Smart Home Protokoller: Wi-Fi vs. Zigbee & Z-Wave – Hvilken er best?

I den moderne æraen av smarte hjem har ZigBee og Z-Wave lenge vært de ledende kommunikasjonsprotokollene. Likevel ser vi nå en sterk oppblomstring av Wi-Fi, med et stadig økende antall smarte enheter som benytter denne teknologien. Det reiser spørsmålet: hvilken teknologi bør du velge? Svaret er mer komplekst enn man kanskje skulle tro.

Wi-Fi sin fremmarsj

Vi har tidligere skrevet utførlig om Z-Wave og ZigBee, deres respektive funksjoner og fordelene ved å velge den ene fremfor den andre. Imidlertid har Wi-Fi som en helhetlig løsning for smarte hjem ikke tidligere blitt ansett som et seriøst alternativ. Vi har til og med advart om hvordan store aktører som Google og Amazon forsøkte å overflødiggjøre smarthus-huben, og vi har belyst de utfordringene som kan oppstå ved bruk av et stort antall Wi-Fi-enheter.

Tidligere var Z-Wave eller ZigBee det foretrukne valget hvis man ønsket et robust smarthjem. Valget falt som regel på én av protokollene, og man forsøkte å forholde seg til denne. De fleste smarte huber støttet begge, slik at man i praksis kunne benytte begge teknologiene i hjemmet. Wi-Fi-enheter manglet derimot tilstrekkelig støtte og sentraliserte huber som kunne knytte enhetene sammen.

Dette har imidlertid endret seg i år, noe som ble tydelig demonstrert på CES-messen. Det virket som om alle smarthusprodusenter la vekt på integrasjon med Google og Alexa, og fokuserte på Wi-Fi-radioer fremfor Z-Wave eller ZigBee. For hver Z-Wave-lås på markedet finnes det nå et Wi-Fi-alternativ, ofte fra samme produsent. Men det er ikke slik at alle aspekter ved de ulike protokollene er like.

Z-Wave og ZigBee: De lokale kongene

Når du bygger et smarthjem, er det viktig å vurdere hvor mye du ønsker å involvere skyen. Alle Wi-Fi-baserte smarte enheter er avhengige av at skytjenester fungerer. Du trenger egne apper, og det nærmeste du kommer en sentralisert opplevelse er å synkronisere enhetene dine med Alexa eller Google.

Med en egnet hub, som Hubitat, Homeseer eller OpenHab, kan du imidlertid skape et smarthjem som ikke er avhengig av skytjenester. Dette betyr at du fortsatt kan styre smarthjemmet ditt selv om internettforbindelsen er nede. Når smarthjemmet styres lokalt, vil det også fungere raskere. Du vil merke en tydelig forskjell i responstid mellom det øyeblikket du gir en kommando og det øyeblikket den utføres, for eksempel ved å slå på lyset.

Z-Wave har mindre overbelastningsproblemer

Z-Wave-enheter i USA er mindre utsatt for forstyrrelser enn både Wi-Fi og ZigBee. Dette skyldes at Z-Wave opererer på en annen radiofrekvens – 908,42 MHz – mens både ZigBee og de fleste Wi-Fi-smartenheter kommuniserer over 2,4 GHz. 2,4 GHz-spekteret er mer utsatt for overbelastning og interferens.

Z-Wave unngår dette problemet, ettersom den i hovedsak bare konkurrerer med seg selv, selv om du legger til stadig flere Z-Wave-enheter.

Z-Wave og ZigBee: enkeltfeilpunkter

Selv ved bruk av en skybasert hub, som Wink eller SmartThings, drar Z-Wave- og ZigBee-produkter nytte av selskapets skytjenester. Huben din gjør mesteparten av jobben. Hvis selskapet som produserer dine Z-Wave-lyspærer eller ZigBee-smartlåser opphører sin virksomhet, vil enhetene dine fortsatt fungere.

Wi-Fi-enheter er derimot avhengige av flere skytjenester. Produsenten av enheten tilbyr en sky og en tilhørende app. Hvis du i tillegg styrer smarthjemmet ditt med Alexa eller Google, vil også deres skytjenester være involvert. I motsetning til en smarthus-hub, styrer imidlertid ikke Alexa og Google Assistant Wi-Fi-enheter direkte – de ulike skytjenestene kommuniserer med hverandre.

Dette betyr at hvis en av disse tjenestene slutter å fungere, vil også enheten din slutte å fungere. Vi så et eksempel på dette da Best Buy besluttet å trekke seg ut av smarthus-markedet. Insignia-merkede plugger, lyspærer og til og med en smart fryser mistet alle sine smarthjem-funksjoner. Med Wi-Fi risikerer du at hele smarthjemmet ditt slutter å fungere hvis én av tjenestene svikter.

