Windows

Vil ikke Windows 10 starte opp? 12 rettelser for å få PC-en i gang igjen

Viktige takeaways

  • Begynn med de enkleste rettelsene, og flytt deretter gradvis til de mer komplekse.
  • Prøv å starte opp i sikkermodus, som kan fikse oppstartsproblemer. Bruk Windows Recovery eller lag en Windows 10-gjenopprettingsstasjon.
  • Sjekk batteriet og laderen hvis den bærbare datamaskinen ikke starter. Sørg for at du tester ett element om gangen og bruk riktig strømadapter.

Vil ikke Windows 10 starte opp? Det er skummelt, men fortvil ikke hvis den bærbare datamaskinen eller PC-en din ikke starter. Det er mange rettelser der ute. Trikset er å vite hvilken løsning som skal brukes først. Vårt råd er å begynne med de mest enkle rettelsene og gå videre til de vanskeligere.

1. Koble fra alle USB-enhetene dine

Et alvorlig problem med Windows 10-oppdateringer er at datamaskinen noen ganger ikke starter opp på grunn av en konflikt med en USB-enhet. Du kan løse dette problemet ved å koble fra alle USB-enheter (og andre unødvendige eksterne enheter) og starte datamaskinen på nytt. I noen tilfeller kan bare det å koble fra USB-enheten løsne en fastkjørt lasteskjerm.

Hvis det ikke fungerer, kobler du enhetene til igjen. Hvis det fungerer, kan du fortsatt koble til USB-enhetene på nytt.

2. Prøv Windows sikkermodus

En annen superenkel løsning for Windows 10-oppstartsproblemer er sikkermodus.

Sikkermodus er et alternativt oppstartsskjema som starter datamaskinen med et minimum av programvare og drivere. Den endrede oppstartsprosessen kan omgå driver- og programvareproblemer. Det rare er at noen ganger starter datamaskinen i sikkermodus kan løse oppstartsproblemer. Det er uklart hvilke prosesser som kjører i sikkermodus, men erfaring har lært meg at det er en praktisk og enkel løsning.

Du kan ha problemer med å gå inn i sikkermodus hvis datamaskinen ikke starter opp. Det er to relativt enkle måter å komme inn i det på.

Metode 1: Gå inn i sikkermodus fra Windows Recovery

Noen ustartbare datamaskiner fryser på startskjermen i Windows.

Du kan imidlertid tvinge datamaskinen til å gå inn i sikkermodus ved å avbryte oppstartsprosessen tre ganger på rad ved å holde strømknappen nede, og automatisk utløse Windows Recovery. Når Windows Recovery-menyen vises, gjør du følgende:

Fra gjenopprettingsvinduet Velg et alternativ velger du Feilsøking, Avanserte alternativer og Oppstartsinnstillinger.

Fra Oppstartsinnstillinger kan du starte datamaskinen på nytt i sikkermodus, enten med Internett-aktivert eller deaktivert. Begge alternativene bør fungere.

GRATIS JUKSEARK: Den ultimate listen over nyttige Windows Alt-koder

Metode 2: Sikker modus med en Windows 10-gjenopprettingsstasjon

Hvis du ikke kan gå inn i sikkermodus, må du opprette en Windows 10 USB-gjenopprettingsstasjon. Gjenopprettingsstasjonen inneholder Windows 10-gjenopprettingsmiljøet – som pleide å være tilgjengelig ved å trykke på F8 ved oppstart. Dessverre bestemte Microsoft seg for å eliminere denne funksjonen.

Oppretting av en gjenopprettingsstasjon krever en annen Windows 10- eller 11-datamaskin og en USB-stasjon med minst 1 GB lagringsplass. Hvis du vil lage en systemsikkerhetskopiering (du vil se et alternativ for å sikkerhetskopiere systemfiler til gjenopprettingsstasjonen), trenger du minst 16 GB lagringsplass.

Start Kontrollpanel > Opprett en gjenopprettingsstasjon.

  Reparer 0x80070032 Forza Horizon 5-feil i Windows 10

Følg deretter instruksjonene.

Etter å ha opprettet gjenopprettingsstasjonen, kan du bare starte datamaskinen fra den hvis du har slått på USB-stasjoner som oppstartbare fra POST-miljøet, også kjent som UEFI eller BIOS. Etter at du har aktivert USB-stasjoner som oppstartbare, setter du stasjonen inn i datamaskinen og starter på nytt (dette kan kreve å trykke på tilbakestillingsknappen eller holde strømknappen nede i noen sekunder).

