Webhooks vs. APIer: Hvilken løsning passer best for din bedrift?

Det pågår en livlig diskusjon om webhooks kontra API-er. Begge har fordeler og ulemper, men hva er det beste alternativet for din virksomhet?

La oss utforske forskjellene mellom webhooks og API-er for å hjelpe deg med å bestemme hvilken teknologi som passer best, og når du bør bruke den.

I vår digitale tidsalder, der verden føles som en global landsby, er det avgjørende at bedrifter leverer raske tjenester til sine kunder. For å nå disse målene, har vi API-er og webhooks som forenkler kommunikasjon mellom applikasjoner.

Denne artikkelen vil dykke dypere inn i disse teknologiene, se på de beste bruksområdene og utforske noen av de ledende leverandørene av API- og webhooks-tjenester.

Hva er webhooks?

Webhooks er en mekanisme som tillater en nettapplikasjon å varsle en annen applikasjon om hendelser. For eksempel kan en nettapplikasjon sende et webhook-varsel til en ekstern applikasjon som håndterer brukerregistrering, når en ny bruker registrerer seg.

Webhooks gir deg sanntidsoppdateringer om hendelser som skjer i applikasjonene dine. Når en hendelse utløses, sender webhook-en en melding til en forhåndsbestemt URL og varsler deg om hendelsen. Dette kan være nyttig for å spore aktivitet i applikasjonen eller for å sende data til andre applikasjoner eller tjenester.

Webhooks ligner på API-er, men de fokuserer på POST-varsler og kan betraktes som en lettere versjon av API-er. De blir av og til omtalt som «omvendt API», selv om dette ikke er helt korrekt. Webhooks er i bunn og grunn en hendelsesbasert, enveis kommunikasjonsmetode.

Webhooks er tilpassede HTTP-tilbakekallinger som brukes for å varsle andre tjenester om hendelser som skjer i din applikasjon. Du kan for eksempel bruke en webhook for å sende en e-post hver gang et nytt produkt legges til i nettbutikken din.

Webhooks er en effektiv måte å holde applikasjonen din integrert med andre tjenester. Når noe viktig inntreffer, kan en webhook sende et varsel til den aktuelle tjenesten, og la dem ta nødvendige tiltak.

Hvordan fungerer webhooks?

En webhook er et enkelt, men kraftig verktøy som lar deg lage tilpassede integrasjoner mellom applikasjonene dine. Webhooks gir en metode for å varsle en ekstern applikasjon når en hendelse har inntruffet i en annen applikasjon. Du kan for eksempel opprette en webhook som varsler en tredjeparts chatapplikasjon når du mottar en ny melding.

For å sette opp en webhook, må du bare oppgi en webhook-URL til applikasjonen du vil varsle. Applikasjonen sender en forespørsel til webhook-URL-en hver gang hendelsen inntreffer. Deretter kan du bruke webhook-en til å utløse en hvilken som helst handling, som å sende en e-post eller oppdatere en database.

Webhooks-arkitektur

Hvorfor kalles webhooks omvendt API?

Webhooks refereres noen ganger til som omvendt API fordi kommunikasjonen er enveis og initiert av en hendelse, ikke av en brukers forespørsel. Når en hendelse utløses i en applikasjon, sender den en varsling til den tilkoblede applikasjonen.

Hva er en API?

API står for Application Programming Interface. API-er gjør det mulig for applikasjoner å samhandle med hverandre. En nettapplikasjon kan for eksempel bruke en API til å hente data fra en separat applikasjon.

En API er et sett med regler som tillater programvare å kommunisere med annen programvare. Dette er et grunnleggende konsept innen programvareutvikling, da det legger til rette for at forskjellige deler av et program kan fungere sammen.

Et eksempel på en API er den som tillater programvare å kommunisere med operativsystemet på en datamaskin. Denne API-en gjør det mulig for forskjellige programmer å kjøre på datamaskinen og dele ressurser.

API-en er måten front-end kommuniserer med backend. Dette er en toveis kommunikasjon som skjer på forespørsel. Når en bruker stiller et spørsmål i nettleseren, sendes forespørselen til serveren, og etter intern behandling sender serveren et svar tilbake til brukeren.

Web-API-er er et sett med protokoller som lar applikasjoner kommunisere. De brukes for å utveksle data mellom applikasjoner og for å få tilgang til data fra forskjellige kilder. API-er bruker HTTP-protokoller, noe som gjør det mulig for applikasjoner å dele data og funksjonalitet.

Typer API-arkitektur

REST API

Hvis du er student, har du sikkert hørt begrepet «REST API» brukt mye, men hva betyr det egentlig? En REST API er en måte å kommunisere med en webserver ved å sende forespørsler i form av URI-er (Uniform Resource Identifiers). Dette gjør det mulig å få tilgang til data fra en server uten å måtte bruke en tradisjonell nettleser.

For å bruke en REST API, må du bruke et klientbibliotek. Dette er et programvarestykke som hjelper deg med å sende forespørsler og analysere svarene på en enkel måte. Klientbiblioteker er tilgjengelige for de fleste programmeringsspråk, så det burde være enkelt å finne et som passer dine behov.

