratisabonnementet, men med begrensede funksjoner. GitHub tilbyr også betalte abonnementer fra $3,67 per bruker per måned, som passer for team og organisasjoner.
GitLab har et gratis abonnement som gir 5 GB lagringsplass. Dette abonnementet har alle de viktigste funksjonene du trenger som enkeltperson. Betalte abonnementer på GitLab starter fra $29/måned/bruker. De betalte abonnementene har avanserte CI/CD-regler; du kan angi godkjenningsregler for sammenslåingsforespørsler.
Problemsporing
GitHub har en innebygd problemsporingsfunksjon, som gjør det enkelt å opprette, spore og administrere problemer. Verktøyet er visuelt tiltalende og har funksjoner som mottakere, milepæler og etiketter. Som teamleder har du oversikt over hva hvert enkelt teammedlem arbeider med. Teammedlemmene kan også opprette problemer og merke dem.
GitLab bruker «Issues»-funksjonen for å spore alle problemer. Denne funksjonen gjør det mulig å diskutere og dele forslag med teammedlemmer og eksterne samarbeidspartnere.
Import og eksport
GitHubs importfunksjon gjør det enkelt å raskt importere eksisterende prosjekter fra versjonskontrollplattformer som Mercurial og Subversion. Denne funksjonen lar deg også flytte prosjektene dine til andre plattformer.
GitLab lar deg importere prosjekter fra plattformer som GitHub, Bitbucket Server, Bitbucket Cloud eller ved hjelp av en manifestfil. Du kan bruke tilgjengelige importører eller migrere ved hjelp av en API. Valg av migrasjonsmetode vil avhenge av prosjektets natur.
Arbeidsflyt
GitHub fokuserer på hastighet i arbeidsflyten. Du kan opprette nye grener, som du kan slå sammen med hovedgrenen når du er ferdig med utviklingen. Hovedgrenen er alltid klar for utvikling. GitHub er egnet for små prosjekter på grunn av fokuset på hastighet.
GitLabs fokus er på pålitelighet. Du kan opprette flere stabile grener fra masteren. Plattformen tillater testing i flere trinn. En slik tilnærming kan bremse utviklingsprosessen for mindre team.
Integrasjoner
GitHub støtter mange integrasjoner for verktøy som trengs i applikasjonsutviklingen. Du kan enkelt integrere problemsporere eller verktøy som bistår med utvikling. Alle verktøyene du trenger er listet opp i markedsplassen. Utviklere kan lage apper og liste dem i markedet så lenge de gir verdi for brukerne.
GitLab er mer en samlet plattform. Den integreres også med eksterne tjenester for å forbedre arbeidsflyten. Du trenger kanskje ikke å integrere med tredjepartsverktøy, siden GitLab har innebygde CI/CD-funksjoner. Integrasjonene som GitLab tilbyr er likevel færre enn de på GitHub.
GitHub vs. GitLab
Funksjon | GitHub | GitLab |
Samarbeid | Ja. Du kan invitere teammedlemmer til å bidra til et prosjekt | Ja. Du kan invitere teammedlemmer til å bidra til et prosjekt |
CI/CD | Tredjepartsverktøy som Jenkins | Innebygde CI/CD-verktøy |
Import/Eksport | Ja | Ja |
Problemsporing | Innebygde og tredjepartsverktøy | Støtte for innebygde og tredjepartsverktøy |
Gratis abonnement | Ja. Betalte abonnementer fra $3,67 | Ja. Betalte abonnementer fra $29 |
Selvhosting | Nei | Ja |
Opprettet år | 2008 | 2011 |
Statiske sider | GitHub Pages | GitLab Pages |
Når du skal bruke GitHub
Dette er tilfeller der GitHub er et perfekt valg for utviklere:
- Lagring av åpen kildekode-prosjekter: GitHub passer for utviklere som ønsker at prosjektene deres skal være tilgjengelige for publikum.
- Versjonskontroll: GitHub bruker Git som versjonskontroll, og du kan dermed administrere pull-forespørsler og spore endringer ved å bruke denne plattformen.
- Integrasjoner: GitHub har en stor markedsplass og integreres med nesten alle appene du trenger i programvareutviklingen.
- Når du ser etter et stort fellesskap: GitHub er den mest populære lagringstjenesten med et stort fellesskap.
Når du skal bruke GitLab
- DevOps: De innebygde CI/CD-løsningene i GitLab er et godt valg for DevOps-ingeniører.
- Containerisering: Hvis du har delt opp appen din i små deler og bruker containeriseringsplattformer som Kubernetes og Docker, vil GitLab være et godt valg siden den integreres sømløst.
- Åpen kildekode-prosjekter: Du kan lagre kildekoden offentlig på GitLab.
- Når du ser etter avansert sikkerhet: Denne plattformen lar deg automatisere sikkerheten og personvernet til applikasjonen din gjennom ulike funksjoner, tilgangskontroll og obligatorisk kodevurdering i appens livssyklus.
Konklusjon
Både GitHub og GitLab tilbyr kraftige kodeadministrasjonsfunksjoner. Valget avhenger av prosjektets natur, dine preferanser og funksjonene du leter etter. GitHub er ideelt hvis du vil ha en plattform med mange integrasjoner, et brukervennlig grensesnitt og et stort fellesskap. GitLab passer for brukere som ønsker CI/CD-verktøy innebygd.
Lær mer om GitLab i vår omfattende artikkel.