Det er også verdt å nevne at en fullstendig installerbar kopi av Windows 10 opprettet med Windows 10 Media Creation Tool tilbyr de samme funksjonene som en gjenopprettingsstasjon.

3. Sjekk batteriet og laderen

Hvis den bærbare datamaskinen ikke starter, kan problemer med batteri eller strømadapter forårsake problemet. For eksempel, hvis du ikke bruker riktig strømadapter, kan det hende at den ikke har nok watt til å fullføre en oppstartssyklus. Videre kan en sviktende strømforsyning sende ut en inkonsekvent spenning, noe som fører til stabilitetsproblemer, spesielt ved oppstart. Hvis en utilstrekkelig strømforsyning eller batteri er problemet, vil du oppleve en krasj (i stedet for å fryse) under oppstartsprosessen.

Sjekk at kabelen fungerer ved å prøve den ut på en annen bærbar datamaskin hvis begge bærbare datamaskiner bruker samme spenning. Husk imidlertid at bruk av en utgangsstrømforsyning med høyere spenning på et system med lavere spenning kan skade datamaskinen.

Et annet alternativ er å fjerne systemets batteri (hvis det er avtakbart) og koble det til en strømkilde.

Nøkkelen her er å sikre at du kun tester ett element til enhver tid. Hvis strømproblemer forstyrrer oppstarten, må du vite om batteriet eller strømadapteren er årsaken. Vi har dekket utskifting av batteri til bærbar PC eller feilsøking av defekt maskinvare.

4. Slå av Fast Boot

En innstilling i BIOS eller UEFI kalt Fast Boot lar Windows 10 starte raskere ved å forhåndslaste drivere. Dessverre kan Windows Update bryte Fast Boot-kompatibiliteten. Heldigvis kan du slå Fast Boot på og av gjennom BIOS i stedet for fra innsiden av Windows 10.

Metoden for å gå inn i BIOS/UEFI-skjermen varierer mellom PC-merker. For de fleste bør det å trykke på Delete-tasten under oppstart komme inn i BIOS. De to andre tastene som kan fungere er F2 og Escape.

Etter å ha gått inn i BIOS eller UEFI, er Fast Boot-alternativet vanligvis en del av de avanserte alternativene, selv om det kan være hvor som helst.

Hvis du ikke ser noen Fast Boot-oppføring, ble datamaskinen din laget før 2013, siden de ikke inkluderte et Fast Boot-alternativ.

5. Sjekk dine andre BIOS/UEFI-innstillinger

En feilkonfigurert BIOS/UEFI kan hindre den stasjonære datamaskinen fra å starte. Noen bærbare datamaskiner har en tilgjengelig BIOS/UEFI, men mange har ikke.

BIOS/UEFI er et pre-boot miljø som inneholder maskinvareinnstillingene for datamaskinen. De er nyttige for gjenoppretting fordi de fungerer selv når Windows ikke gjør det. For å få tilgang til disse innstillingene må du starte datamaskinen i BIOS-modus. Når du er i BIOS-modus, kontrollerer du følgende innstillinger:

Sikker oppstart

Sikker oppstart med feil innstilling kan føre til at datamaskinen ikke starter. Du kan deaktivere Secure Boot i BIOS, men å gjøre det kan kreve å tilbakestille Windows 10 til fabrikkinnstillinger og/eller BIOS. Men deaktivering av sikker oppstart kan hindre deg i å oppgradere til Windows 11.

Grunnen til at Secure Boot forårsaker problemer er at den er laget for å beskytte datamaskiner mot skadelig programvare. Fordi den sjekker driverne og maskinvaren lastet av Windows ved oppstart, vil enhver driver eller maskinvarekomponent som ikke gjenkjennes av systemet generere en feil ved oppstart.

Secure Boot-innstillinger er plassert under Boot options. Du kan slå den på eller av. Den bør settes til Windows UEFI-modus i stedet for Other OS (vanligvis Linux).

  Løs TslGame.exe-applikasjonsfeil i Windows 10

Kompatibilitetsstøttemodul (CSM)

En oppstartsstasjon formatert ved hjelp av et BIOS-system krever en MBR-partisjonstabell. En UEFI-formatert disk krever en GPT-partisjonstabell. CSM lar UEFI-systemet fungere som det eldre MBR-systemet.

Relatert: Hvordan konvertere MBR til GPT uten å miste data i Windows

Tilbakestill BIOS-konfigurasjonen

Hvis BIOS-innstillingene dine er feil, men du ikke vet hvordan du fikser dem, kan det noen ganger løses problemet ved å tilbakestille BIOS/UEFI til fabrikkinnstillinger.