ZigBee og Z-Wave har imidlertid også et stort og unikt feilpunkt: huben du bruker til å kontrollere enhetene. Hvis huben slutter å fungere, enten på grunn av at selskapet opphører sin virksomhet eller på grunn av teknisk svikt, vil hele smarthjemmet ditt slutte å fungere.

Wi-Fi-enheter har en lavere terskel for bruk

Smarte huber kan være utfordrende å lære seg å bruke. Det er dessverre uunngåelig, ettersom de er utrolig kraftige og i stand til avansert automatisering. Dette er imidlertid ikke nødvendigvis tilfelle med Wi-Fi-enheter. Du kan koble dem til Alexa eller Google Assistant, som er utviklet for å være så brukervennlige som mulig.

Selv om rutiner i Google Assistant og Alexa ikke er like kraftfulle som noen smarte huber, er de gode nok for det gjennomsnittlige smarthjemmet. Hvis du trenger noe mer avansert, fungerer IFTTT og Yonomi bra med Alexa (men dessverre ikke Google).

Det er mer sannsynlig at familie og venner har erfaring med Google Assistant eller Alexa-appen enn en mer spesialisert smarthub-app. Denne kjennskapen gjør det lettere for dem å samhandle med smarthjemmet ditt.

Wi-Fi-enheter er ofte rimeligere

I tråd med den lave terskelen for bruk koster Wi-Fi-enheter ofte mindre enn sine Z-Wave- og ZigBee-motparter. Når man sammenligner Wi-Fi-plugger med Z-Wave-plugger, Wi-Fi-lyspærer med ZigBee-lyspærer, og Wi-Fi-lysbrytere med Z-Wave-lysbrytere, ser man en merkbar prisforskjell.

Dette betyr ikke at Z-Wave og ZigBee alltid er dyrere – Schlages Z-Wave-lås koster faktisk mindre enn Wi-Fi-låsen. Ofte er dette imidlertid fordi Wi-Fi-varianten er nyere. Da Schlages Z-Wave-lås ble lansert, ble den solgt til den samme prisen som Wi-Fi-låsen selges for i dag.

Det å bygge et smarthjem trenger ikke å være dyrt, men kostnadene kan likevel øke. Hvis du sprer kjøpene ut over tid, vil det dempe den økonomiske påvirkningen. Men å velge Wi-Fi på grunn av lavere kostnader er likevel fornuftig.

Z-Wave- og ZigBee-enheter fungerer ikke med alle huber

Bare fordi du kjøper en Z-Wave- eller ZigBee-enhet og eier en smart hub som fungerer med begge teknologiene, er det ikke sikkert at de vil fungere sammen. Derfor gir huber kontinuerlig ut oppdateringer for å sikre kompatibilitet med nye enheter.

Hvis huben din ikke legger til nye enheter (som Wink), eller er treg med å gi ut oppdateringer, kan du være uheldig. Du kan prøve å programmere enheten som en generisk enhet, men det er ikke sikkert at det vil fungere.

Med Wi-Fi-enheter trenger du ikke å vente eller sjekke om den fungerer med din foretrukne stemmeassistent. Ansvaret for kompatibilitet flyttes i stedet fra «huben» (Alexa eller Google Assistant) til enhetsprodusenten.

Produsenter av Wi-Fi-enheter kan stole på API-er levert av Google og Amazon for å få alt til å fungere sammen. Dette krever mindre arbeid totalt sett, ettersom de i hovedsak bare trenger å forholde seg til to scenarier. Z-Wave- og ZigBee-hubene er ofte svært forskjellige, og arbeidet som kreves for å synkronisere alt sammen varierer fra hub til hub.

Hvis du vil være sikker på at enhetene dine alltid fungerer i smarthjemmet ditt, har Wi-Fi nå en klar fordel, takket være Google og Alexa.

Så, Wi-Fi eller Z-Wave og ZigBee?

Hvorvidt du bør velge Z-Wave og ZigBee eller Wi-Fi avhenger av hva som er viktigst for deg i smarthjemopplevelsen. Hvis du ønsker at alt skal fungere med Google eller Alexa, og du ikke vil ha komplikasjonene med smarte huber, er Wi-Fi-enheter det beste alternativet.

Men hvis du ønsker lokal, skyfri kontroll – og et smarthjem som du kan finjustere til de mest avanserte spesifikasjonene – er ZigBee og Z-Wave de beste valgene.

Når du har bestemt deg for hva du ønsker i smarthjemmet ditt, vil valget være åpenbart.