GraphQL API

GraphQL API er en kraftig teknologi som lar deg bygge tilpassede API-er. Det har fått betydelig popularitet de siste årene, og det med god grunn. Det er et utmerket alternativ til REST API-er.

GraphQL er et spørringsspråk for API-er og en kjøretidsmotor for å oppfylle disse spørringene med eksisterende data. Sammenlignet med tradisjonelle REST API-er, gir GraphQL utviklere en mer effektiv, kraftig og fleksibel måte å få tilgang til data på.

Hva er forskjellen mellom webhooks og API?

Det finnes to hovedmåter for at applikasjoner kan kommunisere med hverandre: gjennom en API eller via webhooks. Begge har sine fordeler og ulemper, så det er viktig å forstå forskjellen mellom de to før du velger hvilken du skal bruke.

API

En API er et sett med regler som styrer hvordan to applikasjoner kan samhandle med hverandre. API-er brukes vanligvis når to applikasjoner må dele data eller når en applikasjon trenger tilgang til funksjonaliteten i en annen applikasjon.

Når du bruker en API, sender du en forespørsel til en server om data. API-en kommuniserer deretter med den andre applikasjonen og svarer med dataene du ba om. Dette kan brukes for å få tilgang til data fra andre applikasjoner eller for å sende data til andre applikasjoner.

Webhooks

En webhook er en metode for en applikasjon for å gi sanntidsdata til en annen applikasjon. I motsetning til en API, som krever en forespørsel fra den andre applikasjonen, sender en webhook data automatisk når noe skjer i den første applikasjonen. Dette gjør webhooks ideelle for applikasjoner som trenger å levere data i sanntid, som chatapplikasjoner eller applikasjoner for samarbeidsredigering.

Webhooks er en måte for en app å gi andre applikasjoner informasjon i sanntid. Når noe skjer i appen, utløses en webhook og sender en melding til den andre appen. Dette gjør det mulig for den andre appen å iverksette tiltak basert på hendelsen som har inntruffet. Webhooks involverer bare enveiskommunikasjon.

Når skal webhooks brukes?

Det er mange situasjoner der webhooks kan være nyttige. Du vil for eksempel kanskje bli varslet når noen legger til et nytt produkt i nettbutikken din. Eller du vil kanskje automatisk sende data fra nettstedets database til et CRM-system.

Personlig har jeg brukt webhooks på porteføljenettstedet mitt. Jeg har brukt Formspree-tjenester. Når en ny bruker ønsker å kontakte meg via kontaktskjemaet, sender Formspree disse dataene til min registrerte e-postadresse. Dette er en enveis dataflyt. Formspree sender deg kontaktinformasjonen, men du kan ikke svare med en e-post til Formspree.

Når bør en API brukes?

Det beste tidspunktet for å bruke en WebAPI vil variere basert på de spesifikke behovene til applikasjonen din. Du kan bruke en WebAPI når du skal hente data fra en database, legge til data i databasen, slette og oppdatere data til databasen. Det er en toveis kommunikasjon som skjer på forespørsel. Den bruker HTTP-protokoller for å håndtere dataforespørsler.

Webhooks tjenesteleverandører

Det finnes mange tjenester som støtter webhooks, inkludert Zapier, IFTTT, Formspree, Pusher osv. Når du konfigurerer en webhook, må du spesifisere URL-en til tjenesten du vil varsle, i tillegg til hendelsen du vil utløse. Nedenfor er en liste over noen av disse.

#1. Slack

Slack er hovedsakelig kjent som en meldingsapp, men den tilbyr også en webhooks-tjeneste. Hvis du har applikasjoner som kjører, og du vil ha et varsel når noe skjer på nettstedet ditt, eller hvis du vil ha et varsel når en ny bruker registrerer seg, kan du konfigurere Slack sine innkommende webhooks-varsler.

#2. Zapier

Zapier er et automatiseringsverktøy på nett som gir deg muligheten til å koble appene og tjenestene dine. Hvis en ny bruker registrerer seg på et nettsted eller kjøper et produkt fra en e-handelsnettside, og du ønsker å utløse en hendelse, kan du bruke Zapiers «Trigger Event»-funksjon for å sende dem en e-post eller SMS og varsle dem om registreringen eller den nye bestillingen med produktinformasjon.

#3. Formspree

Hvis du har laget en porteføljenettside og har kontaktskjemaer, men du ikke vil skrive funksjonaliteten for kontaktskjemaet, er det her Formspree kommer inn. Den lar deg konfigurere et innebygd skjema som sender dataene til din registrerte e-post hver gang skjemaet mottar en ny innsending. Dette er spesielt nyttig for serverløse applikasjoner.

Konklusjon

I denne artikkelen har jeg forklart webhooks og API-er, når du skal bruke dem, og hva som skiller dem. Bruk webhooks for enveiskommunikasjon eller varsler. Bruk API-er for toveiskommunikasjon for datautveksling mellom apper.