6. Prøv en skanning av skadelig programvare

Skadelig programvare er en viktig årsak til en uoppstartbar datamaskin. Den beste metoden for å håndtere skadelig programvare er en oppstartbar anti-malware redningsdisk. Jeg foretrekker Kasperskys gratis disk da den bare krever nedlasting av bildet og bruk av Etcher for å avbilde en flash-stasjon eller annen skrivbar disk. Etser fungerer i Windows, macOS og Linux.

Du kan deretter starte opp i den rammede datamaskinen ved å bruke redningsdisken og fjerne skadelig programvare som hindrer datamaskinen i å starte.

Vær oppmerksom på at Kasperkeys diskbilde krever et UEFI-system. Se trinn 5: Sjekk dine andre BIOS/UEFI-innstillinger for detaljer.

Nedlasting: Kaspersky Rescue Disk (Gratis)

7. Start opp til ledetekstgrensesnitt

Selv om PC-en din ikke kan starte opp i Windows, kan det fortsatt være mulig å starte opp i ledeteksten. Ved å bruke dette grensesnittet kan du utføre flere feilsøkingsprosedyrer. Du trenger Windows 10 på en oppstartbar disk eller USB-stasjon for å utføre prosedyren, så bruk en annen datamaskin til å konfigurere det før du starter.

Start datamaskinen for å starte opp til ledeteksten. Mens den initialiseres, se opp for detaljer om en kombinasjon av taster som lar deg gå inn i BIOS. Denne informasjonen leveres vanligvis sammen med leverandørlogoen.

Naviger til Boot-fanen og gjør USB- eller DVD-stasjonen til den første oppstartbare enheten. Valget ditt her vil avhenge av hvor din kopi av Windows 10 er plassert. Igjen, spesifikasjonene for denne prosessen kan variere fra ett system til et annet, så se instruksjonene på skjermen.

Deretter setter du inn disken eller stasjonen som inneholder Windows 10 i systemet, lagrer konfigurasjonen og start PC-en på nytt.

Når du blir bedt om det, bruk tastaturet til å spesifisere at du vil starte opp med disken eller stasjonen.

Angi ønsket språk, valuta og inndatapreferanser, og velg deretter Reparer datamaskinen på neste skjermbilde. Deretter velger du Feilsøking > Avanserte alternativer > Ledetekst. Du bør da se et vindu for å legge inn kommandoer.

Relatert: Hva er forskjellen mellom CHKDSK, SFC og DISM i Windows 10?

8. Bruk Systemgjenoppretting eller Startup Repair

Hvis du allerede starter opp Windows 10 fra en disk eller stasjon, er det vel verdt å bruke et par verktøy som er tilgjengelige som en del av prosessen. Når du har startet opp fra stasjonen som beskrevet ovenfor, får du tilgang til alternativer for å få PC-en tilbake på sporet. Se etter Systemgjenoppretting og oppstartsreparasjon på skjermbildet Avanserte alternativer.

Systemgjenoppretting er et verktøy som lar deg gå tilbake til et tidligere gjenopprettingspunkt når datamaskinen fungerer normalt. Det kan avhjelpe oppstartsproblemer forårsaket av en endring du har gjort i stedet for en maskinvarefeil.

Startup Repair er en generell feilsøking for problemer som hindrer Windows i å starte opp. Hvis du sliter med å finne kilden til oppstartsproblemene dine, kan kjøring av verktøyet finne en løsning.

9. Tilordne stasjonsbokstaven på nytt

Et system med mer enn én stasjon installert kan forårsake oppstartsproblemer for Windows 10-brukere hvis operativsystemvolumet (OS) har utilsiktet stasjonsbokstav. Du kan imidlertid fikse dette problemet med minimalt oppstyr ved å starte opp til ledetekstgrensesnittet.

Start opp til et ledetekstvindu som forklart ovenfor, og skriv deretter inn følgende for å kjøre diskpartisjonsverktøyet:

 diskpart 

Når dette er gjort, skriv inn listevolum for å skrive ut detaljene for alle volumene på systemet ditt. Hvis oppstartsvolumet ikke har en bokstavstasjon, må du tilordne en.

  Slik ser du Netflix i 4K på din Windows-PC

For å tilordne en bokstav til en stasjon, kan du bruke kommandoene for å velge og tilordne bokstaver.

For eksempel, hvis jeg ønsket å tilordne bokstaven E til lyd-CD-volumet i bildet ovenfor, ville jeg først angi velg volum 0 og deretter skrive inn tilordne bokstav=E for å fullføre prosessen.

Som alltid, vær veldig forsiktig når du gjør endringer i ledeteksten. Å gjøre feil her kan føre til ytterligere problemer med PC-en.

10. Erstatt Windows 10 Bootloader

Hvis du får problemer mens du prøver å installere Windows 10 på nytt, kan du støte på den nye versjonen av bootloader-verktøyet. Dette kan noen ganger forstyrre oppstart av en eksisterende kopi av Windows.

Heldigvis finnes det en relativt enkel løsning. Start opp til ledetekstgrensesnittet og skriv inn følgende:

 bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy 

Start datamaskinen på nytt, og du bør finne ut at det eldre oppstartslastergrensesnittet har erstattet Windows 10-iterasjonen. Du skal ikke ha flere problemer med å gå inn i Windows 10 sikkermodus eller få tilgang til din eksisterende OS-installasjon.

11. Prøv et tredjepartsverktøy

Å finne ut årsaken til problemet er den mest utfordrende delen av å løse oppstartsproblemer. Når systemet ikke engang kan starte opp, er det vanskelig å diagnostisere problemet. Imidlertid ringte et tredjepartsverktøy Oppstartsreparasjonsdisk kan ha mer suksess.

Boot Repair Disk er en åpen kildekode-redningsdisk som du kan bruke til å finne og fikse problemer som hindrer PC-en i å starte opp automatisk. Du trenger bare å velge om du bruker en 32-biters eller 64-biters versjon av Windows. Tester og eventuelle rettelser utføres automatisk, selv om det finnes alternativer som gir tettere kontroll.

Det garanterer ikke å fikse PC-en din, men det kan identifisere skjulte problemer.

12. Fabrikkinnstilling

Vi kommer inn på vanskeligere og destruktive reparasjonsalternativer. Bortsett fra en tilbakestilling av fabrikken, inkluderer de vanskeligere alternativene å gjenopprette og oppdatere datamaskinen. Hver har sine fordeler og svakheter.

En tilbakestilling av fabrikken ødelegger noen apper og andre data, men du kan velge å beholde noen av filene dine. En tilbakestilling av fabrikken til Windows 10 (Microsoft refererer til denne prosessen som bare «tilbakestilling») gjenoppretter datamaskinen til standard driftstilstand.

13. Reparasjonsoppdatering («Oppgradering på stedet»)

Reparasjonsinstallasjonen ligner på en tilbakestilling av fabrikken, bortsett fra på en stor måte: den installerer operativsystemet ditt fullstendig på nytt. Dessverre krever det nedlasting av hele Windows-operativsystemet, og du trenger en funksjonell Windows-datamaskin med internettforbindelse.

Denne metoden krever en funksjonell datamaskin, en DVD- eller USB-stasjon og en internettforbindelse. Mer eller mindre må du laste ned og kjøre Windows USB/DVD-nedlastingsverktøyet og bruke det til å lage et oppstartbart installasjonsprogram.

Denne metoden er ganske kompleks, men hvis du føler deg opp til det, her er hvordan du bruker oppgraderingsmetoden på stedet for å fikse Windows-korrupsjonsproblemer.

Windows 10 PC starter ikke opp? Du kan fikse det selv

Vi anbefaler å starte med de enkle reparasjonsmetodene og gå videre til de mer informasjonsdestruktive alternativene. De enkleste reparasjonene er ofte de mest vellykkede, for eksempel å fjerne USB-enheter, bruke gjenopprettingsdisker og utføre myke tilbakestillinger. De mer komplekse alternativene, for eksempel installering av reparasjon på stedet og hard tilbakestilling, vil ødelegge dataene dine og er mindre sannsynlighet for å lykkes.

Husk at oppstart av en datamaskin er forskjellig fra Power On Self Test (POST). En datamaskin som ikke viser en splash-skjerm og ikke en gang kan gå inn i BIOS- eller UEFI-modusen, trenger maskinvaren diagnostisert for problemer.

Dessverre er det vanskeligere å løse Windows 10 og 11 oppstartsproblemer enn i tidligere Windows-versjoner, takket være å fjerne en lett tilgjengelig sikkermodus. Ja, du leste meg rett. Microsoft fjernet F8-alternativet for oppstart i sikkermodus for å gi oss en to sekunders raskere oppstart. Derfor er det ekstra viktig at du bruker en 16 GB flash-stasjon for å lage en systemgjenopprettingsstasjon.

x